Από τον διαχρονικό Παρνασσό και το αγαπημένο των οικογενειών Μαίναλο μέχρι τον δραστήριο Χελμό και τη σε απόσταση αναπνοής Ζήρια, τα πρώτα χιόνια έπεσαν κι εμείς ετοιμαζόμαστε για long weekends ή μονοήμερες εκδρομές στα τέσσερα πιο κοντινά χιονοδρομικά της Αθήνας.
Λίγο η γενικευμένη φοβία για τα ταξίδια στο εξωτερικό, λίγο η ακόμα πιο γενικευμένη ανάγκη όλων μας ν’ αλλάξουμε παραστάσεις, τα φετινά Χριστούγεννα στους ορεινούς προορισμούς της χώρας μας σημειώθηκε το αδιαχώρητο.
Η Αράχοβα, κατά γενική ομολογία, έζησε στιγμές που θύμιζαν τη δεκαετία του 2000, η Στεμνίτσα και τα υπόλοιπα χωριά της ορεινής Αρκαδίας τις ώρες αιχμής είχαν κανονικό μποτιλιάρισμα, ενώ το σκάρτο δεκάλεπτο που χρειάζεται κάποιος σε νορμάλ συνθήκες για να πάει από την Ελάτη στο Περτούλι εκείνες τις ημέρες πλησίασε τη μία ώρα.
Τώρα βέβαια που η κατάσταση εξομαλύνθηκε και τα πρώτα χιόνια έπεσαν είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα ταξιδάκι, έστω και μονοήμερο, σε λευκό φόντο. Άλλωστε, ακόμα και το σκι να μην είναι το φόρτε μας, ποιος μας απαγορεύει να κάνουμε μια βόλτα με τον αναβατήρα μέχρι το σαλέ για να απολαύσουμε μια ζεστή σοκολάτα ή ένα θερμαντικό ποτό;
Πόσο μάλλον όταν οι αναβατήρες είναι ιδιαιτέρως sleek και ντιζαϊνάτοι, όπως αυτοί που εγκατέστησε πέρυσι το χιονοδρομικό του Παρνασσού στα Κελάρια. Φέτος, μάλιστα, οι ίδιες οκταθέσιες καμπίνες και εξαθέσιες γόνδολες μπήκαν και στη Φτερόλακκα, συνδέοντας τα δύο χιονοδρομικά πεδία.
Το apres ski σκηνικό μπορεί να έχει κοσμικό χαρακτήρα αν μεταφερθούμε στην Αράχοβα για καφέ, φαγητό και το απαραίτητο σεργιάνι στο κεντρικό σοκάκι, από το οποίο δεν λείπουν φέτος και οι νέες αφίξεις. Εναλλακτικά κατευθυνόμαστε στην πιο ήσυχη Αγόριανη για brunch στο «Le Grand Chalet» και κρεατονοστιμιές στον «Κυρ-Γιάννη», στο ισόγειο του οικογενειακού ξενώνα «Το Μπαλκόνι της Αγόριανης». Λίγο προτού πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, κατηφορίζουμε μέχρι το Χρισσό, στα πόδια των Δελφών, για να τσεκάρουμε το καινούργιο Λαογραφικό Μουσείο, με τη μεγάλη συλλογή του Ηλία Δαραδήμου, στο αναστυλωμένο και σχεδιασμένο από τον Τσίλερ παλιό σχολείο του χωριού.
Για τη διαμονή μας στην Αράχοβα θα εμπιστευτούμε τις κλασικές αξίες, όπως τα «Santa Marina Arachova» και «Santa Marina Arachova Resort & Spa» ή το ανανεωμένο «Anemolia», μέλος πλέον των Domotel Hotels & Resorts.
Αέρας ανανέωσης φύσηξε και στην Οστρακίνα, το χιονοδρομικό του Μαινάλου στην ορεινή Αρκαδία, με μια σειρά καίριων παρεμβάσεων, όπως το μεγαλύτερο πάρκινγκ, κάποιες νέες πίστες, το αναβαθμισμένο κεντρικό σαλέ και το πρωτότυπο «Μαίναλο Grill» για... κρεατοφαγία με τα μπατόν.
Κάπου εκεί θα αράξουμε κι εμείς, αφήνοντας τα παιδιά στα χέρια των πολυάριθμων εκπαιδευτών, καθώς η μεγάλη άπλα κοντά στην κεντρική είσοδο είναι ό,τι πρέπει για τα πρώτα σλάλομ. Κατόπιν θα το ρίξουμε στις βεγκέρες: από τη Βυτίνα και τα Κάψια, με το επισκέψιμο σπήλαιο, μέχρι τη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα, με το καινούργιο all-day spot «Τα Πάνω Κάτω».
Μένουμε στο «Nefeles Mainalon Resort», σε απόσταση αναπνοής από το χιονοδρομικό, στο πολυτελές και πρωτοπόρο «Αρχοντικό Καλτεζιώτη» στα Κάψια, στο «Nerida Boutique Hotel», ένα από τα πιο καινούργια ξενοδοχεία της περιοχής στη Δημητσάνα, και στο «Μπελλαίικο» στη Στεμνίτσα, όπου απολαμβάνουμε τη σπιτική φιλοξενία και τα επικά πρωινά της Νένας Γκριντζιά.
Σε περίπτωση που… βιαζόμαστε, μονοήμερη μπορεί να είναι η επίσκεψή μας και στο χιονοδρομικό του Χελμού. Τα πακέτα all inclusive ski σε ποικίλους συνδυασμούς έλυσαν τα χέρια πολλών σκιέρ, ενώ τα παιδιά έχουν το δικό τους πάρκο εκμάθησης σκι και σνόουμπορντ, αλλά και παιδική χαρά με τσουλήθρες και τραμπάλες στα χιόνια.
Δύσκολα, ασφαλώς, θα αποφύγουμε και τη βόλτα στον πάντα ζωντανό κεντρικό πεζόδρομο των Καλαβρύτων, με τα μπαράκια, τα ταβερνάκια και τα καταστήματα με τα τυριά και τα ζυμαρικά της περιοχής. Αν αποφασίσουμε να μείνουμε, μια επιλογή με όλα τα κομφόρ στην καρδιά της πόλης είναι το «Kalavrita Canyon Hotel & Spa», ενώ πιο ήσυχα είναι τα αυτόνομα διαμερίσματα «Chalet Azanias» στο δρόμο προς το χιονοδρομικό.
Με μόλις μία πίστα σε ένα πανέμορφο τοπίο, το τοσοδά χιονοδρομικό της Ζήριας είναι μάλλον η αφορμή για να ξανασεργιανίσουμε στα Άνω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα της ορεινής Κορινθίας. Ευκαιρία να τεστάρουμε και το ανανεωμένο εστιατόριο του ατμοσφαιρικού ξενώνα «Αρχοντικό Φιαμέγκου» (2743091188), ύστερα από την έλευση του σεφ Ηλία Μπαξάνη, ο οποίος προτείνει από αρνάκι ριγανάτο και κατσικομακαρονάδα μέχρι γίδινα μπιφτέκια με σταμναγκάθι.