Παραστάσεις

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι

4
του Ευριπίδη
  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 110 '
  • Σκηνοθ.: Τ. Κουλιάμπιν

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος για την ποιητική σκηνοθετική ματιά του δημιουργός που άνοιξε τα φετινά Επιδαύρια με την παγκόσμια πρεμιέρα μιας σύγχρονης, τολμηρής εκδοχής του έργου. Η παράσταση εστιάζει στο θέμα του πολέμου, των ιμπεριαλιστικών πολιτικών αλλά και της θυσίας της κόρης του Αγαμέμνονα, η οποία γίνεται προκειμένου να σταματήσει η άπνοια που εμποδίζει τα πλοία των Αχαιών να πάνε στην Τροία από την Αυλίδα. Αναφερόμενος στην επιλογή του να αναμετρηθεί με το έργο του Ευριπίδη, ο Κουλιάμπιν τονίζει: «Όταν μου έγινε η πρόταση να σκηνοθετήσω στην Επίδαυρο, δεν δίστασα. Η “Ιφιγένεια” είναι ένα από τα πιο σύνθετα και ταυτόχρονα συναρπαστικά κείμενα της αρχαίας δραματουργίας. Η βασική συνθήκη του έργου είναι ο πόλεμος. Δεν βλέπουμε μάχες, αισθανόμαστε όμως τη μυρωδιά του πολέμου που επίκειται. Όλα είναι έτοιμα: τα στρατεύματα, τα όπλα. Χρειάζεται μόνο μια μικρή ώθηση για να πάρει μπρος. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτό μεταφέρεται στο σήμερα. Στο έργο δεν υπάρχει το ερώτημα αν θα γίνει ο πόλεμος αλλά πότε”.

Παραστάσεις: Δευτ. 9, Τρ. 10/9, 9 μ.μ. Τιμές: € 50-5. Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, aefestival.gr, more.com. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

  • Εως: 10/09
Αναλυτικό πρόγραμμα ανά ημέρα

Ορέστεια

4
του Αισχύλου
  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 200 '
  • Σκηνοθ.-σκην.-κοστ.-φωτ.: Θ. Τερζόπουλος

Tο 458 π.Χ., σε μια εποχή βίαιων κοινωνικών και πολιτικών ανατροπών, o Αισχύλος παρουσιάζει στη γιορτή των Διονυσίων την Ορέστεια (“Αγαμέμνων”, “Χοηφόροι”, “Ευμενίδες”), τη μοναδική σωζόμενη τριλογία αρχαίου δράματος. Κεντρικός άξονας της τριλογίας είναι το τραγικό βραχυκύκλωμα του Ορέστη που διαχέεται σε όλα τα πρόσωπα του δράματος και στον χορό μέσα από διαδοχικά στάδια: από την αποσταθεροποίηση στο αδιέξοδο, στην τρέλα. Στα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας, στον “Αγαμέμνονα” και τις “Χοηφόρους”, οι δολοφονίες που βάζουν τέλος στις τυραννικές εξουσίες του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας αποτελούν την κορύφωση μιας νέας περιόδου κρίσης και αποσταθεροποίησης που αντανακλάται στις “Ευμενίδες”. Οι Ερινύες, οι χθόνιες θεότητες, εκπροσωπώντας τα ένστικτα και τις παρορμήσεις διαφυλάσσουν τη μνήμη. Η Αθηνά προσπαθεί με κάθε τίμημα να συνάψει «σύμφωνο ειρήνης» ανάμεσα στους θεούς και εκείνες, προσφέροντας ανταλλάγματα και προνόμια. Για να πετύχει τη συνθηκολόγηση, μεταφέρει τη βία στο πεδίο της γλώσσας. Οι Ερινύες υποκύπτουν με τη θέλησή τους, ανακηρύσσονται σε Ευμενίδες και οδηγούνται στη λήθη. Το δημοκρατικό πολίτευμα έχει εγκαθιδρυθεί. Ό,τι είναι ασύμβατο με το νέο καθεστώς –το μέρος του ζωντανού σώματος που συνδέεται με τη μνήμη, τα ένστικτα, τη ζωική ορμή– έχει εξοριστεί. Η παράσταση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο.

Παραστάσεις: Πέμ. 5/9, 9 μ.μ. Τιμές: € 55-10.

  • Εως: 14/09

The stars shine under the Acropolis

  • Χορός

Οι κορυφαίοι χορευτές από τα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμου (Opera de Paris, The Royal Ballet Covent Garden, Berlin State Ballet, Wiener Staatsoper, The Royal Danish Ballet, American Ballet Theater) έρχονται για να χαρίσουν μια μοναδική βραδιά μπαλέτου μοντέρνου και κλασικού ρεπερτορίου κάτω από τη σκιά του βράχου της Ακρόπολης. Μια ονειρική βραδιά που θα περιλαμβάνει ένα πανόραμα χορογραφιών με τα αριστουργήματα των μεγαλύτερων χορογράφων (“La Sylphide”, “Le Lac des cygnes” act III, ”Signes”, Romeo and Juliet “Balcony Pas de Deux”, “Il Corsaro”, “Pas de Deux from Diamonds”, “Le Lac des cygnes” act II, ‘’Who cares ?’’, “Les bourgeois”, ‘’Don Quichotte’’).

Παραστάσεις: Κυρ. 22/9, 9 μ.μ. Τιμές: € 150-20.

  • Πρεμιέρα: 22/09
  • Εως: 22/09
Αναλυτικό πρόγραμμα ανά ημέρα