
Η Πολύδροσος, γραφικός οικισμός στα βόρεια του Παρνασσού, απέχει σχεδόν δυόμισι ώρες από την Αθήνα, 40 λεπτά από το Χιονοδρομικό Κέντρο και μόλις 12 λεπτά από την Αμφίκλεια, το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Γνωστό και με το όνομα Σουβάλα -που διατηρούσε ως το 1928 και ακόμη χρησιμοποιείται ευρέως από τους ντόπιους- το όμορφο κεφαλοχώρι σε κερδίζει αμέσως με το αυθεντικά παραδοσιακό του στυλ, τη γοητευτική κεντρική πλατεία του με την τριπλή πέτρινη βρύση, τα μαγαζάκια γύρω απ’ την εκκλησία της Κοίμησης, τα περιποιημένα, πετρόχτιστα σπίτια με τα κεραμίδια. Η Πολύδροσος αποτελεί ιδανική απόδραση για εκδρομείς που ψάχνουν τις χαρές του βουνού στην πιο αυθεντική εκδοχή τους και αναζητούν μια καλή γεύση από στερεοελλαδίτικα κρασιά, τυριά και οινική φιλοξενία.

Βυζαντινά ίχνη και μνημεία βιομηχανικής ιστορίας
Στις βόλτες σου στο χωριό, θυμήσου πως ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατά του είναι η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας (Μαυρομαντήλα), που χρονολογείται από το 560 μ.Χ. και βρίσκεται σε απολύτως περπατήσιμη απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων μιας αναζωογονητικής διαδρομής μέσα στη φύση. Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα εκτεταμένα απομεινάρια της υδροκίνησης στην κοιλάδα του ρέματος της Πολυδρόσου, που μαρτυρούν σημαντικές πλευρές της ζωής του τόπου στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ού. Τα ερείπια των νερόμυλων, της νεροτριβής και του ιστορικού Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου του 1924 (από τα πρώτα της Στερεάς Ελλάδας) σε ταξιδεύουν πέρα από το κτηνοτροφικό του σε ένα άλλο παρελθόν του βουνού: το βιομηχανικό.

Οινοποιείο και Ξενώνας Αργυρίου, η χαρά της καλής παρέας
Για τους λάτρεις του καλού κρασιού, το οινοποιείο Αργυρίου αποτελεί έναν ακόμη λόγο να επισκεφθούν την Πολύδροσο. Εδώ, η ιστορία και η φύση συναντούν τη γεύση, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να τη ζήσεις με συντροφιές που αγαπούν την κουλτούρα του οίνου. Κρασί και φιλοξενία στην πιο ελκυστική εκδοχή της σε περιμένει σε τούτο τον κουκλίστικο χώρο, όπου κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο. Είναι η παλιά οικία της οικογένειας, ένα κτίριο που χρονολογείται από το 1867, και έχει συντηρηθεί στην εντέλεια με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την αρχική αισθητική του. Ζεστή σάλα για αξέχαστες οινογευσιγνωσίες και πρωινό, ατμοσφαιρικό κελάρι, μια "αφήστε με εδώ για πάντα με κρασί και φίλους" πανέμορφη αυλή και τα 6 καλοφροντισμένα δωμάτια για ονειρεμένη διαμονή, συνθέτουν το τέλειο σκηνικό για κοντινές οινικές αποδράσεις στο βουνό. Ήταν το 1992 που ξεκίνησε να ασχολείται με τις ρίζες της αμπέλου και το ντόπιο μαυρούδι ο αείμνηστος Νίκος Αργυρίου, όταν αντιλήφθηκε πως τα καπνά έγραφαν τις τελευταίες σελίδες τους στην περιοχή. Άνθρωπος που γνώριζε καλά τη γη, με πείσμα και με όραμα, ταξιδεμένος στην Ιταλία, ονειρεύτηκε τα δικά του αμπελοτόπια στο παρθένο απ’ αυτή την άποψη παρνασσικό οροπέδιο. Δέκα χρόνια μετά, το 2002-2003 γεννήθηκε το Οινοποιείο Αργυρίου μαζί με τις πρώτες οινοποιήσεις του, το λευκό και ερυθρό "Έρωχος".


Σήμερα, στα χέρια της δεύτερης γενιάς, της Δέσποινας και του Θανάση, έχει φτάσει τις 10 ετικέτες, με τη μαλαγουζιά τους να ανήκει στις πλέον ευπώλητες. Ξεχωρίζουν ακόμη το μονοποικιλιακό, άκρως τριανταφυλλένιο Tango Rose από 100% "μαυρούδι Αράχωβας", το βουνίσιο Ασύρτικο με τα λεμονάτα αρώματα και το δύστροπο στην καλλιέργεια και διαχείριση, αλλά έξοχο στο ποτήρι μονοποικιλιακό Pinot Noir, όλα τους ΠΓΕ Παρνασσού. Παράγουν κρασί μόνο από τα δικά τους αμπέλια, που απλώνονται σε 300 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή και σε υψόμετρο μεταξύ 400-550 μ. Εκτός από το Μαυρούδι, βάση για τα περισσότερα από τα κόκκινα κρασιά του κτήματος, δουλεύουν ακόμη με τις ελληνικές ποικιλίες ροδίτη, ρομπόλα, ασύρτικο και μαλαγουζιά, ενώ από διεθνείς ποικιλίες καλλιεργούν Sauvingnon Blanc, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon και Pinot Noir. Η διαμονή και η οινογευσιγνωσία στο Οινοποιείο Αργυρίου θα αποδειχτεί αξέχαστη εμπειρία για σένα και την παρέα σου, αν σας αρέσουν τα καλιά κρασιά και οι χαμογελαστοί άνθρωποι. Η γευσιγνωσία περιλαμβάνει 8 ετικέτες, πλατό τυριών-αλλαντικών και ξενάγηση στο κελάρι (2234029616).

Γαλακτοπωλείο Τυροβόλη. Μη φύγεις από την Πολύδροσο χωρίς μια στάση στο παραδοσιακό γαλακτοπωλείο-τυροκομείο Τυροβόλη για κρέμα και ρυζόγαλο με την πλούσια γεύση γάλακτος που θυμάσαι από τα παλιά και για πρόβειο τυρί Παρνασσού που "σκίζει" σε γεύση και υφή. Η κυρία Μάρθα Τυροβόλη, που σήμερα κρατάει την οικογενειακή επιχείρηση με τον κουνιάδο της και το γαμπρό, έχει μεγάλη ιστορία στην τυροκόμηση, αφού την επιχείρηση την πρωτοξεκίνησαν ο άντρας της και ο αδερφός του το1969 έχοντας μάλιστα τότε δικά τους ζώα. Σήμερα το Γαλακτοπωλείο Τυροβόλη δουλεύει αποκλειστικά πρόβειο γάλα από σταθερό παραγωγό με πρόβατα ελευθέρας βοσκής. Εδώ βρίσκεις ολόφρεσκο γιαούρτι με την πέτσα του, παραδοσιακό παγωτό καϊμάκι, εκπληκτική γραβιέρα, μυζήθρα, μερακλίδικο σαγανοτύρι -που θυμίζει φορμαέλα- αλλά και οψιμοτύρι, μια ντόπια Παρασκευή από γιαούρτι, φέτα και γάλα που ωριμάζει σε ξύλινο κάδο. (2234051261)

Τυροκομείο Αυγέρη. Αν πάλι αναζητείς φρέσκες προσεγγίσεις με πρώτη ύλη το φημισμένο γάλα Παρνασσού, στις νεότερες και πολύ αξιόλογες προσπάθειες ανήκει το τυροκομείο του Γιώργου Αυγέρη. Ο Γιώργος είναι απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και το τυροκομείο του λειτουργεί από το 2011 μαζί με το πετρόχτιστο τυροπωλείο του στην Πολύδροσο. Τυροκομεί με γίδινο και πρόβειο γάλα το οποίο προέρχεται κυρίως από τα δικά του ζώα. Εκτός από εξαιρετικής ποιότητας παραδοσιακά προϊόντα (άσπρο γιδοτύρι, κεφαλοτύρι, γιαούρτι κ.λπ.), στου Αυγέρη φτιάχνουν και μια σειρά πιο ιδιαίτερα τυριά, με βότανα και μπαχάρια, αλλά και έναν τύπο κρασοτυριού, ωριμασμένου σε οινολάσπη που προμηθεύονται από το οινοποιείο Αργυρίου (6995792992)