Έχετε σίγουρα γευτεί τη μαστίχα της, έχετε θαυμάσει τους απογόνους του σπάνιου κυκλάμινού της –ακόμη κι αν δεν το ξέρετε– στις βιτρίνες των ανθοπωλείων... Η γη που λέγεται ότι γέννησε τον Όμηρο κι ενέπνευσε τον Κολόμβο για την ανακάλυψη της Αμερικής είναι ένα πολυσυλλεκτικό νησί στα βορειοανατολικά του Αιγαίου, το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα, και απέχει ελάχιστα από τις μικρασιατικές ακτές – μόλις 3,5 ναυτικά μίλια. Ίσως απογοητευτείτε με την πρώτη εικόνα του λιμανιού με τις άχαρες πολυκατοικίες, αλλά μια βόλτα στη Χώρα καθώς και το υπόλοιπο νησί θα σας αποζημιώσουν: ο Κάμπος με τα αρχοντικά και τα εσπεριδοειδή, τα μεσαιωνικά χωριά και οι παραλίες με την άγρια ομορφιά. Υπολογίστε ότι χρειάζεστε το λιγότερο μία εβδομάδα για να γυρίσετε το νησί και το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο. Μαστιχοχώρια, Ανάβατος, Βολισσός, Κάμπος είναι οι βασικοί σταθμοί του ταξιδιού στη Χίο. Ο τελευταίος, μάλιστα, με τους ξενώνες στα παλιά αρχοντικά (οι εξοχικές κατοικίες των Γενουατών αριστοκρατών και των πλούσιων Τούρκων κι Ελλήνων που τους διαδέχτηκαν), αποτελεί μια καλή βάση διαμονής για όσους θέλουν να βρίσκονται κοντά στην πόλη, ενώ τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι ξενώνες και στα υπόλοιπα χωριά. Εναλλακτική βάση μπορούν να γίνουν και τα Μαστιχοχώρια Πυργί, Μεστά, Ολύμποι, Αρμόλια, Βέσσα. Περπατώντας στα στενά σοκάκια τους, θα νιώσετε ότι ο χρόνος έχει σταματήσει. Προσοχή όμως, δεν μιλάμε για χωριά-μουσεία – όλα σφύζουν από ζωντάνια. Μια τρίτη εκδοχή είναι να διαλέξετε ως βάση κάποιο χωριό στα βόρεια. Με έδρα τη Βολισσό, μπορείτε να επισκεφθείτε την καστροπολιτεία του Ανάβατου (ο Μυστράς του Αιγαίου) και το πανέμορφο πέτρινο χωριό Αυγώνυμα. Τελευταία η Χίος εξελίσσεται σε προορισμό για εναλλακτικές δραστηριότητες, με γραφεία να οργανώνουν εξορμήσεις στη φύση – από ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες μέχρι συμμετοχή στην καλλιέργεια της μαστίχας.
Πότε να πάτε : Το πότε θα πάτε έχει να κάνει με το τι θέλετε να κάνετε: το καλοκαίρι θα κάνετε μπάνια στη θάλασσα, την άνοιξη και το φθινόπωρο θα γράψετε χιλιόμετρα και θα εξερευνήσετε τα Μαστιχοχώρια και, φυσικά, το Πάσχα θα δείτε τον εντυπωσιακό ρουκετοπόλεμο στο χωριό Βροντάδος.
Από τα κατανυκτικά Μετέωρα έως την πασχαλινή "όπερα" της Κέρκυρας κι από τις λευκοντυμένες Κυκλάδες με τα γραφικά ξωκλήσια έως την ήρεμη ομορφιά της Εύβοιας, η Ελλάδα φορά τα ανοιξιάτικά της και μας προσκαλεί σε μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις – με παραδοσιακά έθιμα, μοναδικά τοπία, εκλεκτή γαστρονομία και κορυφαία φιλοξενία.
Το φεστιβάλ επιστρέφει για ένατη χρονιά, συνδυάζοντας παραδόσεις, σύγχρονη δημιουργία και εκπαιδευτικές δράσεις, σε μια μοναδική μουσική εμπειρία.
Μερικές από τις πιο όμορφες εμπειρίες του Πάσχα τις έχουμε ζήσει σε νησί. Από τα διάσημα κανάτια της Κέρκυρας μέχρι τα άγνωστα έθιμα της Ρόδου, δείτε τα highlights.
Αν αγαπάτε τις αρχαιολογικές περιηγήσεις, τις συχνές εναλλαγές και τα χιλιόμετρα, πρέπει να μπουν στην bucket list σας.
Όπου κι όπως ονειρεύεσαι να πεις το «Χριστός Ανέστη», να γευτείς τη μαγειρίτσα και να επιδοθείς στο σούβλισμα του οβελία, μια συναρπαστική πασχαλινή βεντάλια ανοίγεται σε όλη τη χώρα και έχει μια πτυχή για τον καθένα.
Το φεστιβάλ του νησιού επιστρέφει στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρου Δήμου Χίου για τη χειμερινή έκδοσή του.
Με μια πληθώρα εκδηλώσεων και σημαντικών προσκεκλημένων συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το Μεσαιωνικό φεστιβάλ σε κάθε γωνιά της Χίου.
Ο συγγραφέας του best seller βιβλίου "Greek Islands", επιχειρηματίας και συλλέκτης φώτισε τα θέματα του σεβασμού στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τη σημαντικότητά της και την ανάγκη για ενίσχυση της προώθησής της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όλα όσα είδαμε σε ένα πολυσυλλεκτικό τριήμερο πολιτισμού στο αρχοντικό Castelli του Κάμπου, στο πλαίσιο του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ .
Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.
Οι ανοιξιάτικοι περίπατοι στα μεσαιωνικά Μαστιχοχώρια και στην καστροπολιτεία του Ανάβατου... Μας αρέσει πολύ η Χίος αυτήν την εποχή ακόμα κι αν δεν είμαστε ακόμη για βουτιές στα Μαύρα Βόλια...
Η Άρτεμις Τζίτζη πηγαίνει στη Χίο για «εναλλακτικές» διακοπές και διαπιστώνει ότι ολόκληρο το νησί είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «εναλλακτικό», αφού τα χωριά, η οικονομική δραστηριότητα, η φύση, έχουν μοναδικότητα, ζωντανή και ακμάζουσα, που απέχει πολύ από τη νοσταλγική και άνευρη αντίληψη μιας «εποχής της αθωότητας» η οποία έχει χαθεί προ πολλού.
Μελωδικά στην Κέρκυρα, φασαριόζικα στη Χίο, καρτποσταλικά στις Κυκλάδες, παραδοσιακά στη Μεσσηνία… Σχεδόν κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει και μια ιδιαίτερη πασχαλινή ιστορία να διηγηθεί. Πάμε να κάνουμε ένα γύρο μέσα από εικόνες, έθιμα κι εμπειρίες-αφορμή για ταξίδι;
Ένα εξοχικό όπως το ονειρευόμαστε είναι η απόλυτη πολυτέλεια για πολλούς από εμάς και οι ενοικιαζόμενες κατοικίες αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, απαντώντας έτσι στο αίτημα για προσωποποιημένες διακοπές με αυτονομία κι ελευθερία κινήσεων. Η Άρτεμις Τζίτζη καταγράφει την τάση κι επιλέγει μερικές από τις καλύτερες.
Από τα διάσημα κανάτια της Κέρκυρας μέχρι τα άγνωστα έθιμα της Ρόδου, μερικά από τα πιο όμορφα Πάσχα μας τα έχουμε περάσει σε νησί. Ακολουθήστε μας σε μια μικρή βόλτα, ειδικά φέτος που το «Χριστός Ανέστη» θα το πούμε σχεδόν ταυτόχρονα με το «Καλό καλοκαίρι».
Από την Πάτμο και την Κέρκυρα ως το Λεωνίδιο και τον Άγιο Νικόλαο, επιλέγουμε τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες από τον Alpha Guide στους πιο αγαπημένους Πασχαλινούς προορισμούς.
Πρώτο τραπέζι θάλασσα, μπαλκόνια με θέα σε κατάλευκες Xώρες και κοκτέιλ που απογειώνουν. Πιάνουμε μπάρα σε μερικά από τα καλύτερα μπαρ των νησιών και απολαμβάνουμε τη χρυσή εποχή του bartending στο πιο καλοκαιρινό σκηνικό.
Από τα ψαγμένα στέκια της πόλης ως το μυροβόλο μικρόκοσμο του Κάμπου κι από τις άγριας ομορφιάς παραλίες ως τα μεσαιωνικά Μαστιχοχώρια, γράψαμε χιλιόμετρα από τον Βορρά ως τον Νότο και σημειώνουμε όσα δεν πρέπει να λείπουν από την ατζέντα των διακοπών σας εκεί.
Νησί ή βουνό; Οι καλύτεροι προορισμοί για Πάσχα στην Ελλάδα και πώς να τους απολαύσεις.