"Ζηνοβία η θεατρίνα": Ένα κομμάτι θεατρικής ιστορίας επί σκηνής

Επαναλαμβάνεται ο θεατρικός μονόλογος σε κείμενο και ερμηνεία της Άντας Χριστίδου στο Studio Κυψέλης.

Ζηνοβία η θεατρίνα Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης©

Ο κόσμος των μπουλουκιών που περιδιάβαιναν την χώρα παίζοντας τις ιστορίες τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ζωντανεύει στον μονόλογο σε κείμενο και ερμηνεία της Άντας Χριστίδου "Ζηνοβία η θεατρίνα”, που επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά από 14 Οκτωβρίου στο Studio Κυψέλης. Η ηθοποιός περιγράφει την αληθινή ζωή και τα μυστικά μιας θεατρίνας του 19ου αιώνα σε ένα έργο εμπνευσμένο από τις ιστορίες που αφηγούνταν σε εκείνη και τον αδερφό της ο πατέρας της. Μέσα από τις διηγήσεις του ζωντανεύει η θεατρική του οικογένεια φέρνοντας στο προσκήνιο τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές του επαγγέλματος και μαζί με αυτή ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής θεατρικής ιστορίας.

Ζηνοβία η θεατρίνα
Ζώη Τριανταφύλλου Σφακιανάκης©

Η Άντα Χριστίδου πήρε αυτό ακριβώς το πρωτότυπο "μυθικό” υλικό και έγραψε τη "Ζηνοβία" ακολουθώντας το ταξίδι μιας ηθοποιού, που ξεκινάει από τον 19ο αιώνα και φτάνει μέχρι σήμερα, μέσα από αυτοβιογραφικές αφηγήσεις που πέρασαν από γενιά σε γενιά. Η ιστορία της πλέκεται με την πολυτάραχη ζωή μιας ακόμη ηρωίδας, της Βικτώριας, ενώ η συγγραφέας γίνεται κρίκος ανάμεσα στις ιστορίες αυτών των δύο γυναικών.

Ζηνοβία η θεατρίνα
Ζώη Τριανταφύλλου Σφακιανάκης©

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιώργος Λιβανός, που υπογράφει και τους φωτισμούς, αναδεικνύοντας ένα κείμενο που παρακολουθείται με ενδιαφέρον και ενίοτε με αγωνία. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Γιάννης Ζουγανέλης, τα σκηνικά ο Αντώνης Χαλκιάς και την κίνηση ο Σίμωνας Πάτροκλος.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ζηνοβία η θεατρίνα

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Αντλώντας έμπνευση από τις ιστορίες που αφηγούνταν σε εκείνη και τον αδερφό της ο πατέρας της, η συγγραφέας και ηθοποιός υπογράφει ένα έργο μέσα από το οποίο ζωντανεύει επί σκηνής η ιστορία μιας θεατρικής οικογένειας και παράλληλα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής θεατρικής ιστορίας από τη ζωή των μπουλουκιών του 19ου αιώνα που γύριζαν όλη την Ελλάδα. Το ταξίδι μιας ηθοποιού, που ξεκινάει από τον 19ο αιώνα και φτάνει μέχρι σήμερα, μέσα από αυτοβιογραφικές αφηγήσεις που πέρασαν από γενιά σε γενιά, πλέκεται στην πορεία με την πολυτάραχη ζωή μιας ακόμη ηρωίδας, της Βικτώριας, ενώ η συγγραφέας γίνεται κρίκος ανάμεσα στις ιστορίες αυτών των δύο γυναικών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.