
Ελέφαντας
Το "empty nest syndrome" (σύνδρομο της άδειας φωλιάς) διερευνά μέσα από τις φωτογραφίες του ο Δημήτρης Μυτάς, χρησιμοποιώντας 52 ασπρόμαυρες εικόνες που προβάλλουν την απουσία, τη θλίψη, τη μεταμόρφωση και τη λύτρωση. Έμπνευση για τον φωτογράφο υπήρξε η αναχώρηση του γιου του για σπουδές, η οποία δημιούργησε μια βαριά σκιά, που πήρε τη μορφή ενός γιγάντιου ελέφαντα που κατακλύζει τον χώρο του σπιτιού με την παρουσία του. Ο Μυτάς μελέτησε το φωτογραφικό του αρχείο και εντόπισε αποσπάσματα από τη ζωή του γιου του, που, μαζί με νέες εικόνες που δημιουργήθηκαν, σχημάτισαν μια αφήγηση εξελισσόμενη από την απώλεια στην αποδοχή και την ελευθερία.
Εγκαίνια: ΔΛ Gallery, 29/3 (6-10 μ.μ.)
Κινηματογραφώντας...

Λίγο πριν το ΕΜΣΤ εγκαινιάσει ένα νέο κύκλο εκθέσεων, παρουσιάζει ένα σημαντικό φιλμικό αρχείο από την καλλιτέχνιδα Διοχάντη. Από το 1977 έως το 1986, με μια κάμερα Super 8 στο χέρι, η Διοχάντη κατέγραψε ορισμένες από τις σημαντικότερες ομαδικές εκθέσεις Ελλήνων και Ελληνίδων καλλιτεχνών, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα βίντεο της Διοχάντης προβάλλονται τώρα στο μεσοπάτωμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, προσφέροντας στους επισκέπτες μία μοναδική ευκαιρία να δουν ένα "ανεπίσημο" ντοκουμέντο για τη σύγχρονη τέχνη, την ιστορία των εκθέσεων και της επιμέλειας στην Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την καλλιτεχνική πρακτική της Ελληνίδας δημιουργού.
Από 27/3, Μεσοπάτωμα ΕΜΣΤ (Αίθουσα προβολών)
Off Balance

Σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση αναδεικνύεται συνεχώς πιο έντονη και αμεσότερη, η νέα εγκατάσταση του Νίκου Παπαδημητρίου τονίζει την αβεβαιότητα και την αποσταθεροποίηση που προκαλεί η περιβαλλοντική καταστροφή στην καθημερινότητά μας.
Εγκαίνια: έκφραση – Γιαννα Γραμματοπούλου, 27/3 (7-10 μ.μ.)
Το Ανοιχτό Μουσείο

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υποδέχεται το σύνθετο καλλιτεχνικό και ερευνητικό εγχείρημα της εικαστικού Βάνας Ξένου. "Το Ανοιχτό Μουσείο" θα εγκαινιαστεί στο ΙΡΙΣ της Ελευσίνας και πρόκειται για ένα έργο που αναδεικνύει τα πολλαπλά αφηγήματα της πόλης, καθιστώντας ορατές τις πηγές της ιστορικής, φυσικής και ανθρωπολογικής υπόστασης της πόλης. Παράλληλα, ενσωματώνει γραπτές και προφορικές αφηγήσεις, καθώς και απεικονίσεις, αναπαραστάσεις και χαρτογραφήσεις σχετικά με την πόλη στο "Αρχείο από την ευθραυστότητα της μνήμης στην ανάγκη της μαρτυρίας" σε συνδυασμό με πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σχετικά με την Ελευσίνα.
Εγκαίνια: ΙΡΙΣ, 30/3 (12.30 μ.μ.)
Η σονάτα του σεληνόφωτος

Ανέκαθεν, η τέχνη του Απόστολου Φανακίδη είχε ως σημεία αναφοράς την ποίηση και την (κλασική, κυρίως) μουσική. Στη νέα του έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα πορτρέτο-φάντασμα του Κωνσταντίνου Καβάφη, εμπνέεται από το έργο του Γιάννη Ρίτσου, και φιλοτεχνεί παράλληλα μία σειρά γλυπτών αφιερωμένα στη μητρότητα.
Εγκαίνια: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, 28/3 (7 μ.μ.)
Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.
Περισσότερες πληροφορίες
Βάνα Ξένου. Το Ανοιχτό Μουσείο
Ένα σύνθετο καλλιτεχνικό εγχείρημα το οποίο συνδυάζει πρωτότυπη μεθοδολογία έρευνας και σύνθεσης αρχείου, εικαστικό έργο και ερευνητικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις για τον δημόσιο χώρο. Το έργο επιχειρεί να αναδείξει τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας, καθιστώντας ορατές τις πηγές της ιστορικής, φυσικής και ανθρωπολογικής υπόστασης της πόλης. Παράλληλα, ενσωματώνει γραπτές και προφορικές αφηγήσεις, καθώς και απεικονίσεις, αναπαραστάσεις και χαρτογραφήσεις σχετικά με την πόλη στο «Αρχείο από την ευθραυστότητα της μνήμης στην ανάγκη της μαρτυρίας» σε συνδυασμό με πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σχετικά με την Ελευσίνα.
Νίκος Παπαδημητρίου. Off Balance
Σε μια εποχή όπου η κλιματική κρίση αναδεικνύεται συνεχώς πιο έντονη και αμεσότερη, η νέα εγκατάσταση του Νίκου Παπαδημητρίου έρχεται να αναδείξει την αβεβαιότητα και την αποσταθεροποίηση που προκαλεί η περιβαλλοντική καταστροφή στην καθημερινότητά μας. Μέσα από το κεκλιμένο δάπεδο, τα αφηρημένα τοπία και τα βιομηχανικά υλικά, το έργο του Παπαδημητρίου προτείνει έναν δυναμικό εικαστικό διάλογο με την οικολογική κρίση, αποτυπώνοντας την αίσθηση της ανισορροπίας που κυριαρχεί στο σύγχρονο παγκόσμιο τοπίο. Στον υπόγειο χώρο της γκαλερί, η εγκατάσταση κορυφώνεται με τη γλυπτική απόδοση ενός παγόβουνου, το οποίο συμβολίζει την πολύπλευρη παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση. Η εικόνα του παγόβουνου –μια επιβλητική αναπαράσταση ανισορροπίας και απειλής– αναδεικνύει τη σύγχρονη κοινωνική, πολιτική και οικονομική δυστοπία, καλώντας σε άμεση και συντονισμένη δράση.
Δημήτρης Μυτάς. Ελέφαντας
Το νέο φωτογραφικό έργο του καλλιτέχνη αποτελεί μια βαθιά προσωπική διερεύνηση του συνδρόμου της «άδειας φωλιάς». 52 ασπρόμαυρες φωτογραφίες λειτουργούν ως μια οπτική αναζήτηση της απουσίας, της θλίψης, της μεταμόρφωσης και της λύτρωσης. Το έργο γεννήθηκε από μια καθοριστική στιγμή—την αναχώρηση του γιου του για σπουδές. Η απουσία δημιούργησε μια βαριά σκιά, που πήρε τη μορφή ενός γιγάντιου ελέφαντα που κατακλύζει τον χώρο του σπιτιού με την παρουσία του. Βυθισμένος σε αυτή την συναισθηματική δίνη, ο Μυτάς στράφηκε στο φωτογραφικό του αρχείο, αναζητώντας τον τρόπο να διαχειριστεί αυτή την εμπειρία. Αποσπάσματα από τη ζωή του γιου του, μαζί με νέες εικόνες που δημιουργήθηκαν, σχηματίζουν μια αφήγηση που εξελίσσεται από την απώλεια στην αποδοχή και την ελευθερία.
Απόστολος Φανακίδης. Η σονάτα του σεληνόφωτος
Το εικαστικό έργο του Απόστολου Φανακίδη αφορμάται από την ποίηση και τη μουσική, από το σημείο τομής δύο, ή και περισσότερων, τεχνών. Η ατομική του έκθεση στην Πινακοθήκη αρχίζει με ένα μεγάλων διαστάσεων πορτρέτο του Κωνσταντίνου Καβάφη σε νεαρή ηλικία. Παράλληλα, παρουσιάζεται μια σειρά από γλυπτά αφιερωμένα στη μητρότητα, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με παιχνιδιάρικη διάθεση.
Διοχάντη. Κινηματογραφώντας
Από το 1977 έως το 1986, με μια κάμερα Super 8 στο χέρι, η Διοχάντη κατέγραψε ορισμένες από τις σημαντικότερες ομαδικές εκθέσεις Ελλήνων και Ελληνίδων καλλιτεχνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το οπτικοακουστικό αυτό υλικό δεν κατατάσσεται εύκολα σε μια συγκεκριμένη κατηγορία· βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ καλλιτεχνικού φιλμ, έργου τέχνης και αρχειακού ντοκουμέντου. Από την καταγραφή των εκθέσεων και της εγκατάστασής τους έως στιγμιότυπα από τις καλλιτεχνικές συναναστροφές και τις πόλεις όπου αυτές έλαβαν χώρα -όπως η Βενετία, η Μόντενα, το Άμστερνταμ, η Άμβερσα, η Λευκωσία, και η Αθήνα- τα φιλμ της Διοχάντης συγκροτούν ένα πολυπρισματικό, «ανεπίσημο» ντοκουμέντο για τη σύγχρονη τέχνη, την ιστορία των εκθέσεων και της επιμέλειας στην Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την καλλιτεχνική της πρακτική.