Γεύση από Πιερία

Ένας ανήσυχος σεφ, ο αρχαιοελληνικός μαύρος χοίρος, άγνωστες ποντιακές σάλτσες, σπάνια φρούτα του δάσους κι ένα δυνατό ξεκίνημα για την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων στη σκιά του Ολύμπου.

Γεύση από Πιερία

Ένας ανήσυχος σεφ, ο αρχαιοελληνικός μαύρος χοίρος, άγνωστες ποντιακές σάλτσες, σπάνια φρούτα του δάσους κι ένα δυνατό ξεκίνημα για την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων στη σκιά του Ολύμπου.

Γεύση από Πιερία - εικόνα 1
Νίκος Φωτιάδης: Η πρωτοβουλία του γνωστού σεφ να ιδρύσει το Ινστιτούτο Πιερικής Γαστρονομίας αναδεικνύει την τοπική κουζίνα.

Πέρα από το ζωντανό χιονοδρομικό στο Ελατοχώρι, τα κουκλίστικα χωριά, όπως ο Παλαιός Παντελεήμονας και η Άνω Σκοτίνα, το μοναδικό αρχαιολογικό χώρο στο Δίον και το μεσαιωνικό κάστρο του Πλαταμώνα, έχουμε πλέον ακόμη ένα λόγο να βάλουμε στην ταξιδιωτική μας ατζέντα την Πιερία: την κουζίνα της, που πιο... ανακατεμένη είναι δύσκολο να βρεις στην Ελλάδα. Πόντιοι, Βλάχοι, Μικρασιάτες, Καβακλιώ-τες (απόγονοι των ακριτών του Βυζαντίου), όλοι έχουν ανακατέψει με τις κουτάλες τους τη μεγάλη κατσαρόλα της περιοχής. Και μόνο αυτό την κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αλλά θα πρέπει να πάτε μιλημένοι. για να την ανακαλύψετε πίσω από τη γνωστή, άχρωμη «κουβέρτα» της τουριστικής γεύσης. Η πρωτοβουλία του Μακεδόνα –και Πόντιου– σεφ Νίκου Φωτιάδη να ιδρύσει το Ινστιτούτο Πιερικής Γαστρονομίας ανεβάζει στη σκηνή τα ωραία τοπικά πιάτα (έχει συλλέξει ήδη 400 τοπικές συνταγές) και τα αυθεντικά τοπικά προϊόντα. Ήδη 35 παραγωγοί αλλά και ξενοδοχεία, εστιατόρια και ντόπιοι μάγειροι συνασπίζονται υπό την ομπρέλα του ινστιτούτου. Διότι –και αυτό είναι το πιο σημαντικό– η κίνηση έχει στόχο να φέρει τον επισκέπτη της Πιερίας σε επαφή με το γαστρονομικό χαρακτήρα της άμεσα και χωρίς μεσάζοντες. Με άλλα λόγια, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία να προσφέρουν τοπικά πιάτα και οι επισκέπτες να μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα της περιοχής από πιστοποιημένους παραγωγούς. Φιλόδοξη και πρωτοποριακή κίνηση, που θα έπρεπε να είναι κοινή πρακτική στη χώρα μας. Εκφράζει τη διεθνή τάση «eat local» αλλά και τα σύγχρονα αιτήματα του γαστρονομικού τουρισμού για αυθεντικές γεύσεις και προϊόντα υψηλής ποιότητας. Αν και το Ινστιτούτο Πιερικής Γαστρονομίας κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα, ο πλούτος της περιοχής και η ακαταμάχητη γοητεία των πρώτων υλών που φέρνει σιγά σιγά στην επιφάνεια υπόσχονται πολλά.

Γεύση από Πιερία - εικόνα 2
Παλαιός Άγιος Παντελεήμονας: ένα από τα ομορφότερα χωριά της Πιερίας και πραγματικό «μπαλκόνι» με φόντο το δάσος.

Αν βρεθείτε στην Πιερία, μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη σε ορισμένους παραγωγούς που συμμετέχουν στο Ινστιτούτο Πιερικής Γαστρονομίας, να αγοράσετε προϊόντα και να δείτε τους χώρους που τα καλλιεργούν ή τα παρασκευάζουν. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα είναι ο αρχαιοελληνικός μαύρος χοίρος (αναβιώνει τώρα στην Ελλάδα, αφού ξενιτεμένος, με το όνομα pata negra, έκανε διάσημο το ισπανικό jamon). Τον παράγει –όπως επίσης και ποντιακό καβουρμά και λουκάνικα από αγριογούρουνο– η φάρμα Φωτιάδη (Εξοχή Πιερίας, 2351095702).
Ξεχωριστές περιπτώσεις αποτελούν επίσης η άγρια τρούφα και το λάδι τρούφας Πιερίας της Ελευθερίας Τζιά-τζιου και του Γιώργου Κυριτσιόπουλου, οι οποίοι έχουν βρει και ταυτοποιήσει όλα τα είδη βρώσιμης κι εμπορεύσιμης τρούφας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα εκπαιδεύουν σκυλιά ως κυνηγούς και λειτουργούν συμβουλευτικά για την καλλιέργεια του πολύτιμου μύκητα (6948204879).
Την ποντιακή σάλτσα «τσαντσιπέλ» από… ροζ ντομάτα και μοσχοσίταρο (δίνει στο τσιμένι, δηλαδή την πάστα που καλύπτει τον παστουρμά, αυτήν τη χαρακτηριστική του μυρωδιά) ανασύρει από τη γευστική μνήμη η Ελένη Δεληγιαννίδου (Εξοχή Πιερίας, 2351095702, 6988155408).
Αξίζει να δοκιμάσετε ακόμη απόσταγμα, εκχύλισμα, μαρμελάδα και γλυκάδι (ξίδι) από κράνα στην Αλορέα (Κωνσταντίνος Ντούλιας, Μελίκη Ημαθίας, 2331099407, 6973232683), εξαιρετικές χυλοπίτες ολικής άλεσης, τραχανά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και γιαούρτι με πρώτες ύλες από πιστοποιημένους τοπικούς παραγωγούς στο γυναικείο κοινωνικό συνεταιρισμό Μούσες Πιερίων (Λ. Ιασωνίδη 127, Κατερίνη, 2351020039), σαλιγκάρια από την Cochlea (Παρασκευάς Ιωαννίδης, Σεβαστή Πιερίας, 6939109067) και ορτύκια φρέσκα, κατεψυγμένα και καπνιστά από τη φάρμα Άρτεμις (Πέντε Βρύσες, Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης, 6977281130).
Να μην ξεχάσουμε και τους οινοπαραγωγούς της περιοχής, το κτήμα Χρυσοστόμου (Κίτρος, 6947433162, 6947428326) και το Κτήμα Κούρτη-Οινόβιον (Ράχη Πιερίας, 2351098521, 6974471230).

Γεύση από Πιερία - εικόνα 3
Σαλιγκάρια: ένα από τοπικά προϊόντα της Cochlea που αξίζει να δοκιμάσετε.

Αν σχεδιάζετε ταξίδι στην περιοχή, σημειώστε και τα εστιατόρια και ξενοδοχεία που προσφέρουν τοπικό φαγητό: η ταβέρνα «Αρχοντικό» στην Καστανιά (6972326611) με τη φροντίδα του Θανάση Χαρισόπουλου, η αγροτουριστική μονάδα Δημάτης στον Άγιο Δημήτριο Πιερίας (6972033111), το αγροτικό πανδοχείο κι εστιατόριο «Κούκος» στον Κούκο Κατερίνης (6947185166) και το εστιατόριο «Πάπρικα» στο ξενοδοχείο «Μediterranean Village» στην παραλία της Κατερίνης (2351064600).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας: Πρέσπες

Ο οδηγός μας περιλαμβάνει προορισμούς που υπόσχονται αξέχαστες χειμερινές αποδράσεις, με τις Πρέσπες να ξεχωρίζουν ως μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν έναν ήσυχο προορισμό γεμάτο φυσική ομορφιά, ιστορική κληρονομιά και αυθεντική παράδοση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/12/2024

Γκίνης Ανδρέας: Οραματιστής πίσω από τη Vivestia, την πλατφόρμα εκμίσθωσης πολυτελών καταλυμάτων με τεχνολογία VR Tours

Η Vivestia φέρνει την επανάσταση στον τουρισμό, συνδυάζοντας την τεχνολογία VR με τη διαχείριση πολυτελών καταλυμάτων, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε τον προορισμό των διακοπών μας.

Ξεπερνούν τα 5 δισ. ετησίως οι τουριστικές επενδύσεις

Οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, φτάνοντας τα 5,1 δισ. ευρώ το 2023, διπλασιάζοντας την προ-pandemic επίδοση, ενώ οι προβλέψεις για το 2024 κάνουν λόγο για νέο ρεκόρ εσόδων, αγγίζοντας τα 22 δισ. ευρώ.

Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το "Ventus di Milo" στη Μήλο

Ένα πολυτελές καταφύγιο που συνδυάζει την κυκλαδίτικη αυθεντικότητα με τη σύγχρονη αισθητική, ενώ παράλληλα πρωτοπορούν με βιώσιμες λύσεις για τον τουρισμό του μέλλοντος.

Στα Τρίκαλα για γίδα, κεμπάπια και τσίπουρα

Ακολουθήσαμε τους ντόπιους και χαρτογραφήσαμε την περιοχή από τα Τρίκαλα ως το Περτούλι, για βουνίσια κουζίνα, μεζέδες κι αποστάγματα.