Ταξίδι στη Γερμανία: Στον Πυρετό του ΕURO 2024

Φέτος το καλοκαίρι, δέκα γερμανικές πόλεις συντονίζονται στους ρυθμούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, φέρνοντας στο επίκεντρο όχι μόνο την μπάλα, αλλά και τον πολιτισμό.

Πάρκο Γερμανία Shutterstock

Απ’ το εναρκτήριο ματς του Μονάχου μέχρι τον μεγάλο τελικό του Βερολίνου, μέσω συναρπαστικών ραντεβού στα στάδια του Αμβούργου, της Στουτγκάρδης και του Ντόρτμουντ, το παιχνίδι παίζεται στα γήπεδα αλλά και στα ανοιχτά σε όλους "fan zones" του κέντρου με live μεταδόσεις, μουσική, τέχνη, γιόγκα, stand-up comedy, street food και, φυσικά, άφθονη μπίρα. Δεν μένουμε όμως εκεί. Από τις δροσερές αποδράσεις στις υδάτινες οδούς της Λειψίας μέχρι τα φωτογενή ραντεβού στο Βερολίνο και το rooftop hopping στη Φρανκφούρτη, δείτε τι θα κάνετε πριν και μετά το σφύριγμα των ματς.

1. Μόναχο δεν είναι μόνο το Οktoberfest

Haus der Kunst
Maximilian Geuter
Haus der Kunst: από σύμβολο του ναζισμού σε καινοτόμο σπίτι της τέχνης.

Η αυλαία του πρωταθλήματος ανοίγει με ντέρμπι, καθώς η τρεις φορές ευρω-πρωταθλήτρια Γερμανία στοχεύει σ’ έναν μεγάλο θρίαμβο έναντι της Σκωτίας με φόντο την εντυπωσιακή Allianz Arena. Η έδρα της Μπάγερν, που αλλάζει φανταχτερές "φορεσιές" στην πρόσοψή της, είναι ένα αξιοθέατο από μόνη της, όπως άλλωστε και το ειδυλλιακό Ολυμπιακό Πάρκο του Μονάχου, που ζωντανεύει με live μεταδόσεις των αγώνων, αλλά και συναυλίες, θέατρο, παιδικές δραστηριότητες και υπαίθριο σινεμά. Το Μόναχο, παγκοσμίως γνωστό για το διάσημο… πρωτάθλημα μπιροποσίας Οktoberfest, μάλλον αδικείται απ’ αυτήν του τη φήμη. 

Muellersches Volksbad
Muellersches Volksbad
Βουτιές στο γερμανικό αρ νουβό στα "Müller'sches Volksbad”.

Διότι, παρότι οι αγώνες στην καρδιά του καλοκαιριού επιτάσσουν επικά μπιρο-ραντεβού στους δροσερούς Biergärten της πόλης, με αφετηρία τους φιλόξενους πάγκους της κεντρικής αγοράς Viktualienmarkt, η πόλη έχει κι άλλα να μας δώσει. Στην είσοδο της αστικής όασης του Englischer Garten, σέρφερ δαμάζουν τα τεχνητά κύματα του παραπόταμου Eisbach με ινσταγκραμικές ακροβασίες στη σανίδα. Λίγα βήματα παρακάτω, το πρωτοποριακό Haus der Kunst έχει μεταμορφώσει ένα κτίριο-σύμβολο του ναζισμού σε πολυμορφικό ναό της σύγχρονης τέχνης για εκθέσεις, ποτό και τροφή για σκέψη. Βουτιές στο κύμα αρ νουβό που συνεπήρε την πόλη το 1900 προτείνει τo αριστουργηματικά ανακαινισμένο Müller'sches Volksbad, που σήμερα συνδυάζει δύο πισίνες-ταξίδι στο χρόνο για αναζωογονητικά διαλείμματα απ’ τον αγωνιστικό πυρετό. Κι αν η grande dame της Βαυαρίας αγαπά τις παραδόσεις, αγαπά και την αλτερνατίβα, αρκεί να ξέρεις πού να ψάξεις. Ένα 36μετρο πλοίο αναψυχής που κάποτε αρμένιζε στη λίμνη Ammersee, το "Alte Utting" έχει ρίξει άγκυρα... πάνω σε μια γέφυρα στο Schlachthof, σερβίροντας καφέ στο κατάστρωμα, αλλά και street food και ποτό στους πάγκους γύρω απ’ την προπέλα – ένα λίαν κινηματογραφικό σκηνικό που, αφού πέσει το σκοτάδι, συναγωνίζεται σε ατμόσφαιρα τα hot στέκια του εναλλακτικού Glockenbachviertel. Willkommen an Bord!

Σέρφερ στον Αγγλικό Κήπο του Μονάχου
Shutterstock

Ακροβατώντας στην κόψη του κύματος στον Englischer Garten.

Munich Football Arena (Allianz Arena)
Χωρητικότητα: 67.000 άτομα
Έδρα: Μπάγερν Μονάχου
Παιχνίδια που φιλοξενεί: 14/6 Γερμανία-Σκωτία, 17/6 Ρουμανία-νικητής πλέι-οφ B, 20/6 Σλοβενία-Σερβία, 25/6 Δανία-Σερβία, 2/7 αγώνας φάσης των "16", 9/7 ημιτελικός.

Διαβάστε Επίσης

2. Kαλλιτεχνικά και γευστικά "κλικ" στο Βερολίνο

Dark Matter Βερολίνο
Dark Matter

Οι αλλόκοσμες εγκαταστάσεις του "Dark Matter” φωτίζουν τις σκοτεινές αίθουσες ενός παλιού εργοστασίου.

Το αγωνιστικό θερμόμετρο του Euro 2024 συνεχίζει ν’ ανεβαίνει με τους αγώνες στο μνημειώδες βερολινέζικο Olympiastadion, που χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς του 1936. Δύο απ’ τα τοπόσημα της πόλης, η Πύλη του Βρανδεμβούργου –που θα "καδράρεται" απ’ το μεγαλύτερο γκολπόστ του κόσμου– και το Reichstag, το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου, φορούν τα καλοκαιρινά τους, με "fan zones" σε απευθείας σύνδεση με τη δράση στο γήπεδο.

Στον αντίποδα του Euro 2024 Festival, με εικαστικές εγκαταστάσεις, ζωντανή μουσική, χώρους για πικνίκ κ.ά., η πιο εναλλακτική, κλαμπόβια πρωτεύουσα της Ευρώπης διατηρεί την… αιχμηρότητά της. Μία απ’ τις πιο ιντριγκαδόρικες αφίξεις στον μουσειακό χάρτη του Mitte είναι το νεότερο αδερφάκι του διάσημου μουσείου φωτογραφίας Fotografiska της Στοκχόλμης, που (επανα)καταλαμβάνει ένα αχανές κτίριο-πρώην κατάληψη, όπως εύστοχα σε προϊδεάζει μια εσωτερική στριφογυριστή σκάλα, καλυμμένη σπιθαμή προς σπιθαμή με γκράφιτι. Ανοιχτό καθημερινά μέχρι τις 11 το βράδυ, το Fotografiska Berlin συνδυάζει την τελευταία λέξη στον κόσμο της φωτογραφικής τέχνης με τη γαστριμαργική θαλπωρή του μπαρ-εστιατορίου "Verōnika", ενός φούρνου κι ενός art shop (προς πώληση, ανάμεσα στα φιλότεχνα σουβενίρ, ένα θεσπέσιο vegan άλειμμα σοκολάτας). Το "Bar Clara", τέλος, ήρθε φέτος τον Μάρτιο να συμπληρώσει το γευστικό/πολιτιστικό κολάζ, παντρεύοντας καθηλωτική θέα και εποχικά κοκτέιλ στο rooftop.

Εστιατόριο VERONIKA, FOTOGRAFISKA
© Steffen Sinzinger, Fotografiska

Το εστιατόριο "Verōnika” του νέου μουσείου "Fotografiska” δελεάζει φιλότεχνους και foodies.
 

Το "Dark Matter", πάλι, ένα πολυδιάστατο θέαμα φωτός, κίνησης και ήχου, δελεάζει τους φιλάθλους ν’ αφήσουν το fun στο γρασίδι για τα σκοτεινά δωμάτια ενός ανακαινισμένου εργοστασίου, που παίρνουν χρώμα από 7 εν μέρει διαδραστικές εγκαταστάσεις, θολώνοντας τα όρια μεταξύ πραγματικού και ψηφιακού κόσμου. Τσεκάρετε το en.darkmatter.berlin για εντυπωσιακά επιμέρους events σε ατμοσφαιρικά hot spots ανά την πόλη. 

Neue Nationalgalerie
© Mo Photography Berlin / Shutterstock.com
Η ανακαινισμένη "Neue Nationalgalerie” επέστρεψε στην εμπροσθοφυλακή της τέχνης. 


Ολυμπιακό Στάδιο Βερολίνου
Χωρητικότητα:
70.000 άτομα
Έδρα: Χέρτα Βερολίνου
Παιχνίδια που φιλοξενεί: 15/6 Ισπανία-Κροατία, 21/6 νικητής πλέι-οφ-Αυστρία, 25/6 Ολλανδία-Αυστρία, 29/6 αγώνας της φάσης των "16", 6/7 προημιτελικός, 14/7 τελικός.

3. Οργασμός σύγχρονης δημιουργίας στην εναλλακτική Λειψία

Κανό Λειψία
Shutterstock
O καλύτερος τρόπος για μια εκδρομή στη Λίμνη Cospuden είναι το κανό.

Ένα μεγάλο πάρτι για ποδοσφαιρόφιλους και μη στήνει και η Λειψία, με την κεντρική Augustusplatz, την πλατεία του 1785 που αναγεννήθηκε μετά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να συμπληρώνει τη ζωντανή μετάδοση των ματς με μουσική, πλούσιες επιλογές για φαγητό και μια υπερμεγέθη ρόδα για πανοραμικές ματιές στα αξιοθέατα που άλλαξαν τον αστικό ορίζοντα της Λειψίας ανά τις δεκαετίες –την Όπερα της Λειψίας, το εκκλησιαστικής έμπνευσης κτίριο του πανεπιστημίου Paulinum και το σήμα-κατατεθέν City-Hochhaus ύψους 142,5 μέτρων. Το διαδραστικό Μουσείο Μπαχ είναι μια καλή αρχή για να πιάσετε τον παλμό της φιλόμουσης πόλης της Σαξονίας, όπου έχουν ζήσει πάνω από 500 συνθέτες.

Augustusplatz Λειψία
© Oleg Senkov / Shutterstock.com
Στάση στο "Fan Zone” της Augustusplatz πριν τις εξορμήσεις στην εναλλακτική Λειψία.

Η Λειψία συζητιέται, όμως, ακόμα περισσότερο για το δυναμικό παρόν της. Απ’ το Plagwitz μέχρι το Lindenau, στα δυτικά της πόλης, αχανείς βιομηχανικοί χώροι μετατρέπονται σε νευραλγικά σημεία της σύγχρονης δημιουργίας: το Kunstkraftwerk για εμβυθιστικές multimedia και βιντεο-παρουσιάσεις. Το κέντρο τέχνης Spinnerei, κάποτε το μεγαλύτερο κλωστήριο βαμβακιού στην ηπειρωτική Ευρώπη, που φιλοξενεί πάνω από 100 στούντιο καλλιτεχνών και 11 γκαλερί-εκθεσιακούς χώρους. Το Tapetenwerk, ένα πρώην εργοστάσιο ταπετσαρίας-τυπικό δείγμα της εποχής του Γουλιέλμου, που ανοίγει τις πόρτες του σε νέα ταλέντα της αρχιτεκτονικής, του ντιζάιν και της φωτογραφίας, αλλά και το Westwerk, που παντρεύει μουσικά και καλλιτεχνικά στούντιο με καφέ-μπαρ όπως το "Κaiserbad".

Στα υπαίθρια τραπεζάκια του, οι παρευρισκόμενοι επιδίδονται στο ένδοξο σπορ της καλοκαιρινής ραστώνης. Πιο δραστήριες αποδράσεις προσφέρουν οι βόλτες με κανό στα κανάλια, που θα σας φτάσουν μέχρι τη Λίμνη Cospuden, στα νότια της πόλης, ενώ όλη η οικογένεια μπορεί να πηδήξει πάνω σ’ ένα φουσκωτό και ν’ ανακαλύψει hot spots στις όχθες του ποταμού Mulde: κάστρα, καταπράσινα τοπία και μεσαιωνικά διαμαντάκια, όπως η κωμόπολη Grimma.


Leipzig Stadium (Red Bull Arena)
Χωρητικότητα: 42.000 άτομα Έδρα: Λειψία
Παιχνίδια που φιλοξενεί: 18/6 Πορτογαλία-Τσεχία, 21/6 Ολλανδία-Γαλλία, 24/6 Κροατία-Ιταλία, 2/7 αγώνας φάσης των "16".

4. Παραποτάμιες απολαύσεις στον Ρήνο

Ρήνος Ντίσελντορφ
frantic00 / Shutterstock.com
Παρέες και περφόρμερ δίνουν ραντεβού στις όχθες του Ρήνου στο Ντίσελντορφ.

Δύο ολοζώντανες πόλεις ούτε μία ώρα η μία απ’ την άλλη, το Ντίσελντορφ και η Κολονία συνθέτουν ένα αχτύπητο καλοκαιρινό δίδυμο για promenade και ποδόσφαιρο φέτος το καλοκαίρι.

Το βιομηχανικό Ντίσελντορφ κερδίζει τους ταξιδιώτες στα σημεία: η Rheinuferpromenade, ο μεγάλος περίπατος κατά μήκος του Ρήνου, συγκεντρώνει παρέες για πίτσα και ντόπια μπίρα Altbier, όσο πλοιάρια αρμενίζουν νωχελικά στο φόντο. Στα λίγα βήματα από εκεί, η παλιά πόλη (Αltstadt) φιλοξενεί το "μακρύτερο μπαρ του κόσμου" – ήτοι 260 παμπ, μπαρ κι εστιατόρια στριμωγμένα σε μόλις μισό χιλιόμετρο. Στη συνέχεια του ποταμού, ο πύργος παρατήρησης Rheinturm χαρίζει την πιο αβανταδόρικη θέα στον Ρήνο, αλλά και στο λιμάνι MedienHafen, που αιχμαλωτίζει το βλέμμα από ψηλά με τα… κυματιστά αρχιτεκτονήματα του Frank O. Gehry. Ισορροπώντας shopping therapy στη δεντρόφυτη Königsallee και εκθέσεις με άποψη σε μουσεία όπως τα Κ20 και Κ21, το Ντίσελντορφ βάζει ένα μεγάλο στοίχημα, να κερδίσει νέους φαν εντός κι εκτός γηπέδου.

Altbier Μπίρα
Shutterstock
Το Ντίσελντορφ προτείνει ντόπια "Altbier”.

Ούτε 50 χλμ. νότια, η Κολονία μοιράζει καρτποσταλικά ενσταντανέ, όπως η γέφυρα Hohenzollernbrucke με φόντο τον υποβλητικό γοτθικό καθεδρικό ναό – γίνονται ακόμα πιο καθηλωτικά απ’ την κορυφή του ουρανοξύστη KölnTriangle, στην απέναντι όχθη του Ρήνου, ή από το τελεφερίκ που διασχίζει τον ποταμό. Είναι η προοδευτική νοοτροπία της Κολονίας, όμως, που την έχει αναδείξει σε hot spot για μουσικόφιλους, clubbers και, φυσικά, για την LGBTQIA+ κοινότητα. Τα events για το φαντασμαγορικό ColognePride ξεκινούν εν μέσω Euro 2024 (6/7), με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση της 21ης Ιουλίου, που πέρυσι προσέλκυσε 1,2 εκατ. οπαδούς της ισότητας.

Fischmarkt Κολωνία
Shutterstock
H πολύχρωμη πλευρά της Κολονίας στη  "Fischmarkt” (ψαραγορά).

Düsseldorf Arena (Merkur Spiel-Arena)
Χωρητικότητα:
47.000 άτομα
Έδρα: Φορτούνα Ντίσελντορφ
Παιχνίδια που φιλοξενεί: 17/6 Αυστρία-Γαλλία, 21/6 Σλοβακία-νικητής πλέι-οφ Β, 24/6 Αλβανία-Ισπανία, 1/7 αγώνας της φάσης των "16", 6/7 προημιτελικός.


Cologne Stadium (RheinEnergieStadion)
Χωρητικότητα:
47.000 άτομα
Έδρα: Κολονία
Παιχνίδια που φιλοξενεί: 15/6 Ουγγαρία-Ελβετία, 19/6 Σκωτία-Ελβετία, 22/6 Βέλγιο-Ρουμανία, 25/6 Αγγλία-Σλοβενία, 30/6 αγώνας της φάσης των "16".

5. Η Στουτκγάρδη στη σέντρα

Μουσείο Porsche Στουτγκάρδη
© Kittyfly / Shutterstock.com
Το μουσείο της Πόρσε ρίχνει το βλέμμα στο μέλλον.

Το Euro 2024 Festival ξεναγεί τους φιλάθλους στις πιο διάσημες πλατείες της Στουτγκάρδης, όπου θα γιορτάσετε το ποδόσφαιρο καθώς τσεκάρετε διάσημα τοπόσημα στη λίστα σας: Νιώστε άρχοντες στο γρασίδι κατά τις live μεταδόσεις στη Schlossplatz, με φόντο το μπαρόκ παλάτι του 18ου αιώνα Neues Schloss. Πάρτε μια γεύση απ’ την τοπική κουζίνα στη Schillerplatz, μια ιστορική πλατεία-μπιζουδάκι προς τιμήν του ρομαντικού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Φρίντριχ Σίλερ.

Ζωολογικός-βοτανικός κήπος Wilhelma
© Allik / Shutterstock.com

Ο ζωολογικός-βοτανικός κήπος "Wilhelma” φέρνει ανατολίτικο εξωτισμό στο Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ.

Η πολύχρωμη Marktplatz, που ξαναχτίστηκε ολοκληρωτικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα φιλοξενήσει δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες, ενώ η Karlsplatz, γνωστή για το καθιερωμένο παζάρι του Σαββάτου, διατηρεί τη ζωντάνια της κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος με χορό και ζωντανή μουσική. Ένα αριστουργηματικό κολάζ μαυριτανικής κι ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, ο ζωολογικός-βοτανικός κήπος Wilhelma προσφέρει ευπρόσδεκτες νότες γαλήνης μετά τις ποδοσφαιρικές ιαχές. Επιβάλλεται, όμως, ν’ ανεβάσετε γκάζι και στα μουσεία της Porsche και της Mercedes-Benz: πολύ περισσότερο από μια απόλαυση για μυημένους, αμφότερα αποτελούν σύγχρονους ναούς του ντιζάιν, που συνδυάζουν συναρπαστικές αφηγήσεις απ’ την ιστορία του αυτοκινήτου με διεισδυτικές ματιές στην τεχνολογία του μέλλοντος.

Schlossplatz Στουτγκάρδη
Shutterstock
Το ποδόσφαιρο έχει ιδιαίτερη αίγλη στο "Fan Zone” με φόντο το παλάτι Neues Schloss.


Stuttgart Arena (MHPArena). Χωρητικότητα: 54.000 άτομα
Έδρα: ΦφΜ Στουτγκάρδη 
Παιχνίδια που φιλοξενεί: 16/6 Σλοβενία-Δανία, 19/6 Γερμανία-Ουγγαρία, 23/6 Σκωτία-Ουγγαρία, 26/6 Νικητής πλέι-οφ Β-Βέλγιο, 5/7 προημιτελικός.

6. Κοιλάδα του Ρουρ: Μια μοναδική ιστορία μεταμόρφωσης

Red Dot Design Museum Έσεν
© Marc Venema / Shutterstock.com
Στο πρώην λεβιτοστάσιο του χώρου, το "Red Dot Design Museum” δίνει μαθήματα ντιζάιν.

Για τους φίλους του ποδοσφαίρου, η Μπορούσια Ντόρτμουντ δεν χρειάζεται συστάσεις. Το Ντόρτμουντ είναι επίσης η πόλη που φιλοξενεί το διαδραστικό Γερμανικό Μουσείο Ποδοσφαίρου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους στα ενδότερα της Bundesliga. Όπως και στο γειτονικό Γκελζενκίρχεν –ακόμα μία πόλη που θα φιλοξενήσει τα ματς του Euro 2024– το ποδόσφαιρο είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την ιστορία του Ρουρ, του μεγαλύτερου συγκεντρωτικά αστικού κέντρου της Γερμανίας, που γέννησε μερικά από τα παλαιότερα ποδοσφαιρικά σωματεία της χώρας.

Γερμανικό Μουσείο Ποδοσφαίρου του Ντόρτμουντ
© Todor Stoyanov / Shutterstock.com
Γερμανικό Μουσείο Ποδοσφαίρου του Ντόρτμουντ: βουτιά στα άδυτα της Bundesliga.

Περιοχή συνώνυμη άλλοτε με την εξόρυξη άνθρακα, η Κοιλάδα του Ρουρ έκανε τις τελευταίες δεκαετίες στροφή 180 μοιρών από τη βιομηχανία στον πολιτισμό, αποτελώντας σήμερα πρωτοπόρα δύναμη στα αναγεννητικά, έξυπνα περιβάλλοντα με κάπου 1.000 βιομηχανικά μνημεία, 200 μουσεία, 250 φεστιβάλ, αλλά και χώρους για θέατρο, μουσική και τέχνη. Στο "Phoenix des Lumières" του Ντόρτμουντ, ένα πρώην εργοστάσιο φυσικού αερίου φιλοξενεί εμβυθιστικές εκθέσεις τέχνης, όπως τα αφιερώματα σε Κλιμτ και Νταλί, σε αχανείς αίθουσες ύψους13 μέτρων. Η λίμνη Φοίνιξ, αγαπημένο σημείο για ποδήλατο, πατινάζ και τζόγκινγκ, με πολλά μπιστρό και καφέ, έδωσε χρώμα στη μουντάδα ενός πρώην χαλυβουργείου.

Zollverein Coal Mine Industrial Complex Έσεν
© saiko3p / Shutterstock.com

Το Zollverein Coal Mine Industrial Complex στο Έσεν, άλλοτε ανθρακωρυχείο, αποτελεί σήμερα μνημείο της UNESCO. 

Αγναντεύοντας πάλι το Nordsternpark, ένα απ’ τα ομορφότερα σημεία του Γκελζενκίρχεν με πάρκα περιπέτειας, εστιατόρια αλλά κι ένα υπαίθριο αμφιθέατρο, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι στην προηγούμενη ζωή του ήταν ανθρακωρυχείο. Μην παραλείψετε επίσης να βάλετε στο δρομολόγιό σας και κοντινές πόλεις, όπως το Έσεν. Ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το Zollverein Coal Mine Industrial Complex φιλοξενεί σήμερα, ανάμεσα σε άλλα, χώρους τέχνης και ψυχαγωγίας όπως το ντιζαϊνάτο The Red Dot Design Museum, που φιλοξενείται στο λεβητοστάσιο του πρώην ανθρακωρυχείου, αλλά κι ένα παγοδρόμιο 150 μέτρων με φόντο το ατμοσφαιρικά φωτισμένο εργοστάσιο οπτανθρακοποίησης.


Arena AufSchalke (Veltins-Arena)
Χωρητικότητα:
50.000 άτομα
Έδρα: Σάλκε
Παιχνίδια που φιλοξενεί: 16/6 Σερβία-Αγγλία, 20/6 Ισπανία-Ιταλία, 26/6 Νικητής πλέι-οφ C-Πορτογαλία, 30/6 αγώνας της φάσης των "16".


BVB Stadion Dortmund (Signal Iduna Park)
Χωρητικότητα:
66.000 άτομα
Έδρα: Μπορούσια Ντόρτμουντ
Παιχνίδια που φιλοξενεί: 15/6 Ιταλία-Αλβανία, 18/6 Τουρκία-Νικητής πλέι-οφ C, 22/6 Τουρκία-Πορτογαλία, 25/6 Γαλλία-Νικητής πλέι-οφ Α, 29/6 αγώνας της φάσης των "16", 10/7 ημιτελικός.

7. Στη Φρανκφούρτη για ανεβαστικά κοκτέιλ

Rooftop μπαρ Φρανκφούρτη
Shutterstock
Must στη Φρανκφούρτη ένα δροσιστικό κοκτέιλ με θέα τους ουρανοξύστες.

Η γνωριμία με τη Φρανκφούρτη ξεκινά απ’ τη Neue Altstadt (τη νέα παλιά πόλη, που στην πραγματικότητα ολοκληρώθηκε το 2018) και το αναπαλαιωμένο Römerberg, έδρα της τοπικής κυβέρνησης απ’ τον 15ο αιώνα. Tα παραδοσιακά γερμανικά ξύλινα σπίτια εδώ χτίστηκαν το 1986 σύμφωνα με ιστορικά σχέδια, περιβάλλοντας μια πλατεία-σημείο αναφοράς, όπου οι κάτοικοι επιστρέφουν ανά τους αιώνες για να μοιραστούν χαρές –παζάρια, φεστιβάλ, αυτοκρατορικές στέψεις–, αλλά και να γίνουν μάρτυρες σε θλιβερά ιστορικά γεγονότα, όπως το κάψιμο των βιβλίων απ’ το Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα το 1933. Το ταξιδιωτικό παιχνίδι συνεχίζεται στις όχθες του ποταμού Μάιν –κατευθυνθείτε στη βόρεια όχθη για το "fan zone", στη νότια για καφέ και πικνίκ με φόντο ένα δυναμικό κάδρο από ουρανοξύστες, με ενδιάμεση στάση στη γέφυρα Eiserner Steg του 1869, αλλά και για τα rooftop μπαρ που αποτελούν τελετουργία σε μια πόλη με βλέψεις Μανχάταν. Απ’ τις τροπικές νότες στην πανοραμική "παραλία" του Citybeach μέχρι τα κοκτέιλ που σερβίρει, σε 185 μέτρα ύψος, το θεαματικό "NFT Skybar", η Φρανκφούρτη ανεβάζει το mood στα ύψη.

Σπίτι του Γκαίτε Φρανκφούρτη
© travelview / Shutterstock.com
Το Σπίτι του Γκαίτε στεγάζεται σ’ ένα αρχοντικό σπίτι στην παλιά πόλη της Φρανκφούρτης.


Frankfurt Arena (Deutsche Bank Park)
Χωρητικότητα:
46.000 άτομα
Έδρα: Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Παιχνίδια που φιλοξενεί: 17/6 Βέλγιο-Σλοβακία, 20/6 Δανία-Αγγλία, 23/6 Ελβετία-Γερμανία, 26/6 Σλοβακία-Ρουμανία, 1/7 αγώνας της φάσης των "16".

8. Κλάμπινγκ και κλασική μουσική στο Aμβούργο

Elbphilharmonie Αμβούργο
Shutterstock
Elbphilharmonie: κλασική μουσική κάτω απ'το γυάλινο "κύμα".

Με το "fan zone" στρατηγικά τοποθετημένο στη St. Pauli, μια περιοχή συνώνυμη με το nightlife, το fun στο Αμβούργο είναι εγγύηση. Οι ταξιδιωτικές απολαύσεις της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γερμανίας εκτείνονται, όμως, πολύ πέρα απ’ την ηδονιστική αλληλουχία εστιατορίων, μπαρ και κόκκινων φώτων στη θρυλική ευθεία του Reeperbahn. Θέτοντας νέα πρότυπα ντιζάιν και βιωσιμότητας, η ανάπλαση του λιμανιού έκανε πράξη ένα τολμηρό όραμα στο HafenCity, ένα έργο εν εξελίξει απ’ τις αρχές του 21ου αιώνα, που σήμερα φιλοξενεί μερικές από τις πιο αβανταδόρικες γωνιές της πόλης. Απ’ τη μία τo σινεματικό συγκρότημα ανακαινισμένων αποθηκών του Speicherstadt και οι τούβλινες εξπρεσιονιστικές προσόψεις του Kontorhaus. Απ’ την άλλη το εμβληματικό μέγαρο μουσικής Elbphilharmonie, ένα φουτουριστικό γυάλινο "κύμα" που στεφανώνει μια πρόσοψη από κόκκινα τούβλα της δεκαετίας του 1960 πάνω στον ποταμό Έλβα. Με το δημιουργικό πάντρεμα παρόντος και παρελθόντος, το Αμβούργο πατάει "play" σε μια συναρπαστική αστική συμφωνία εικόνων και χρωμάτων.

Speicherstadt Αμβούργο
Shutterstock
Πλέοντας ανάμεσα στις ιστορικές αποθήκες του Speicherstadt.


Volksparkstadion
Χωρητικότητα:
50.000 άτομα
Έδρα: Αμβούργο
Παιχνίδια που φιλοξενεί: 16/6 νικητής πλέι-οφ Α-Ολλανδία, 19/6 Κροατία-Αλβανία, 22/6 νικητής πλέι-οφ C-Τσεχία, 26/6 Τσεχία-Τουρκία, 5/7 προημιτελικός.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το 53ο Φεστιβάλ Ολύμπου μάς ταξιδεύει στον κόσμο της μουσικής, του θεάτρου και της τέχνης

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 14 διαφορετικούς χώρους, με 31 θεματικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, χορό, εκπαίδευση, ομιλίες και εκθέσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/07/2024

Λήμνος: Η ήρεμη δύναμη με το φοβερό φαγητό και το καθηλωτικό τοπίο που τώρα δικαιώνεται

Εκεί που ήταν καταχωνιασμένη στο τραυματικό θυμικό φαντάρων, ή που αφομοιωνόταν ως καβάτζα των σέρφερ, τα τελευταία χρόνια η Λήμνος εισέβαλε στις ταξιδιωτικές συνειδήσεις. Και στα αντίστοιχα ποσταρίσματα. Και πολύ άργησε!

Κάτι τρέχει στη Θηρασιά

Κι αν η Καλντέρα έχει σύντομα νέο σουξέ;

Δυτική Ελλάδα: Εμπειρία για κάθε επισκέπτη

Με αφετηρία το "Grand Elis Hotel" στη Σαβάλια Ηλείας, ξεκινά η περιήγηση σε δύο από τους σημαντικότερους προορισμούς της Δυτικής Ελλάδας, Ηλεία και Αχαΐα.