Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες το βιβλίο "Η ακύρωση του μέλλοντος" του κριτικού και θεωρητικού Μαρκ Φίσερ. Τα είκοσι δύο κείμενα του Φίσερ που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο, κείμενα για τον καπιταλιστικό ρεαλισμό και για τη μυστική θλίψη του 21ου αιώνα, αποτελούν μια αντιπροσωπευτική επιλογή από το έργο του, που οργανώνεται γύρω από τους άξονες της δυσφορίας, της κουλτούρας και της πολιτικής. Η επιλογή των κειμένων καθώς και η μετάφρασή τους είναι του Αλέξανδρου Παπαγεωργίου.
Ένα απόσπασμα απο το βιβλίο
Προς το παρόν, η επιθυμία μας δεν έχει όνομα – αλλά είναι πραγματική. Η επιθυμία μας αφορά το μέλλον –μια διαφυγή από τα αδιέξοδα και την απέραντη έρημο των ατελείωτων επαναλήψεων του κεφαλαίου– και προέρχεται από το μέλλον – εκείνο το μέλλον όπου νέες αντιλήψεις, επιθυμίες, γνώσεις θα είναι και πάλι δυνατές. Μέχρι στιγμής, μπορούμε να συλλάβουμε αυτό το μέλλον μόνο μέσα από αναλαμπές. Είναι όμως στο χέρι μας να κατασκευάσουμε αυτό το μέλλον, τη στιγμή που –σε ένα άλλο επίπεδο– εκείνο ήδη κατασκευάζει εμάς: μια νέα μορφή συλλογικότητας, μια νέα δυνατότητα να μιλάμε σε πρώτο πληθυντικό. Κάποια στιγμή σε αυτή τη διαδρομή, το όνομα της νέας μας επιθυμίας θα μας φανερωθεί – και θα το αναγνωρίσουμε.
Λίγα λόγια για τον Μαρκ Φίσερ
Ο Μαρκ Φίσερ γεννήθηκε στο Λέστερ το 1968. Ήταν συγγραφέας, πολιτικός φιλόσοφος, πολιτισμικός κριτικός και μπλόγκερ, γνωστός κυρίως για το βιβλίο του Καπιταλιστικός ρεαλισμός (Futura, 2015). Η αρθρογραφία στο μπλογκ του k–punk με αφορμή τη μουσική, τον κινηματογράφο, την ποπ κουλτούρα κ.ο.κ. υπήρξε καθοριστική για τον ριζοσπαστικό πολιτισμικό λόγο μιας ολόκληρης γενιάς. Ο Φίσερ υπέφερε από κατάθλιψη και αυτοκτόνησε το 2017, λίγο πριν την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου, Το αλλόκοτο και το απόκοσμο.