Mπαλί: Ένα κύμα ταξιδιωτικών απολαύσεων σε αρμονία

Απ’ τις απέραντες ηφαιστειακές αμμουδιές στους ολάνθιστους κήπους των ινδουιστικών ναών, το Μπαλί σαγηνεύει τους οπαδούς της πνευματικότητας, αλλά και της δράσης.

Ντενπασάρ, Μπαλί Shutterstorck

Με φόντο τον Ινδικό Ωκεανό, ο πιο δημοφιλής προορισμός της Ινδονησίας, το "νησί των θεών", αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε εκατομμύρια επισκέπτες που καταφθάνουν κάθε χρόνο για να εξερευνήσουν τη δική τους εκδοχή του επίγειου παραδείσου. Σέρφινγκ σε ατίθασα κύματα και γιόγκα χαμηλών εντάσεων και υψηλής πνευματικότητας. Οριζόντια χαλάρωση με μπαλινέζικο μασάζ και σχεδόν κάθετες διαδρομές σε ιλιγγιώδεις, ηφαιστειακές κορυφές. Τελετουργικές χορευτικές "μάχες" Μπαρόνγκ μεταξύ του καλού και του κακού και ολονύχτια πάρτι σε παραλιακούς ναούς του κλάμπινγκ.

Ναός Ulun Danu Beratan
Shutterstock
Ο ναός Ulun Danu Beratan χαρίζει απ' τις πιο ειδυλλιακές εικόνες στο Μπαλί.

Απ’ τη χρυσαφιά, πεντάστερη Nusa Dua και τη βραχώδη Uluwatu στη χερσόνησο Μπούκιτ μέχρι τις αγαπημένες αμμουδιές των σέρφερ και των κλάμπερ στην Kuta και το Canggu, οι αμέτρητες παραλίες του νότου αποτελούν μια μικρογραφία της Γης, όπου αυτοσχέδια τραπεζάκια με πουφ και ντιζαϊνάτα all-day beach bars αποτελούν σημεία συνάντησης για τους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Αν το σέρφινγκ φάνταζε πάντα μια μακρινή πραγματικότητα, το Μπαλί σάς προκαλεί να δαμάσετε τα κύματα – αρκεί να κάνετε στάση σε οποιαδήποτε πινακίδα διαφημίζει "surf lessons".

Ανάμεσα σε ηφαιστειογενείς αμμουδιές που υπακούν στους ρυθμούς της παλίρροιας βρίσκονται, επίσης, μερικοί απ’ τους πιο φωτογενείς ναούς του Μπαλί. Χτισμένος πάνω σε μια πέτρινη αψίδα στη θάλασσα, ο Batu Bolong προσκαλεί τους περιπατητές να βγάλουν την κάμερα, ενώ ο διάσημος παραδοσιακός ινδουιστικός ναός Tanah Lot, σκαρφαλωμένος σ’ ένα βραχώδες νησάκι, μοιάζει να επιπλέει στον Ινδικό ωκεανό κάθε φορά που ανεβαίνει η στάθμη του νερού, χαρίζοντας αβανταδόρικα ηλιοβασιλέματα.

Beach Bar Μπαλί
Shutterstock
Πιάσε θέση στο πουφ με ένα κοκτέιλ στο χέρι για να απολαύσεις το τελετουργικό του ηλιοβασιλέματος.

Το πνευματικό, καλλιτεχνικό και πολιτιστικό κέντρο του Μπαλί, όμως, βρίσκεται στην ενδοχώρα. Με πρόσβαση σε αξέχαστα φυσικά μνημεία όπως το κατάφυτο ιερό δάσος με τις μαϊμούδες (εκατοντάδες μακάκοι κατοικούν εδώ), τους ορυζώνες Τegalalang και το ενεργό ηφαίστειο Batur, με τη γραφική ομώνυμη λίμνη στην καλντέρα του, το Ούμπουντ μετρά παράλληλα γκαλερί, spa κι αξιοθέατα, όπως το βασιλικό παλάτι και το μουσείο Βlancο, ανάμεσα σε γαλήνια καφέ, "warung" (ντόπιες οικογενειακές ταβέρνες) κι εστιατόρια fine dining για να δοκιμάσετε κλασικά μπαλινέζικα πιάτα όπως το τηγανητό ρύζι με αβγό "nasi goreng" και το "babi guling", με βάση το χοιρινό κρέας και τα μπαχαρικά.

Ινδουιστικός Μπαλινέζικος Ναός
Shutterstock
Αμέτρητοι ινδουιστικοί ναοί χαρίζουν στιγμές γαλήνης ακόμα και εν μέσω τουριστικών hot spots.

Για να γευτείτε όμως πραγματικά τον πλούτο των πολιτιστικών εκδηλώσεων εδώ, οργανώστε ένα ταξίδι στην Ινδονησία ιδανικά μέσα Ιουνίου με μέσα Ιουλίου, όταν το Φεστιβάλ Τεχνών του Μπαλί γεμίζει το νησί ήχους και χρώματα, με αφετηρία μια μεγάλη παρέλαση στην πρωτεύουσα Ντενπασάρ. Η φανταχτερή γιορτή φέρνει κοντά ταξιδιώτες και ντόπιους, ρίχνοντας τους προβολείς στον πολυδιάστατο, εκστατικό χαρακτήρα ενός μοναδικού νησιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Κελάρια", Κάρπαθος: Γευστική εμπειρία με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου

Τα "Kelaria Kyra Panagia" αποτελούν το ιδανικό μέρος για να απολαύσει κανείς από τα ιδιαίτερα κοκτέιλς, μέχρι τις ιδιαίτερες γεύσεις της τοπικής γαστρονομίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/07/2024

Πού συναντιούνται αρχαιότητες, γαστρονομία και τουρισμός: το στοίχημα της Κορίνθου

Μερικές σκέψεις γύρω από τον γαστρο-οινικό και πολιτιστικό τουρισμό με αφορμή τους"Θησαυρούς Κορινθιακής Γης" στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου.

"Elios Hill": Ιδανική απόδραση στην Κρήτη για οικογένειες και ρομαντικές διακοπές

Το νέο resort στη Χερσόνησο της Κρήτης άνοιξε τις πόρτες του αυτό το καλοκαίρι, προσφέροντας στους επισκέπτες μια εμπειρία αυθεντικής κρητικής φιλοξενίας σε ένα πολυτελές περιβάλλον που συνδυάζει τη σύγχρονη κομψότητα με τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

Διακοπές για… libro d’ oro στα "Contessina" της Ζακύνθου

Αριστοκρατικό στιλ, αρχιτεκτονική κομψότητα, γήινες νότες και έντονη βλάστηση αγκαλιάζουν τη διπλή εμπειρία διαμονής που προσφέρουν τα "Contessina Hotel" και "Contessina Suites & Spa" της Ζακύνθου, ένα δίπτυχο φιλοξενίας που φέρνει ξεχωριστό αέρα φινέτσας σε μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές του νησιού.

UNESCO: Ο αρχαιολογικός χώρος AI-Faw στη Σαουδική Αραβία είναι πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς εντάχθηκε ο αρχαιολογικός χώρος AI-Faw στη Σαουδική Αραβία.

Ποιες είναι οι χώρες με τις μεγαλύτερες αφίξεις για τα αεροδρόμια Μυκόνου και Σαντορίνης

Ποιες είναι οι κορυφαίες ξένες αγορές στις οποίες απευθύνονται κυρίως οι δύο από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας;

Νέος Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ ο Ανδρέας Φιορεντίνος

Με απόφαση της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη ορίζεται νέος Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο Ανδρέας Ν. Φιορεντίνος.