Οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις τον Μάρτιο

Τα εικαστικά ραντεβού που σημειώνουμε για τον πρώτο μήνα της άνοιξης.

Στέφανος Ρόκος 50.000.000 τόνοι τοπίων «Παρατηρήστε τα τοπία - Μακριά από τη γη». Μεικτή τεχνική σε μουσαμά 190 x 160 εκ. © Zoumboulakis Galleries

50.000.000 τόνοι τοπίων

Με έργα μεικτής τεχνικής σε καμβά ή χαρτί, τρία γλυπτά και ένα animation, ο Στέφανος Ρόκος επιχειρεί να προσδιορίσει τον όγκο, την έκταση, το βάρος και τη δύναμη των τοπίων. Το animation "50,000,000 Tons of Landscape", που θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης, έχει "ντυθεί" μουσικά από τον Jim Sclavunos και τον Nick Cave.

Εγκαίνια: 20/3 (6-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 20/3-17/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ. 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ. 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Les fleurs du mâle

Les fleurs du mâle Romuald Hazoumè
© Romuald Hazoumè
Romuald Hazoumè, Les fleurs du mâle, 2024, πλαστικό, δίχτυ και χαλκός, 14 1/4 × 14 1/4 × 7 7/8 ίντσες (36 × 36 × 20 εκ.)

"Για πολλά από τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου υπεύθυνοι είναι οι άνδρες. Οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις που συμβαίνουν τώρα προκαλούνται από άντρες που βλάπτουν τους λαούς τους. Και όμως, περιμένουν από εμάς να συμφωνήσουμε μαζί τους και να αποδεχτούμε τις προσβολές και τις βόμβες τους σαν να είναι λουλούδια. Αλλά δεν είναι λουλούδια" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Romuald Hazoumè για τον τίτλο της νέας του έκθεσης στην Gagosian. Με ποικίλα μέσα (ζωγραφική, γλυπτική και φωτογραφίες), ο καταξιωμένος καλλιτέχνες διερευνά τη μεταποικιακή ιστορία αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα που διαμορφώνουν τη γενέτειρα του, το Μπενίν.

Εγκαίνια: 11/3 (6-8 μ.μ.)

Info: Gagosian | 11/3-26/4 | Είσοδος ελεύθερη

Χωρίς ήχο

Μαίρη Χρηστέα Χωρίς ήχο

Ο γενικός τίτλος της έκθεσης λειτουργεί ως παραδοξολογία, καθώς η ανάγνωση των έργων τελείται υπό τους ήχους και την προφορική αφήγηση του ομώνυμου βίντεο. Η Μαίρη Χρηστέα αναπτύσσει έναν γυναικείο μονόλογο που σκιαγραφεί τη μοναχικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης την εποχή της καραντίνας. Τρία διαφορετικά βίντεο, που αποτελούνται από ζωγραφιές και σχέδια της καλλιτέχνιδας, μαζί με έργα που στην πλειονότητα τράβηξε η ίδια, δημιουργούν ένα κινηματογραφικό έργο που προβάλλει τις πολλαπλές πτυχές της γυναικείας μορφής.

Εγκαίνια: 8/3 (12-3 μ.μ.)

Info: Batagianni Gallery | 8/3-12/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 4-8 μ.μ., Σαβ. 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Συναντήσεις

Χλόη Ακριθάκη Συναντήσεις

Στιγμιότυπα από τις συναντήσεις της Χλόης Ακριθάκη με εικαστικούς καλλιτέχνες στα εργαστήριά τους αλλά και εκτός, παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη. Το 1992, η Χλόη Ακριθάκη έκανε την πρώτη φωτογράφηση ενός καλλιτέχνη, απαθανατίζοντας τον πατέρα της στο στούντιό του. Αυτή η στιγμή όρισε και το είδος, τον τρόπο και τη σχέση ανάμεσα στην Ακιρθάκη και τους άλλους καλλιτέχνες που θα φωτογράφιζε χρόνια αργότερα στην Αθήνα. Οι "Συναντήσεις" είναι ένα εν εξελίξει έργο, που έχει να κάνει πρωτίστως με την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, αποδοχής και ελευθερίας μεταξύ δημιουργών.

Εγκαίνια: 5/3 (8 μ.μ.)

Info: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) | 6/3-27/4 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Κυρ. 10 π.μ. – 6 μ.μ., Παρ., Σαβ. 10 π.μ. – 10 μ.μ. | Είσοδος: €6, €5

Φόβοι αρχέγονοι, φαντασίας επαρωγοί

Φώτης Βάρθης Φόβοι αρχέγονοι
Φώτης Βάρθης, "Βρικόλακας ή Λευκή Φλόγα"

Ο Μαυροπίνακας παρουσιάζει ένα εικαστικό πρότζεκτ που εξερευνά τους αρχέγονους ανθρώπινους φόβους, την ελληνική λαϊκή παράδοση και τον λαογραφικό τρόμο, εστιάζοντας στη σημασία του υπερφυσικού στοιχείου στην ανθρώπινη εμπειρία και συνείδηση. Χαρακτικά του καταξιωμένου καλλιτέχνη Φώτη Βάρθη θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο Τεχνών Μετς, ενώ ομιλίες και τοποθετήσεις γύρω από τη σχέση του λαογραφικού τρόμου με την τέχνη, τη δημοτική ποίηση και τη σύγχρονη κουλτούρα, θα πλαισιώσουν το τριήμερο αφιέρωμα.

Info: Κέντρο Τεχνών Μετς | Ώρες λειτουργίας: 13-14/3 5-8/30 μ.μ., 15/3 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Μιχάλης Παπαδόπουλος. Ζωγραφική – Κατασκευές

Μιχάλης Παπαδόπουλος
Χωρίς τίτλο, 1973, ακρυλικά σε καμβά, 45x60 cm

Η πρώτη αναδρομική έκθεση για τον καταξιωμένο ζωγράφο, που περιλαμβάνει -όπως προδίδει και ο τίτλος της- έργα ζωγραφικής και κατασκευές από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα.

Εγκαίνια: 4/3 (7μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων | 4-23/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ. 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Warm Waters

Οι επτά πίνακες του Πάνου Παπαδόπουλου περιλαμβάνουν μορφές που συναντώνται στη φύση, όπως σύννεφα, δέντρα ή ακτίνες φωτός, και παραπέμπουν σε φυσικά φαινόμενα, όπως το λυκόφως, η ομίχλη ή οι ηφαιστειακές εκρήξεις. Ωστόσο τα τοπία αυτά δεν είναι υπαρκτά, αλλά δημιουργούν έναν δικό τους, αυτόνομο χώρο, όπου πρωταγωνιστούν το φως και το χρώμα. Κατά τη δημιουργία αυτών των έργων, ο Παπαδόπουλος εμπνεύστηκε από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, που ενσωματώνουν το δράμα της ζωής, συνδυάζοντας την απόγνωση με μια ελαφρότητα και μια δόση παραδοξότητας. Αυτή η ισορροπία είναι που τις καθιστά διαχρονικές. 

Εγκαίνια: 6/3 (7-9.30 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ελένη Κορωναίου | 6/3-24/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 12-6 μ.μ., Σαβ. 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αρκεί ένα "Τσίμπημα της μέλισσας" για να αλλάξουν όλα;

Κάτι τέτοιο συμβαίνει, μαζί με άλλα γλυκόπικρα γεγονότα, στο νέο βιβλίο του Ιρλανδού Πολ Μάρεϊ (εκδόσεις Ψυχογιός) που ήταν στη βραχεία λίστα του Booker 2023.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2025

4+1 φορές που ο Πάπας απασχόλησε τη λογοτεχνία

Η πρώτη αυτοβιογραφία Πάπα στην ιστορία (αυτή του προσφάτως εκλιπόντα Φραγκίσκου) και άλλα τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία όπου ο Ποντίφικας παίζει κεντρικό ρόλο.

Όταν ο Πάπας "χτυπήθηκε από μετεωρίτη"

Χρόνια πριν τη διάσημη μπανάνα, ο Μαουρίτσιο Κατελάν δημιουργεί ένα εξίσου αμφιλεγόμενο έργο τέχνης.

Παγκόσμια Ημέρα της Γης με διαδραστικές ξεναγήσεις στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Εξερευνούμε τη σχέση φύσης και τέχνης μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δράσεις.

Ένα "Εγκώμιο σκιάς και φωτός" στην Γκαλερί Αργώ

Ο χώρος τέχνης υποδέχεται τον ζωγράφο Μάνθο Γαΐτη.

Κάνοντας το αίτημα για δικαιοσύνη πράξη μέσα από την τέχνη

Μια βραδιά αφιερωμένη στην καλλιτεχνική δράση ως μορφή πολιτικής πίεσης και αλληλεγγύης, με κεντρικό προσκεκλημένο τον Samir Eskanda.

Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι, Σάρζα, Ντόχα με τα μάτια ενός συγγενή ξένου

Ένα πολυαισθητηριακό ταξίδι με αφορμή τη Sharjah Biennial γεμάτο τέχνη, σκόνη, μυστικά και ερωτηματικά.