Το Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου καταγγέλλει με επιστολή τις πρακτικές ανασφάλιστης εργασίας μετά από περιστατικό τραυματισμού ενός τεχνικού

Μετά από το περιστατικό τραυματισμού ενός τεχνικού φωτισμών θεάτρου εν ώρα εργασίας, τα σωματεία Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου και Τεχνικών Απασχολούμενων στις ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις καταγγέλλουν το γεγονός σε μια επιστολή, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για τις πρακτικές ανασφάλιστης εργασίας.

theatre curtains

Μετά από το περιστατικό τραυματισμού ενός τεχνικού φωτισμών θεάτρου εν ώρα εργασίας, τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου και Τεχνικών Απασχολούμενων στις ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις καταγγέλλουν το γεγονός σε μια επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για τις πρακτικές ανασφάλιστης εργασίας που παρατηρούνται συχνά το τελευταίο διάστημα. 

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή

Με την παρούσα επιστολή – καταγγελία εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με τις πρακτικές ανασφάλιστης εργασίας που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στους χώρους του Θεάματος και ιδιαίτερα των τεχνικών.

Τις μέρες που μας πέρασαν, τεχνικός φωτισμών θεάτρου την ώρα που εργαζόταν, τραυματίστηκε πέφτοντας από τη σκαλωσιά, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με σπασμένο σπόνδυλο. Ο τεχνικός αυτός εργαζόταν ανασφάλιστος. Εξαιρετικά ανησυχητικό δείγμα του υποβαθμισμένου επιπέδου εργασίας που παρέχουν οι εργοδότες, είναι το γεγονός ότι η εργοδοσία δύο ώρες μετά το ατύχημα, προχώρησε σε εικονική ασφάλιση 2,2 ωρών και την αμέσως επόμενη μέρα σε απόλυση, σε μια ατυχή και ανούσια προσπάθεια να μαζέψει τα σπασμένα. Μια τέτοια κίνηση μοιάζει με εμπαιγμό και κοροϊδία του εργοδότη απέναντι στον εργαζόμενο, δείχνοντας αδιαφορία.   

Είναι φανερό πως μια τέτοιου είδους ασφάλιση δεν προστατεύει καθόλου τους εργαζομένους από τυχόν ατυχήματα ή προβλήματα υγείας. Επιπλέον, οι εργοδοτικές πρακτικές της εκ των υστέρων ασφάλισης για το θεαθήναι, μόνο προβληματισμό μπορούν να προκαλέσουν για το πόσο πραγματικά νοιάζονται για τους εργαζόμενους. Η ασφάλεια των εργαζομένων δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα τους.

Για εμάς η υγεία και η ασφαλής εργασία είναι από τις αδιαπραγμάτευτες πλευρές της εργασιακής σχέσης. Αν και το συμβάν έγινε σε κλειστό θέατρο, θέλουμε να τονίσουμε ότι ενόψει της θερινής σεζόν που πάντοτε είναι γεμάτη εργασίες στα φεστιβάλ και τους ανοιχτούς συναυλιακούς χώρους, τα μέτρα προστασίας και η αυτονόητη ασφάλιση των εργαζομένων οφείλουν να τηρούνται στο μέγιστο βαθμό.

Απαιτούμε οι εργοδότες να τηρούν απαρέγκλιτα την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία και να προβούν άμεσα σε ουσιαστικές ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την προστασία των εργαζομένων.

Απαιτούμε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να προβούν σε τακτικούς ελέγχους τόσο για ανασφάλιστη - υποδηλωμένη εργασία, όσο και για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφαλούς εργασίας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να ελέγχουν πριν από την ανάληψη εργασίας την αναγγελία πρόσληψης από τον εργοδότη.

Ζητάμε άμεση ασφάλιση όλων των εργαζομένων που εργάζονται σε φεστιβάλ, θέατρα, τηλεοπτικά γυρίσματα, συναυλίες, οπτικοακουστικά θεάματα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.