Η Μάνη μέσα από τη γυναικεία ματιά της Φένιας Παπαδόδημα

Η παράσταση-κάθαρση για τη μυθική χώρα των Νυκλιάνων και την παράδοση της Μάνης, που αντλεί και από αληθινές αφηγήσεις, πραγματεύεται την αδυναμία αλλά και τη δύναμη της Μανιάτισσας γυναίκας, στο πλαίσιο του προγράμματος «'Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Φένια Παπαδόδημα

Η Φένια Παπαδόδημα μάς επιφυλλάσσει ένα ξεχωριστό ταξίδι στο Μουσείο του οχυρού συγκροτήματος των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων στην Παλιά Καρδαμύλη στο πλαίσιο του προγράμματος "'Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού. Η πολυσχιδής καλλιτέχνιδα, ηθοποιός με σπουδαία πορεία και στη Γαλλία, σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, δημιουργός του ElaiΩnas Festival, μουσικός και ερμηνεύτρια, υπογράφει το κείμενο, τη σκηνοθεσία και τη μουσική στη νέα θεατρική παράσταση μουσικού θεάτρου με τίτλο "Νυκλιάνοι" που παρουσιάζεται την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Αυγούστου

Στο οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων -μνημείο που μαρτυρεί την ιστορία των τελευταίων Παλαιολόγων που μετονομάστηκαν Μούρτζινοι - Τρουπάκηδες επειδή κρυβόντουσαν μέσα σε τρύπες για να γλιτώσουν από τους Τούρκους- η Φένια Παπαδόδημα επιχειρεί μία αναδρομή στο παρελθόν του μνημείου, της Μάνης και της Μέσα Μάνης, μέσα από το πρίσμα μιας γυναικείας ματιάς. Ερμηνεύει η ίδια μαζί με τους Γιώργο Παλαμιώτη, Κώστα Μπαλταζάνη, Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, Θωμά Μελετέα, Παναγιώτη Κωστόπουλο.

Φένια Παπαδόδημα

Ακολουθώντας τα χνάρια του Άγγλου συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ, που περπάτησε από την Καρδαμύλη μέχρι τη Μέσα Μάνη και οδηγό το βιβλίο του "Μάνη" αλλά και αληθινές αφηγήσεις γυναικών, η Φένια Παπαδόδημα διαγράφει και η ίδια το προσωπικό της ταξίδι, σαν γυναίκα και απόγονος μιας οικογένειας Νυκλιάνων της Μέσα Μάνης. Η παράσταση πραγματεύεται την αδυναμία αλλά και τη δύναμη της Μανιάτισσας γυναίκας. Την κραυγή και το νανούρισμα της. Την τραγικότητα και την υπέρβαση της.

Οι πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις της Φένιας Παπαδόδημα, τα ηχητικά περιβάλλοντα του Γιώργου Παλαμιώτη, οι αυτοσχεδιασμοί των κορυφαίων μουσικών (Γιώργος Παλαμιώτης - μπάσο, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος - τρομπέτα, Θωμάς Μελετέας - ούτι, Κώστας Μπαλταζάνης - κιθάρα, Παναγιώτης Κωστόπουλος - τύμπανα) καθώς και οι ζωγραφισμένες πάνω σε πέτρες προσωπογραφίες του Γιώργου Κόρδη, που προβάλλονται στους τοίχους του πύργου, οδηγούν τη δραματουργία μέσα από ιστορικά, μυθολογικά αλλά και προσωπικά δεδομένα. Το ταξίδι θα καταλήξει στην Πύλη του Άδη, σε χρόνο μετέωρο μεταξύ ζωής και θανάτου. 

Μουσείο του οχυρού συγκροτήματος των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων στην Παλιά Καρδαμύλη
Μουσείο του οχυρού συγκροτήματος των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων στην Παλιά Καρδαμύλη

Με τα λόγια της Φένιας Παπαδόδημα

"Η  μουσική παράσταση "Νυκλιάνοι" γεννήθηκε λόγω της ιδιαίτερης σχέσης μου με τη Μάνη. Κατάγομαι από τα Μουντανίστικα και το Μάραθο της Λακωνίας. Τη χώρα των Νυκλιάνων. Ένα είδος στρατιωτικής γαιοκτημονικής αριστοκρατίας, παρόμοιο με τους Ιάπωνες σαμουράι, είχαν διαμορφώσει μέσα στους αιώνες, μία σκληρή πατριαρχική κοινωνία.

Από της γυναίκες της οικογένειας μου άκουγα ιστορίες για βεντέτες, παραμύθια με φαντάσματα, παραδόσεις όπου ο θάνατος είναι διαρκώς παρών. Το τέλος του χρόνου μέσα στον κόσμο και η αρχή ενός μετά- χρόνου, λειτουργούσε μέσα μου σαν μαγνήτης, όπως και το πλανητικό τοπίο της Μάνης, "ιδανική κατοικία για δράκους".

Φένια Παπαδόδημα

"Από μικρό παιδί έβλεπα με μεγάλο θαυμασμό τις Μανιάτισσες στο πρόσωπο της γιαγιάς μου Φωτεινής και της προγιαγιάς μου Καλλιόπης. Οι γυναίκες αυτές έζησαν ηρωικά, σε μία κοινωνία σκληρή, με το στραγγάλισμα κάθε προσωπικής τους θέλησης".

"Από μικρό παιδί έβλεπα με μεγάλο θαυμασμό τις Μανιάτισσες στο πρόσωπο της γιαγιάς μου Φωτεινής και της προγιαγιάς μου Καλλιόπης. Οι γυναίκες αυτές έζησαν ηρωικά, σε μία κοινωνία σκληρή, στρατιωτική και πατριαρχική, με την αγωνία, την απώλεια, το στραγγάλισμα κάθε προσωπικής τους θέλησης. Μεγάλωσαν τα παιδιά τους, τα σπούδασαν, περνώντας κυριολεκτικά μέσα από τη φωτιά, σαν να μην έγινε τίποτα. Ή σχεδόν. Ήρωες όμως ήταν αναγκαστικά και οι άντρες. Το να γεννιέσαι μέσα τ’ αγκάθια και τις πέτρες και να φτάνεις να σπουδάζεις φιλολογία στην Ευρώπη, στις αρχές του 20ου αιώνα, να γίνεσαι ακαδημαϊκός, όπως κατάφερε ο Ι. Σταματάκος, παππούς μου, δεν το λες και απλό πράγμα. Πόσα ακόμη τέτοια παραδείγματα…

Νυκλιάνοι

Μία επιγραφή σ’ ένα μισογκρεμισμένο σπίτι στα Μουντανίστικα τα λέει όλα: "Ή τρεις επιστήμονες ή τρεις τάφοι". Ήρωες ή τάφοι. Οι προσωπογραφίες του Γιώργου Κόρδη, στην παράσταση, εκφράζουν μοναδικά τα συναισθήματα αυτών των "ηρώων".

Το οδοιπορικό  "Μάνη" του Πάτρικ Λι Φέρμορ σκιαγραφεί το μυθικό τοπίο των Νυκλιάνων μέσα στους αιώνες. Οι προσωπικές μου μνήμες, τα μανιάτικα μοιρολόγια, οι αρχαίοι μύθοι, η Πύλη του Άδη στο Ταίναρο, συνδέονται και με τη "Νέκυια" του Ομήρου. Μουσική παράσταση που έχω ανεβάσει παλιότερα, της οποίας τα τοπία επανέρχονται, γιατί ανήκουν στο μεταφυσικό χωροχρόνο της Μάνης. Ο πύργος των Μούρτζινων είναι ο ιδανικός τόπος για να φιλοξενήσει αυτό το μουσικό ταξίδι  στα βάθη των αιώνων. Το βλέπω σαν κάθαρση”.

Νυκλιάνοι

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού | Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr | Ώρα έναρξης: 9.15 μ.μ. | Διάρκεια: 70’

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ικέτιδες": Sold out Επίδαυρος και έναρξη προπώλησης για Λυκαβηττό

Παρασκευή 23 Αυγούστου και Σάββατο 24 Αυγούστου θα παιχτούν οι "Ικέτιδες" στην Επίδαυρο κι όπως μαθαίνουμε έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια. Λόγω της ζήτησης ανοίγει και η προπώληση του Λυκαβηττού. Μάθετε περισσότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/08/2024

Πέντε κωμωδίες για τον Δεκαπενταύγουστο

Η κωμωδία έχει ευεργετικές ιδιότητες. Αν μείνατε Αθήνα την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και θέλετε να γελάσετε και να περάσετε καλά υπάρχουν πέντε κωμωδίες που υπόσχονται βραδιές χαλάρωσης και γέλιου.

Ακρόαση ηθοποιών στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Άντρες και γυναίκες ηθοποιούς αναζητά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας για τις νέες του παραγωγές. Προλαβαίνετε να στείλετε βιογραφικό μέχρι την Τρίτη 20 Αυγούστου.

Η μουσικός Κατερίνα Φωτεινάκη τραβά ένα ταρώ για το μέλλον

Μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια και μία από τις μουσικούς της παράστασης "Ταρώ του Οδυσσέα" που θα παιχτεί στη Μήλο σε σκηνοθεσία Αγλαΐας Παππά, στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός".

Τέσσερις γυναίκες του πενταγράμμου εμφανίζονται στο θέατρο

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Κορίνα Λεγάκη, η Μαρίνα Σάττι και η Nalyssa Green, τέσσερις γοητευτικές προσωπικότητες του πενταγράμμου εμφανίζονται σε θεατρικές παραστάσεις αυτή την περίοδο.

Ο Κιάνου Ριβς κάνει το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ

Ο γνωστός ηθοποιός με καριέρα στο σινεμά σε πολλές επιτυχημένες ταινίες δράσης και επιστημονικής φαντασίας θα πρωταγωνιστήσει το φθινόπωρο του 2025 σε μια όχι και τόσο αναμενόμενη θεατρική επιλογή.