Έχοντας δεχτεί σημαντικό πλήγμα κατά τη διάρκεια της μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου χρειάστηκε να παλέψουν πολύ για να βγάλουν από πάνω τους τη σκιά μιας από τις πιο σκοτεινές σελίδες της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας. Ταυτισμένα για χρόνια με τα προσφυγικά camps και τις έντονες μεταναστευτικές ροές, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος, αλλά δευτερευόντως και η Λήμνος, η Ικαρία, οι Φούρνοι, οι Οινούσσες, τα Ψαρά, κι ο Άγιος Ευστράτιος, που συναπαρτίζουν την περιφερειακή ενότητα, υπέφεραν κάτω από το βάρος του πολιτικού και κοινωνικού στίγματος των "προσφυγόνησων", με πολλαπλές συνέπειες για την τουριστική και οικονομική τους ανάπτυξη μεταξύ άλλων. Τώρα, όμως, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι έτοιμα για τη νέα σελίδα τους, έχοντας πια αποτινάξει από πάνω τους τη ρετσινιά, και στρέφοντας την πλώρη τους προς μια νέα εποχή που τα υποδέχεται ως ιδανικό προορισμό για αποδράσεις με πολιτιστικό και γαστρονομικό πρόσημο, και όχι μόνο. Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, μιλά στο αθηνόραμα για τις πρωτοβουλίες εκείνες που βοήθησαν την περιοχή να χαράξει την επόμενη μέρα.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει τα τελευταία χρόνια καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να ανανεώσει το brand name της και να βγει από την σκιά του μεταναστευτικού. Ποιες είναι μερικές από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που πήρατε προς αυτήν την κατεύθυνση;
Από το 2020 προσπαθούμε με ένταση να αποβάλουμε από το Βόρειο Αιγαίο την ταμπέλα "προσφυγονήσια", μετά την μεγάλη μεταναστευτική κρίση. Θα σας αναφέρω τις σχετικές δράσεις μας μόνο για το 2024, σε μια μεγάλη μας προσπάθεια εξωστρέφειας:
- Προωθητική εκδήλωση της Περιφέρειας στο Λονδίνο τον Απρίλιο στο Hellenic Center με κύριο στόχο την γνωριμία με τα νησιά μας. Συμμετείχαν περισσότεροι από 300 εκλεκτοί καλεσμένοι Βρετανοί και Έλληνες. Μεταξύ αυτών , ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννης Τσαούσης, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κούρος και ο George Philip Nicholas Windsor, Earl of St Andrews, πρύτανης του πανεπιστήμιου Bolton, η Εύα Νάθενα, που παρουσίασε την πολυβραβευμένη ταινία της, "Φόνισσα" , ενώ η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο.
- Φεστιβάλ ΣΑΠΦΩ (Sappho Festival) τον Ιούνιο σε τρία σημεία της Λέσβου, όπου αναδείξαμε ως Περιφέρεια το πλούσιο έργο της Σαπφούς, τον πολιτιστικό πλούτο της Λέσβου από την αρχαιότητα έως και σήμερα, με την συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών, όπως η καταξιωμένη πολυσχιδής Γερμανίδα καλλιτέχνης Julia Krahn, η οποία ζει στην Ιταλία και διαπρέπει διεθνώς και ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ειδικά για το Φεστιβάλ, επιλέγοντας την Λέσβο, όπου παρουσίασε μία μοναδική performance εμπνευσμένη από την Σαπφώ και τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης ο Λάκης Λαζόπουλος με μια μοναδική παράσταση μαζί με τους τον Δημήτρη Χριστοφορίδη και τον Ζήση Ρούμπο, οι ηθοποιοί Μαρκέλλα Γιαννάτου και Στεφανία Γουλιώτη ενώ πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις και ομιλίες από σπουδαίους επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας.
- Συμμετοχή μας στο EUROPRIDE στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο με περίπτερο προωθητικό για την Σαπφώ και την Λέσβο
- 3ο Φεστιβάλ Χίου, για τρίτη χρονιά τον Σεπτέμβριο. Το Φεστιβάλ θα λάβει χώρα 28 Αυγούστου με 6 Σεπτεμβρίου 2024, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Δρώμενων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ, της Βρετανικής Πρεσβείας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το παρών στο Φεστιβάλ θα δώσουν διακεκριμένοι ομιλητές μεταξύ των οποίων η Παναγιώτητά του, κ.κ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος, o Πρίγκιπας Νικόλαος, η Α.Ε. ο Πρέσβης του Η.Β. στην Αθήνα Matthew Lodge, o καθηγητής και πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, ο νέος Regius Professor of Greek του Πανεπιστημίου Cambridge Tim Whitmarsh, η ιστορικός και παραγωγός του BBC Bettany Hughes, η συγγραφέας Victoria Hislop, ο αρχαιολόγος Θοδωρής Παπακώστας, ο ιστορικός Μιχάλης Μόσχος (Director, The London Hellenic Prize), ο Earl of St Andrews, Chancellor of Bolton University, ο πρώην Διευθυνής του Davos Frank Richter, ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Γιώργος Κρεμλής, ο Nico Rosberg, ο Ambassador of the Great Green Wall Tobi Joba, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος "Μαρία Τσάκος” Ευθύμιος Μητρόπουλος αλλά και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός. Επίσης η ηθοποιός Μιμή Ντενίση, η σκηνοθέτης Εύα Νάθενα, η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Διεθνούς φήμης Soprano Χριστίνα Πουλίτση έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους, το ίδιο και η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Ελεονώρα Ζουγανέλη, με μια συναυλία με θέα τα τείχη του Κάστρου.
Αυτές οι εκδηλώσεις και η διευκόλυνση χορηγήσεως τουριστικής βίζας σε Τούρκους υπηκόους, την οποία επιτύχαμε φέτος από την Κυβέρνηση, είναι καθοριστικές.
Το φεστιβάλ "Σαπφώ Λέσβος" για την κληρονομιά της αρχαίας ποιήτριας είναι η πιο καινούρια από τις πολιτιστικές δράσεις που διοργανώνονται στα νησιά της Π. Βορείου Αιγαίου, που μαζί με ενέργειες όπως το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου, ή το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, υποδεικνύουν μια δυναμική επένδυση της περιφέρειας στο πολιτιστικό γόητρο της περιοχής. Πώς λειτουργούν αυτές οι πρωτοβουλίες ως εργαλείο για την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού στην Περιφέρειά σας;
Οι πρωτοβουλίες αυτές, όπως και πολλές άλλες που έχουμε λάβει, λειτουργούν ως καθοριστικά εργαλεία στην προώθηση των νήσων μας ως πολιτιστικό προορισμό. Το Βόρειο Αιγαίο ανέκαθεν διεκρίνετο για τον πολιτισμό του, λογοτεχνικό, εικαστικό, θρησκευτικό, ποιητικό κ.α. Αρκεί να αναφέρουμε ενδεικτικά τον Όμηρο, την Σαπφώ ή τον Επίκουρο, από τους παλαιότερους, αλλά και τους Βενέζη, Μυριβήλη, Εφταλιώτη, Ελύτη, Κριμιζή κ.α. Δείχνουμε τον πολιτισμό μας και σας καλούμε όλους να γίνετε συμμέτοχοι.
Έχει αποδειχθεί επίσης, ότι το τουριστικό γόητρο μιας περιοχής ενισχύει καθοριστικά και το γαστρονομικό προφίλ της. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες σας σε αυτή την κατεύθυνση;
Το Βόρειο Αιγαίο διακρίνεται ως προορισμός γαστρονομίας. Προσπαθούμε να το τονίσουμε ανακηρύσσοντας την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ως πρέσβυρα της γαστρονομίας Βορείου Αιγαίου, διοργανώνοντας πολλά γαστρονομικά events (Φίλεμα Λήμνου, Γαστρονομία Πλωμαρίου, Φεστιβάλ Ούζου, Γαστρονομία Χίου κ.α.) και συμμετέχοντας σε όλες τις σχετικές εκθέσεις (μελιού, προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής κ.α.). Σας καλούμε όλους να "γαστρονομίσετε" με πολιτισμό!