Η αντίσταση του κάνω διακοπές στις (κοσμικές) Κυκλάδες

Τελικά υπάρχει θέση ακόμη για μας στην Πάρο και ποιές προκλήσεις καλείται να επωμιστεί η τοπική κοινωνία;

Πάρος Πάρος © Shutterstock

Σαν να κάνω κάποιου είδους αντίσταση, με όλα τα προνόμια που αυτό συνεπάγεται, νιώθω όταν απαντάω "Πάρο" στο πού πήγα φέτος διακοπές. Γιατί, πέρα από τα εφηβάκια και τους τελειόφοιτους που κάνουν απόβαση στη Νάουσα για τη… βασική εκπαίδευση, το νησί με το οποίο συνδέσαμε τα καλοκαίρια μας την τελευταία δεκαπενταετία μοιάζει, τουλάχιστον βάσει των media και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, να έχει πάψει να αφορά σε μεγάλο βαθμό τους Έλληνες επισκέπτες. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Γιατί μπορεί το κοσμικό Κυκλαδονήσι να γίνεται ολοένα και πιο ακριβό και να προσανατολίζει ένα μέρος των επιχειρήσεών του σε ένα απροσδιόριστο "μυκονιάτικο κοινό", διώχνοντας έτσι τους Ευρωπαίους που το τιμούσαν χρόνια, την ίδια στιγμή όμως εντείνεται ο προβληματισμός μέρους της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον του και τη βιωσιμότητα του προορισμού, ενώ για όσους επιμένουμε να μην… παραδώσουμε το νησί στους Άραβες και στη "μαφία του τουρισμού", υπάρχουν ακόμη προσιτές καβάτζες ηρεμίας και Αιγαίου όπως το αγαπάμε.

Πάρος, Διακοπές στις Κυκλάδες

Πάρος, Διακοπές στις Κυκλάδες

Τα πρώτα καμπανάκια του κορεσμού ήχησαν φέτος, με αρκετούς επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες που διαθέτουν σπίτια προς ενοικίαση μέσω Αirbnb να αναφέρουν πτώση στην κατανάλωση όσο και μειωμένη πληρότητα – αν και μέχρι να ακουστούν, ελπίζουμε να μην έχει χτιστεί όλο το νησί, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την εμπειρία που έχει να προσφέρει, γιατί προς τα εκεί πάει. Μπορεί ο απόηχος του αντίκτυπου που είχε ανά την Ελλάδα η περσινή δράση της Κίνησης Πολιτών Πάρου για την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές και η ανταπόκριση των πολιτών στο My Coast (με όλα τα προβλήματα που έχει το να βάζεις τους πολίτες να υποκαθιστούν τον ελεγκτικό μηχανισμό) να υποσκελίζονται από τα παραθυράκια για αναστολή των κυρώσεων που έδωσε τελικά η πολιτεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έγιναν έλεγχοι και δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα, όμως η δράση της τοπικής κοινωνίας αλλά και πρωτοβουλιών σχετικών με τη βιωσιμότητα/αειφορία όπως οι Βιώσιμες Κυκλάδες και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) οργανώνουν και δίνουν φωνή στην ανησυχία για το μέλλον και την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών στο προτεινόμενο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης.

Πάρος, Βυζαντινό Μονοπάτι, Διακοπές στις Κυκλάδες
© Shutterstock

Πάρος, Διακοπές στις Κυκλάδες

Πάρος, Φάρος, Άη Ιωάννης Δέτης, Διακοπές στις Κυκλάδες
© Shutterstock

Οι αγαπημένες μας παραλίες με τις αμμοθίνες παραμένουν ανοργάνωτες (αν και ακούσαμε για το πρόβλημα που δημιουργούν σε ορισμένες όσοι επιχειρούν να φτάσουν με τα τζιπ πάνω στην άμμο), τα δεμάτια με τα στάχυα στους αγρούς με τις παλιές κατοικίες δεν έχουν ακόμη δώσει τη θέση τους σε νέες βίλες, τα μονοπάτια και οι διαδρομές πολιτισμού περιμένουν όσους θέλουν να ζήσουν την άλλη Πάρο – βασισμένα, βέβαια, κατά κύριο λόγο στην ιδιωτική πρωτοβουλία και χωρίς να εντάσσονται επί της ουσίας και με την απαραίτητη υποστήριξη σε ένα δημόσιο σχέδιο υποστήριξης ενός εναλλακτικού τουρισμού της εμπειρίας. Την ίδια στιγμή, η λειψυδρία κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της, με τα αμπέλια, τα σύκα, το μέλι να δοκιμάζονται και τους παραγωγούς να πλήττονται, με ορισμένους μάλιστα να εγκαταλείπουν.  

Φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα, Πάρος
Φωτό: Αντώνης Κατρακάζης © Διαδρομές στη Μάρπησσα

Όπως έγινε σαφές και στη συζήτηση που άνοιξε μετά την ομιλία της αρχιτεκτόνισσας Ελένης Μαΐστρου, προέδρου του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) για "Τα νησιά των Κυκλάδων, από το παρελθόν στο σήμερα", στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα", το πρόβλημα είναι πολυεπίπεδο και ελλείψει μακροπρόθεσμου, ολιστικού βιώσιμου σχεδίου, η ευθύνη πέφτει δυστυχώς στις τοπικές κοινωνίες να οραματιστούν το επιθυμητό μέλλον και να συγκρουστούν γι’ αυτό, πράγμα δύσκολο. Ακούσαμε, μεταξύ άλλων, τον δήμαρχο Πάρου Κωνσταντίνο Μπιζά να μιλά για ισχυρά συμφέροντα απέναντι στα οποία έχουν να αγωνιστούν, εκπρόσωπο της Κίνησης Πολιτών να επισημαίνει την ανάγκη να μπει φρένο στην εκτός σχεδίου δόμηση μέχρι να δημιουργηθεί το νέο Τοπικό Περιφερειακό Σχέδιο, αλλά και νέους που πήγαν να ζήσουν στο νησί τα τελευταία χρόνια και ασχολούνται κυρίως με τις κατασκευές και τον τουρισμό, από τη μία να παραδέχονται ότι συνειδητοποιούν το πρόβλημα, από την άλλη όμως, καθότι αυτός είναι ο βασικός τομέας βιοπορισμού τους, να κάνουν συχνά τα στραβά μάτια σε ό,τι τους αφορά.

Άλλωστε, όσους νέους συναντήσαμε που δεν ασχολούνται με τον τουρισμό και επιλέγουν για λόγους ποιότητας ζωής να ζήσουν στο νησί πληρώνοντας εξωφρενικά ενοίκια για υπόγεια στα χωριά, ελλείψει άλλων προτάσεων για ενοικίαση όλο το χρόνο, και γνωρίζοντας τα προβλήματα των υποδομών που μεγαλώνουν όσο αυξάνονται οι κάτοικοι, είτε αναχωρούν για… τη Νάξο είτε περιμένουν υπομονετικά να ξεφουσκώσει η φούσκα, χαμογελώντας συγκαταβατικά στις προτάσεις των αρχιτεκτόνων για κατοίκηση χωριών όπως η Μάρπησσα όλο το χρόνο. Στο ίδιο έργο (νέοι) θεατές…  

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

   

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Αύξηση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης το 2024: Σημαντική άνοδος σε κλίνες και πληρότητα

Το 2024 σημειώθηκε σημαντική άνοδος στον αριθμό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, καθώς και αύξηση στις διαθέσιμες κλίνες, αποδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη δυναμική του κλάδου, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2024

Οκτώβριος στη Ρώμη: Ατελείωτη ανεξερεύνητη γοητεία

Ο μήνας Οκτώβριος στη Ρώμη προσφέρει την ευκαιρία για τους επισκέπτες να ανακαλύψουν την ιστορία, την τέχνη και τη γαστρονομία της "Αιώνιας Πόλης", σε ένα περιβάλλον ήπιας κίνησης και ευχάριστου καιρού.

Τα Aria Hotels επεκτείνονται στην Λατινική Αμερική

Η ελληνική θυγατρική του ομίλου Libra Group, ανακοινώνουν την επέκτασή τους στην αγορά της Κολομβίας, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στην προώθηση του οικοτουρισμού και τη διάδοση της αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας σε διεθνές επίπεδο.

Το Neon Museum του Λας Βέγκας μεγαλώνει και αλλάζει έδρα

Μια αγαπημένη ατραξιόν για τους επισκέπτες του Λας Βέγκας αλλάζει τοποθεσία και μας δίνει περισσότερες αφορμές για να το επισκεφθούμε.

15η Διεθνής Νεανική Συνάντηση "Ολύμπια εν Δίω": Γιορτή πολιτισμού και αθλητισμού στην Πιερία

Η Πιερία αποτελεί το επίκεντρο της πολιτιστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας χιλιάδες νέους από όλο τον κόσμο για να γιορτάσουν την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής τέχνης και του αθλητισμού.

Την αναβίωση την Πινακοθήκη Uffizi στη Φλωρεντία επιδιώκει ο νέος διευθυντής της

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Simone Verde μίλησε για τα πλάνα αναδιαμόρφωσης της Uffizi.

Προσκυνηματική Ποδηλατοδρομία: Συνδυάζοντας αθλητισμό και πνευματικότητα στην Πιερία

Η Πιερία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την 2η Προσκυνηματική Ποδηλατοδρομία, προσκαλώντας τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τις θρησκευτικές παραδόσεις της περιοχής μέσα από μια μοναδική ποδηλατική εμπειρία.