UNESCO: Ο αρχαιολογικός χώρος AI-Faw στη Σαουδική Αραβία είναι πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς εντάχθηκε ο αρχαιολογικός χώρος AI-Faw στη Σαουδική Αραβία

UNESCO AI Faw Archaeological Area
   

 Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ενέταξε τον αρχαιολογικό χώρο AI-Faw της Σαουδικής Αραβίας στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς κατά τη 46η συνεδρίαση της που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Ο αρχαιολογικός χώρος AI-Faw, αποτελεί την 8η εγγραφή του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η επιτυχής υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση της UNESCO από το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα από την Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Επιστημών της χώρας, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες του Βασιλείου για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Ο αρχαιολογικός χώρος AI-Faw βρίσκεται βορειοδυτικά της Άδειας Συνοικίας, σημείο στο οποίο βρέθηκαν ίχνη ανθρώπινης κατοίκησης πριν χιλιάδες έτη. Στον αρχαιολογικό χώρο βρέθηκαν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας σε ένα ακμάζον αστικό περιβάλλον από το 1000 π.Χ., μέχρι και την ανεπανόρθωτη εξάντληση των υδάτινων πόρων. Οι Σαουδάραβες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην περιοχή Wadi Ad-Dawasir στο ύψος κοντά στο βουνό Tuwaiq, την ύπαρξη αρχαίων πηγών και ενός μεγάλου αρδευτικού δικτύου που αποτελούνταν από κανάλια νερού, μαρτυρώντας την ύπαρξη ενός πολιτιστικού τοπίου. 

Ο πρίγκιπας Bader bin Abdullah bin Farhan AlSaud, Υπουργός Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε: "Η αναγνώριση της UNESCO αντανακλά την αφοσίωση του Βασιλείου στην προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Πολιτιστικά μνημεία όπως το Al-Faw αναδεικνύουν την Σαουδική Αραβία ως "πατρίδα" πολλών πολιτισμών, και αποκαλύπτουν μια μακρά ιστορία και πολιτιστική αξία κατά το πέρασμα χιλιάδων ετών. Το Βασίλειο έχει δεσμευτεί να προστατεύει αυτούς τους πολύτιμους θησαυρούς, διασφαλίζοντας τη διατήρησή τους για τις μελλοντικές γενιές".

UNESCO AI Faw Archaeological Area

Κάποτε, ο χώρος Al-Faw ήταν μια πόλη-όαση που άκμαζε ως κομβική περιοχή για το εμπόριο του λιβανιού, συνδέοντας τη Νότια Αραβία με τη Μεσοποταμία και τη Μεσόγειο. Οι ανασκαφές αποκαλύπτουν διαδοχικές κατοικήσεις από τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς και επαφές με πολλαπλές πολιτιστικές ομάδες. Ο αρχαιολογικός χώρος Al-Faw διαθέτει ένα ευρύ φάσμα προϊστορικών ευρημάτων, όπως εντυπωσιακές κωνικές πέτρινες κατασκευές και μεγάλοι κυκλικοί τάφοι που εκτείνονται στην περιοχή των 50 km², αποδεικνύοντας τη μακροχρόνια ανθρώπινη παρουσία εκεί. Επίσης, εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της περιοχής βραχογραφίες που αναπαριστούν ανθρώπινα και ζωικά μοτίβα, άρματα, καμήλες και άγρια ζώα, όπως αίγαγροι και όρυξ.

Ο χώρος Al-Faw αποτελεί μία ακόμη προσθήκη στα μνημεία του Βασιλείου που έχουν ήδη εγγραφεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως ο αρχαιολογικός χώρος Hegra, η περιοχή At-Turaif στο ad-Dir'iyah, η ιστορική Τζέντα, η βραχοτεχνία στην περιοχή Hail, η όαση Al-Ahsa, και οι περιοχές Ḥimā και 'Uruq Bani Ma'arid.

Διαβάστε Επίσης

 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Κελάρια", Κάρπαθος: Γευστική εμπειρία με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου

Τα "Kelaria Kyra Panagia" αποτελούν το ιδανικό μέρος για να απολαύσει κανείς από τα ιδιαίτερα κοκτέιλς, μέχρι τις ιδιαίτερες γεύσεις της τοπικής γαστρονομίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/07/2024

Πού συναντιούνται αρχαιότητες, γαστρονομία και τουρισμός: το στοίχημα της Κορίνθου

Μερικές σκέψεις γύρω από τον γαστρο-οινικό και πολιτιστικό τουρισμό με αφορμή τους"Θησαυρούς Κορινθιακής Γης" στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου.

"Elios Hill": Ιδανική απόδραση στην Κρήτη για οικογένειες και ρομαντικές διακοπές

Το νέο resort στη Χερσόνησο της Κρήτης άνοιξε τις πόρτες του αυτό το καλοκαίρι, προσφέροντας στους επισκέπτες μια εμπειρία αυθεντικής κρητικής φιλοξενίας σε ένα πολυτελές περιβάλλον που συνδυάζει τη σύγχρονη κομψότητα με τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

Διακοπές για… libro d’ oro στα "Contessina" της Ζακύνθου

Αριστοκρατικό στιλ, αρχιτεκτονική κομψότητα, γήινες νότες και έντονη βλάστηση αγκαλιάζουν τη διπλή εμπειρία διαμονής που προσφέρουν τα "Contessina Hotel" και "Contessina Suites & Spa" της Ζακύνθου, ένα δίπτυχο φιλοξενίας που φέρνει ξεχωριστό αέρα φινέτσας σε μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές του νησιού.

Mπαλί: Ένα κύμα ταξιδιωτικών απολαύσεων σε αρμονία

Απ’ τις απέραντες ηφαιστειακές αμμουδιές στους ολάνθιστους κήπους των ινδουιστικών ναών, το Μπαλί σαγηνεύει τους οπαδούς της πνευματικότητας, αλλά και της δράσης.

Ποιες είναι οι χώρες με τις μεγαλύτερες αφίξεις για τα αεροδρόμια Μυκόνου και Σαντορίνης

Ποιες είναι οι κορυφαίες ξένες αγορές στις οποίες απευθύνονται κυρίως οι δύο από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας;

Νέος Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ ο Ανδρέας Φιορεντίνος

Με απόφαση της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη ορίζεται νέος Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο Ανδρέας Ν. Φιορεντίνος.