Αργοστόλι
Περιηγηθείτε το κεντρικό λιθόστρωτο με τα καταστήματα, δείτε το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Σπυρίδωνα, την οικία Κοσμετάτου (ένα από τα λίγα αρχοντικά της πόλης που γλίτωσαν από τους σεισμούς του 1953) και, φυσικά, τη χαρακτηριστική πέτρινη γέφυρα του Δραπάνου ή Δεβοσέτου, η οποία ενώνει την πόλη με την άλλη όχθη της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου.
Αρχαιολογικό Μουσείο, Αργοστόλι
Εδώ εκτίθενται ευρήματα από το νησί: στην πρώτη αίθουσα θα δείτε εργαλεία της Παλαιολιθικής και αντιπροσωπευτικά πήλινα σκεύη της Μεσοελλαδικής περιόδου, η δεύτερη είναι αφιερωμένη στη σημαντική για την Κεφαλονιά Μυκηναϊκή περίοδο, ενώ στην τρίτη θα δείτε αρχαιότητες που σχετίζονται με την κεφαλληνιακή τετράπολη του 5ου π.Χ. αιώνα αλλά κι ευρήματα των Ρωμαϊκών χρόνων.
Γέφυρα του Δραπάνου ή Δεβοσέτου, Αργοστόλι
Τοπόσημο του Αργοστολίου, η πέτρινη αψιδωτή γέφυρα κατασκευάστηκε από Βρετανούς και από το 1813 ενώνει το Αργοστόλι με την άλλη όχθη της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου.
Κάστρο Αγίου Γεωργίου
Πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1757, δεσπόζει σε ένα ύψωμα κοντά στα Τραυλιάτα, σε απόσταση 7 χλμ. από το Αργοστόλι. Χτίστηκε στα βυζαντινά χρόνια, αλλά έχει δεχτεί μεταγενέστερες επεμβάσεις, κυρίως ενετικές το 16ο αιώνα, και στο εσωτερικό του σώζονται παλιές εκκλησίες και κτίσματα.
Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Αργοστόλι
Στεγάζεται στο κτίριο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης και διατρέχει την παράδοση, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της αστικής και της αγροτικής ζωής του νησιού, από την ενετοκρατία μέχρι τους σεισμούς του 1953, μέσα από ιστορικά έγγραφα, συλλογές προσωπικών αντικειμένων, οικιακά σκεύη, φωτογραφίες, έργα εκκλησιαστικής τέχνης κ.ά. Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη, Καραβόμυλος
Σε απόσταση 2 χλμ. από τη Σάμη, λειτουργεί από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Είναι must η μικρή βόλτα με τις βάρκες στο σπήλαιο – ειδικά στο τμήμα του οποίου η οροφή έχει πέσει το φως κάνει υπέροχα χρωματικά παιχνίδια με το νερό.
Ληξούρι
Το… αντίπαλον δέος της πρωτεύουσας και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς απλώνεται στα παράλια της χερσονήσου της Παλικής. Σημείο ενδιαφέροντος το νεοκλασικό της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης με την ενδιαφέρουσα συλλογή χειρογράφων και εικόνων, στην αυλή της οποίας φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Για κοντινές εκδρομές σημειώστε τις παραλίες Ξι και Πετανοί και τη Μονή Κηπουραίων. Το Ληξούρι συνδέεται ακτοπλοϊκώς με το Αργοστόλι.
Μονή Κηπουραίων
Χτισμένη το 1759 σε βράχο πάνω από τη θάλασσα, στις δυτικές ακτές της χερσονήσου της Παλικής (15 χλμ. από το Ληξούρι), προσφέρει το πιο συναρπαστικό ηλιοβασίλεμα του νησιού, με τον ήλιο να βυθίζεται στο Ιόνιο.
Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς, Περατάτα
Ιστορικό γυναικείο μοναστήρι στα νότια του κάστρου του Αγίου Γεωργίου. Διαθέτει εκκλησιαστικό μουσείο με αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες, ξυλόγλυπτα και θρησκευτικά κειμήλια από όλο το νησί.
Μονή Αγίου Γερασίμου
Στην κοιλάδα των Ομαλών, ανάμεσα στους αγρούς της ζώνης της Ρομπόλας, το προσεγμένο προσκύνημα του πολιούχου του νησιού είναι κλασικό σημείο επίσκεψης για τους περιηγητές, καθώς φιλοξενεί το σκήνωμα του αγίου.
Μονή της Άτρου
Το αρχαιότερο μοναστήρι της Κεφαλονιάς (περίπου από τον 8ο αιώνα), όπου ασκήτευε ο όσιος Κλήμης, στο βουνό Άτρος – σε απόσταση 3 χλμ. με βατό χωματόδρομο από τον Πόρο. Πλέον σώζονται το αρχονταρίκι και ο μεσαιωνικός πύργος του.
Αγία Ευφημία
Γραφικό τουριστικό αραξοβόλι απέναντι από την Ιθάκη, με cafes και ταβέρνες.
Άσσος
Γραφικός οικισμός απέναντι από το ομώνυμο βενετσιάνικο φρούριο, στο μυχό ενός κολπίσκου στον Βορρά, σε απόσταση 19 χλμ. από το Φισκάρδο.
Σάμη
Τουριστική κωμόπολη και βασικότερο λιμάνι της Κεφαλονιάς (συνδέεται με την Πάτρα, την Ιθάκη και τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας), έγινε ευρύτατα γνωστή λόγω των γυρισμάτων της ταινίας «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Στα πέριξ βρίσκονται η όμορφη παραλία της Αντισάμου και τα σπήλαια Μελισσάνη και Δρογκαράτη.
Φισκάρδο
Παραδοσιακό χωριό στη βόρεια άκρη του νησιού και αγαπημένος προορισμός των σκαφάτων. Εμπειρία με άρωμα εποχής η βόλτα στην παραλιακή και στα σοκάκια του ανάμεσα σε χρωματιστά δίπατα αρχοντικά. Γραφικές είναι και οι διαδρομές για να φτάσετε μέχρις εδώ, είτε από το Αργοστόλι είτε από την Αγία Ευφημία (από στενούς δρόμους με πανοραμική θέα στη θάλασσα). Συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Λευκάδα (στη Βασιλική) και την Ιθάκη (στις Φρίκες).
Περιοχή Λειβαθούς
Εκτείνεται νοτιοδυτικά του Αργοστολίου, από τα «πόδια» του Αίνου μέχρι το Ιόνιο, με δημοφιλείς αμμουδιές (Άβυθος, Αϊ-Χέλης, Άμμες κ.λπ.), γραφικά χωριά (Κουρκουμελάτα, Καραβάδος, Σβορωνάτα, Μεταξάτα, Καλιγάτα κ.λπ.) και, φυσικά, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου.
Πόρος
Παραλιακός τουριστικός οικισμός στα νοτιοδυτικά με υποδομές για τους επισκέπτες και ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κυλλήνη της Πελοποννήσου.
Σκάλα
Η πλέον τουριστική περιοχή του νησιού μετά τη Λάσση, στη νοτιοανατολική άκρη του, με μεγάλη και φαρδιά βοτσαλωτή παραλία. Στο χωριό σώζονται ερείπια ρωμαϊκής έπαυλης με ψηφιδωτό δάπεδο.
Σπήλαιο Δρογκαράτη, Χαλιωτάτα
Επισκέψιμο σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες κοντά στη Σάμη.
Εθνικός Δρυμός Αίνου
Ο μικρότερος από τους δρυμούς της χώρας βρίσκεται ανάμεσα στο Αργοστόλι, στη Σάμη και τη Σκάλα. Κύρια διαδρομή για τους πεζοπόρους αυτή που ξεκινά από το διάσελο του Αγίου Ελευθερίου και καταλήγει στην ψηλότερη κορυφή, τον Μέγα Σωρό, διασχίζοντας το δάσος ενδημικής ελάτης (μήκους 10 χλμ. και μικρού βαθμού δυσκολίας). Στην κορυφή θα δείτε και λείψανα ιερού του Αινησίου Διός. Στο δρυμό υπάρχει βιότοπος άγριων αλόγων (στη διαδρομή από τον Μέγα Σωρό προς τα Αργίνια και την περιοχή της Μονής Ζωοδόχου Πηγής).
Φάρος Αγίων Θεοδώρων
Κυκλικό κτίριο με φάρο που ξαναχτίστηκε μετά το σεισμό, στα περίχωρα του Αργοστολίου.
Φρούριο Άσσου
Εξαιρετικό δείγμα της οχυρωματικής τέχνης των Βενετών, ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης προσφέροντας υπέροχη θέα από τη μία στο Ιόνιο και από την άλλη στο χωριουδάκι της Άσσου.