Η αντίσταση του κάνω διακοπές στις (κοσμικές) Κυκλάδες

Τελικά υπάρχει θέση ακόμη για μας στην Πάρο και ποιές προκλήσεις καλείται να επωμιστεί η τοπική κοινωνία;

Πάρος Πάρος © Shutterstock

Σαν να κάνω κάποιου είδους αντίσταση, με όλα τα προνόμια που αυτό συνεπάγεται, νιώθω όταν απαντάω "Πάρο" στο πού πήγα φέτος διακοπές. Γιατί, πέρα από τα εφηβάκια και τους τελειόφοιτους που κάνουν απόβαση στη Νάουσα για τη… βασική εκπαίδευση, το νησί με το οποίο συνδέσαμε τα καλοκαίρια μας την τελευταία δεκαπενταετία μοιάζει, τουλάχιστον βάσει των media και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, να έχει πάψει να αφορά σε μεγάλο βαθμό τους Έλληνες επισκέπτες. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Γιατί μπορεί το κοσμικό Κυκλαδονήσι να γίνεται ολοένα και πιο ακριβό και να προσανατολίζει ένα μέρος των επιχειρήσεών του σε ένα απροσδιόριστο "μυκονιάτικο κοινό", διώχνοντας έτσι τους Ευρωπαίους που το τιμούσαν χρόνια, την ίδια στιγμή όμως εντείνεται ο προβληματισμός μέρους της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον του και τη βιωσιμότητα του προορισμού, ενώ για όσους επιμένουμε να μην… παραδώσουμε το νησί στους Άραβες και στη "μαφία του τουρισμού", υπάρχουν ακόμη προσιτές καβάτζες ηρεμίας και Αιγαίου όπως το αγαπάμε.

Πάρος, Διακοπές στις Κυκλάδες

Πάρος, Διακοπές στις Κυκλάδες

Τα πρώτα καμπανάκια του κορεσμού ήχησαν φέτος, με αρκετούς επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες που διαθέτουν σπίτια προς ενοικίαση μέσω Αirbnb να αναφέρουν πτώση στην κατανάλωση όσο και μειωμένη πληρότητα – αν και μέχρι να ακουστούν, ελπίζουμε να μην έχει χτιστεί όλο το νησί, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την εμπειρία που έχει να προσφέρει, γιατί προς τα εκεί πάει. Μπορεί ο απόηχος του αντίκτυπου που είχε ανά την Ελλάδα η περσινή δράση της Κίνησης Πολιτών Πάρου για την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές και η ανταπόκριση των πολιτών στο My Coast (με όλα τα προβλήματα που έχει το να βάζεις τους πολίτες να υποκαθιστούν τον ελεγκτικό μηχανισμό) να υποσκελίζονται από τα παραθυράκια για αναστολή των κυρώσεων που έδωσε τελικά η πολιτεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έγιναν έλεγχοι και δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα, όμως η δράση της τοπικής κοινωνίας αλλά και πρωτοβουλιών σχετικών με τη βιωσιμότητα/αειφορία όπως οι Βιώσιμες Κυκλάδες και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) οργανώνουν και δίνουν φωνή στην ανησυχία για το μέλλον και την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών στο προτεινόμενο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης.

Πάρος, Βυζαντινό Μονοπάτι, Διακοπές στις Κυκλάδες
© Shutterstock

Πάρος, Διακοπές στις Κυκλάδες

Πάρος, Φάρος, Άη Ιωάννης Δέτης, Διακοπές στις Κυκλάδες
© Shutterstock

Οι αγαπημένες μας παραλίες με τις αμμοθίνες παραμένουν ανοργάνωτες (αν και ακούσαμε για το πρόβλημα που δημιουργούν σε ορισμένες όσοι επιχειρούν να φτάσουν με τα τζιπ πάνω στην άμμο), τα δεμάτια με τα στάχυα στους αγρούς με τις παλιές κατοικίες δεν έχουν ακόμη δώσει τη θέση τους σε νέες βίλες, τα μονοπάτια και οι διαδρομές πολιτισμού περιμένουν όσους θέλουν να ζήσουν την άλλη Πάρο – βασισμένα, βέβαια, κατά κύριο λόγο στην ιδιωτική πρωτοβουλία και χωρίς να εντάσσονται επί της ουσίας και με την απαραίτητη υποστήριξη σε ένα δημόσιο σχέδιο υποστήριξης ενός εναλλακτικού τουρισμού της εμπειρίας. Την ίδια στιγμή, η λειψυδρία κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της, με τα αμπέλια, τα σύκα, το μέλι να δοκιμάζονται και τους παραγωγούς να πλήττονται, με ορισμένους μάλιστα να εγκαταλείπουν.  

Φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα, Πάρος
Φωτό: Αντώνης Κατρακάζης © Διαδρομές στη Μάρπησσα

Όπως έγινε σαφές και στη συζήτηση που άνοιξε μετά την ομιλία της αρχιτεκτόνισσας Ελένης Μαΐστρου, προέδρου του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) για "Τα νησιά των Κυκλάδων, από το παρελθόν στο σήμερα", στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα", το πρόβλημα είναι πολυεπίπεδο και ελλείψει μακροπρόθεσμου, ολιστικού βιώσιμου σχεδίου, η ευθύνη πέφτει δυστυχώς στις τοπικές κοινωνίες να οραματιστούν το επιθυμητό μέλλον και να συγκρουστούν γι’ αυτό, πράγμα δύσκολο. Ακούσαμε, μεταξύ άλλων, τον δήμαρχο Πάρου Κωνσταντίνο Μπιζά να μιλά για ισχυρά συμφέροντα απέναντι στα οποία έχουν να αγωνιστούν, εκπρόσωπο της Κίνησης Πολιτών να επισημαίνει την ανάγκη να μπει φρένο στην εκτός σχεδίου δόμηση μέχρι να δημιουργηθεί το νέο Τοπικό Περιφερειακό Σχέδιο, αλλά και νέους που πήγαν να ζήσουν στο νησί τα τελευταία χρόνια και ασχολούνται κυρίως με τις κατασκευές και τον τουρισμό, από τη μία να παραδέχονται ότι συνειδητοποιούν το πρόβλημα, από την άλλη όμως, καθότι αυτός είναι ο βασικός τομέας βιοπορισμού τους, να κάνουν συχνά τα στραβά μάτια σε ό,τι τους αφορά.

Άλλωστε, όσους νέους συναντήσαμε που δεν ασχολούνται με τον τουρισμό και επιλέγουν για λόγους ποιότητας ζωής να ζήσουν στο νησί πληρώνοντας εξωφρενικά ενοίκια για υπόγεια στα χωριά, ελλείψει άλλων προτάσεων για ενοικίαση όλο το χρόνο, και γνωρίζοντας τα προβλήματα των υποδομών που μεγαλώνουν όσο αυξάνονται οι κάτοικοι, είτε αναχωρούν για… τη Νάξο είτε περιμένουν υπομονετικά να ξεφουσκώσει η φούσκα, χαμογελώντας συγκαταβατικά στις προτάσεις των αρχιτεκτόνων για κατοίκηση χωριών όπως η Μάρπησσα όλο το χρόνο. Στο ίδιο έργο (νέοι) θεατές…  

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

   

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Last minute γιορτινές αποδράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

Για όσους προγραμματίζουν τις χριστουγεννιάτικες ή πρωτοχρονιάτικες διακοπές τους την τελευταία στιγμή, υπάρχουν κοντινοί και μακρινοί προορισμοί που προσφέρουν τη μαγεία των γιορτών, συνδυάζοντας παραδοσιακή ατμόσφαιρα και εορταστική διάθεση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/12/2024

Η Παναγία των Παρισίων: Το εμβληματικό μνημείο άνοιξε ξανά τις πύλες του

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά που συγκλόνισε τον κόσμο, η Παναγία των Παρισίων, ένα σύμβολο της γαλλικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ανοίγει ξανά τις πόρτες της, φέρνοντας ελπίδα και συγκίνηση σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Μπάτμαν, Μπάρτον ή Μπάρμπι; 3 εκθέσεις για όλη την οικογένεια στο Λονδίνο

Χριστούγεννα στο Λονδίνο; Αυτές είναι οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις. Καταδυθήκαμε στα άδυτα του Batcave, είδαμε από κοντά το viral φόρεμα της "Wednesday" και γνωρίσαμε τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μιας Μπάρμπι που δεν ξέραμε ποτέ.

Δράμα: Σαγηνευτικός προορισμός τεσσάρων εποχών

Η Δράμα αποτελεί προορισμό που προσφέρει απλόχερα ό,τι μπορεί να ζητήσει ένας ταξιδιώτης: ιστορία, φύση, γαστρονομία, πολιτισμό και καλό κρασί. Κι όλα αυτά σε αφθονία, γνήσια και ανεπιτήδευτα. Ιδού οι λόγοι που η Δράμα πρέπει να μπει στη λίστα των μελλοντικών προορισμών σας.

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας: Πρέσπες

Ο οδηγός μας περιλαμβάνει προορισμούς που υπόσχονται αξέχαστες χειμερινές αποδράσεις, με τις Πρέσπες να ξεχωρίζουν ως μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν έναν ήσυχο προορισμό γεμάτο φυσική ομορφιά, ιστορική κληρονομιά και αυθεντική παράδοση.

Γκίνης Ανδρέας: Οραματιστής πίσω από τη Vivestia, την πλατφόρμα εκμίσθωσης πολυτελών καταλυμάτων με τεχνολογία VR Tours

Η Vivestia φέρνει την επανάσταση στον τουρισμό, συνδυάζοντας την τεχνολογία VR με τη διαχείριση πολυτελών καταλυμάτων, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τον προορισμό των διακοπών μας.