Οι "Τρεις αριστεροί αντίχειρες" είναι μια χορογραφία με σώματα ρευστά σαν σε animation

H Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζει στο Μ54 μία παράσταση χορού, όπου τα σώματα κινούνται στον χώρο προσπαθώντας να προσομοιώσουν μορφές από ψηφιακά animation.

Τρεις αριστεροί αντίχειρες © Αλίνα Λέφα

Το έργο "Τρεις αριστεροί αντίχειρες”, σε χορογραφία Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου, αναπτύσσεται γύρω από την ιδέα της βαρύτητας, όπως αυτή αναπαρίσταται  στην τέχνη του κινουμένου σχεδίου. Ένα σύνολο πέντε χορευτών/τριών (Αντώνης Βαής, Βιτόρια Κωτσάλου, Ινώ Ρήγα, Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου, Μαρίνα Τσαπέκου) δοκιμάζει να προσομοιώσει τον τρόπο κίνησής της στο χώρο, με αυτόν των κινούμενων μορφών βγαλμένων από ψηφιακά animation. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στον χώρο Μ54 (20-22 και 26-30 Ιουνίου).

Λίγα λόγια για το έργο

Η έρευνα για τους "Τρεις αριστερούς αντίχειρες” έχει σαν αφετηρία τη δουλειά των nuderobot που δραστηριοποιούνται στην Αμερική. Το ενδιαφέρον του έργου συγκεντρώνεται στους τρόπους που οι δημιουργοί των 3D animation εφευρίσκουν για να καλύψουν την απουσία βαρύτητας των ηρώων τους. Η βαρύτητα εκ των πραγμάτων είναι η μεγάλη "τρύπα" σε αυτό το πεδίο, που εκτείνεται από τα κινούμενα σχέδια και φτάνει στα σύγχρονα 3D animation. Ακόμη και στα μη ρεαλιστικά ή ανθρωπόμορφα animation, η βαρύτητα και η χρήση του βάρους είναι έννοιες θεμελιώδεις και καταστατικές για την πρόσληψη του έργου από το θεατή.

Πολύ συνοπτικά θα λέγαμε πως η ψευδαίσθηση ότι οι ήρωές των animation υπακούν στη βαρύτητα επιτυγχάνεται με τον τρόπο που οι σχεδιαστές τους χρησιμοποιούν το ρυθμό και το χώρο. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει επίσης  η ρευστότητα που προσδίδουν οι δημιουργοί των βίντεο αυτών στο σώμα. Το σώμα είναι ευμετάβλητο, χάνει τα όριά του, χάνει το σχήμα του. Η ταυτότητά του είναι υπό διαπραγμάτευση, υπό επεξεργασία, ενδεχομένως υπό απειλή.

Το σώμα των ανθρωπόμορφων χαρακτήρων στο ψηφιακό animation κατασκευάζεται εκ του μηδενός από τον/την εκάστοτε δημιουργό έτσι ώστε να φέρει μια ταυτότητα και μέσω της κίνησής του να αποδίδει τη σχέση με το περιβάλλον και τους άλλους. Το σώμα του χορευτή δεν κατασκευάζεται εκ του μηδενός προφανώς, πρόκειται παρόλα αυτά για έναν τόπο που ενσωματώνει ετερόκλητες κάθε φορά ταυτότητες και αποδίδει πλήθος νοημάτων. Στο παρόν έργο το σώμα των χορευτών φέρει τη ρευστότητα του ψηφιακού σώματος επαναδιαπραγματευόμενο τη σχέση τεχνητού και φυσικού.

Οι συντελεστές

Τη μουσική της παράστασης έγραψε ο Ράγκναρ Ανδρέας Κασάπης, τα κοστούμια σχεδίασε η Ελευθερία Αράπογλου (Digitaria) και τα φώτα η Μαρία Αθανασοπούλου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.