Η νεοσύστατη Ένωση Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα μάς δίνει ελπίδες για το μέλλον και μας βάζει ιδέες για φθινοπωρινές βόλτες στα πανέμορφα αυτή την εποχή κάστρα της Ελλάδας.
Πόσες φορές δεν έχουμε ζηλέψει τις θεματικές μεσαιωνικές διαδρομές και τους χάρτες περιήγησης σε κάστρα του εξωτερικού; Ή δεν έχουμε αγανακτήσει ψάχνοντας ένα έρημο κάστρο στην Πελοπόννησο ή την Κέρκυρα με μόνο οδηγό τις καφέ πινακίδες; Κάτι φαίνεται ν' αλλάζει με τον ερχομό της Ένωσης Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα, η οποία αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στον Οκτώβριο.
Ο θεσμός, βέβαια, δεν είναι ελληνικός. Σε χώρες όπως η Γερμανία, λειτουργούν αντίστοιχοι οργανισμοί ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η ελληνική ιστορία ξεκίνησε από το «ψώνιο» κάποιων ανθρώπων και μια συνάντηση του σκηνοθέτη και προέδρου του Ινστιτούτου Μεσαιωνικών Σπουδών Νίκου Δεληβοριά με τον πρώην δήμαρχο Μυστρά Νίκο Βασαδιώλο.
Ο εμπνευστής της ιδέας Νίκος Δεληβοριάς μας δίνει τις λεπτομέρειες: «Συζητούσαμε για κάποιες κινηματογραφικές απεικονίσεις του Μυστρά, αλλά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι για την προστασία και την ανάδειξη των μεσαιωνικών κάστρων χρειάζεται να ενωθούν όλες οι πόλεις με μεσαιωνικά κάστρα σ' έναν ενιαίο ιστό. Και κάτι ακόμα. Τον Μυστρά τον επισκέπτονται –πόσοι;– 300.000 άνθρωποι ετησίως; Κάθονται τρεις ώρες και φεύγουν, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τον τόπο, τους ανθρώπους. Σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό που να στρέψει τον τουρισμό και σε ενδιαφέρουσες περιοχές της ενδοχώρας, οι οποίες όμως δεν έχουν τύχει αναγνώρισης, όπως αυτές με αρχαιοελληνικά μνημεία. Ιδρύθηκε έτσι το Ινστιτούτο Μεσαιωνικών Σπουδών τον Νοέμβριο του 2005 και έπειτα από προτροπή της 10ης Διεύθυνσης Πολιτιστικών Υποθέσεων της Κομισιόν αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα δίκτυο πόλεων για να παίρνουμε μέρος στα ευρωπαϊκά πολιτιστικά προγράμματα αλλά και για να αντιμετωπίζουν οι πόλεις μαζί κάποια κοινά προβλήματα».«Τι θέλουμε μ' αυτό; Καταρχήν, να κάνουμε τον πολίτη να ενδιαφερθεί για κάτι ξεχασμένο, όπως τα μεσαιωνικά κάστρα. Να τα βγάλουμε από την αφάνεια με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να γίνει χαρτογράφηση των κάστρων αλλά και των μαχών που έγιναν εκεί. Να σχεδιαστούν μονοπάτια που να οδηγούν από το ένα κάστρο στο άλλο, και επίσης δρόμοι, χωρίς φυσικά να τα τσιμεντοποιήσουμε. Να ηλεκτροφωτιστούν, να γίνουν εργασίες αποκατάστασης, να τα αναδείξουμε για να μπορούμε να τα χαιρόμαστε. Είναι ήδη πάνω από τριάντα οι πόλεις που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον, αλλά περιμένουμε γύρω στα 60 με 100 μέλη». INSIDER'S BEST
Ο Νίκος Δεληβοριάς μας προτείνει τις καλύτερες φθινοπωρινές διαδρομές σε κάστρα.