Μη χάσεις τις τελευταίες ξεναγήσεις για την έκθεση της Penny Siopis στο ΕΜΣΤ

Λίγες μέρες έμειναν για να δούμε την εκπληκτική έκθεση της Νοτιαφρικανής δημιουργού.

Penny Siopis For Dear Life

Καθώς η πολύ επιτυχημένη έκθεση της Penny Siopis "For Dear Life" οδεύει στο τέλος της (στις 16 Φεβρουαρίου), το ΕΜΣΤ –στο πλαίσιο του κύκλου παρουσιάσεων καλλιτεχνών ΕΜΣΤ Portraits– σας προσκαλεί την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. σε μια ομιλία της καλλιτέχνιδας, η οποία, στη συνέχεια, θα συζητήσει για τη ζωή και το έργο της με την Κατερίνα Γρέγου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μουσείου και επιμελήτρια της έκθεσης.

Διαβάστε Επίσης

Παράλληλα το ΕΜΣΤ οργανώνει τρεις τελευταίες ξεναγήσεις με την Κατερίνα Γρέγου τις ημερομηνίες 9, 15 & 16 Φεβρουαρίου. Οι ξεναγήσεις αυτές στοχεύουν στην εγγύτερη γνωριμία με τα έργα και τη ζωή της Penny Siopis, στην πρώτη μεγάλη έκθεση στη χώρα καταγωγής της.

Οι δύο αυτές δράσεις αποτελούν μια τελευταία μοναδική ευκαιρία να έρθει κάποιος σε επαφή με μια δυνατή φωνή της ελληνικής διασποράς, την ελληνικής καταγωγής σημαντική Νοτιοαφρικανή καλλιτέχνιδα Penny Siopis, να γνωρίσει σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος την απαράμιλλη καλλιτεχνική γλώσσα της, η οποία συνδυάζει φεμινισμό, ακτιβισμό και αντιαποικιακή κριτική, και να συνδεθεί με πολιτικές και προσωπικές ιστορίες, τόσο οικείες όσο και βιωματικά συγκλονιστικές.

Penny Siopis
© Mario Todeschini
Penny Siopis

Η Penny Siopis γεννήθηκε το 1953 στην πόλη του Βράιμπεργκ από Έλληνες γονείς. Σήμερα κατοικεί στο Κέιπ Τάουν. Έγινε γνωστή ήδη από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 χάρη στην ιστορικά και πολιτισμικά φορτισμένη ζωγραφική της, που ασκούσε κριτική στην αποικιοκρατία, το Απαρτχάιντ, τον ρατσισμό και τον σεξισμό. Χρησιμοποιώντας πλούσιο εικονογραφικό υλικό, εμβαθύνει στην καλλιτεχνική της πρακτική, τις εμπειρίες που την καθόρισαν και την "ποιητική της ευαλωτότητας", όπως την ονομάζει η ίδια. Εδώ και πενήντα χρόνια η Siopis, με σύνθετους, τολμηρούς και πολυδιάστατους τρόπους, αποτυπώνει και επαναπροσδιορίζει τις συνυφασμένες μεταξύ τους ιστορίες τις οποίες έζησε, σε εποχές ριζικών κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, δημιουργώντας ένα πολυδιάστατο έργο που την έχει καταστήσει μία από τις πλέον σημαντικές καλλιτεχνικές φωνές της γενιάς της τόσο εντός όσο και εκτός της αφρικανικής ηπείρου, με ιδιαίτερη επιρροή στη νεότερη γενιά καλλιτεχνών, σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη αντιαποικιακή και φεμινιστική τέχνη.

Διαβάστε περισσότερα για το έργο της στη συνέντευξη που έδωσε στο "α", με αφορμή την έκθεση "For Dear Life".

Εισιτήρια για τις ξεναγήσεις εδώ.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Penny Siopis. For Dear Life

  • Αφιερώματα

Η πρώτη μεγάλη μουσειακή αναδρομική έκθεση του έργου της Penny Siopis. Γεννημένη στη Νότια Αφρική το 1953 από Έλληνες γονείς, η Siopis έγινε γνωστή στις αρχές των δεκαετιών του 1980 και του 1990 για τους φεμινιστικούς και ιστορικούς πίνακές της αλλά και για την ενεργή στάση της σε σχέση τόσο με τα δικαιώματα των γυναικών όσο και με την αντίσταση κατά του απαρτχάιντ. Στην εποχή μετά την εθνική απελευθέρωση της Νότιας Αφρικής, η διεπιστημονική πρακτική της διερεύνησε την ευθραυστότητα της μνήμης, τις έννοιες της αλήθειας και τις πολυπλοκότητες της προσωπικής και της συλλογικής ιστορίας, ειδικά σε μια χώρα, όπως η Νότια Αφρική, που φέρει το τραύμα του παρατεταμένου ρατσισμού. Δουλεύοντας με ένα ευρύ φάσμα υλικών, η Siopis έχει διερευνήσει την πολιτική του σώματος, τη θλίψη και τη ντροπή, τη συλλογική ιστορία και, πιο πρόσφατα, τη σχέση μεταξύ του ανθρώπινου και του μη ανθρώπινου στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Στην πορεία, έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές φωνές στην αφρικανική ήπειρο και πέραν αυτής, και έχει γίνει σημαντικό σημείο αναφοράς και επιρροής για τους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Emerald Paintings": Απατηλές απεικονίσεις μιας ιδεατής ζωής στην Γκαλερί Σκουφά

Πρόκειται για το πλέον ώριμο σύνολο έργων που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η εικαστικός Στέλλα Καπεζάνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2025

Ο Ντιντιέ Εριμπόν έρχεται στην Ελλάδα για μια "Γυναίκα του Λαού"

Το Ινστιτούτο Γκαίτε και οι εκδόσεις Νήσος υποδέχονται τον Γάλλο συγγραφέα που θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίου "Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού".

Γιατί η αρχαιοελληνική πολιτική σκέψη έχει συσκοτίσει το ζήτημα της δουλείας;

Φως στο ζήτημα ρίχνει το βιβλίο του Πωλέν Ισμάρ "Ο καθρέφτης του Οιδίποδα: Σκέψεις για τη δουλεία" που κυκλοφορεί προσεχώς από τις εκδόσεις Πόλις.

Διήμερο αφιέρωμα για τον γλύπτη Θόδωρο ετοιμάζει το ΕΜΣΤ

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Θόδωρος, Γλύπτης: Αντί Αναδρομικής".

Ο "ιπτάμενος" Εμμανουήλ Καραλής έγινε βιβλίο

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου που αφιερώνεται στο μοίρασμα της αλήθειας του επικοντιστή.

"Διελεύσεις": Ο χρόνος "παγώνει" στη ζωγραφική της Ντέπης Παυλίδου

Ατμοσφαιρικά τοπία στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος.

Πόσο ξέρουμε την Κίνα;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου μοιραζόμαστε κάποιες σκέψεις για το πώς μας άνοιξε τα μάτια το βιβλίο της Ταϊβανο-αμερικανίδας Karissa Chen (εκδόσεις Ίκαρος), μια συναρπαστική μυθοπλαστική κατάδυση στην άγνωστη μεταπολεμική ιστορία της κινεζικής διασποράς που καταρρίπτει διάφορα στερεότυπα.