Ζαγοροχώρια - Αξιοθέατα

Γεφύρια
Μερικά από τα πιο όμορφα γεφύρια της περιοχής βρίσκονται κοντά στους Κήπους: το γεφύρι του Κοντοδήμου, το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα ή Καλογερικό αλλά και το γεφύρι του Κόκκορου ή Νούτσου. Επίσης, το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά, κοντά στο χωριό Μηλιωτάδες στο Ανατολικό Ζαγόρι, η γέφυρα του Μίσιου στην είσοδο της χαράδρας του Βίκου, στο παλιό μονοπάτι που ένωνε το Κουκούλι με τη Βίτσα, καθώς και το γεφύρι της Βοβούσας.

Φαράγγι του Βίκου
Επιβλητικό τοπίο, έχει κερδίσει μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες, καθώς το βάθος που ξεπερνά τα 900 μ. και μόλις 1.100 μέτρα είναι το άνοιγμα στο στενότερο σημείο του. Το φαράγγι διασχίζει ο Βοϊδομάτης ποταμός, ενώ μπορείτε να το διασχίσετε με έμπειρη καθοδήγηση, ιδανικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Οβίρες Ρογκοβού
Ανάμεσα σε Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο, στο Ρέμα Ρογκοβού ακολουθώντας ένα μονοπάτι, θα φτάσετε σε αυτές τις φυσικές κολυμπήθρες, σε μια στενή χαράδρα με τεράστιες, λείες σχιστολιθικές πλάκες. Ιδανικό μέρος για βουτιές το καλοκαίρι ή για μπάνιο σε μία από τις ατομικές κολυμπήθρες, αποτελούν μεν κοινό μυστικό πλέον, αλλά αξίζει η εμπειρία.

Ίδρυμα Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής
Ιδρύθηκε το 1841 στο Μονοδένδρι από τους αδερφούς Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη, οι οποίοι κατάγονταν από το χωριό, και αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά εθνικά κληροδοτήματα. Από το 1979 λειτουργεί η Ριζάρειος Χειροτεχνική Σχολή με σκοπό τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών και την παροχή επαγγελματικής κατάρτισης στα κορίτσια της περιοχής. Περιλαμβάνει σχολή υφαντικής, κεντητικής και ταπητουργίας, εργαστήρι παραγωγής προϊόντων λαϊκής τέχνης κι εκθετήριο, από όπου μπορείτε να αγοράσετε τα χειροτεχνήματα της σχολής, ενώ οργανώνονται και σεμινάρια υφαντικής και ταπητουργίας. Τέλος, από το 2000 λειτουργεί και το Ριζάρειο Κέντρο Εκθέσεων και Συναθροίσεων στο πλήρως ανακαινισμένο Αρχοντικό Πανταζή, όπου φιλοξενούνται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Πασχάλειος Σχολή Καπεσόβου
Το εντυπωσιακό αυτό κτίριο χτίστηκε το 1861 (από κληροδότημα των Καπεσοβιτών αδερφών Πασχάλη) για να φιλοξενήσει το σχολείο του χωριού, το οποίο λειτουργούσε μέχρι το 1985. Σήμερα λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο αλλά και ως πολυχώρος. Διαθέτει επίσης βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και την περίφημη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή.

Μονή Ρογκοβού
Έξω από το Τσεπέλοβο, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ιωάννη του Προδρόμου. Ο ναός που χτίστηκε αρχικά τον 11ο αιώνα καταστράφηκε και στα θεμέλιά του χτίστηκε το 1749 νέος ναός, με επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες του 1765 από καλλιτέχνες του Καπέσοβου.

Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας
Βρίσκεται στην Αρίστη και είναι χτισμένη πάνω σε βράχο, δίπλα στον Βοϊδομάτη ποταμό. Διαθέτει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, ενώ χρησίμευε και ως καταφύγιο για τους κατοίκους όταν κινδύνευαν.

Μονή Βουτσάς
Στο Ανατολικό Ζαγόρι, στο χωριό Γρεβενίτι, είναι αφιερωμένη στην κοίμηση της Παναγίας και θεωρείται η αρχαιότερη μονή του Ζαγορίου, αφού λέγεται ότι ιδρύθηκε το 672. Την έκαψαν οι Γερμανοί το 1943 και πλέον σώζεται μόνο ένα μέρος της αγιογράφησης.

Μονή Αγίας Παρασκευής
Ένα υπέροχο πέτρινο μονοπάτι ξεκινά από το Μονοδένδρι και φτάνει σε ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Ηπείρου, που κρέμεται στο χείλος του γκρεμού και θεμελιώθηκε το 1412. Η εκκλησία διαθέτει τοιχογραφίες και ζωγραφισμένο τέμπλο, ενώ η θέα προς τη χαράδρα του Βίκου είναι πραγματική αποκάλυψη.

Μονή Ευαγγελίστριας
Ένα πρόσφατα ανακαινισμένο πέτρινο μονοπάτι που ξεκινά από τα Άνω Πεδινά θα σας οδηγήσει στη μονή του 18ου αιώνα με τις ενδιαφέρουσες αγιογραφίες.

Εκκλησίες
Ξεχωρίζουν η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1718) στην κεντρική πλατεία της Αρίστης, η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κουκούλι, του Αγίου Τρύφωνα στον Βίκο με το ιδιαίτερο ξυλόγλυπτο τέμπλο, του Αγίου Αθανασίου στο Μονοδένδρι, των Ταξιαρχών (1591) στα Κάτω Πεδινά και η εκκλησία των Ταξιαρχών (1778) στη Λάιστα, η εκκλησία της Παναγίας (1616) στον Ελαφότοπο, ο ναός του Αγίου Γεωργίου (1795) στους Νεγάδες, ένας από τους πιο σημαντικούς και όμορφους της Ηπείρου, με αξιόλογη αγιογράφηση και τέμπλο, όπως και ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Μηνά (1777) στο Δίκορφο με την επίσης όμορφη αγιογράφηση.

Μουσείο Λαζαρίδη
Στο χωριό Κουκούλι, στη συλλογή του υπάρχουν σπάνια φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή του Βίκου.

Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη
Στους Κήπους, στη συλλογή του υπάρχουν έπιπλα, ενδυμασίες, μαγειρικά σκεύη κ.ά. (www.epirus.com/tolis ).