Ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για την 61η Μπιενάλε Βενετίας

Οι συντελεστές της εθνικής συμμετοχής επιλέγονται ύστερα από πρόταση της Ειδικής Επιτροπής.

60η Μπιενάλε Βενετίας, Κεντρική Έκθεση, La Biennale di Venezia © Jacopo Salvi, Ευγενική παραχώρηση: La Biennale di Venezia

Το Υπουργείο Πολιτισμού απευθύνει, ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, τεχνοκριτικούς και θεωρητικούς τέχνης με εμπειρία στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων από κοινού με καλλιτέχνες, αλλά και σε καλλιτέχνες από κοινού με τους προαναφερθέντες, στο πλαίσιο της εθνικής συμμετοχής στην 61η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Μπιενάλε Βενετίας, που θα πραγματοποιηθεί από 9 Μαΐου έως 22 Νοεμβρίου 2026.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων είναι η 30ή Μαΐου 2025, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00.

Οι προτάσεις κατατίθενται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση demsp@culture.gr και το συνολικό μέγεθος των ψηφιακών αρχείων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 18 ΜΒ. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://greeceatvenice.culture.gr/,  το οποίο πρέπει να συνοδεύεται από οπτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή με τα προτεινόμενα έργα και την παρουσίασή τους στον χώρο του ελληνικού περιπτέρου.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των συντελεστών και η συνοπτική περιγραφή των προτάσεων που θα υποβληθούν θα δημοσιοποιηθούν στον σχετικό ιστότοπο του ΥΠΠΟ (http://greeceatvenice.culture.gr/).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού / Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Σχεδίου (Ρεθύμνου 1 - Αθήνα, τηλ. 210.8201725, 210.8201734, 210.8201728, 210.8201709).

Σύμφωνα με το άρθρο 68 του νόμου 4481/2017, η αξιολόγηση των προτάσεων και η γνωμοδότηση για την τελική επιλογή γίνεται από άμισθη 7μελή Επιτροπή που θα απαρτίζεται από:

1. Έναν καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ή του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ (εκ περιτροπής)

2. Έναν καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ή του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (εκ περιτροπής)

3. Έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

4. Έναν εκπρόσωπο του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης

5. Έναν εκπρόσωπο της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου

6. Έναν εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος

7. Έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης - Ελληνικό Τμήμα (AICA HELLAS)

Οι καθηγητές και οι εκπρόσωποι υποδεικνύονται από τους ανωτέρω φορείς και ο πρόεδρος της Επιτροπής εκλέγεται από τα μέλη της. Με την απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής ορίζεται υπάλληλος της Διεύθυνσης Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού ως γραμματέας. Οι συντελεστές της εθνικής συμμετοχής (καλλιτέχνης/-ες και επιμελητής/-ές) επιλέγονται ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού που δημοσιοποιείται μέχρι το τέλος Ιουλίου του προηγούμενου της διοργάνωσης έτους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Ντιντιέ Εριμπόν έρχεται στην Ελλάδα για μια "Γυναίκα του Λαού"

Το Ινστιτούτο Γκαίτε και οι εκδόσεις Νήσος υποδέχονται τον Γάλλο συγγραφέα που θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίου "Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2025

Γιατί η αρχαιοελληνική πολιτική σκέψη έχει συσκοτίσει το ζήτημα της δουλείας;

Φως στο ζήτημα ρίχνει το βιβλίο του Πωλέν Ισμάρ "Ο καθρέφτης του Οιδίποδα: Σκέψεις για τη δουλεία" που κυκλοφορεί προσεχώς από τις εκδόσεις Πόλις.

Διήμερο αφιέρωμα για τον γλύπτη Θόδωρο ετοιμάζει το ΕΜΣΤ

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Θόδωρος, Γλύπτης: Αντί Αναδρομικής".

Ο "ιπτάμενος" Εμμανουήλ Καραλής έγινε βιβλίο

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου που αφιερώνεται στο μοίρασμα της αλήθειας του επικοντιστή.

"Διελεύσεις": Ο χρόνος "παγώνει" στη ζωγραφική της Ντέπης Παυλίδου

Ατμοσφαιρικά τοπία στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος.

Πόσο ξέρουμε την Κίνα;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου μοιραζόμαστε κάποιες σκέψεις για το πώς μας άνοιξε τα μάτια το βιβλίο της Ταϊβανο-αμερικανίδας Karissa Chen (εκδόσεις Ίκαρος), μια συναρπαστική μυθοπλαστική κατάδυση στην άγνωστη μεταπολεμική ιστορία της κινεζικής διασποράς που καταρρίπτει διάφορα στερεότυπα.

Το Μουσείο Μπενάκη συνεργάζεται με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ για μια μοναδική έκθεση

Παράλληλα, το ίδρυμα τέχνης παρουσιάζει ένα νέο εικαστικό πρότζεκτ στην έδρα του, στην Ύδρα.