Μόναχο: Μπάλα, Βiergarten και δημιουργικά τζαμαρίσματα στην καρδιά της Βαυαρίας

Οι προβολείς πέφτουν στη βαυαρική πρωτεύουσα, αφετηρία του πολυαναμενόμενου ΕURO 2024 –μια μητρόπολη περιτριγυρισμένη από υπέροχη φύση, με πρώτης τάξεως εκθέσεις και all-day στέκια, προοδευτική και κοσμοπολίτικη, χωρίς να χρειάζεται να το φωνάζει.

Konigplatz Maxrovstadt Shutterstock

Η πόλη πριν τον ποδοσφαιρικό πυρετό

Με μότο "Το Μόναχο γιορτάζει την Ευρώπη", η βαυαρική πρωτεύουσα στήνει ένα μεγάλο καλοκαιρινό φεστιβάλ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου EURO 2024, προσκαλώντας τους φιλάθλους να δουν παρεούλα –με έως και 25.000 άτομα– τα 51 ματς γύρω απ’ την πλωτή γιγαντοοθόνη της πλατείας Hans-Jochen-Vogel-Platz, στο δωρεάν fan zone του Ολυμπιακού Πάρκου, με διαλείμματα για διαδραστικά events που συνδυάζουν μουσική, σινεμά, θέατρο, stand-up comedy, ποίηση, ακόμα και γιόγκα (έως 14/7).

Frauenkirche
Shutterstock
Οι πύργοι-πυξίδα της Frauenkirche μάς δείχνουν το δρόμο στην παλιά πόλη του Μονάχου.

Γύρισα την πόλη σε μια περίοδο ηρεμίας πριν την αθλητική καταιγίδα, όπως την απολαμβάνουν οι κάτοικοι: με γραφικές βόλτες στις όχθες του ποταμού Ίζαρ, απ’ το Deutsches Museum -το υποβλητικό μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας που "κάθεται" πάνω σ’ ένα νησάκι στη μέση του ποταμού– μέχρι τις υπέροχες πισίνες του αρ νουβό κομψοτεχνήματος Κarl Mullersches Volksbad, με λαχανιασμένα χιλιόμετρα σε φιλήσυχες γειτονιές, αλλά και τηλεργασία. Το high-tech Μόναχο μου έδωσε την εντύπωση ότι προτιμά τα τραπεζάκια του γεμάτα φρέσκες βαυαρικές νοστιμιές, φιλικές συζητήσεις και απλωμένες εφημερίδες πάνω από αχνιστούς καφέδες αντί για συνοφρυωμένους νομάδες πάνω απ’ τα λάπτοπ, έτσι αρκετά από αυτά δεν
προσφέρουν WiFi (θα το εκτιμήσουν αν τους ρωτήσετε πριν καθίσετε να δουλέψετε). Σε μια πόλη με μερικούς από τους πιο αβανταδόρικους beer gardens στη Γερμανία, πρωτοκλασάτα μουσεία που έχουν μέγεθος μικρού χωριού, αλλά και πανέμορφες λίμνες όπως η Tegernsee να στέλνουν σήμα για "πράσινες" αποδράσεις στις Βαυαρικές Άλπεις με διαλείμματα για φρέσκο käsekuchen (γερμανικό τσιζκέικ), το ταξιδιωτικό παιχνίδι παίρνει παράταση και επιφυλάσσει πολυάριθμες συγκινήσεις εκτός γηπέδου.

To Mόναχο της πρώτης φοράς

Alstadt Παλιά Πόλη Μονάχου
Shutterstock
Λιακάδα σημαίνει σουλάτσο και μπίρα στους πεζόδρομους της Altstadt.

Νευραλγικό σημείο της βαυαρικής πρωτεύουσας απ’ το 1158, η ιστορική Marienplatz αποτελεί αφετηρία για όλα τα μεγάλα events – από εορτασμούς για τις νίκες της Μπάγιερν μέχρι τη μαγευτική χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. Οι εκδηλώσεις του ΕURO 2024 υπόσχονται ψυχαγωγία με καλλιτέχνες του δρόμου να παίρνουν θέση μπροστά απ’ το αριστουργηματικό νεο-γοτθικό νέο δημαρχείο, όπου οι φιγούρες του δημοφιλούς μηχανικού ρολογιού Glockenspiel στήνουν χορό καθημερινά (στις 11 π.μ., 12 μ. και 5 μ.μ.), δίνοντας το σήμα εκκίνησης για έναν μεγάλο περίπατο στην πεζοδρομημένη Αltstadt (παλιά πόλη).

Μπίρα Hofbrau
Shutterstock
Hofbräu και άλλες πέντε ντόπιες μπύρες σερβίρει το Μόναχο.


Λίγα βήματα μακριά, η ιστορική λαϊκή αγορά Virtualienmarkt δελεάζει τους foodies με αυθεντικές βαυαρικές και διεθνείς γεύσεις, ενώ στους υπαίθριους πάγκους του Biergarten της, κάτω απ’ τις καστανιές, σερβίρονται εναλλάξ μπίρες από τα έξι ζυθοποιεία του Μονάχου, με πρώτο το Hofbräu απ’ την πολυτραγουδισμένη γειτονική ταβέρνα "Hofbräuhaus am Platz" του 1589, αλλά και τα Löwenbräu, Augustinerbräu, Hacker-Pschorr, Paulaner και Spaten. Ανάμεσα σε χαρακτηριστικά μαγαζιά με Lederhosen (παραδοσιακή δερμάτινη ενδυμασία) και κοσμοπολίτικα καφέ, το ιστορικό κέντρο του Μονάχου κρύβει μικρές, μεγάλες και αντιφατικές εκπλήξεις, από το καλά κρυμμένο μπαρόκ διαμαντάκι Asamkirche στην oγκώδη εκκλησία Frauenkirche, με τους δύο πράσινους τρούλους των πύργων της να χαράσσουν ανεξίτηλα τον ουρανό της πόλης.

Asamkirche
Shutterstock
Mικρή αλλά αριστουργηματική η μπαρόκ Asamkirche.

Η πρώην έδρα των Wittelsbach στο μεγαλύτερο αστικό παλάτι της Γερμανίας στεγάζει σήμερα το εκθαμβωτικό μουσείο Residenz – το καλοκαίρι, πάντως, αξίζει να φτάσετε μέχρι τα δυτικά σύνορα της πόλης για να βολτάρετε στους κήπους της "ταπεινής" εξοχικής κατοικίας της δυναστείας στο μπαρόκ παλάτι Nymphenburg. Μία απ’ τις ωραιότερες βόλτες στο λυκόφως του Μονάχου την έκανα όμως στον κεντρικό Hofgarten (Βασιλικός Κήπος), που σιγοντάρει χαμηλότονα τη διαχρονική αίγλη του Residenz, ενώ έξω απ’ την πύλη του η Odeonsplatz του 19ου αιώνα αποπνέει μια αβίαστη χάρη – κάθε καλοκαίρι προσφέρει ένα καλαίσθητα φωτισμένο σκηνικό για τις υπαίθριες συναυλίες του φεστιβάλ κλασικής μουσικής "Klassik am Odeonsplatz". Αυτή η βουτιά στο παρελθόν της Altstadt έκλεισε στο Εθνικό Θέατρο της γειτονικής Max-Joseph-Platz, έδρα της Όπερας του Μονάχου, με μια αρκετά δυστοπική παράσταση του "Βόιτσεκ" του Γκέοργκ Μπίχνερ, έναν αιώνα και κάτι μετά την πρεμιέρα του στο Μόναχο το 1913. Το φετινό καλοκαίρι προβλέπει "Ηλέκτρα" και "Τροβατόρε", με τα εισιτήρια για τους όρθιους να ξεκινούν από € 10.

Σέρφερ Eisbachwelle
Shutterstock
Mε κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τις ακροβασίες των σέρφερ στον Eisbach.

Mε μέγεθος όσο 640 γήπεδα ποδοσφαίρου, ο ειδυλλιακός Αγγλικός Κήπος (Englischer Garten) στα βορειοανατολικά του Hofgarten αναμενόμενα έχει κάτι για όλους: μνημεία με θέα, όπως ο ελληνικού στιλ κυκλικός ναός "Monopteros", έναν απ’ τους πιο δροσερούς Biergarten του Μονάχου δίπλα στον Κινέζικο Πύργο (Chinesischer Turm), ένα απίστευτο τεχνητό κύμα για να επιδείξουν τις ακροβασίες τους, με λιακάδα ή χιόνι, οι ατρόμητοι σέρφερ του Μονάχου (Eisbachwelle), αλλά και πολιτική ιστορία και τέχνη πίσω απ’ τις υποβλητικές κολόνες του Haus der Kunst. Ο ίδιος ο Αδόλφος έβαλε τον πρώτο λίθο στο κτίριο που θεμελίωσε το στιλ του κλασικιστικού ολοκληρωτισμού, σήμερα όμως το μουσείο ανταπαντά στη ναζιστική προπαγάνδα του παρελθόντος αναδεικνύοντας λιγότερο αναγνωρισμένες δημιουργικές πρακτικές – βλέπε καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις από πρωτοποριακές γυναίκες καλλιτέχνιδες.

Μουσείο Brandhorst
Shutterstock
 Στο παρδαλό Bradhorst για σύγχρονη τέχνη, απ’ τον Γουόρχολ στον Γιόζεφ Μπόις.


Η δημιουργική καρδιά του Μονάχου, όμως, χτυπά δύο χιλιόμετρα δυτικά από δω, στην Kunstareal του Maxvorstadt, όπου 18 μουσεία και πάνω από 40 γκαλερί συναγωνίζονται για τα μάτια των φιλότεχνων. Με αφετηρία την Königsplatz –που ο φιλέλληνας Λουδοβίκος Α’ οραματίστηκε ως μια άλλη Ακρόπολη– και την ατμοσφαιρική Glyptothek με τα σπάνια ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά, ξεκινά ένας καλλιτεχνικός περίπατος με παγκοσμίου βεληνεκούς μουσεί, (Alte και Neue Pinakothek, Kρατικό Μουσείο Αιγυπτιακής Τέχνης κ.ο.κ.). Κι ενώ τις ήσυχες, μουντές καθημερινές τα ογκώδη κτίσματα με τους περιποιημένους κήπους μοιάζουν απροσπέλαστα φρούρια της τέχνης, ανέμελοι Μοναχιώτες καταλαμβάνουν τα γρασίδια με τις πρώτες λιακάδες, οπαδοί του fitness κάνουν γυμναστική έξω απ’ το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Pinakothek der Moderne), οι φαν της αβαν-γκαρντ ζωντανεύουν το ζωηρόχρωμο Brandhorst και οι οπαδοί του εξπρεσιονισμού δίνουν ραντεβού στη φλωρεντιανού στιλ βίλα Lenbachhaus και το "Ella", το μοναδικό καφέ-εστιατόριο με θέα στην Königsplatz.


Πίσω στη γειτονιά του Ολυμπιακού Πάρκου, το Μουσείο της BMW και ο διπλανός
εκθεσιακός χώρος "BMW Welt" ρίχνουν ματιές στην ιστορία του αυτοκινήτου, αλλά και στο μέλλον, καθώς τελευταίας λέξης μοντέλα στεγάζονται σε δύο γιγαντιαία, διαστημικά κτίρια λίγα μόλις λεπτά περπάτημα απ’ το fan zone.

BMW Welt & Μουσείο BMW
Shutterstock
Eκθέσεις υψηλών ίππων στα BMW Welt και BMW Museum.

Brunch και ροκ εντ ρολ στις γειτονιές του Μονάχου

To Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 ξεκινά από τη Marienplatz η μεγάλη παρέλαση υπερηφάνειας Munich Pride. Η πιο γνωστή LGBTQI-friendly γειτονιά του Μονάχου όμως είναι το Glockenbachviertel, γνωστό επίσης για μια συλλογή από καφέ και μπαράκια με χαρακτήρα: το "Trachtenvogl" για καφέ και brunch (Reichenbachstr. 47), το εκλεκτικό "Μadam Anna Ecke", για φαγητό και κοκτέιλ (Kolosseumstr. 6) –συνδυάζεται με ένα πέρασμα απ’ το διπλανό δισκοπωλείο "Optimal Records", σταθερή μουσική αξία ανά τις δεκαετίες.

Divebar Μόναχο
Δανάη Μολόχα
Zombie με ρούμι και ροκ εν ρολ στο "Divebar".

Στολισμένο με μοτίβα από τατουάζ στους τοίχους και ρετρό φιγούρες Betty Boop, το λιλιπούτειο ροκ "Divebar" σερβίρει Zombie με μπόλικο ρούμι (Reichenbachstrasse 19), ενώ το αχνοφωτισμένο, jazzy Ζum Wolf ξεχωρίζει για τα καθαρά κοκτέιλ του με ουίσκι και bourbon (Pestalozzistr. 22). Το Glockenbach συνορεύει με το Gärtnerplatzviertel, με πρωταγωνιστή τον κομψό ναό της οπερέτας Gärtnerplatztheater, αλλά και γευστικές εκπλήξεις στο ινδικό "Βindaas", όπου δίνουν ραντεβού οι foodies για biryani και hariyali (Rumfordstr. 5). Στην απέναντι πλευρά του ποταμού, το trendy αλλά πιο οικογενειακό Ηaidhausen απλώνεται γύρω από περιποιημένες, oλάνθιστες πλατείες με γαλλικές αναφορές, όπως οι Pariserplatz και Bordeauxplatz, φέρει όμως γερμανική υπογραφή στα τραπεζάκια του "Biergarten Wiener Platz" (Innere Wiener Straße 19), που στα μεγάλα γλέντια συγκεντρώνει μέχρι και 1.400 μπιρόφιλους κάτω απ’ τις καστανιές του.

Πλοίο μπαρ Alte Uting
Δανάη Μολόχα
Το πρώην επιβατηγό πλοίο του 1949 "Alte Utting" έχει ρίξει άγκυρα πλέον σε μια σιδηροδρομική γέφυρα της περιοχής των σφαγείων.


Η πιο σινεματική διεύθυνση του Μονάχου βρίσκεται εκτός τουριστικού χάρτη, στο βιομηχανικό Schlachthof, τη στολισμένη με γκράφιτι "περιοχή των σφαγείων" στα νοτιοδυτικά της πόλης. Εδώ, το πρώην επιβατηγό πλοίο του 1949 "Alte Utting" έχει ρίξει άγκυρα πάνω σε μια σιδηροδρομική γέφυρα, σερβίροντας καφέ, ποτό και street food στο κατάστρωμα και στην υπέροχα φωτισμένη αυλή του, που αφού πέσει η νύχτα ζωντανεύει με πάρτι και ζωντανές μουσικές. Θα ’λεγες ότι το πλοίο μάς ταξίδεψε σε άλλη πόλη. Αλλά δεν υπάρχει μόνο ένα Μόναχο.

Πού να μείνετε:

Μόναχο από ψηλά
Shutterstock


Boutique Hotel Krone München Εκτός Oktoberfest, αυτό το κομψό αρχοντικό της
εποχής του Γουλιέλμου δίπλα στον αχανή χώρο του Theresienwiese διαθέτει 30 δίκλινα
δωμάτια με σύγχρονες, ιδιοσυγκρασιακές πινελιές για ήσυχη διαμονή, αλλά με εύκολη
πρόσβαση στo τουριστικό κέντρο και στα μουσεία της Königsplatz. 

JAMS Music & Design Hotel Λίγα βήματα απ’ τον ναό της techno "Blitz" και το jazzy "Unterfahrt", το μουσικόφιλο ξενοδοχείο στη γραφική γειτονιά Haidhausen σαγηνεύει τους singles με μονόκλινα τα οποία αποκαλεί "Pop Stars", νοικιάζει ηλεκτρικά ποδήλατα για "πράσινες" βόλτες στην πόλη και προσκαλεί τους φαν του βινιλίου να δανειστούν δίσκους απ’ το λόμπι για να φτιάξουν ατμόσφαιρα στα retro-chic δωμάτια, καθένα από τα οποία είναι αφιερωμένο σ’ ένα θρύλο της μουσικής.


Roomers Munich To ντιζαϊνάτο ξενοδοχείο της συλλογής Autograph στο Westend ισορροπεί στοχευμένα μεταξύ μοντερνισμού και της ζεστασιάς του κλασικού σε 280 δωμάτια και σουίτες. Highlights, οι φρέσκες ματιές στη βαυαρική κουζίνα στο εστιατόριο "Ηeidi", αλλά και το τζακούζι του ατμοσφαιρικού spa, όπου θα χαλαρώσετε βλέποντας κλασικές ταινίες συνοδεία σαμπάνιας.


BEYOND by Geisel Στην καρδιά του Μονάχου, 19 σύγχρονες, πολυτελείς σουίτες που ανοίγονται θεαματικά στην πλατεία Marienplatz και την ιστορική εκκλησία του Αγίου Πέτρου συμπληρώνουν ένα οκτάμετρο concept space-σαλόνι με διαδραστικές LED εγκαταστάσεις του Daniel Canogar.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Zagori Mountain Running 2024: Ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος επιστρέφει

Η φετινή διοργάνωση προσφέρει 7 πακέτα διαδρομών για να επιλέξει ο κάθε δρομέας την πρόκληση που του ταιριάζει καλύτερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/06/2024

"Radisson Blu Park": Τέχνη και πολυτέλεια στην Αθήνα

Στην all day εμπειρία του ξενοδοχείου, που περιλαμβάνει το "10 Urban Roof" και ένα εστιατόριο με a la carte menu, προστίθεται φέτος το καλοκαίρι και η έκθεση με έργα του αναγνωρισμένου εικαστικού Αλέξη Κυριτσόπουλου.

Ταξίδι στη Γερμανία: Στον Πυρετό του ΕURO 2024

Φέτος το καλοκαίρι, δέκα γερμανικές πόλεις συντονίζονται στους ρυθμούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, φέρνοντας στο επίκεντρο όχι μόνο την μπάλα, αλλά και τον πολιτισμό.

Ολοκληρώθηκαν τρία προγράμματα του Cycladic Identity σε Κέα και Πάρο

Πρόκειται για τη νέα πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδική Τέχνης, που έχει στόχο την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων.

Μια σινεφίλ βραδιά "Πριν τα Μεσάνυχτα" και το πρώτο W Cocktail Festival στρέφουν τους προβολείς στη Navarino Agora της Costa Navarino

Signature cocktails από κορυφαίους mixologists και μία ειδική προβολή επιβεβαιώνουν το πολιτιστικό και γαστρονομικό αποτύπωμα του πολυχώρου της Navarino Agora.

Η Μήλος απέχει μόλις 4 ώρες με τη Minoan Lines

Σαλπάρουμε με Minoan Lines για τη Μήλο σε 4 ώρες, με συνοδοιπόρους μας την άνεση, την απολαυστική μετακίνηση εν πλω και την κρητική γαστρονομία.

"Vision Omonia": Το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας Vision Greece στην καρδιά της Αθήνας

Πρόκειται για ένα νέο ξενοδοχείο μοντέρνου σχεδιασμού, τέχνης και φιλοξενίας.