Η παραδοσιακή κρητική διατροφή είχε την τιμητική της στο ξενοδοχείο Amirandes της Grecotel

διατροφή

Άραγε σε τι βαθμό ο Κρητικός τρόπος ζωής έχει βάλει τα θεμέλια σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε ευεξία; Η επιλεκτικότητα στο ύφος της τροφής που καταναλώνουμε ξεκινά από το πόσο προσιτή, εύκολη ή θρεπτική είναι; Θα μπορέσει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να αποβάλει τον μύθο ότι παχαίνει;  Μήπως η τάση για υγιεινή διατροφή, ευσυνείδητο τρόπο ζωής και επαφή με το περιβάλλον εξαντλείται στη λογική ενός περιστασιακού hype;

Αυτά και άλλα πολλά θέματα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μερικοί εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων από τους κλάδους της Διατροφής, Υγείας και Ευεξίας στο ετήσιο συνέδριο "Κρητικός τρόπος ζωής – Μεσογειακή παράδοση και σύγχρονες εφαρμογές" που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2024, στο ξενοδοχείο Amirandes της Grecotel, στην Κρήτη. Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Grecotel και το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία διοργάνωσαν το Συνέδριο με τη συμμετοχή 75 κορυφαίων επιστημόνων.

συνέδριο

Στο φιλόξενο Boutique Resort Amirandes της Grecotel, που πλέον λειτουργεί όλο το χρόνο, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Σχολής της Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard, Δρ. Frank Hu ανέδειξαν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και του κρητικού τρόπου ζωής, στην υγεία. Kαθ’ όλη τη διάρκεια των διαλέξεων φωτίστηκαν οι επιστημονικές αλήθειες που γεφυρώνουν τις παραδοσιακές μεθόδους και συνήθειες με τις σύγχρονες διατροφικές αντιλήψεις, με την συμμετοχή και την αλληλεπίδραση πρωτοπόρων στον τομέα της διατροφής, υγείας και της ευεξίας από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ταϊβάν, την Βραζιλία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. 

Στο τέλος της κάθε ημέρας του συνεδρίου, όλοι οι συμμετέχοντας, είχαμε την ευκαιρία να εντρυφήσουμε στην απαράμιλλη Κρητική κουζίνα και να απολαύσουμε την αυθεντική φιλοξενία, με την υπογραφή της Grecotel. Με τον πλέον βιωματικό τρόπο στις καθημερινές δραστηριότητες αλλά και κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο εστιατόριο Minotaur του Amirandes με ένα ειδικά επιμελημένο μενού Κρητικής γαστρονομίας, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, φορέων του νησιού και των συμμετεχόντων στο Συνέδριο, επιβεβαιώσαμε την μοναδική υπεροχή των τοπικών πρώτων υλών που αναδεικνύει το ανεξάντλητο εδεσματολόγιο της κρητικής κουζίνας.

συνέδριο

Εξάλλου η σύνδεση του ομίλου Grecotel με την ευεργετική αξία της Κρητικής διατροφής όπως και αυτή του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, δεν είναι πρωτόγνωρη. Ο ηγετικός Όμιλος φιλοξενίας στην Ελλάδα, από το ξεκίνημά του πριν 50 χρόνια στον γενέθλιο τόπο του, την Κρήτη, εφαρμόζει έμπρακτα και προβάλλει διαχρονικά τις μοναδικές ιδιότητες του Κρητικού Τρόπου Ζωής σε όλο τον κόσμο. Πιστή στο όραμα του ιδρυτή της, Νίκου Δασκαλαντωνάκη, η φιλοσοφία της Grecotel πρεσβεύει ότι στον πυρήνα της  γαστρονομικής της πρότασης βρίσκεται ο παραγωγός, η πρώτη ύλη, το προϊόν, η ποιότητα και αυτά μετουσιώνονται σε μια εμπειρία διατροφής, όπου ο φιλοξενούμενος γίνεται κοινωνός των αξιών της παραδοσιακής Κρήτης.

amirandes

Ασφαλώς κορωνίδα της μακροπρόθεσμης αφοσίωσης της Grecotel για τη σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, αποτελεί η πρότυπη κρητική φάρμα Agreco το Άδελε Ρεθύμνου, μια έκταση 40 στρεμμάτων με αμπελώνες, ελαιώνες όπου αναβιώνουν όλες οι παλιές τεχνικές αγροτικής παραγωγής του νησιού, φέρνοντας την αυθεντική γεύση της Κρήτης από το χωράφι στο πιάτο. 

Να σημειωθεί πως το 3ο Διεθνές Βιωματικό Συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Κρήτης και της UNESCO. Παράλληλα, το Συνέδριο σηματοδότησε και δύο ορόσημα: η Περιφέρεια Κρήτης επιλέχθηκε ως η Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026, ενώ το Ηράκλειο αναγορεύθηκε γαστρονομική πόλη της UNESCO. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

3 ιδέες για πανεύκολα ανοιξιάτικα πικ νικ

Αμπαλάρουμε τα leftovers της προηγούμενης ημέρας σε κομψό καλάθι, παίρνουμε κι ένα καρό τραπεζομάντιλο και πεταγόμαστε για πικ νικ σε 3 κοντινές τοποθεσίες. Έτοιμοι;

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
22/04/2025

Γιατί το Πάσχα στη Μονεμβασιά σου μένει αξέχαστο

Πετρόχτιστα, βυζαντινά σπίτια με όψη φρουριακή, βουκαμβίλιες ανθισμένες, η αγριάδα του βράχου, η θάλασσα η πλατιά και όλοι οι υπόλοιποι λόγοι.

Πάσχα στην Ελλάδα: Βάλαμε σε σειρά κατάταξης τους καλύτερους προορισμούς

Συγκεντρώσαμε τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για το Πάσχα στη χώρα μας και έπειτα κάναμε το δικό μας ranking.

Last minute Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί για γιορτές γεμάτες παράδοση, φύση και γεύση

Από τα κατανυκτικά Μετέωρα έως την πασχαλινή "όπερα" της Κέρκυρας κι από τις λευκοντυμένες Κυκλάδες με τα γραφικά ξωκλήσια έως την ήρεμη ομορφιά της Εύβοιας, η Ελλάδα φορά τα ανοιξιάτικά της και μας προσκαλεί σε μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις – με παραδοσιακά έθιμα, μοναδικά τοπία, εκλεκτή γαστρονομία και κορυφαία φιλοξενία.

Το ξενοδοχείο της Λεμεσού που μεταμορφώνει τη φιλοξενία σε απόλυτη εμπειρία lifestyle

Στο Parklane Resort & Spa, η αισθητική, οι κομψές επιλογές και το συναίσθημα έχουν τον πρώτο λόγο.

Mosay All Suite Hotel: Νέο resort με ελληνικό χρώμα και επιρροές Ανατολής στην Κω

Tο μωσαϊκό των ελληνικών παραδόσεων και της πλούσιας ιστορίας του νησιού της Κω παίρνει μορφή σε ένα resort με ξεχωριστό χαρακτήρα, όπου πρωταγωνιστούν η σύγχρονη πολυτέλεια και η απόλυτη χαλάρωση.

Golden Milos Beach House by Domotel: Το νέο πολυτελές ξενοδοχείο στη Μήλο

Η νέα προσθήκη στην οικογένεια της Domotel Hotels & Resorts συνδυάζει τον τοπικό χαρακτήρα και τη φυσική ομορφιά του νησιού με υψηλού επιπέδου φιλοξενία.