"Kill the movement": Η Ίρις Καραγιάν δημιουργεί μια χορογραφία-απάντηση στα βιώματα της εποχής

Για λίγες παραστάσεις θα δούμε στο Palm Tree-MCA τη νέα δουλειά της χορογράφου, η οποία θέτει τους δύο χορευτές της σε ένα φανταστικό περιβάλλον που θυμίζει εικονικό παιχνίδι.

Kill the movement © Eλισάβετ Μωράκη

Το "Kill the movement", η νέα δουλειά της χορογράφου Ίριδας Καραγιάν, είναι μια απάντηση στα βιώματα της εποχής, σε οριακές καταστάσεις βίας, οργής και θρήνου. Δυο χορευτές (Μάνος Κότσαρης, Παγώνα Μπουλμπασάκου) μέσα σε ένα φανταστικό περιβάλλον που θυμίζει εικονικό παιχνίδι μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις απέναντι σε νοητούς αντιπάλους. Μαζί τους μια σειρά από αρχειακά υλικά από το διαδίκτυο αναμιγνύονται με τίτλους και post από τα social media συνθέτοντας εκ νέου θραύσματα από εικόνες και φράσεις που μας κατακλύζουν. Η παράσταση θα παιχτεί στον χώρο Palm Tree-MCA από τις 20/6, για λίγες παραστάσεις (21, 22, 23, 27, 28/6).

Kill the movement
© Eλισάβετ Μωράκη

Το έργο επιχειρεί να (ανα)κατασκευάσει αφηγήσεις, προσωπικές και συλλογικές μνήμες, διερευνώντας τη δυναμική σχέση ανάμεσα στο σώμα και την κίνηση, τον ήχο, την ψηφιακή εικόνα και το κείμενο. Η χορογράφος ωθεί τους ερμηνευτές στα όριά τους, σε αλλεπάλληλες προσπάθειες έκφρασης και αντίστασης. Τη μουσική του "Kill the movement" συνέθεσε ο ILIOS, ενώ τα βίντεο της παράστασης δημιουργήθηκαν από τη χορογράφο. Σημειώστε ότι ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.

Kill the movement
© Eλισάβετ Μωράκη

Λίγα λόγια για την Ίριδα Καραγιάν

Η Ίρις Καραγιάν ζει και εργάζεται στην Αθήνα και είναι χορογράφος. Έχει παρουσιάσει έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2010 απέσπασε το 1ο βραβείο χορογραφίας Jarmila Jebrakova award στο New Europe Festival 2010. Ανακηρύχθηκε καλλιτέχνης Aerowaves το 2013 με το έργο "Mothers", καθώς επίσης το 2020 με το έργο "Unauthorised". Το 2017 ήταν υπότροφος του Kone Foundation στο Saari της Φινλανδίας, τo 2018 απέσπασε την υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright για την πραγματοποίηση της καλλιτεχνικής της έρευνας στη Νέα Υόρκη και το 2020 την υποτροφία του Ιδρύματος Bogliasco στην Ιταλία. Τα έργα της έχουν υποστηριχθεί και επιχορηγηθεί από το ΥΠΠΟΑ, το ΕΚΕΘΕΧ, τη ΣΤΕΓΗ του ιδρύματος Ωνάση, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.