Απελευθέρωσε το ταλέντο σου στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

Δήλωσε συμμετοχή στους δύο νέους κύκλους μαθημάτων φωτογραφίας (αρχάριοι-προχωρημένοι) που ξεκινούν τον Οκτώβριο.

Φωτογραφία

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας ανακοινώνει νέο κύκλο μαθημάτων φωτογραφίας. Το πρόγραμμα των μαθημάτων – εργαστηρίων Δημιουργικής Φωτογραφίας διαρθρώνεται σε δύο αυτοτελείς κύκλους. Στόχος του προγράμματος είναι η διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο δημιουργικής έκφρασης, η εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, η εξοικείωση με τις τεχνικές και την τεχνολογία του μέσου και η δημιουργία ολοκληρωμένου portfolio.

Το πρόγραμμα του κάθε κύκλου αναπτύσσεται σε 15 εβδομαδιαίες τρίωρες συναντήσεις και θέτει στο επίκεντρό του, την τεχνική, καλλιτεχνική και θεωρητική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις και παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή, ανάθεση ασκήσεων, φωτογραφικές περιηγήσεις και διαρκή παρακολούθηση και κριτική ανάλυση των εργασιών των συμμετεχόντων.

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται δια ζώσης στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.

Δημιουργική Φωτογραφία – 1ος Κύκλος - Αρχάριοι

  • Διδάσκων: Ηλίας Λόης
  • Περίοδος μαθημάτων: Οκτώβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025
  • Έναρξη: 22 Οκτωβρίου 2024
  • Διάρκεια: 15 συναντήσεις των 3 ωρών
  • Τρόπος διεξαγωγής: Δια ζώσης
  • 1ο τμήμα: Τρίτη, 16.00 – 19.00
  • 2ο τμήμα: Πέμπτη, 19.00 – 22.00
  • 3ο τμήμα: Παρασκευή, 18.00 – 21.00
  • Χώρος: Eλληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

O πρώτος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική, τις πρακτικές της σύγχρονης φωτογραφίας και τις απαραίτητες τεχνικές, που θα βοηθήσoυν στην κατανόηση και χρήση της φωτογραφικής γλώσσας, ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης, αναδεικνύοντας τη δική τους δημιουργική προσέγγιση. O κύκλος αυτός είναι εισαγωγικός και απευθύνεται σε άτομα χωρίς προηγούμενη εμπειρία.

Δημιουργική Φωτογραφία – 2ος Κύκλος - Προχωρημένοι

  • Διδάσκων: Ηλίας Λόης
  • Περίοδος μαθημάτων: Οκτώβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025
  • Έναρξη: 22 Οκτωβρίου 2024
  • Διάρκεια: 15 συναντήσεις των 3 ωρών
  • Τρόπος διεξαγωγής: Δια ζώσης
  • 1ο τμήμα: Τρίτη, 19.00 – 22.00
  • 2ο τμήμα: Πέμπτη, 16.00 – 19.00
  • Χώρος: Eλληνικό Κέντρο Φωτογραφίας

Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων αποσκοπεί στη διερεύνηση σε βάθος της αισθητικής και της πρακτικής της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και την εξέλιξη σε τεχνικό και δημιουργικό επίπεδο. Στον κύκλο αυτό οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν περαιτέρω τα φωτογραφικά τους ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος και αφετέρου να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για την παραγωγή φωτογραφικού έργου, με τελικό στόχο τη συγκρότηση portfolio. Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε άτομα που με προηγούμενη εξοικείωση ή σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο.

Μεθοδολογία Εκπαίδευσης

Η εκπαιδευτική διαδικασία δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει τον πειραματισμό και αποβλέπει στην καλλιέργεια της φωτογραφικής αντίληψης και την εξάσκηση του κριτικού βλέμματος, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε μια συνεχή δημιουργική διαδικασία, επισημαίνοντας και αναλύοντας βασικά αισθητικά, πρακτικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν. Τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη μιας σειράς φωτογραφιών (portfolio) που θα διέπεται από συνοχή καθώς και η δημόσια παρουσίαση των εργασιών στο κοινό.

Προσκεκλημένοι Εισηγητές

Πέρα από το βασικό πρόγραμμα, προσκεκλημένοι φωτογράφοι και επιμελητές θα κληθούν να συνεισφέρουν στο εργαστήριο με παρουσιάσεις και διαλέξεις.

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις και Επαφή με τη Σύγχρονη Καλλιτεχνική Σκηνή

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας με κριτική ανάλυση των έργων που παρουσιάζονται. Επιπλέον, προγραμματίζεται η σύνδεση του προγράμματος με τις εκθεσιακές δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, μέσω του Athens Photo Festival στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, δημιουργώντας μια σύνδεση με τη σύγχρονη φωτογραφική σκηνή.

Βιβλιοθήκη

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας διαθέτει την πιο σημαντική φωτογραφική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, με πάνω από 5.000 τίτλους βιβλίων και καλλιτεχνικών εκδόσεων. Οι σπουδαστές έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη, η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της καλλιτεχνικής τους έρευνας.

Χώρος Διεξαγωγής

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, στη διεύθυνση Στρατηγού Κοντούλη 3 & Συγγρού (50 μέτρα από το σταθμό Συγγρού-Φιξ).

Πιστοποιητικό Παρακολούθησης

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Δήλωση συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες για τα Εργαστήρια – Σεμινάρια Δημιουργικής Φωτογραφίας μπορούν να αναζητήσουν το αναλυτικό πρόγραμμα και να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hcp.gr. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μη χάσεις τις ξεναγήσεις σε δύο σημαντικές εκθέσεις του ΕΜΣΤ

Η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου μάς συστήνει σε πρωτοπόρες αλλά και ιστορικές καλλιτέχνιδες που παρουσιάζονται αυτή την περίοδο στο μουσείο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2024

Ραντεβού στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης για ένα μοναδικό Back Yard Art

Έκθεση με χειροποίητα προϊόντα φιλοξενείται για ένα διήμερο στην αγαπημένη αγορά.

Τα εικαστικά ραντεβού που περιμένουμε το τριήμερο 4-6/10

Τρεις αφορμές για να εξερευνήσεις την εικαστική πλευρά της πόλης αυτό το ΠΣΚ.

Jennifer Higgie, γιατί σήμερα είναι η καλύτερη στιγμή να είσαι κριτικός τέχνης;

Συναντήσαμε την επί χρόνια κριτικό και αρχισυντάκτρια του εμβληματικού περιοδικού τέχνης Frieze, που ήρθε στην Αθήνα για να διδάξει ένα σεμινάριο κριτικής τέχνης και μιλήσαμε για την άνθιση της κριτικής, τη συμπερίληψη και τα πολλά και διαφορετικά κεφάλια του περίπλοκου τέρατος που αποκαλούμε κόσμο της τέχνης.

"Τα ζώα και εμείς": Έχουν τα ζώα ίση ηθική υπόσταση με τον άνθρωπο;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ανατρέχουμε στο βιβλίο της Έλλης Βιντιάδη, όπου η φιλόσοφος μιλά για τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούμε για να δικαιολογήσουμε τις συμπεριφορές μας προς τα ζώα.

50 χρόνια Pieris.Architects: Μια μεγάλη έκθεση στο Ωδείο Αθηνών για την πορεία του βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου

Η έκθεση προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα βιωματικό ταξίδι μέσα από επιλεγμένα έργα που έρχονται να αποκαλύψουν τις αρχές και τις προθέσεις της γνωστής ομάδας αρχιτεκτόνων.

5 λεπτά ποίηση: Τα δύο πρόσωπα της Κατερίνας Γώγου

"πίσω απ’ το ταχυδρομείο –σκύψε να σου πω–/ είναι μια ξύλινη γέφυρα που ενώνει τ’ αστέρια" και "Έχει το χρώμα των Πακιστανών η μοναξιά/ και μετριέται πιάτο-πιάτο": Διαβάζουμε δύο ποιήματα από την ποιητική συλλογή "Ιδιώνυμο" της Κατερίνας Γώγου που έφυγε σαν σήμερα.