Άραγε σε τι βαθμό ο Κρητικός τρόπος ζωής έχει βάλει τα θεμέλια σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε ευεξία; Η επιλεκτικότητα στο ύφος της τροφής που καταναλώνουμε ξεκινά από το πόσο προσιτή, εύκολη ή θρεπτική είναι; Θα μπορέσει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να αποβάλει τον μύθο ότι παχαίνει; Μήπως η τάση για υγιεινή διατροφή, ευσυνείδητο τρόπο ζωής και επαφή με το περιβάλλον εξαντλείται στη λογική ενός περιστασιακού hype;
Αυτά και άλλα πολλά θέματα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μερικοί εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων από τους κλάδους της Διατροφής, Υγείας και Ευεξίας στο ετήσιο συνέδριο "Κρητικός τρόπος ζωής – Μεσογειακή παράδοση και σύγχρονες εφαρμογές" που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2024, στο ξενοδοχείο Amirandes της Grecotel, στην Κρήτη. Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Grecotel και το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία διοργάνωσαν το Συνέδριο με τη συμμετοχή 75 κορυφαίων επιστημόνων.
Στο φιλόξενο Boutique Resort Amirandes της Grecotel, που πλέον λειτουργεί όλο το χρόνο, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Σχολής της Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard, Δρ. Frank Hu ανέδειξαν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και του κρητικού τρόπου ζωής, στην υγεία. Kαθ’ όλη τη διάρκεια των διαλέξεων φωτίστηκαν οι επιστημονικές αλήθειες που γεφυρώνουν τις παραδοσιακές μεθόδους και συνήθειες με τις σύγχρονες διατροφικές αντιλήψεις, με την συμμετοχή και την αλληλεπίδραση πρωτοπόρων στον τομέα της διατροφής, υγείας και της ευεξίας από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ταϊβάν, την Βραζιλία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.
Στο τέλος της κάθε ημέρας του συνεδρίου, όλοι οι συμμετέχοντας, είχαμε την ευκαιρία να εντρυφήσουμε στην απαράμιλλη Κρητική κουζίνα και να απολαύσουμε την αυθεντική φιλοξενία, με την υπογραφή της Grecotel. Με τον πλέον βιωματικό τρόπο στις καθημερινές δραστηριότητες αλλά και κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο εστιατόριο Minotaur του Amirandes με ένα ειδικά επιμελημένο μενού Κρητικής γαστρονομίας, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, φορέων του νησιού και των συμμετεχόντων στο Συνέδριο, επιβεβαιώσαμε την μοναδική υπεροχή των τοπικών πρώτων υλών που αναδεικνύει το ανεξάντλητο εδεσματολόγιο της κρητικής κουζίνας.
Εξάλλου η σύνδεση του ομίλου Grecotel με την ευεργετική αξία της Κρητικής διατροφής όπως και αυτή του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, δεν είναι πρωτόγνωρη. Ο ηγετικός Όμιλος φιλοξενίας στην Ελλάδα, από το ξεκίνημά του πριν 50 χρόνια στον γενέθλιο τόπο του, την Κρήτη, εφαρμόζει έμπρακτα και προβάλλει διαχρονικά τις μοναδικές ιδιότητες του Κρητικού Τρόπου Ζωής σε όλο τον κόσμο. Πιστή στο όραμα του ιδρυτή της, Νίκου Δασκαλαντωνάκη, η φιλοσοφία της Grecotel πρεσβεύει ότι στον πυρήνα της γαστρονομικής της πρότασης βρίσκεται ο παραγωγός, η πρώτη ύλη, το προϊόν, η ποιότητα και αυτά μετουσιώνονται σε μια εμπειρία διατροφής, όπου ο φιλοξενούμενος γίνεται κοινωνός των αξιών της παραδοσιακής Κρήτης.
Ασφαλώς κορωνίδα της μακροπρόθεσμης αφοσίωσης της Grecotel για τη σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, αποτελεί η πρότυπη κρητική φάρμα Agreco το Άδελε Ρεθύμνου, μια έκταση 40 στρεμμάτων με αμπελώνες, ελαιώνες όπου αναβιώνουν όλες οι παλιές τεχνικές αγροτικής παραγωγής του νησιού, φέρνοντας την αυθεντική γεύση της Κρήτης από το χωράφι στο πιάτο.
Να σημειωθεί πως το 3ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Κρήτης και της UNESCO. Παράλληλα, το Συνέδριο σηματοδότησε και δύο ορόσημα: η Περιφέρεια Κρήτης επιλέχθηκε ως η Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026, ενώ το Ηράκλειο αναγορεύθηκε γαστρονομική πόλη της UNESCO.