Ξεκινούν οι εκδηλώσεις του "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός"

Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους πάνω στο θεματικό άξονα της σύγκρουσης θα δοθούν, με ελεύθερη είσοδο, σε αρχαιολογικούς χώρους στην Πρέβεζα, τους Δελφούς, την Καβάλα, το Ρέθυμνο, τη Μαρώνεια, τη Λαμία, τη Λέσβο, τα Ιωάννινα και την Αλεξανδρούπολη.

Μερικά κομμάτια πέτρας ©Μαρίζα Καψαμπέλη

Σήμερα 1η Ιουλίου ξεκινούν οι φετινές εκδηλώσεις του προγράμματος του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός", με νέες παραγωγές σε Πρέβεζα, Δελφούς, Καβάλα, Ρέθυμνο, Μαρώνεια, Λαμία, Λέσβο, Ιωάννινα και Αλεξανδρούπολη. Η πρώτη εβδομάδα των εκδηλώσεων, ως τις 7 Ιουλίου, περιλαμβάνει εννέα μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους που δημιουργήθηκαν πάνω στον κεντρικό θεματικό άξονα του θεσμού για το 2024, δηλαδή την έννοια της σύγκρουσης.

Των κοχυλιών η γλώσσα
Μουσική παράσταση "Των κοχυλιών η γλώσσα" στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Το πρόγραμμα της πρώτης εβδομάδας περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις: Στις 1 και 2 Ιουλίου παρουσιάζονται η θεατρική παράσταση "Ψυχορραγήματα" σε δραματουργία της Ελένης Κουτσιούμπα και σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή στο Νεκρομαντείο Αχέροντα στην Πρέβεζα, η νέα πολυμεσική δράση "Η βιογραφία ενός λογισμικού" του εικαστικού καλλιτέχνη Γιώργου Δρίβα στο Περίπτερο Πικιώνη στους Δελφούς και η μουσική παράσταση "Ταξίδι στα Βαλκάνια" για συμφωνική ορχήστρα, μεικτή χορωδία και αφηγητή του Γιάννη Μπελώνη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα.

Η βιογραφία ενός λογισμικού
Πολυμεσική δράση "Η βιογραφία ενός λογισμικού" στο Περίπτερο Πικιώνη στους Δελφούς

Στις 2 και 3 Ιουλίου, η μουσική παράσταση "SOMNIA PACIS: Ονειρευόμενοι την ειρήνη" σε σύλληψη των Γιάννη Παπατζανή, Ανδρέα Παραγιουδάκη και Κατερίνας Αδαμάρα έρχεται στη Φορτέτσα Ρεθύμνου. Στις 3 και 4 Ιουλίου, εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση "Αστερισμοί που εκ νέου εκρήγνυνται", σε επιμέλεια Εύας Βασλαματζή, στο Αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια. Στις 4 και 5 Ιουλίου, η θεατρική παράσταση "Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα", βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ελισσαίου Βλάχου στο Κάστρο Λαμίας.

Αστερισμοί που εκ νέου εκρήγνυνται
Ομαδική έκθεση "Αστερισμοί που εκ νέου εκρήγνυνται" στη Μαρώνεια

Στις 5 και 6 Ιουλίου, το μουσικό έργο "Τρισεύγενη" σε σύλληψη Κορίνας Βουγιούκα και μουσική Τάσου Ρωσόπουλου παρουσιάζεται στο Ιερό του Μέσσου Λέσβου. Τέλος, στις 6 και 7 Ιουλίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη μουσική παράσταση "Των κοχυλιών η γλώσσα" με ερμηνευτή τον Θοδωρή Βουτσικάκη και απαγγελία από τη Μαρίνα Καλογήρου στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης στα Ιωάννινα, καθώς και την περιπατητητική παράσταση/ξενάγηση για παιδιά και εφήβους "Μερικά κομμάτια πέτρας", σε κείμενο Έρις Κύργια και σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου, στον Αρχαιολογικό χώρο Ζώνης στην Αλεξανδρούπολη.

Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα
©Ν. Βαρδακαστάνης
"Διατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα" στο Κάστρο Λαμίας

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ, ενώ οι προκρατήσεις θέσεων έχει ξεκινήσει μέσω της ιστοσελίδας: www.allofgreeceoneculture.gr.

Φωτό εξωφύλλου: "Μερικά κομμάτια πέτρας" από το θέατρο Πορεία στον Αρχαιολογικό χώρο Ζώνης στην Αλεξανδρούπολη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η παράσταση "Πλάσματα του Θεού: υπόθεση Παπέν" επιστρέφει από τον Οκτώβριο

Και την ερχόμενη θεατρική σεζόν θα παιχτεί η παράσταση που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος στο θέατρο Altera Pars, η οποία βασίζεται στην ιστορία δύο αληθινών προσώπων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/07/2024

Τέσσερα ραντεβού στο Φεστιβάλ Αθηνών

Με δύο θεατρικές παραστάσεις και δύο παραστάσεις χορού σε Πειραιώς 260 αλλά και στο θέατρο Παλλάς συνεχίζεται ο προγραμματισμός του φεστιβάλ την εβδομάδα 4-10 Ιουλίου.

Lemon

"Κανείς δεν είναι τελειωμένος, αν έχει μια καλή ιστορία να διηγηθεί" ακούγεται νωρίς στην παράσταση και, σίγουρα, ο Μελαχρινός Βελέντζας και ο Γιώργος Δρίβας έχουν μια τέτοια πολύ καλή ιστορία. | Powered by Uber

Αιμίλιος Χειλάκης: "Το σπουδαίο στην τέχνη είναι να νιώθεις ότι κάποιος μίλησε για σένα"

Μιλήσαμε με τον έμπειρο ηθοποιό και σκηνοθέτη σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης για τον "Κατά φαντασίαν ασθενή" του Μολιέρου με τον οποίο περιοδεύει το φετινό καλοκαίρι (πρεμιέρα 8/7, θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"), για τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης και για πολλά ακόμα.

"ΜΙΝΤΑΤΙ": Μια χορευτική τελετουργία στο Φεστιβάλ Αθηνών που συνδέει το "απέχω" με το "συμμετέχω"

Δείτε πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση χορού της Τζένης Αργυρίου που συνεχίζεται για μία ακόμα βραδιά, ενώνοντας την κληρονομιά των παραδοσιακών και λαϊκών ελληνικών χορών με σύγχρονες χορογραφικές πρακτικές.

Αποκλειστικό: Η Γιώτα Φέστα συναντά τον Γιώργο Καραμίχο στο "Outro" τη νέα σεζόν

Στο σύγχρονο έργο του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου πρωταγωνιστούν οι δύο ηθοποιοί. Ο δημιουργός που μαθήτευσε δίπλα στον Ίβο Βαν Χόβε αφηγείται την ιστορία ενός συγγραφέα που επιστρέφει στο πατρικό του, σ’ ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας, στο ΠΛΥΦΑ.

Ξεκινά το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Η κορυφαία διοργάνωση σύγχρονου χορού και μία από τις πιο σημαντικές στην Ευρώπη ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στα μέσα Ιουλίου με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα 19 παραστάσεων.