Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Κάθε καλοκαίρι η Μύκονος και η Σαντορίνη σχεδόν μονοπωλούν τα φώτα της δημοσιότητας αναφορικά με την τουριστική κίνηση που καταγράφουν. Ο αριθμός των διεθνών αφίξεων αποτελεί έναν αντιπροσωπευτικό δείκτη για τα επίπεδα των ξένων επισκεπτών. Ποιες είναι όμως, οι κορυφαίες ξένες αγορές στις οποίες απευθύνονται κυρίως οι δύο από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί της χώρας; Μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να οδηγούν την κούρσα της διεθνούς επιβατικής κίνησης για τον ελληνικό τουρισμό, ωστόσο για την Μύκονο και την Σαντορίνη, η εικόνα είναι λίγο διαφοροποιημένη.
Στην κορυφή η Ιταλία για την Μύκονο
Για το αεροδρόμιο της Μυκόνου, η Ιταλία βρίσκεται σταθερά πρώτη στη λίστα των κορυφαίων αγορών στο δίκτυο εξωτερικού, ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία με την Γερμανία να κατέχει στην τέταρτη θέση. Πιο αναλυτικά, κατά τον φετινό Ιούνιο, ο συνολικός αριθμός των επιβατών από την Ιταλία, που διακινήθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού των Ανέμων ξεπέρασε τους 51 χιλιάδες (αφίξεις + αναχωρήσεις), την ίδια στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός από το Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε τους 37,4 χιλιάδες, από την Γαλλία τους 20,4 χιλιάδες και από την Γερμανία άγγιξε μόλις τους 12,5 χιλιάδες. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει και το δίκτυο εσωτερικού καθώς το αεροδρόμιο της Αθήνας αποτελεί συνήθως τον βασικό σταθμό από τον οποίο στη συνέχεια φθάνουν στην Μύκονο οι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισκέπτες όπως οι Αμερικανοί, οι Αυστραλοί και οι Κινέζοι. Τον φετινό Ιούνιο, στα ίδια επίπεδα κινήθηκε η αγορά του Ισραήλ, από την οποία διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο της Μυκόνου 7.391.
Πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο για την Σαντορίνη
Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, οι κορυφαίες αγορές στο δίκτυο εξωτερικού είναι με διαφορά πρώτο το Ηνωμένο Βασίλειο και έπονται η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία. Ειδικότερα, κατά τον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού, ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 74,25 χιλιάδες ενώ ο αντίστοιχος αριθμός από την Ιταλία ήταν 42,3 χιλιάδες, από την Γαλλία 36 χιλιάδες και από την Γερμανία πλησίασε μόλις τους 15 χιλιάδες. Και σε αυτήν την περίπτωση, η πλειονότητα των εκτός Ευρώπης επιβατών έρχονται με ενδιάμεση στάση κατά κύριο λόγο την Αθήνα.
Θυμίζουμε ότι στο αεροδρόμιο της Μυκόνου η διεθνής επιβατική κίνηση τον Ιούνιο έφθασε τους 176.254 έναντι 182.963 τον αντίστοιχο περσινό μήα, σημειώνοντας πτώση -3,7%. Συνολικά, οι διακινηθέντες επιβάτες τόσο στο δίκτυο εσωτερικού όσο και στο δίκτυο εξωτερικού διαμορφώθηκε σε 264.178 από 266.338 τον Ιούνιο του 2023. Αθροιστικά, στους πρώτους έξι μήνες της φετινής χρονιάς, ο αριθμός των ξένων επιβατών έκλεισε σε 259.625 από 272.819 στο εξάμηνο του 2023, μειωμένος κατά -4,8%. Από την άλλη, αυξητικά κινήθηκε ο αριθμός στο δίκτυο εσωτερικού με 209.030 επιβάτες από 197.738 στο πρώτο μισό της περσινής χρονιάς.
Ριμπάουντ μετά τις απώλειες της περσινής χρονιάς παίρνει φέτος η Σαντορίνη.
Ο έτερος δημοφιλής νησιωτικός προορισμός της χώρας, ο οποίος το 2023 είδε τον αριθμό των ξένων επιβατών να διαγράφει αρκετά χαμηλότερες πτήσεις σε σχέση με το 2022, έτος ρεκόρ σε κίνηση για το νησί των Κυκλάδων, παρουσιάζει πλέον εικόνα σταθεροποίησης. Πιο συγκεκριμένα, τον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού, στο δίκτυο εξωτερικού διακινήθηκαν 241.678 από 239.508 το 2023, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,9%. Κατά το πρώτο εξάμηνο, ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε τους 454.201 από 454.152 πέρυσι, σημειώνοντας σταθεροποιητικές τάσεις. Αξιοσημείωτη αύξηση είχε η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εσωτερικού όπου στο πρώτο μισό έκλεισε σε 577.355, ενισχυμένη κατά 10,2%.
Πηγή: capital.gr