Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αναμενόμενα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο, άνοιξε σήμερα για πρώτη φορά τις κύριες αίθουσές του στο κοινό, δοκιμαστικά και θα υποδεχτεί 4.000 επισκέπτες, εν αναμονή της επίσημης ημερομηνίας έναρξης που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα εκθέματα σε βασικές αίθουσες, μεταξύ των οποίων 12 με ευρήματα από την αρχαία Αίγυπτο. Το μουσείο, που βρίσκεται κοντά στις διάσημες πυραμίδες της Γκίζας, έχει κοστίσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια (£765 εκατομμύρια).
Η ανέγερση του μουσείου διαρκεί πάνω από μια δεκαετία και έχει καθυστερήσει επανειλημμένα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας Covid-19. Σύμφωνα με τον Αλ-Τάγιεμπ Αμπάς, βοηθό υπουργού αρχαιοτήτων, η δοκιμαστική λειτουργία θα βοηθήσει στην προετοιμασία για το πλήρες άνοιγμα του μουσείου, προσφέροντας καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις λειτουργίες του, όπως η ταυτοποίηση περιοχών που ενδέχεται να είναι υπερφορτωμένες.
Στις 12 αίθουσες θα εκτεθούν περισσότερα από 100.000 αρχαία αντικείμενα, καθιστώντας το το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο. Οι εκθέσεις καλύπτουν κοινωνικά, θρησκευτικά και διδασκαλικά θέματα της αρχαίας Αιγύπτου. Κάθε αίθουσα έχει ταξινομηθεί κατά δυναστεία και ιστορική σειρά, ενώ η κάθε μία θα παρουσιάσει τουλάχιστον 15.000 αντικείμενα.
Οι εποχές που θα εκτεθούν στις κύριες γκαλερί περιλαμβάνουν την Τρίτη Ενδιάμεση Περίοδο (περίπου 1070-664 π.Χ.), την Υστερο Αιγυπτιακή Περίοδο (664-332 π.Χ.), την Ελληνιστική-Ρωμαϊκή Περίοδο (332 π.Χ.-395 μ.Χ.), την Νέα Βασιλεία (1550-1070 π.Χ.), την Μέση Βασιλεία (2030-1650 π.Χ.) και την Παλιότερη Βασιλεία (2649-2130 π.Χ.).
Από το τέλος του 2022, ορισμένα τμήματα του μουσείου έχουν ανοίξει για περιορισμένες περιηγήσεις, προκειμένου να δοκιμαστεί η εμπειρία των επισκεπτών και η ετοιμότητα του μουσείου.
Η κεντρική σκάλα, ύψους έξι ορόφων και με θέα στις πυραμίδες, καθώς και η εμπορική περιοχή είναι ανοιχτές για το κοινό, παρουσιάζοντας μνημεία και αντικείμενα που περιλαμβάνουν σαρκοφάγους και αγάλματα. Άλλα τμήματα του μουσείου, όπως η συλλογή θησαυρών του Τουταγχαμών, προγραμματίζονται να ανοίξουν σε μεταγενέστερες ημερομηνίες.
Όλες οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με προηγμένη τεχνολογία και διαθέτουν πολυμεσικές παρουσιάσεις που εξηγούν τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων, συμπεριλαμβανομένων των βασιλιάδων τους, σύμφωνα με τον Εϊσα Ζιντάν, γενικό διευθυντή πρότυπης αποκατάστασης και μεταφοράς αρχαιοτήτων του μουσείου. Μία από τις αίθουσες θα χρησιμοποιεί εικονική πραγματικότητα για να εξηγήσει την ιστορία της ταφής και την εξέλιξή της στην αρχαία Αίγυπτο.