Τα must εικαστικά ραντεβού για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Δέκα εκθέσεις μουσείων που αξίζει να δεις αν μείνεις το Πάσχα στην Αθήνα.

Emma Talbot Human Nature © Πάρις Ταβιτιάν

Περιβαλλοντική συνείδηση στο ΕΜΣΤ

Έργα που αφυπνίζουν τη συνείδηση και μας προσκαλούν να αναλογιστούμε την καταλυτική επιρροή του ανθρώπου στη γη και στα οικοσυστήματά της καταλαμβάνουν τους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Οι δύο ατομικές εκθέσεις των Τζάνις Ράφα και Sammy Baloji, μαζί με τις δύο μεγάλης κλίμακας νέες αναθέσεις από τους Kasper Bosmans και Emma Talbot, θίγουν ζητήματα αποικιακής κληρονομιάς και εργαλειοποίησης των ζώων και οραματίζονται ένα μέλλον όπου οι σχέσεις ανθρώπων και φύσης είναι πιο αρμονικές.

Λάκης Παπαστάθης: Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα

Λάκης Παπαστάθης Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα

Ο Λάκης Παπαστάθης δεν ήταν μόνο ο άνθρωπος πίσω από το "Παρασκήνιο" (την επιτυχημένη εκπομπή της ΕΡΤ). Στοχεύοντας να αναδείξουν τη συμβολή του γνωστού κινηματογραφιστή και σκηνοθέτη στο νέο ελληνικό σινεμά αλλά και στη γενικότερη πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας, στενοί συνεργάτες και φίλοι του Παπαστάθη δημιούργησαν το αφιέρωμα "Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα", μέσα στο Μουσείο Μπενάκη. Την έκθεση συμπληρώνει μια σειρά από παράλληλες δράσεις, από συζητήσεις για το έργο του μέχρι ειδικές ξεναγήσεις, ενώ σύντομα η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλλει το συνολικό κινηματογραφικό έργο του πολυσχιδούς δημιουργού.

Η εμμονή του βλέμματος

Παναγιώτης Τέτσης Η εμμονή του βλέμματος
©Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου - Σταύρος Ψηρούκης

Ζωγράφος, χαράκτης, δάσκαλος, ακαδημαϊκός -τα πρόσωπα του Παναγιώτη Τέτση είναι πολλά και το έργο του κρύβει αρκετές ενδιαφέρουσες πτυχές που δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει. Γιορτάζοντας εκατό χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ζωγράφου, η Εθνική Πινακοθήκη εγκαινίασε πρόσφατα την έκθεση "Παναγιώτης Τέτσης: Η εμμονή του βλέμματος", σε επιμέλεια Έφης Αγαθονίκου. Μέσα από 160 έργα -τα περισσότερα από τη μόνιμη συλλογή της ΕΠΜΑΣ- το αναδρομικό αφιέρωμα επιχειρεί να αναδείξει τον κόσμο, τις εμμονές και την τέχνη του μοναδικού αυτού δημιουργού.

Κυκλαδίτισσες

Κυκλαδίτισσες
Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Θεές, ιέρειες, τερατώδη πλάσματα, έμποροι, αγωνίστριες, διανοούμενες, μητέρες και μετανάστριες: γυναίκες των Κυκλάδων που για χιλιετίες παρέμεναν στην αφάνεια, μας συστήνονται στην επιτυχημένη έκθεση "Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων". Το αφιέρωμα διανύει τον τελευταίο του μήνα και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μάς καλεί να το εξερευνήσουμε με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Κάθε Παρασκευή, το μουσείο θα είναι ανοιχτό και τα απογεύματα, από τις 5 έως τις 9 μ.μ., με ειδική τιμή εισιτήριου € 10.

Η μαγεία του παραδόξου

Η μαγεία του παραδόξου
Στέφανος Ρόκος

Η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου φιλοξενεί περίπου 65 έργα από την πλούσια, μόνιμη συλλογή της. Επτά καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών αναδεικνύονται μέσα από έργα που εξοστρακίζουν τον ορθολογισμό και τη λογική, προβάλλοντας την πλήρη απελευθέρωση του νου και της καλλιτεχνικής πρακτικής. Αρκετά από τα εκθέματα –πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές και σχέδια– παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Προδανεισθείς χρόνος. Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Προδανεισθείς χρόνο Γιάννης Παππάς
© Benaki Museum / Λεωνίδας Κουργιαντάκης

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά για άλλη μία φορά τον σπουδαίο γλύπτη Γιάννη Παππά με ένα εντυπωσιακό εκθεσιακό αφιέρωμα, που προβάλλει τη δυσκολία της δημιουργικής διαδικασίας του καλλιτέχνη. Η έκθεση χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα, προκειμένου να διερευνήσει πώς οι ιδέες εξελίσσονται, αλληλεπιδρούν και μορφοποιούνται μέσα από χρόνια αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς.

Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Τέχνη σε χρυσό

Στη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η κοσμηματοτεχνία έφτασε στο απόγειό της. Με τη συμμετοχή μουσείων και εφορειών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζονται στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού μοναδικά σύνολα χρυσών κοσμημάτων της ελληνιστικής περιόδου (323-30 π.Χ.), καθώς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με τις βασικές τεχνικές κατασκευής των ελληνιστικών κοσμημάτων.

A Cabinet of Curiosities

a Cabinet of Curiosities
Ζωή Σκλέπα, Where are you taking me? There that only i can stare at you, 2024, ασαμπλάζ: πηλός, αντικείμενα, 17x27x28 εκ.

Από τη συλλεκτική μανία που συνοδεύει την ιστορία των cabinets of curiosities, την περίοδο της Αναγέννησης, φτάνουμε στη σύγχρονη εποχή και μία διαφορετική εκδοχή των παράξενων αυτών ερμαρίων, μέσα στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Καλλιτέχνες "ξεκλειδώνουν" διαφορετικούς κόσμους, χρόνους και περιοχές και αφηγούνται ιστορίες με ευρηματικό τρόπο γύρω από θέματα όπως η ζωή και ο θάνατος, η φύση και η τεχνολογία, η ματαιότητα και το παράδοξο, η βία και η απειλή, ο μύθος και το όνειρο, η ερωτική επιθυμία και η σεξουαλική ορμή.

Η Αφρική ανάμεσά μας

Η Αφρική ανάμεσά μας
© Μουσείο Μπενάκη / Λεωνίδας Κουργιαντάκης

Μια πρόσφατη δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη, με αντικείμενα προερχόμενα κυρίως από τη Νιγηρία, το Καμερούν και την Κένυα, υπήρξε η αφετηρία για να συγκεντρωθεί μια συλλογή ιστοριών ανθρώπων με καταγωγή από χώρες της Αφρικής, που γεννήθηκαν ή ζουν στην Ελλάδα. Το πολυδιάστατο πρότζεκτ παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη και προβάλλει τα πολιτιστικά δικαιώματα των ανθρώπων μεταναστευτικής προέλευσης, δίνοντας παράλληλα φωνή σε κοινότητες αφρικανικής καταγωγής, μέσα από μουσειακά και αρχειακά τεκμήρια. Στους χώρους της έκθεσης επιχειρείται να γεφυρωθούν πολιτισμικές αφηγήσεις και ταυτότητες και να τεθούν επίκαιρα ζητήματα σχετικά με την ελληνικότητα, τη μαυρότητα, τη δικαιοσύνη, την εκπροσώπηση, το ρατσισμό και τις διακρίσεις στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Συναντήσεις

Χλόη Ακριθάκη Συναντήσεις
Σπυριδούλα Πολίτη © Χλόη Ακριθάκη

Οι "Συναντήσεις" της Χλόης Ακριθάκη ξεκίνησαν το 1992, κάπως τυχαία. Ο πατέρας της, Αλέξης Ακριθάκης, της ζήτησε να τον φωτογραφίσει ενώ δούλευε μέσα στο στούντιό του, με αφορμή μία συνέντευξη που ο ίδιος έδωσε στο περιοδικό "ΕΝΑ". Ήταν η πρώτη φορά που η Χλόη φωτογράφισε έναν καλλιτέχνη την ώρα που δημιουργεί, και σηματοδότησε την έναρξη ενός πολύ ιδιαίτερου πρότζεκτ, το οποίο καθόρισε όχι μόνο το ύφος της Ακριθάκη ως δημιουργού, αλλά και τη σχέση της με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες που θα φωτογράφιζε μετέπειτα. Ένα μικρό μέρος αυτού του εν εξελίξει έργου παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, σε επιμέλεια της Δρ. ιστορίας της τέχνης και μουσειολόγου, Κατερίνας Κοσκινά.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Περισσότερες πληροφορίες

Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

  • Κόσμημα

Στη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η κοσμηματοτεχνία έφτασε στο απόγειό της. Με τη συμμετοχή 30 μουσείων και εφορειών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και πέντε μουσείων από το εξωτερικό, παρουσιάζονται μοναδικά σύνολα χρυσών κοσμημάτων της ελληνιστικής περιόδου (323-30 π.Χ.). Για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει χρυσοχοϊκά εργαλεία από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη του 2ου αι. π.Χ., ενώ πλούσιο εποπτικό υλικό με βίντεο και animation, σχετικό με τις βασικές τεχνικές κατασκευής των ελληνιστικών κοσμημάτων, θα συνοδεύει την έκθεση. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα θα προβάλλεται βίντεο με την ανακατασκευή τμημάτων ενός βαρύτιμου διαδήματος στο Μουσείο Μπενάκη. Σύγχρονες δημιουργίες των Peter Bauhuis, Άκη Γκούμα, Patrick Davison, Pura Ferreiro, Αναστασίας Κανδαράκη, Lucia Massei, Δημήτρη Νικολαϊδη και Δέσποινας Πανταζοπούλου, εμπνευσμένες από κοσμήματα του Μουσείου Μπενάκη, θα εκτίθενται στον ίδιο χώρο.

Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Η πρώτη πανκυκλαδική έκθεση που έχει διοργανωθεί ποτέ, παρουσιάζει την ιστορία μέσα από τα μάτια των γυναικών των Κυκλάδων, από την αρχαιότητα μέχρι το 19ο αιώνα. Μια έκθεση που συγκεντρώνει στην Αθήνα 180 μοναδικά αριστουργήματα από όλα σχεδόν τα μουσεία των νησιών των Κυκλάδων: την Αμοργό, την Άνδρο, τη Δήλο, τη Θήρα, την Ίο, την Κέα, την Κύθνο, τη Μήλο, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σέριφο, τη Σίκινο, τη Σίφνο, τη Σύρο, την Τήνο και τη Φολέγανδρο. Ta εκθέματα χρονολογούνται από την πρώιμη προϊστορία μέχρι και τη γέννηση του ελληνικού κράτους. Έργα μοναδικά, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων και εκτός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ ορισμένα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. Δίπλα στα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια της πρωτοκυκλαδικής περιόδου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο επισκέπτης θα δει 135 εκθέματα από τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και εκθέματα από το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, την Εφορεία Παλαιοναθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

Η Αφρική ανάμεσά μας

  • Αφιερώματα

Μια πρόσφατη δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη, με αντικείμενα προερχόμενα κυρίως από τη Νιγηρία, το Καμερούν και την Κένυα, υπήρξε η αφετηρία για τη συλλογή ιστοριών ανθρώπων με καταγωγή από χώρες της Αφρικής που γεννήθηκαν ή ζουν στην Ελλάδα. Μια έκθεση συμμετοχική δίνει φωνή και ορατότητα στην αφροδιασπορική κοινότητα της Ελλάδας, σχεδιασμένη από, για και μαζί με πάνω από τριάντα μέλη της κοινότητας. Η έκθεση παρουσιάζει τον πλούτο της αφρικανικής, ελληνο-αφρικανικής και παν-αφρικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από μουσειακά και αρχειακά τεκμήρια, αλλά και προσωπικά αντικείμενα, καθώς και μέσα από τις αφηγήσεις που τα συνοδεύουν. Στους χώρους της έκθεσης επιχειρείται να γεφυρωθούν πολιτιστικές αφηγήσεις και ταυτότητες και να τεθούν "δύσκολα" θέματα σχετικά με την ελληνικότητα, τη μαυρότητα, τη δικαιοσύνη, την εκπροσώπηση, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

A Cabinet of Curiosities

  • Αφιερώματα

Τα cabinets of curiosities, τα οποία εμφανίζονται στην Ευρώπη την περίοδο της Αναγέννησης, γίνονται συνώνυμο της συλλεκτικής μανίας, της αισθητικής απόλαυσης και της έκπληξης με τα θαυμαστά και τα σπάνια εκθέματά τους. Στο σύγχρονο, διευρυμένο Cabinet of Curiosities στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, σε μια πολλαπλή σύνδεση εικόνων και πραγματικοτήτων, τα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ανοίγονται σε διαφορετικούς κόσμους, χρόνους και περιοχές και αφηγούνται ιστορίες με ευρηματικό και πρωτότυπο τρόπο γύρω από θέματα όπως η ζωή και ο θάνατος, η φύση και η τεχνολογία, η ματαιότητα και το παράδοξο, η βία και η απειλή, ο μύθος και το όνειρο, η ερωτική επιθυμία και η σεξουαλική ορμή.

Προδανεισθείς Χρόνος. Ο Κόπος του Καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

  • Αφιερώματα

Μέσα από μια πολυδιάστατη συλλογή σχεδίων, ζωγραφικών έργων, γλυπτών και φωτογραφιών του διακεκριμένου γλύπτη Γιάννη Παππά, η έκθεση προσφέρει μια σπάνια ματιά στη σύνθετη καλλιτεχνική διαδικασία πίσω από τη δουλειά του αλλά και τη δουλειά κάθε καλλιτέχνη. Το αφιέρωμα ξεφεύγει από την παρουσίαση του ολοκληρωμένου έργου ως μιας μοναδικής, απομονωμένης οντότητας, και να αποκαλύψει τα στρώματα κόπου, έμπνευσης και πειραματισμού που οδηγούν στη δημιουργία. Μέσα από τη συνύπαρξη διαφορετικών μέσων, διερευνάται πώς οι ιδέες εξελίσσονται, αλληλοεπιδρούν και μορφοποιούνται μέσα από χρόνια αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς. Οι επισκέπτες καλούνται να βυθιστούν στον κόσμο του Γιάννη Παππά και να γίνουν μάρτυρες του κοπιώδους ταξιδιού που μεταμορφώνει φευγαλέες ιδέες σε διαχρονικά έργα τέχνης.

Χλόη Ακριθάκη. Συναντήσεις

  • Φωτογραφία

Στιγμιότυπα από τις Συναντήσεις της Χλόης Ακριθάκη με εικαστικούς καλλιτέχνες στα εργαστήριά τους αλλά και εκτός. Το 1992, η Χλόη Ακριθάκη φωτογράφησε τον πατέρα της στο στούντιο του. Αυτή ήταν η πρώτη της φωτογράφηση καλλιτέχνη, την ώρα που δημιουργεί, νιώθοντας ελεύθερος, ξεχνώντας την ύπαρξη της κάμερας. Αυτή είναι όμως που «όρισε» και το είδος, τον τρόπο και τη σχέση ανάμεσα σε αυτήν και τους άλλους καλλιτέχνες που θα φωτογράφιζε χρόνια αργότερα στην Αθήνα. Οι Συναντήσεις της Χλόης Ακριθάκη είναι ένα εν εξελίξει έργο, που έχει να κάνει πρωτίστως με την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, αποδοχής και ελευθερίας μεταξύ δημιουργών. Είναι η απόδοση, φωτογραφικά, του μοιράσματος, της ενέργειας και του παλμού μιας συνάντησης, όπως αποτυπώνεται σε μια επιλογή δικών της έργων, τόσο διαφορετικών όσο οι καλλιτέχνες και τόσο ποικίλων όσο τα έργα τους.

Η μαγεία του παραδόξου

  • Αφιερώματα

Η έκθεση αναδεικνύει επτά καλλιτέχνες από διαφορετικές γενεές των οποίων η τέχνη εξοστρακίζει τον ορθολογισμό και τη λογική, προβάλλοντας την πλήρη απελευθέρωση του νου και της καλλιτεχνικής πρακτικής. Παρουσιάζονται 65 περίπου έργα από τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης, ορισμένα για πρώτη φορά: πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές και γλυπτά. Τα έργα ιχνογραφoύν το "αλλού", σκιαγραφώντας κόσμους πέρα από την πραγματικότητα. Οι θεατές προσλαμβάνουν ιστορίες μιας αινιγματικής ανθολογίας οπτικών και νοηματικών παραδοξολογιών. Εισχωρούν άμεσα στο φαντασιακό πεδίο των καλλιτεχνών και γίνονται μάρτυρες πτυχών του σκοτεινού ασυνείδητου που αναδύεται μεταστοιχειωμένο εικαστικά. Τα έργα διέπονται από ατμόσφαιρα ονείρου ή/και εφιάλτη.

Λάκης Παπαστάθης: Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα

  • Αφιερώματα

Η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει την πολυσχιδή καλλιτεχνική προσωπικότητα του σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη: κινηματογράφος, μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, λογοτεχνία, ζωγραφική, φωτογραφία. Ο Λάκης Παπαστάθης, ως δημιουργικό κύτταρο μιας εποχής, συνάντησε, κατέγραψε και μελέτησε, πασίγνωστες αλλά και λιγότερο γνωστές πνευματικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες των δύο αιώνων του νεοελληνικού βίου, επικοινωνώντας μέσα από τις ταινίες του, με τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τη νεοελληνική ιστορία. Με άξονα τη δημιουργική διαδρομή του κινηματογραφιστή, συγγραφέα και συλλέκτη, ξετυλίγονται ιστορίες και συναντήσεις με πρόσωπα που άφησαν ένα ξεχωριστό αποτύπωμα σε βάθος έξι δεκαετιών. Συνομιλούν ξανά μαζί μας μέσα από την εκπομπή Παρασκήνιο, μέσα από το σινεμά και τα βιβλία του σκηνοθέτη.

Τζάνις Ράφα. We betrayed the horses

  • Εγκαταστάσεις

H πρώτη ατομική θεσμική έκθεση της Ράφα στην Ελλάδα παρουσιάζει μια σειρά νέων έργων που εστιάζουν στην επιθυμία και την κυριαρχία επί του σώματος του αλόγου. Η καλλιτέχνιδα μεταμορφώνει δύο αίθουσες του μουσείου σε μια υποβλητική εγκατάσταση και προσκαλεί τους επισκέπτες να αναθεωρήσουν τις παγιωμένες έννοιες της παραγωγικότητας των ζώων, της αποτελεσματικότητας και του θεάματος, και να επανεξετάσουν τον αποπλανητικό και συχνά βίαιο δεσμό μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Sammy Baloji. Echoes of History, Shadows of Progress

  • Μεικτά Μέσα

Βίντεο, εγκαταστάσεις και σειρές φωτογραφιών από το έργο του τα τελευταία 13 χρόνια, καθώς και ένα νέο έργο που είναι ανάθεση του ΕΜΣΤ, εξετάζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της προαποικιακής αυτοκρατορίας του Κονγκό και της Ευρώπης, διερευνούν πώς η βίαιη εκμετάλλευση και η εξόρυξη πόρων που υπέστη η χώρα του υπό τη βελγική αποικιακή κυριαρχία έχει επηρεάσει την τοπική υποδομή, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό και τη φύση της χώρας. Επιπλέον, η έκθεση στρέφει το βλέμμα του στις τρέχουσες μορφές εξόρυξης πόρων στην περιοχή της Κατάνγκα και την οικολογική καταστροφή που προκαλούν.

Kasper Bosmans. The Fuzzy Gaze

  • Τοιχογραφία

Ο Kasper Bosmans φημίζεται για το πολυσχιδές έργο του που περιλαμβάνει γλυπτική, ζωγραφική, εγκαταστάσεις και σχέδιο. Στην τελευταία δουλειά του προσκαλεί το κοινό να εξετάσει τους μεταβαλλόμενους ρόλους των ζώων στην ανθρώπινη κοινωνία μέσα από μια πλούσια οπτική αφήγηση. Το έργο του στο ΕΜΣΤ, μια τοιχογραφία 30 μέτρων στο ισόγειο, απεικονίζει την ιστορία και την εξέλιξη της σχέσης ζώων-ανθρώπων με τη μορφή μιας πομπής. Άλογα, αρκουδάκια, σκαντζόχοιροι, βάτραχοι και μάτια αιλουροειδών συνθέτουν ποικίλες σκηνές σε διάφορες συνθήκες αποκαλύπτοντας ζώα ως συντρόφους, διασκεδαστές και εμπορεύματα υποταγμένα και προσαρμοσμένα στην ανθρώπινη χρησιμότητα και επιθυμία.

Emma Talbot. Human/Nature

  • Εγκαταστάσεις

Το «Human/Nature» αποτελείται από μια μνημειώδη υφασμάτινη εγκατάσταση, ύψους 9 μέτρων, από βαμμένο μετάξι και μια συνοδευτική ταινία κινουμένων σχεδίων «You Are Not the Center» (inside the animal mind). Σε αυτά υπάρχει μια γυναίκα πρωταγωνίστρια/οικοφεμινίστρια – μια εκδοχή της ίδιας της καλλιτέχνιδας – που πάντα ψάχνει και εξερευνά, προσπαθεί να κατανοήσει τον κόσμο. Μαζί, τα δύο αυτά έργα, επιδιώκουν να ξεδιαλύνουν τις αγκυλώσεις ανθρώπου-φύσης και να οραματιστούν τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού, καλύτερου μέλλοντος.

Παναγιώτης Τέτσης: Η εμμονή του βλέμματος

  • Αφιερώματα

Ο Π. Τέτσης, ζωγράφος, χαράκτης, δάσκαλος, ακαδημαϊκός, ο οποίος είχε διατελέσει Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης, υπήρξε από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες που με το έργο και τη διδασκαλία τους διαμόρφωσαν την Ελληνική μεταπολεμική ζωγραφική. Στόχος της έκθεσης είναι όχι μόνο να παρουσιάσει την καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη αλλά και να εστιάσει στην ιδιαίτερη «ματιά» με την οποία, δίνοντας έμφαση στο φως και το χρώμα, πραγματεύεται τα θέματά του. Στην έκθεση παρουσιάζονται 160 έργα, τα περισσότερα πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά, ακουαρέλες, παστέλ. Η επιλογή έχει σκοπό να προβάλλει την «εμμονική» του ματιά με την οποία παρατηρούσε το περιβάλλον του και το μετουσίωσε εικαστικά και να αποκαλύψει άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνικής του παραγωγής και τεχνοτροπίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι δουλειά έχει μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν;

Ο καλλιτέχνης Costas Picadas παρουσιάζει ένα πρωτότυπο εικαστικό εγχείρημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2025

Εμβληματικά έργα των Τσαρούχη, Μόραλη και Φασιανού σε δημοπρασία στο Παρίσι

Το Greek Sale διοργανώνεται από το Bonhams και την εταιρεία εικαστικών συμβούλων Art Expertise.

Η Stefanie Stahl έρχεται στην Ελλάδα για να μιλήσει για το "εσωτερικό μας παιδί"

Το Goethe-Institut Athen και οι εκδόσεις Διόπτρα προσκαλούν το κοινό σε μια μοναδική ομιλία με αφετηρία το βιβλίο της συγγραφέα και ψυχολόγου "Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας".

Να πούμε τη δική μας ιστορία μάς καλεί η Εθνική Βιβλιοθήκη

Τα βιωματικά εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζονται και τον Απρίλιο.

Μια "Πληγή γεμάτη ψάρια" ψηλαφίζουμε στο νέο βιβλίο των εκδόσεων Carnivora

Ο εκδοτικός οίκος κυκλοφόρησε μόλις το μυθιστόρημα της Λορένα Σαλασάρ Μάσο που αφηγείται μια δυνατή οικογενειακή ιστορία με φόντο την κολομβιανή ζούγκλα.

Ο Pashias μας λέει "καλημέρα" από το μπαλκόνι του Μουσείου Ηρακλειδών

Μία ιδιαίτερη περφόρμανς με αφορμή το κλείσιμο της έκθεσης "Oops! I broke the sun" στο SiC.