"Ιφιγένεια η εν Αυλίδι": Φωτογραφίες από την παράσταση που άνοιξε το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Σε σκηνοθεσία του Τιμοφέι Κουλιάμπιν παρουσιάστηκε η τραγωδία του Ευριπίδη, στις 5 και 6 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες πριν την παρουσίασή της στο Ηρώδειο.

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι ©Θωμάς Δασκαλάκης

Η πολυαναμενόμενη παγκόσμια πρεμιέρα της "Ιφιγένειας η εν Αυλίδι" σε σκηνοθεσία του Τιμοφέι Κουλιάμπιν με τη συμμετοχή ενός εκλεκτού ελληνικού θιάσου έγινε στις 5 και 6 Ιουλίου, ανοίγοντας το Φεστιβάλ της Επιδαύρου. Ο Ρώσος σκηνοθέτης τοποθέτησε σε σύγχρονο πλαίσιο την ευριπίδεια τραγωδία, καταδεικνύοντας τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές που γεννούν τους πολέμους. 

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης
Μαρία Ναυπλιώτου, Ανθή Ευστρατιάδου, Νίκος Ψαρράς

Η Ανθή Ευστρατιάδου ερμήνευσε την Ιφιγένεια, η Μαρία Ναυπλιώτου την Κλυταιμνήστρα, ο Νίκος Ψαρράς τον Αγαμέμνονα, ο Νικόλας Παπαγιάννης τον Μενέλαο, ο Θάνος Τοκάκης τον Αχιλλέα, ο Δημήτρης Παπανικολάου τον Πρεσβύτη. Στο Χορό συμμετείχαν οι: Δημήτρης Γεωργιάδης, Χρήστος Διαμαντούδης, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Μπούτσικος, Δημήτρης Παπανικολάου και Αλέξανδρος Πιεχόβιακ.

Η ελληνική μετάφραση ήταν του Παντελή Μπουκάλα, η δραματουργία του Roman Dolzhansky, Σύμβουλος δραματουργίας η Ιώ Βουλγαράκη, Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος ο Oleg Golovko, Σχεδιαστής φωτισμού ο Oskars Paulins, Συνθέτης ο Timofei Pastukhov. Βοηθός σκηνοθέτη ο Πάνος Κούγιας, Βοηθός σκηνογράφου η Άννα Ζούλια και Βοηθός ενδυματολόγου η Μαργαρίτα Τζαννέτου.

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Alex Kat
Νικόλας Παπαγιάννης και Χορός

Η υπόθεση της τραγωδίας τοποθετείται στα παράλια της Αυλίδας, όπου βρίσκεται ο ελληνικός στόλος, με αρχηγό τον Αγαμέμνονα, κι ετοιμάζεται να εκστρατεύσει για την Τροία. Προκειμένου να πνεύσουν ευνοϊκοί άνεμοι, η θεά Άρτεμη ζητάει τη θυσία της Ιφιγένειας, κόρης του Αγαμέμνονα. Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν, διασκευάζοντας σε σημεία το πρωτότυπο κείμενο, τοποθέτησε την ιστορία σε σύγχρονο πλαίσιο, κάνοντας ένα σχόλιο για το μιλιταρισμό, τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές και τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς των σύγχρονων υπερδυνάμεων.

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης
Μαρία Ναυπλιώτου και Χορός

Η παράσταση προγραμματίζεται να επαναληφθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Διαβάστε Επίσης

ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Alex Kat
Ανθή Ευστρατιάδου 
Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης
Θάνος Τοκάκης 
Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης
Νίκος Ψαρράς, Νικόλας Παπαγιάννης
Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης
Μαρία Ναυπλιώτου

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Alex Kat

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Alex Kat

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Alex Kat

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι
©Θωμάς Δασκαλάκης

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι

Περισσότερες πληροφορίες

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος για την ποιητική σκηνοθετική ματιά του δημιουργός θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια με μια διεθνή παραγωγή του Φεστιβάλ. Αναφερόμενος στην επιλογή του να αναμετρηθεί με το έργο του Ευριπίδη, ο Κουλιάμπιν τονίζει: «Όταν μου έγινε η πρόταση να σκηνοθετήσω στην Επίδαυρο, δεν δίστασα. Η “Ιφιγένεια” είναι ένα από τα πιο σύνθετα και ταυτόχρονα συναρπαστικά κείμενα της αρχαίας δραματουργίας. Η βασική συνθήκη του έργου είναι ο πόλεμος. Δεν βλέπουμε μάχες, αισθανόμαστε όμως τη μυρωδιά του πολέμου που επίκειται. Όλα είναι έτοιμα: τα στρατεύματα, τα όπλα. Χρειάζεται μόνο μια μικρή ώθηση για να πάρει μπρος. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς αυτό μεταφέρεται στο σήμερα. Στο έργο δεν υπάρχει το ερώτημα αν θα γίνει ο πόλεμος αλλά πότε.” Η παράσταση θα εστιάσει στο θέμα του πολέμου αλλά και της θυσίας της κόρης του Αγαμέμνονα, η οποία γίνεται προκειμένου να σταματήσει η άπνοια που εμποδίζει τα πλοία των Αχαιών να πάνε στην Τροία από την Αυλίδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
15/07/2024

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Στην Παλαιά Βουλή έρχεται η παράσταση "Ετυμολογίες"

Ρένη Πιττακή και Αγγελική Παπούλια πρωταγωνιστούν στο νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας.