Ηρακλειά: Η ήρεμη δύναμη του Αρχιπελάγους

Είναι το πρώτο νησάκι των Μικρών Κυκλάδων μετά τη Νάξο. Ένα μικρό νησάκι που έχει αγαπηθεί πολύ και που σε αυτό το ταξίδι έχουμε την ευκαιρία να το γνωρίζουμε μέσα από τους ανθρώπους του και τις ιστορίες τους. Περπατάμε και κολυμπάμε πολύ. Τρώμε φανταστικά.

Ηρακλειά καλοκαιρινή Λεωνίδας Τούμπανος

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Ηρακλειά. Και σίγουρα δεν είναι η τελευταία. Το είχα διαγνώσει από την πρώτη στιγμή ότι με αυτό εδώ το νησάκι –το μεγαλύτερο σε έκταση αλλά μικρότερο σε πληθυσμό των Μικρών Κυκλάδων– δεν ξεμπερδεύεις εύκολα. 

Ηρακλειά στον δρόμο για Παναγιά
Λεωνίδας Τούμπανος
Αυθεντικό κυκλαδίτικο αγροτικό τοπίο στον δρόμο προς Παναγιά. 

Έχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα η Ηρακλειά, που είναι λίγο-πολύ εξαφανισμένη από τα περισσότερα πιο τουριστικά νησιά μας. Κρατά τους ρυθμούς της, τη ρουτίνα της – ακόμα και το καλοκαίρι που ο κόσμος της πολλαπλασιάζεται· διατηρεί, με λίγα λόγια, την αίσθηση του μικρού νησιωτικού τόπου. Και πώς αλλιώς θα γινόταν; Εδώ το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι δεν φτάνουν τους ογδόντα, με ελάχιστους μικρούς μαθητές και μαθήτριες στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό, ενώ το καλοκαίρι σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και δωμάτια, ταβέρνες και εστιατόρια, τα έχουν ντόπιοι. Ντόπιοι αυτάρκεις (όσο είναι δυνατόν αυτό στις μέρες μας) και πολυτεχνίτες, όπως οι παλιοί. 

Ηρακλειά Αντώνης Βλαβιανός
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Αντώνης Βλαβιανός, ψαράς και μελισσοκόμος, κάνει εργασίες συντήρησης στο καΐκι του. 

Γιατί ξέρετε πώς ζούσανε παλιά σε αυτά εδώ τα μέρη; Έκαναν όλες τις δουλειές, παρήγαγαν ό,τι περισσότερο μπορούσαν και ό,τι δεν έβγαζαν το έβρισκαν από τους άλλους νησιώτες. Οι Σαντορινιοί έφερναν κρασί, οι Καλύμνιοι κεραμικά, σφουγγάρια και το καλοκαίρι καρπούζια, οι Ναξιώτες πατάτες, πορτοκάλια και λεμόνια, και οι Αρακλειανοί τυρί και σουσάμι. Ένα μικρεμπόριο ή και ανταλλαγές, που γίνονταν επίσης εσωτερικά: μεταξύ των κατοίκων της Παναγιάς (του Πάνω Χωριού, δηλαδή) και του Αϊ-Γιώργη – με τους πρώτους να διαθέτουν κρέατα και τυριά και τους δεύτερους ψάρια.

Ηρακλειά λιμανι πανοραμικη
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Αϊ-Γιώργης από ψηλά.

Σήμερα μπορεί να μην είναι ακόμα έτσι τα πράγματα, οι Αρακλειανοί που μένουν πίσω το χειμώνα, όμως, διατηρούν ένα μικρό μποστάνι, έχουν από λίγες ελιές και βγάζουν το λάδι τους, κι έπειτα άλλος ψαρεύει, άλλος έχει ζώα και τυροκομεί, άλλος σπέρνει φάβα και άλλος βγάζει μέλι, ή τα κάνουν συνδυαστικά.

Οι άνθρωποι της Ηρακλειάς

"Να κάνει ο Μάρτης δυο νερά / κι ο Απρίλης άλλο ένα / χαρά σ' αυτόν τον γεωργό / που έχει πολλά σπαρμένα". 

Ηρακλειά φαβα
Λεωνίδας Τούμπανος
Το φάβα θέλει το δρεπάνι του (εδώ του Κυρ-Γιώργη Γαβαλά).

Ο Γιώργης Γαβαλάς μάς περιμένει στο χωράφι που έχει βάλει με τα παιδιά του φάβα. Δυστυχώς, επαληθεύοντας το παραπάνω στιχάκι, η χειμωνιάτικη ξηρασία και η δυνατή μαγιάτικη βροχή μόνο ζημιά έκαναν στο φάβα από κατσούνι (εξ ου και το ουδέτερο γένος) και έτσι φέτος δεν αναμένεται να πάει καλά. Ο κυρ-Γιώργης είναι θείος του γνωστού σεφ Γιάννη Γαβαλά, χάρη στην απόφασή του οποίου να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί και ν’ ανοίξει το δικό του εστιατόριο, η Ηρακλειά έχει μπει τελευταία στο ραντάρ όχι μονάχα των ψαγμένων ταξιδιωτών, αλλά και των καλοφαγάδων. 

Ηρακλειά Αρακλειά
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Γιάννης Γαβαλάς απολαμβάνει τη ζωή στην Ηρακλειά και το μαγείρεμα στην "Αρακλειά" του.

Ο Γιάννης, φιλόξενος οικοδεσπότης και οδηγός μας στο νησί, μας συστήνει και άλλους συντοπίτες και συγγενείς του. Μαζί του ανεβαίνουμε στην Παναγιά, που μοιάζει να μην υπάρχει κανείς τριγύρω, αλλά, να, που βρίσκουμε τον Αντώνη Βλαβιανό και τον αδελφό του Μήτσο, που κάποτε άφησαν την Αθήνα για να εγκατασταθούν μόνιμα στο νησάκι καταγωγής και διακοπών. Ψαράς και μελισσοκόμος ο πρώτος, οδηγός του δήμου (και επομένως οδηγός και χειριστής όλων των δημόσιων οχημάτων και μηχανημάτων του νησιού – από το απορριμματοφόρο μέχρι το πυροσβεστικό) ο δεύτερος.

Ηρακλειά Μήτσος Βλαβιανός
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Μήτσος Βλαβιανός άφησε κάποτε την Αθήνα για να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί καταγωγής και διακοπών.

Μαζί του γνωρίζουμε και τον Δημήτρη Γαβαλά ("Αγράντη" για τους ντόπιους), που είναι ο πρόεδρος της κοινότητας και έχει ζώα, μελίσσια και δωμάτια. Και, ασφαλώς, τη Γεωργία και τον Βαγγέλη Γαβαλά, που διατηρούν το καφενείο-μπακάλικο-πρακτορείο "Μέλισσα" – σήμα κατατεθέν και σημείο συνάντησης των ντόπιων κάθε μέρα και κάθε εποχή. Εκεί και στο λιμάνι μαζεύονται όλοι, όταν περνάει ο "Σκοπελίτης".

Ηρακλειά Μέλισσα
Λεωνίδας Τούμπανος
Η κυρία Γεωργία στην είσοδο της αγαπημένης "Μέλισσας".

Τα πρωινά που πάει Νάξο και πολύ περισσότερο το μεσημέρι, γύρω στις 3.30, που επιστρέφει με τις προμήθειες της ημέρας: από ψωμί μέχρι βενζίνη. Γιατί, έχετε υπόψη, σε περίπτωση που έρθετε με όχημα (αν και δεν υπάρχει κανένας λόγος γι’ αυτό), στην Ηρακλειά δεν έχει βενζινάδικο. Το κοντινότερο βρίσκεται στη Σχοινούσα.

Ηρακλειά Αγράντης
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Δημήτρης Γαβαλάς ("Αγράντης" για τους ντόπιους), είναι ο πρόεδρος της κοινότητας και έχει ζώα, μελίσσια και δωμάτια.

Παντού με τα πόδια

Ακόμη και αν δεν είστε δεινοί πεζοπόροι ή σας δυσκολεύει ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος, η Ηρακλειά είναι ένα νησί που σε γενικές γραμμές περπατιέται. Διαθέτει ένα μικρό δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών, ενώ και η απόσταση από τον Άγιο Γεώργιο, που είναι το λιμάνι και η ομώνυμη πολυσύχναστη παραλία με τα αλμυρίκια και τα φανταστικά νερά, μέχρι την ακόμα πιο φανταστική, τεράστια και "λαχταριστή" παραλία Λιβάδι (1,5 χλμ. μακριά) και την Παναγιά πιο πάνω (άλλα 2,5 χλμ.), η διαδρομή είναι βατή και μπορεί να γίνει απ’ όλες και όλους. Εδώ κοντά και η παράκαμψη που οδηγεί στο προστατευμένο από τους αέρηδες Τουρκοπήγαδο, την τρίτη παραλία του νησιού, όπου δεν πιάνει ποτέ κύμα.

Ηρακλειά Τουρκοπήγαδο
Λεωνίδας Τούμπανος
Το Τουρκοπήγαδο είναι η τρίτη προσβάσιμη οδικώς παραλία του νησιού.

Από την Παναγιά, επίσης, ξεκινάει και ένα μονοπάτι μιας ώρας μέχρι το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, που, αν και ελάχιστα γνωστό, είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων, με πολλές αίθουσες και εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Εδώ, την πρώτη φορά τουλάχιστον, είναι καλό να πάτε με οδηγό. Οι άνθρωποι του Discover Iraklia μπορούν να σας κατατοπίσουν σχετικά.

Ηρακλειά μελισσοκόμος
Λεωνίδας Τούμπανος
Οι μέλισσες της Ηρακλειάς παράγουν το πιο μυρωδάτο μέλι.

Διαμονή - Φαγητό 

Τα δωμάτια του νησιού δεν είναι πολλά, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κινηθείτε γρήγορα και αποφασιστικά. Εμείς μείναμε στον Άγιο Γεώργιο στα πολύ περιποιημένα και καθαρά δωμάτια ονόματι "Villa Glafkos" (6972750752) – φτιαγμένα με πολλή δουλειά και μεράκι από τον Γιώργο Κωβαίο που αν δεν τον πετύχετε στη γουστόζικη αυλή του θα τον βρείτε σίγουρα στη βάρκα του! 

Ηρακλειά Γιώργος Κωβαίος
Λεωνίδας Τούμπανος
Ο Γιώργος Κωβαίος, φιλόξενος οικοδεσπότης μας και ιδιοκτήτης της πολύ περιποιημένης "Villa Glafkos". 

Άλλες επιλογές διαμονής είναι το κομψό "Speires suites" (6973027104) και τα επίσης περιποιημένα "Ταξιάρχης" (6976041548), "Sohoro" (2285071484), "Alexandras" (2285071482) και "Aggelos" (2285071486). Για φαγητό, η "Αρακλειά" (2285071570) του Γιάννη Γαβαλά είναι, όπως είπαμε, βασικός λόγος να πάτε στο νησί (κράτηση απαραίτητη). Άλλες "νόστιμες" επιλογές είναι η "Ακαθή" (2285071118) στον Άγιο Γεώργιο, το all-day Pera Panta (2285077009) στο Λιβάδι και η ψησταριά "Δροσιά" (2285077173) στην Παναγιά. Για πρωινό όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ζωηρό "Μαϊστράλι" (6974456662), που διαθέτει επίσης άνετα δωμάτια. Καφέδες, γλυκά, σνακ και ποτά σερβίρουν, μέρα-νύχτα, το "Εν Λευκώ" (2285077027), πάνω σχεδόν στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, και το "Πέρασμα" μέσα στο χωριό. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.