
Les fleurs du mâle
"Για πολλά από τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου υπεύθυνοι είναι οι άνδρες. Οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις που συμβαίνουν τώρα προκαλούνται από άντρες που βλάπτουν τους λαούς τους. Και όμως, περιμένουν από εμάς να συμφωνήσουμε μαζί τους και να αποδεχτούμε τις προσβολές και τις βόμβες τους σαν να είναι λουλούδια. Αλλά δεν είναι λουλούδια" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Romuald Hazoumè για τον τίτλο της νέας του έκθεσης στην Gagosian. Με ποικίλα μέσα (ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφίες), ο καταξιωμένος καλλιτέχνες διερευνά τη μεταποικιακή ιστορία αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα που διαμορφώνουν τη γενέτειρα του, το Μπενίν.
Εγκαίνια: Gagosian, 11/3 (6-8 μ.μ.)
Φόβοι αρχέγονοι, φαντασίας επαρωγοί

Ο Μαυροπίνακας παρουσιάζει ένα εικαστικό πρότζεκτ που εξερευνά τους αρχέγονους ανθρώπινους φόβους, την ελληνική λαϊκή παράδοση και τον λαογραφικό τρόμο, εστιάζοντας στη σημασία του υπερφυσικού στοιχείου στην ανθρώπινη εμπειρία και συνείδηση. Χαρακτικά του καταξιωμένου καλλιτέχνη Φώτη Βάρθη θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο Τεχνών Μετς, ενώ ομιλίες και τοποθετήσεις γύρω από τη σχέση του λαογραφικού τρόμου με την τέχνη, τη δημοτική ποίηση και τη σύγχρονη κουλτούρα, θα πλαισιώσουν το τριήμερο αφιέρωμα (13-15/3).
Τοπία της Αθήνας

Ο Παναγιώτης Μπελντέκος ζωγραφίζει αστικά τοπία της Αθήνας και του ευρύτερου οικιστικού ιστού της Αττικής. Εμβληματικά σημεία, στιγμιότυπα της πόλης, διαχρονικές εικόνες, αλλά και σύγχρονες, διαδέχονται η μια την άλλη σα να εξιστορούν την εξέλιξη του τοπίου.
Εγκαίνια: Γκαλερί Σκουφά, 11/3 (7.30 μ.μ.)
Erratic Patterns

Μέσα από απρόβλεπτες φόρμες, τραχιές υφές και χαοτικές επιφάνειες, τα εφυαλωμένα κεραμικά γλυπτά του Brian Rochefort ισορροπούν ανάμεσα στην αταξία και την αρμονία. Οι άγριες και ακανόνιστες επιφάνειες των απόκοσμων κεραμικών του εναλλάσσονται με λείες γυαλιστερές σταγόνες, αντλώντας από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και τη μη αναπαραστατική τέχνη. Εμπνευσμένα από τα ταξίδια του καλλιτέχνη σε παρθένες και απομακρυσμένες τοποθεσίες όπου η φύση κυριαρχεί, τα έργα του Rochefort υπενθυμίζουν την δύναμη και ταυτόχρονα την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Εγκαίνια: Bernier/Eliades, 13/3 (7-9 μ.μ.)
Color Me Beautiful

Τα βιώματα των Μαρία Μπουκαούρη και Λεωνίδα Γερμανόπουλου σε ένα κοινό φωτογραφικό οδοιπορικό στο νησί της Άνδρου, παρουσιάζονται σε μία έκθεση φωτογραφίας, η οποία αποκαλύπτει έναν τόπο "ασθενή" αλλά πάντα κατοικήσιμο. Τσιμέντο, απομόνωση και μοναξιά κυριαρχούν στις λήψεις και προβάλλουν τη συνθήκη φθοράς και αισθητικής παρακμής που προκαλεί το ανθρώπινο αποτύπωμα.
Εγκαίνια: Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, 11/3 (7.30 μ.μ.)
Αυτοπροσδιορισμός

Με ζωγραφικά έργα σε καμβά και σε χαρτί, κολάζ, φωτογραφίες από το 2000 έως σήμερα αλλά και το γυμνό της σώμα ως πρωταγωνιστή, η Έφη Τσουλουχοπούλου εξερευνά έννοιες όπως η ίαση, η αυτοφροντίδα και η αυτοδιαμόρφωση.
Εγκαίνια: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων, 13/3 (7 μ.μ.)
Alphabets

Αναδρομικό αφιέρωμα για την πρόσφατα εκλιπούσα Ιταλοελβετίδα καλλιτέχνιδα Elisabetta Gut. Πίνακες, κολάζ, γλυπτά και η εμβληματική σειρά από βιβλία-αντικείμενα της Gut, ανατρέχουν σε έξι δεκαετίες δημιουργίας, με έντονες αναφορές στη μουσική, τη φύση και την ποίηση.
Εγκαίνια: Gramma Epsilon, 13/3 (6 μ.μ.)
Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.
Περισσότερες πληροφορίες
Φόβοι αρχέγονοι, φαντασίας επαρωγοί
Η έκθεση αντλεί έμπνευση από την ελληνική λαϊκή παράδοση με επίκεντρο τον λαογραφικό τρόμο αναζητώντας τη σημασία του υπερφυσικού στοιχείου στην ανθρώπινη εμπειρία και συνείδηση. Ο Φώτης Βάρθης παρουσιάζει μια σειρά ξυλογραφιών με την τεχνική της χάραξης σε πλάγιο ξύλο ως γέφυρα ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη εμπειρία του τρόμου. Αντλώντας από τη βυζαντινή παράδοση με αναφορά στην εικονογραφική αισθητική των Φώτη Κόντογλου και Ράλλη Κοψίδη, τα χαρακτικά του Βάρθη ανασύρουν στοιχεία από τις λαϊκές αφηγήσεις και τα αποτυπώνουν σε μια οπτική γλώσσα που ενσωματώνει το ιερό και το μακάβριο, τον μύθο και την υλικότητα, λειτουργώντας ως μίτος που ανασύρει τους αρχέγονους φόβους και τους επανατοποθετεί στο σήμερα.
Παναγιώτης Μπελντέκος. Τοπία της Αθήνας
Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει αστικά τοπία της Αθήνας και του ευρύτερου οικιστικού ιστού της Αττικής. Εμβληματικά σημεία, στιγμιότυπα της πόλης, διαχρονικές εικόνες, αλλά και σύγχρονες, διαδέχονται η μια την άλλη σα να εξιστορούν την εξέλιξη του τοπίου. Εύγλωττες απόψεις του τοπίου που συγκροτούν την Αθήνα μέσα από τη ματιά και την παλέτα του Παναγιώτη Μπελντέκου. Τα έργα χαρακτηρίζονται από την ευρηματικότητα της σύνθεσης και τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Κοιτώντας τα από μια απόσταση διακρίνουμε πλήρως την παραστατικότητα της εικόνας. Αν όμως τα παρατηρήσει κανείς από κοντά, ο τρόπος που ζωγραφίζονται είναι τελείως ιδιότυπος και προσωπικός, διεκδικώντας αφενός την πιστότητα της εικόνας και αφετέρου το προσωπικό ιδίωμα.
Romuald Hazoumè. Les fleurs du mâle
Με ποικίλα μέσα (ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφίες), ο καταξιωμένος καλλιτέχνες διερευνά τη μεταποικιακή ιστορία αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα που διαμορφώνουν τη γενέτειρα του, το Μπενίν.
Brian Rochefort. Erratic Patterns
Ο Brian Rochefort ασχολείται με την κατασκευή εφυαλωμένων κεραμικών γλυπτών. Μέσα από απρόβλεπτες φόρμες, τραχιές υφές και χαοτικές επιφάνειες, οι συνθέσεις του ισορροπούν ανάμεσα στην αταξία και την αρμονία. Τα κεραμικά του είναι το αποτέλεσμα ενός επαναλαμβανόμενου κύκλου δημιουργίας, καύσης και καταστροφής, που οδηγεί σε οργανικές παραμορφώσεις, βραχώδεις υαλώσεις και εκρηκτικές κηλίδες. Στα γλυπτά του Rochefort, οι άγριες και ακανόνιστες επιφάνειες εναλλάσσονται με λείες γυαλιστερές σταγόνες αντλώντας από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και τη μη αναπαραστατική Τέχνη. Εμπνευσμένα από τα ταξίδια του καλλιτέχνη σε παρθένες και απομακρυσμένες τοποθεσίες όπου η φύση κυριαρχεί, τα έργα του υπενθυμίζουν την δύναμη και ταυτόχρονα την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Μαρία Μπουκαούρη & Λεωνίδας Γερμανόπουλος. Color Me Beautiful
Το έργο των δύο σύγχρονων εικαστικών σε ένα κοινό φωτογραφικό οδοιπορικό στο νησί της Άνδρου. Ο τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στον ιδιωματισμό της αγγλικής γλώσσας «φαντάσου με όμορφη/ο». Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ταξίδι που αποτυπώνει την τριετή περιήγηση των καλλιτεχνών στην Άνδρο που ολοκληρώθηκε σε οκτώ ξεχωριστά ταξίδια. Μέσα από την εικονιστική αφήγησή τους αποκαλύπτουν έναν τόπο «ασθενή» αλλά πάντα κατοικήσιμο. Πρόκειται για σκηνές στις οποίες κυριαρχεί το τσιμέντο, η απομόνωση και η μοναξιά. Περιηγήθηκαν σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, στον αστικό ιστό και στην αγροτική ύπαιθρο, ανακαλύπτοντας μία συνθήκη φθοράς και αισθητικής παρακμής του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που αποτυπώνει τις συνέπειες της ραγδαίας και άναρχης ανάπτυξης.
Έφη Τσουλουχοπούλου. Αυτοπροσδιορισμός
Με ζωγραφικά έργα σε καμβά και σε χαρτί, κολάζ και φωτογραφίες από το 2000 έως σήμερα, η καλλιτέχνιδα επιχειρεί μια ανατομία του αγχωμένου και πληγωμένου εαυτού, ένα βαθύ κοίταγμα προς τα μέσα. Η εικαστικός πραγματεύεται έννοιες όπως η ίαση, η αυτοφροντίδα και η αυτοδιαμόρφωση, δηλαδή η κατασκευή του εαυτού. Την έκθεση διατρέχουν και άλλες έννοιες, όπως το ξεγύμνωμα, η αποκάλυψη του φθαρτού σώματος, η ανακάλυψη και η αφήγηση των ιστοριών του. Βασικός πρωταγωνιστής των έργων της Τσουλουχοπούλου είναι το γυμνό σώμα της. Η καλλιτέχνιδα δημιουργεί «γυμνά αποστολής», κολλώντας γραμματόσημα πάνω σε σπουδές γυναικείου γυμνού από τα χρόνια που μάθαινε σχέδιο στο Εικαστικό Εργαστήριο προετοιμασίας του Τάσου Ρήγα. Αλλού, οικειοποιείται τη φωτογραφία πορτρέτου για να σχολιάσει δεικτικά την εύθραυστη, εφήμερη, πλαστή ή κατασκευασμένη εικόνα της ανερχόμενης, επιτυχημένης καλλιτέχνιδας.
Elisabetta Gut. Alphabets
Η πρώτη μεγάλη αναδρομική παρουσίαση της Ιταλοελβετίδας καλλιτέχνιδας, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Στην έκθεση παρουσιάζονται 70 έργα - πίνακες, κολλάζ, γλυπτά και βιβλία-αντικείμενα - που καλύπτουν έξι δεκαετίες δημιουργίας. Η έκθεση διερευνά την καλλιτεχνική της διαδρομή, ξεκινώντας από τις πρώτες της αναζητήσεις στις αρχές της δεκαετίας του '60. Η μουσική, η φύση και η ποίηση υπήρξαν βασικές πηγές έμπνευσης για την Gut, στοιχεία που μετουσιώνονται στα έργα της μέσα από ένα σύστημα φανταστικών αλφαβήτων, προσωπικών κωδίκων που όμως ακολουθούν αυστηρούς κανόνες. Φύλλα, λουλούδια, σπόροι, σε συνδυασμό με αποσπάσματα από ανατολικές, αραβικές ή μουσικές γραφές, απλώνονται πάνω σε φύλλα χαρτιού Fabriano A4. Αυτές οι συνθέσεις, γνωστές ως "ποιητικές σελίδες", μαζί με τα εμβληματικά "βιβλία-αντικείμενα", αλλά και τα "poem-objects", γλυπτικά βιβλία εμπνευσμένα από τον φουτουρισμό, αποτελούν το πιο αναγνωρίσιμο μέρος του έργου της.