Στη Χαν Γκανγκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2024

Η Νοτιο-Κορεάτισσα συγγραφέας κέρδισε το φετινό λογοτεχνικό βραβείο της σουηδικής Ακαδημίας.

Χαν Κανγκ Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Σήμερα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, η σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε τη νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2024. Λίγο μετά τις 2 μ.μ., έγινε γνωστό ότι το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο απονέμεται στη συγγραφέα από τη Νότια Κορέα Χαν Γκανγκ "για τη γεμάτη ένταση ποιητική της πρόζα που αντιμετωπίζει κατάματα τα ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινη ζωής".

Λίγα λόγια για τη Χαν Γκανγκ

H Χαν Γκανγκ γεννήθηκε το 1970 στη Γκουανγκγού της Νότιας Κορέας. Διαμένει στη Σεούλ. Είναι η πρώτη συγγραφέας από τη Νότια Κορέα που κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το έργο της εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα όσον αφορά το είδος. Σημαντικά της έργα είναι η "Χορτοφάγος" και το "Μάθημα ελληνικών".

"Η χορτοφάγος"

Η Γιόνγκ Χιε και ο σύζυγός της είναι δύο άνθρωποι του μέσου όρου. Εκείνος πηγαινοέρχεται δουλοπρεπώς στο γραφείο του, δεν διακατέχεται από καμία φιλοδοξία. Εκείνη δεν τη χαρακτηρίζει κανένα πάθος, είναι απλώς μια αφοσιωμένη νοικοκυρά. Η μονοτονία του γάμου τους ανατρέπεται όταν η ΓιόνγκΧιε αποφασίζει μια μέρα να μην ξαναφάει κρέας. Δεν δίνει εξηγήσεις. "Είδα ένα όνειρο", αυτό λέει μονάχα. Πρόκειται για μια μικρή ένδειξη ανεξαρτησίας, η οποία όμως μπορεί να θεωρηθεί ακραία και να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη σε μια χώρα όπως η Νότια Κορέα. Και δεν φτάνει αυτό.

Η παθητική αντίσταση της Γιόνγκ Χιε, μια διαδικασία ιδιότυπης μεταμόρφωσης, ξεπερνά κάθε όριο γκροτέσκου. Ποτέ δεν φορούσε με ευχαρίστηση σουτιέν, αλλά τώρα αρχίζει να το κάνει και δημοσίως. Επιπλέον, ονειρεύεται να ζήσει σαν φυτό. Σύσσωμη η οικογένεια θα στραφεί τελικά εναντίον της. Η βραβευμένη "Χορτοφάγος" είναι μια ιστορία καφκικής σύλληψης που αναπτύσσεται σε τρεις πράξεις. Ένα μυθιστόρημα σαγηνευτικό και αλλόκοτο, βίαιο και αισθησιακό, με το οποίο η Χαν Γκανγκ διερευνά την επιθυμία και την ντροπή, την καταπίεση και την εξουσία.

Εκδόσεις: Καστανιώτης, Μετάφραση: Αμαλία Τζιώτη

"Μάθημα ελληνικών"

Ήταν χειμώνας και εκείνη ακόμη νεαρή όταν έχασε για πρώτη φορά την ικανότητα της ομιλίας της. Χωρίς καμία ένδειξη, χωρίς συγκεκριμένη αιτία. Αυτό που την έκανε να αρχίσει και πάλι να μιλά ήταν μια λέξη από μια άλλη, ξένη γλώσσα, τη γαλλική. Η ίδια γυναίκα, η οποία κατόπιν χώρισε, στερήθηκε την επιμέλεια του παιδιού της και έχασε ξανά την ομιλία της, αποφασίζει κάποια στιγμή να ασχοληθεί με τα αρχαία ελληνικά. Τότε λοιπόν συναντά έναν καθηγητή του οποίου η όραση φθίνει μέρα με τη μέρα. Εκείνος, έχοντας τα δικά του υπαρξιακά αδιέξοδα, ριζωμένα στο παρελθόν, παρατηρεί προσεκτικά την αμίλητη και αγέλαστη γυναίκα που φοιτά στην Ακαδημία, συγχρόνως όμως, παρά τη συμπόνια του, αισθάνεται τρόμο μπροστά στην αδιαπέραστη σιωπή της. Και μολονότι δεν το επιδιώκουν, ούτε καν το ελπίζουν, το εγκόσμιο θαύμα συντελείται.

Δύο τραυματισμένοι άνθρωποι τα καταφέρνουν, τα καταφέρνουν μαζί, ξαναβρίσκουν την επιθυμία να επικοινωνήσουν και σταδιακά έρχονται όλο και πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Η Χαν Γκανγκ, η πιο διάσημη συγγραφέας της σημερινής Νότιας Κορέας, αφηγείται μοναδικά την ιδιαίτερη πορεία δύο πληγωμένων ψυχών προς το φως.

Εκδόσεις: Καστανιώτης, Μετάφραση: Αμαλία Τζιώτη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μερικές σκέψεις για τα Νόμπελ Λογοτεχνίας, τη Χαν Γκανγκ και το Νούμερο Μηδέν

Η συζήτηση γύρω από τα Νόμπελ Λογοτεχνίας αναδεικνύει όχι μόνο την αξία των συγγραφέων αλλά και τις πολύπλοκες σχέσεις τους με την αναγνώριση και την αποδοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
11/10/2024

Διαδηλωτές βάζουν στόχο έναν πίνακα του Πικάσο στην Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου

Άλλη μία απόπειρα βανδαλισμού στο Λονδίνο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στη γενοκτονία στη Γάζα.

Η ζωγράφος Αθηνά Λατινοπούλου παίρνει θέση για "Το καλάθι της νοικοκυράς"

Έτσι τιτλοφορείται η νέα έκθεση-διαμαρτυρία της εικαστικού, η οποία έρχεται στη γκαλερί 7.

Ρομαντισμός, φιλοσοφία και επαγγελματική ανάπτυξη στις νέες εκδόσεις Κλειδάριθμος

Η Μέλοντι Γκάλαρντ αναζητά τη θέση της στον κόσμο της μουσικής, η Άιρις ανακαλύπτει τον έρωτα στη Νέα Υόρκη, ενώ κλασικά έργα όπως το του Dale Carnegie συνεχίζουν να φωτίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

"The Head": Ο Πάνος Σκλαβενίτης διερευνά το καρναβαλικό και το γκροτέσκο

Η νέα έκδοση παρουσιάζει σχέδια και σκίτσα σε χαρτί που ο καλλιτέχνης δημιούργησε την τελευταία διετία.

"Το χρώμα της φωνής": Η προσωπική εναρμόνιση συναντά την τέχνη στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Το μουσείο διοργανώνει ένα σεμινάριο με την ερμηνεύτρια και δασκάλα φωνητικής Μαρία Παπαγεωργίου.

"Στρώvουμε το τραπέζι του Τρύγου" στο Tales in Tiles

Το experience store στο Κουκάκι παρουσιάζει μια έκθεση με έξι κεραμίστες που καλεί τον κοινό σε μια συνάντηση γύρω από ένα τραπέζι με κρασί, τυρί, "χώμα και νερό".