
Ουλαλούμ
Γιορτάζοντας το Έτος Γιάννη Σκαρίμπα, ο Λόφος Art Project παρουσιάζει μία τριατομική έκθεση με έργα των Βασίλη Βασιλακάκη, Βαγγέλη Γκόκα και Νίκου Καναρέλη, οι οποίοι καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν τη βαθιά στοχαστική προσέγγιση στα ανθρώπινα βιώματα που επιχειρεί με το λόγο του ο ποιητής. Στο αφιέρωμα εκτίθενται επίσης έργα και σπάνιο αρχειακό υλικό του εικονογράφου Γιώργου Τσόπανου και του Συλλόγου Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα Μουσείο-Αρχείο Γιάννη Σκαρίμπα.
Εγκαίνια: 15/2 (7 μ.μ.)
Info: Λόφος art project | 15/2-14/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Κυρ. 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
To Fault in Love

Η βιντεοεγκατάσταση της Μαίρης Θηβαίου διερευνά τον έρωτα μέσα από το πρίσμα της τεχνολογίας, της ματαιότητας και της τρομερά ελλιπής ανθρώπινης επαφής. Η καλλιτέχνιδα κατασκευάζει ένα μωσαϊκό αφηγήσεων, διαλόγων, συναισθημάτων, ήχων και εικόνων, αντλώντας υλικό από πραγματικές συνομιλίες στα social media, είτε προσωπικές είτε από στιγμές φίλων και αγνώστων. Ως θεατές, καλούμαστε να εξετάσουμε τις συναισθηματικές, κοινωνικές και υπαρξιακές διαστάσεις του έρωτα, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ένας καθρέφτης της εποχής μας.
Εγκαίνια: 14/2 (7-10 μ.μ.)
Info: ΑΚ38 | 14-16/2 | Ώρες λειτουργίας: Παρ-Σαβ. 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
Ο ήχος των έργων
Τι ήχο βγάζει άραγε ένα έργο; Συνθέτες όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Κώστας Χατζής, ο Γιάννης Μηλιώκας αλλά και νεότεροι μουσικοί όπως οι 1000mods, συνεργάστηκαν με την εικαστικό Ειρήνη Γκόγκουα και έδωσαν ήχο σε ένα έργο που τους "μίλησε", δημιουργώντας ένα ανατρεπτικό "πάντρεμα" εικαστικών τεχνών και μουσικής. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας παρουσιάζονται σε μια ιδιότυπη έκθεση, η οποία βασίζεται στη συναισθησία χρωμάτων και ήχου.
Εγκαίνια: 16/2 (6 μ.μ.)
Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων | 14-24/2 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 10 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ. 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
Στιγμιότυπα Ζωής

Η Πηνελόπη Σπυρίδωνος ζωγραφίζει εικόνες από τα παιδικά της χρόνια, τα οποία πέρασε στη Βενεζουέλα ως μετανάστρια δεύτερης γενιάς, ενώ στη συνέχεια μάς ξεναγεί στις γειτονιές της Αθήνας. Η ζωγραφική της αφηγείται ιστορίες που είναι ταυτόχρονα προσωπικές και συλλογικές, καθώς φέρνει στο προσκήνιο την ομορφιά αλλά και τις δυσκολίες της ζωής, εστιάζοντας στη φρίκη του πολέμου και την προσφυγιά.
Εγκαίνια: 12/2 (6 μ.μ.)
Info: Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας "Σοφία Λασκαρίδου" | 12-28/2 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 10 π.μ. – 2 μ.μ. & 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
Η Αφρική ανάμεσά μας

Μια πρόσφατη δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη, με αντικείμενα προερχόμενα κυρίως από τη Νιγηρία, το Καμερούν και την Κένυα, υπήρξε η αφετηρία για τη συλλογή ιστοριών ανθρώπων με καταγωγή από χώρες της Αφρικής που γεννήθηκαν ή ζουν στην Ελλάδα. Το πολυδιάστατο πρότζεκτ "Η Αφρική ανάμεσα μας" προβάλλει τα πολιτιστικά δικαιώματα των ανθρώπων μεταναστευτικής προέλευσης και δίνει φωνή σε κοινότητες αφρικανικής καταγωγής, μέσα από μουσειακά και αρχειακά τεκμήρια.
Εγκαίνια: 11/2 (8 μ.μ.)
Info: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) | 12/2-25/5 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Κυρ. 10 π.μ. – 6 μ.μ., Παρ., Σαβ. 10 π.μ. – 10 μ.μ. | Είσοδος: € 9, €7
3am

Η πολυαισθητηριακή εγκατάσταση της Dominika Jezewska θολώνει τα όρια μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, εξερευνώντας τις φευγαλέες στιγμές οικειότητας και λαχτάρας που υπάρχουν στο υποσυνείδητο. Ποίηση, βίντεο A.I., ήχος και οσμή συνδυάζονται στο "3am" για να εξερευνήσουν το ρομαντικό ξεμυάλισμα, τις φαντασιώσεις και την αγάπη, εμπλέκοντας τις αισθήσεις και παίζοντας με τη φαντασίας μας.
Info: T.A.F. – The Art Foundation | 13-16/2 | Ώρες λειτουργίας: 14/2 5-10 μ.μ., 15-16/2 1-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
that's what she said

Μέσα από τον τίτλο "that' s what she said", η Σοφία Ροζάκη οικειοποιείται μια κοινή ατάκα με ένα υποτιθέμενα ακούσιο χιουμοριστικό διττό νόημα, που υποδηλώνει κάποιο σεξιστικό υπονοούμενο. Στην έκθεση στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη, η καλλιτέχνιδα το χρησιμοποιεί ως ένα ανοιχτό κάλεσμα για ορατότητα και ενίσχυση των μη συμβατικών φεμινιστικών συγγενειών και σχέσεων.
Εγκαίνια: 13/2 (6-9 μ.μ.)
Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 13/2-15/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ. 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ. 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
Η Σχολή των Ιωαννίνων

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει 60 χρόνια από την ίδρυσή του με μία έκθεση στην ελληνική πρωτεύουσα. Για άλλη μια φορά, το Εργαστήριο Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου μπαίνει στο χώρο "16 Φωκίωνος Νέγρη" για να παρουσιάσει έργα σπουδαστών του, τα οποία αναδεικνύουν τις ποικίλες εκφραστικές δυνατότητες της χαρακτικής ως σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης.
Εγκαίνια: 14/2 (6-9 μ.μ.)
Info: "16 Φωκίωνος Νέγρη" | 14/2-15/3 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ. 4-8 μ.μ., Σαβ. 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.
Περισσότερες πληροφορίες
Μαίρη Θηβαίου. To Fault in Love
Η βιντεοεγκατάσταση διερευνά τον έρωτα μέσα από το πρίσμα της τεχνολογίας, της ματαιότητας και της ανθρώπινης επαφής, που παραμένει ελλιπής. Αποτελεί ένα μωσαϊκό αφηγήσεων, διαλόγων, συναισθημάτων, ήχων και εικόνων, αντλώντας υλικό από πραγματικές συνομιλίες στα social media, είτε προσωπικές είτε από στιγμές φίλων και αγνώστων. Οι διάλογοι του έργου εκφράζουν τη σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη για σύνδεση και τον φόβο της απόρριψης ή την αποξένωση που επιφέρει η σύγχρονη ζωή. Οι χαρακτήρες ενσαρκώνουν την οικουμενική εμπειρία του ερωτικού πόνου, της απόρριψης και της αναζήτησης, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνουν τη δυστοπία που ενυπάρχει στον σύγχρονο έρωτα. Το έργο προσκαλεί το κοινό να εξετάσει τις συναισθηματικές, κοινωνικές και υπαρξιακές διαστάσεις του έρωτα, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ένας καθρέφτης της εποχής μας. Μέσα από το χιούμορ, την τραγικότητα και τη βαθιά συναισθηματική αλήθεια των διαλόγων του, το έργο υπενθυμίζει ότι, παρά την τεχνολογική πρόοδο, η ανθρώπινη επαφή παραμένει εύθραυστη. Η παράθεση αυτών των στοιχείων τονίζει τη δυστοπία που συχνά συνοδεύει τον έρωτα στη σύγχρονη εποχή.
Πηνελόπη Σπυρίδωνος. Στιγμιότυπα Ζωής
Η έκθεση αναδεικνύει τις μικρές, φαινομενικά ασήμαντες στιγμές της καθημερινότητας που συνθέτουν την ουσία της ζωής μας. Με βιωματικό χαρακτήρα, η Πηνελόπη Σπυρίδωνος μας μεταφέρει εικόνες από τα παιδικά της χρόνια στη Βενεζουέλα, όπου μεγάλωσε ως μετανάστρια δεύτερης γενιάς, ενώ στη συνέχεια μας ξεναγεί στις γειτονιές της Αθήνας. Μέσα από τα έργα της, οι μορφές αποκτούν κίνηση, ζωντάνια και συναισθηματική ένταση, αποτυπώνοντας την ομορφιά, τις δυσκολίες, αλλά και τον αγώνα των ανθρώπων του μόχθου. Οι φιγούρες ζωντανεύουν μέσα στους πίνακες, αφηγούμενες ιστορίες που είναι ταυτόχρονα προσωπικές και συλλογικές, ιστορίες των πραγματικών πρωταγωνιστών της ζωής. Η Πηνελόπη φέρνει στο προσκήνιο τα παιδιά που ζουν τη φρίκη του πολέμου, που βιώνουν την προσφυγιά, που χάνουν τη ζωή τους με όλους τους τρόπους. Με βαθύ αντιπολεμικό αίσθημα μας προβληματίζει και μας υπενθυμίζει πως τα παιδιά δεν είναι μόνο νούμερα στα δελτία ειδήσεων.
Η Αφρική ανάμεσά μας
Μια πρόσφατη δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη, με αντικείμενα προερχόμενα κυρίως από τη Νιγηρία, το Καμερούν και την Κένυα, υπήρξε η αφετηρία για τη συλλογή ιστοριών ανθρώπων με καταγωγή από χώρες της Αφρικής που γεννήθηκαν ή ζουν στην Ελλάδα. Μια έκθεση συμμετοχική δίνει φωνή και ορατότητα στην αφροδιασπορική κοινότητα της Ελλάδας, σχεδιασμένη από, για και μαζί με πάνω από τριάντα μέλη της κοινότητας. Η έκθεση παρουσιάζει τον πλούτο της αφρικανικής, ελληνο-αφρικανικής και παν-αφρικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από μουσειακά και αρχειακά τεκμήρια, αλλά και προσωπικά αντικείμενα, καθώς και μέσα από τις αφηγήσεις που τα συνοδεύουν. Στους χώρους της έκθεσης επιχειρείται να γεφυρωθούν πολιτιστικές αφηγήσεις και ταυτότητες και να τεθούν "δύσκολα" θέματα σχετικά με την ελληνικότητα, τη μαυρότητα, τη δικαιοσύνη, την εκπροσώπηση, τον ρατσισμό και τις διακρίσεις στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
Σοφία Ροζάκη. that's what she said
Μέσα από τον τίτλο "that' s what she said", η έκθεση οικειοποιείται μια κοινή ατάκα με ένα υποτιθέμενα ακούσιο χιουμοριστικό διττό νόημα, που υποδηλώνει κάποιο σεξιστικό υπονοούμενο. Αυτό το αρνητικό λεκτικό κλισέ οικειοποιείται η καλλιτέχνις εκ νέου, και το αναδεικνύει εμφατικά - σαν ένα ανοιχτό κάλεσμα για να γίνουν περισσότερο ορατές και να ενδυναμωθούν οι μη συμβατικές φεμινιστικές συγγένειες και σχέσεις. Εξελίσσοντας το χαρακτηριστικό ζωγραφικό της στυλ με μικτές τεχνικές, η Ροζάκη αναδεικνύεται ως ένα σπουδαίο, ιδιότυπο ταλέντο ανάμεσα στις καλλιτέχνιδες της γενιάς της. Οι παραστατικές συνθέσεις της εξισορροπούν αριστοτεχνικά ανάμεσα σε έναν κουίρ φορμαλισμό και σουρεαλισμό. Στο έργο της διερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη, το τραύμα και τη σεξουαλικότητα. Μέσα από υβριδικές μορφές και συνθέσεις που κινούνται στα όρια του πραγματικού και του ονειρικού, τα έργα της αμφισβητούν τα κυρίαρχα δίπολα της δυτικής σκέψης.
Η Σχολή των Ιωαννίνων
Το Ίδρυμα "Η άλλη Αρκαδία", στοχεύοντας στην υποστήριξη των νέων δημιουργών και στην ενίσχυση της προβολής του έργου τους στην εικαστική σκηνή της Αθήνας, προσκαλεί για δεύτερη φορά το Εργαστήριο Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο χώρο "16 Φωκίωνος Νέγρη". Η "Σχολή των Ιωαννίνων" συγκεντρώνει πάνω από εικοσιπέντε έργα σπουδαστών του εργαστηρίου, τα οποία αναδεικνύουν τις ποικίλες εκφραστικές δυνατότητες της χαρακτικής ως σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών – από την ξυλογραφία μέχρι τη χαλκογραφία – καθώς και την ένταξη των χαρακτικών τεχνικών στη δημιουργία ζωγραφικών έργων, η έκθεση αποκαλύπτει τη δημιουργική ποικιλία και την τεχνική αρτιότητα της χαρακτικής.
Ουλαλούμ
Γιορτάζοντας το Έτος Γιάννη Σκαρίμπα, ο Λόφος Art Project παρουσιάζει μία τριατομική έκθεση με έργα των Βασίλη Βασιλακάκη, Βαγγέλη Γκόκα και Νίκου Καναρέλη, οι οποίοι καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν την εξερεύνηση της ψυχολογίας των χαρακτήρων και τη βαθιά στοχαστική προσέγγιση στα ανθρώπινα βιώματα που επιχειρεί με το λόγο ο ποιητής. Ο τίτλος της έκθεσης “Ουλαλούμ” προέρχεται από το ομώνυμο ποίημα του Σκαρίμπα. Στο αφιέρωμα εκτίθενται επίσης έργα και σπάνιο αρχειακό υλικό του εικονογράφου Γιώργου Τσόπανου και του Συλλόγου Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα Μουσείο-Αρχείο Γιάννη Σκαρίμπα.
Ειρήνη Γκόγκουα. Ο ήχος των έργων
Πώς ακούγεται ένα έργο; Τι ήχο να βγάζει άραγε; Συνθέτες συνεργάστηκαν με την εικαστικό Ειρήνη Γκόγκουα και έδωσαν ήχο σε ένα έργο που τους «μίλησε», δημιουργώντας ένα ανατρεπτικό «πάντρεμα» εικαστικών τεχνών και μουσικής.
Dominika Jezewska. 3am
Το "3am" είναι μια πολυαισθητηριακή εγκατάσταση που θολώνει τα όρια μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, εξερευνώντας τις φευγαλέες στιγμές οικειότητας και λαχτάρας που υπάρχουν στο υποσυνείδητο. Εμβαθύνει στη σφαίρα των δυνατοτήτων που αναδύονται στο θολό διάστημα μεταξύ εγρήγορσης και ύπνου, όπου οι φαντασιώσεις παίρνουν μορφή και τα συναισθήματα αυξάνονται. Η εγκατάσταση αξιοποιεί την ποίηση, τα βίντεο που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη, τον ήχο και την οσμή. Το "3am" εξερευνά τα θέματα του ρομαντικού ξεμυαλίσματος, των φαντασιώσεων και της αγάπης. Εμπλέκοντας τις αισθήσεις, παίζοντας με τη φαντασία και τη δύναμη των πραγμάτων που μένουν ανείπωτα, ενισχύει περαιτέρω την ονειρική κατάσταση φαντασίας. Εξερευνά όλα τα αντιφατικά συναισθήματα που συχνά βιώνονται σε σχέση με ρομαντικές καταστάσεις στην εποχή του διαδικτύου και της διαρκούς υπερδιέγερσης των αισθήσεων.