
Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή και οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια, με την υποστήριξη της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης και της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση με το Τζούντιθ Μπάτλερ την Πέμπτη 22 Μαΐου στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς. Με σπουδαίο έργο πάνω στις σπουδές φύλου, την queer θεωρία, την πολιτική φιλοσοφία και ηθική, το Τζούντιθ Μπάτλερ
θα μιλήσει με αφορμή το καινούργιο του βιβλίο "Ποιος φοβάται το φύλο;" για τα ζητήματα φύλου, για την anti – gender στρατηγική της ακροδεξιάς, για τα διακυβεύματα που προκύπτουν από την αντιδραστικοποίηση της δημόσιας συζήτησης στο διεθνές και εγχώριο συγκείμενο αλλά και τις αντιστάσεις που είναι αναγκαίο να χτιστούν.

Ώρα Προσέλευσης: 18:00
Ώρα Έναρξης: 19:00
-Θα υπάρχει διερμηνεία από την αγγλική γλώσσα
-Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Συνομιλούν μαζί του:
Αθηνά Αθανασίου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Μυρτώ Τσιλιμπουνίδη, συγγραφέας και ερευνητό.
Τη συζήτηση θα ανοίξει η Μαρία Λούκα, Project Coordinator στο Eteron.
Θα χαιρετίσει ο Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος της Τεχνόπολης και Διευθυντής στο Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς.
Λίγα λόγια για το Τζούντιθ Μπάτλερ
To Judith Butler (they/them)* γεννήθηκε το 1956 στο Κλίβελαντ του Οχάιο, στις ΗΠΑ. Το 1984 έλαβε διδακτορικό στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Yale. Δίδαξε σε πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως το Κέντρο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, και σήμερα κατέχει την Έδρα Ρητορικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϋ. Από τους σημαντικότερους θεωρητικούς στο πεδίο του φεμινισμού, της queer θεωρίας, της πολιτικής φιλοσοφίας και της ηθικής, έχει επίσης ασκήσει επίδραση στον κινηματικό χώρο και έχει συμμετάσχει σε ακτιβιστικές οργανώσεις υπέρ της ακαδημαϊκής ελευθερίας του λόγου, των δικαιωμάτων των μεταναστών και της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Έργα του που κυκλοφορούν στα ελληνικά: Ποιος φοβάται το φύλο; (μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας), Η δύναμη της μη βίας (μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας), Η διεκδίκηση της Αντιγόνης (μετάφραση: Βαρβάρα Σπυροπούλου) και το "κλασικό" πια Αναταραχή φύλου (μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας). Όλα τα παραπάνω βιβλία είναι από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.