Κάθε Παρασκευή, από τις 5 έως τις 8 μ.μ., στο Μουσείο – Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή διοργανώνεται η διαδραστική ξενάγηση "Φωτο-βόλτα στο Παγκράτι". Στο πλαίσιο αυτής, οι συμμετέχοντες ξεναγούνται αρχικά και στις δυο ενότητες ("Αποφασιστική στιγμή" και "Εικόνες από την Ελλάδα") της τρέχουσας έκθεσης του μουσείου, η οποία αφιερώνεται στον Henri Cartier-Bresson. Στη συνέχεια ακολουθεί φωτο-βόλτα στα στενά του Παγκρατίου, η οποία καταλήγει στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, όπου οι συμμετέχοντες θα εκτυπώσουν σε θερμικό χαρτί τις φωτογραφίες που τράβηξαν και θα φτιάξουν το δικό τους zine.
Τι είναι το zine;
Το zine είναι περιορισμένης κυκλοφορίας αυτοέκδοση κειμένων και εικόνων που συνήθως αναπαράγεται με φωτοτυπικό μηχάνημα.
Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου;
Απαραίτητη προϋπόθεση οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους το δικό τους smartphone. Η εκτύπωση θα γίνει με τη χρήση Bluetooth.
Χρειάζεται να έχω ειδικές γνώσεις;
Δεν απαιτούνται γνώσεις τεχνικών φωτογραφίας ούτε γίνεται χρήση κάποιου περίπλοκου εξοπλισμού.
Σημαντικές πληροφορίες
Οι φωτο-βόλτες θα διεξάγονται μέχρι και τις 25 Οκτωβρίου. Το κόστος συμμετοχής είναι 20€ (είσοδος + συμμετοχή στην διαδραστική ξενάγηση). Το μειωμένο αντίτιμο ανέρχεται στα 17€. Αριθμός συμμετεχόντων: Έως 15 άτομα. Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να προσέρχονται στο μουσείο 15' πριν την συμφωνημένη ώρα έναρξης.
Σημείωση: Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την περιήγηση στην γειτονιά του Παγκρατίου, για την δημιουργία του zine οι συμμετέχοντες μπορούν να εκτυπώσουν φωτογραφίες που διαθέτουν ήδη στις συσκευές τους.
Περισσότερες πληροφορίες
Henri Cartier-Bresson. Η αποφασιστική στιγμή
Το μνημειώδες λεύκωμα «Η αποφασιστική στιγμή» του Cartier-BrESSON εκδόθηκε το 1952 από τον Tériade και τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Simon & Schuster. Στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζονται 76 από τις συνολικά 126 φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, μαζί με πολλά αρχειακά τεκμήρια, και μεταφέρουν τον επισκέπτη στις κρίσιμες δεκαετίες της ζωής του Cartier-Bresson 1932-1952. Μέσα από τις περιπλανήσεις του σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία και η Βιρμανία, αποκαλύπτεται ένας άνθρωπος που βασανιζόταν ανάμεσα σε μια προσωπική ερμηνεία του εσωτερικού κόσμου του και σε μια πιο παρατηρητική προσέγγιση του εξωτερικού κόσμου.
Henri Cartier-Bresson. Ελλάδα
Για πρώτη φορά, οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Cartier-Bresson στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τριών ταξιδιών που πραγματοποίησε το 1937, το 1953 και το 1961 συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται στην ενότητα της έκθεσης «Ελλάδα». Οι φωτογραφίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε διαφορετικές περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και συνοδεύονται από πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό. Στο πρώτο του ταξίδι, το 1937, ο φωτογράφος επισκέφθηκε περιοχές όπως η Αθήνα, το Γαλαξίδι, οι Δελφοί, οι Μυκήνες, η Ύδρα και οι Σπέτσες. Στο δεύτερο ταξίδι του το 1953 παρέμεινε στη χώρα για τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων επικεντρώθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους αποθανατίζοντας παράλληλα στιγμιότυπα από την ζωή στην Αθήνα, και περιηγήθηκε στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Στο τρίτο του ταξίδι το 1961, ως απεσταλμένος των περιοδικών Vogue και Holiday, το πρόγραμμά του ήταν οργανωμένο σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τις Κυκλάδες.