Το Τζούντιθ Μπάτλερ έρχεται στην Ελλάδα και απαντά: "Ποιος φοβάται το φύλο;"

Το φιλόσοφο που έχει καθορίσει τις σύγχρονες σπουδές φύλου έρχεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με αφορμή το νέο του βιβλίο "Ποιος φοβάται το φύλο;" (εκδ. Αλεξάνδρεια).

Η Judith Butler στο Μέγαρο

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή και οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια, με την υποστήριξη της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης και της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν ανοιχτή συζήτηση με το Τζούντιθ Μπάτλερ την Πέμπτη 22 Μαΐου στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς. Με σπουδαίο έργο πάνω στις σπουδές φύλου, την queer θεωρία, την πολιτική φιλοσοφία και ηθική, το Τζούντιθ Μπάτλερ

Διαβάστε Επίσης

θα μιλήσει με αφορμή το καινούργιο του βιβλίο "Ποιος φοβάται το φύλο;" για τα ζητήματα φύλου, για την anti – gender στρατηγική της ακροδεξιάς, για τα διακυβεύματα που προκύπτουν από την αντιδραστικοποίηση της δημόσιας συζήτησης στο διεθνές και εγχώριο συγκείμενο αλλά και τις αντιστάσεις που είναι αναγκαίο να χτιστούν.

Ποιος φοβάται το φύλο;
Το εξώφυλλο του νέου βιβλίου

Ώρα Προσέλευσης: 18:00
Ώρα Έναρξης: 19:00
-Θα υπάρχει διερμηνεία από την αγγλική γλώσσα
-Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Συνομιλούν μαζί του:
Αθηνά Αθανασίου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Μυρτώ Τσιλιμπουνίδη, συγγραφέας και ερευνητό.
Τη συζήτηση θα ανοίξει η Μαρία Λούκα, Project Coordinator στο Eteron.
Θα χαιρετίσει ο Κωστής Παπαϊωάννου, Πρόεδρος της Τεχνόπολης και Διευθυντής στο Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς.

Λίγα λόγια για το Τζούντιθ Μπάτλερ

To Judith Butler (they/them)* γεννήθηκε το 1956 στο Κλίβελαντ του Οχάιο, στις ΗΠΑ. Το 1984 έλαβε διδακτορικό στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Yale. Δίδαξε σε πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, όπως το Κέντρο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, και σήμερα κατέχει την Έδρα Ρητορικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϋ. Από τους σημαντικότερους θεωρητικούς στο πεδίο του φεμινισμού, της queer θεωρίας, της πολιτικής φιλοσοφίας και της ηθικής, έχει επίσης ασκήσει επίδραση στον κινηματικό χώρο και έχει συμμετάσχει σε ακτιβιστικές οργανώσεις υπέρ της ακαδημαϊκής ελευθερίας του λόγου, των δικαιωμάτων των μεταναστών και της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Έργα του που κυκλοφορούν στα ελληνικά: Ποιος φοβάται το φύλο; (μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας), Η δύναμη της μη βίας (μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας), Η διεκδίκηση της Αντιγόνης (μετάφραση: Βαρβάρα Σπυροπούλου) και το "κλασικό" πια Αναταραχή φύλου (μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας). Όλα τα παραπάνω βιβλία είναι από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Φωκίωνος Νέγρη 42 & Σποράδων

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Επιμένει η κίνηση καλλιτεχνών για την ανάρτηση των βανδαλισμένων έργων στην Εθνική Πινακοθήκη με πάνω από 500 υπογραφές

Η κίνηση καλλιτεχνών για την ανάρτηση των βανδαλισμένων έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη στην Εθνική Πινακοθήκη στέλνει ενημερωμένη επιστολή με πάνω από 500 υπογραφές.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/04/2025

Ένα βιβλίο για τη ζωή του Ελληνορουμάνου "Γκόρκι των Βαλκανίων"

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο "Όνομα πατρός: Δούναβης", η μυθιστορηματική βιογραφία του Παναΐτ Ιστράτη από την πένα του Κώστα Ακριβού.

"Ο θάνατος έρχεται στο Μάρλοου" και τις εκδόσεις Πατάκη

Κυκλοφόρησε μόλις το δεύτερο βιβλίο της cosy crime τετραλογίας που υπογράφει ο Βρετανός συγγραφέας Ρόμπερτ Θόρογκουντ.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (28/4-4/5)

Μία διεθνούς φήμης γλύπτρια για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σύγχρονες αφηγήσεις παραμυθιών στο Κολωνάκι και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

"Ασκήσεις Αντίληψης" για το ανθρώπινο σώμα στην Gallery Batagianni

Ο Κωνσταντίνος Κανταρτζής εξερευνά τις πολλαπλές τομές μεταξύ σώματος, βιολογίας, γνώσης, αντίληψης και εξουσίας.

"cardón, carmín y ola": Οι αφανείς δυναμικές της τοπογραφίας

Για δεύτερη φορά, η καλλιτέχνιδα Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει έκθεσή της στην Αθήνα.

Η οικοποιητική του CAConrad για πρώτη φορά στα ελληνικά (και το ίδιο στην Ελλάδα)

Το ιδιαίτερο ποιητικό βιβλίο του CAConrad "Το Χρυσό Μπούµερανγκ Επιστρέφει: Άκου" κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά, με το ίδιο να έρχεται στην Ελλάδα για να το παρουσιάσει.