H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργάνωσε και φέτος το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου, υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας, που σκοπό έχει να ενώσει τις αξίες, τα έργα, την ιστορία και τις καινοτόμες ιδέες μέσα από πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών όπως ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο Έλληνας ζωγράφος και σκηνογράφος Γιάννης Μετζικώφ και ο George Phillip Nicholas Winsdor, Earl of St Andrews, πρόεδρος του Bolton University και μέλος της βασιλικής οικογένειας.
Την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου η πολιτιστική βραδιά που οργανώθηκε στο αρχοντικό Castelli και συντονίστριά της ήταν η γνωστή δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα, σφραγίστηκε με σημαντικές ομιλίες και παρουσίες. Ομιλητής και ο κος Χρύσανθος Πανάς, συγγραφέας του best seller βιβλίου "Greek Islands", επιχειρηματίας και συλλέκτης.
Η ομιλία του κου Πανά με θέμα το παρελθόν και το μέλλον των νησιών αποτέλεσε το αντικείμενο της συζήτησης της βραδιάς καθώς φώτισε τα θέματα του σεβασμού στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τη σημαντικότητά της και την ανάγκη για ενίσχυση της προώθησής της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο κος Πανάς, που πρόσφατα έγινε μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Unesco για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ανέφερε μεταξύ άλλων:
"Είναι αλήθεια πως στα νησιά μας περιβαλλόμαστε από φυσική ομορφιά και εντυπωσιακά μνημεία. Συγχρόνως, όμως, περιβαλλόμαστε από τους ίδιους τους ανθρώπους, τις συνήθειές τους και τα έθιμα που συνθέτουν τη νησιωτική ταυτότητα. Αυτή η άυλη πολιτιστική περιουσία δεν αποτιμάται, δεν εμπορευματοποιείται και δεν ανταλλάσσεται σε καμία αγορά, τουριστική ή άλλη. Οι παραδοσιακές τέχνες και οι τεχνικές, οι τοπικές δεξιότητες και γλωσσικοί κώδικες, ο λόγιος και ο λαϊκός πολιτισμός που συνυφαίνονται στα διαφορετικά τοπικά προϊόντα και τα χρώματα κάθε ξεχωριστού νησιού είναι όλα όσα αγαπώ σε αυτή τη χώρα που αναδύεται πάντοτε από τα βάθη της ιστορίας και της θάλασσάς της. Αυτά στάθηκαν το αρχικό έναυσμα για να ξεκινήσω την συγγραφή του βιβλίου "Greek Islands".
Αναλύοντας πιο συγκεκριμένα το είδος των επισκεπτών των νησιών μας, παρατηρώ πως το ξένο αλλά και το ελληνικό κοινό διαφοροποιούνται όσον αφορά το κριτήριο των διακοπών του. Υπάρχει το κοινό που αναζητά απλώς τη διασκέδαση και τον ήλιο στα ελληνικά νησιά, αλλά υπάρχει και το κοινό που ενδιαφέρεται για την ποιότητα και την ιστορία των νησιών καθώς και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών. Πιστεύω πως χρέος μας είναι να επενδύσουμε στο δεύτερο.
Η ανεξέλεγκτη χρήση γης και η ανεξέλεγκτη δόμηση αποτελούν τεράστιο πρόβλημα. Ξεκινώντας από την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τη ξεχωριστή φυσιογνωμία κάθε τόπου στην πατρίδα μας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να μοιάζει με Dubai. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιμηθούμε όσους αποζητούν να προσαρμόσουν το ελληνικό πρότυπο. Η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει καλύτερο κοινό μόνο κρατώντας τη φυσιογνωμία της, τις γεύσεις της και αναβαθμίζοντας τις υποδομές της. Οι δρόμοι, οι μαρίνες, τα μέσα συγκοινωνίας, οι εσωτερικές πτήσεις, πρέπει να είναι όλα άψογα. Ως επιχειρηματίας με εμπειρία 35 ετών, σας διαβεβαιώ πως η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες να πάρει την θέση που πραγματικά της αξίζει στον μελλοντικό παγκόσμιο τουριστικό χάρτη".