"Αντικατοπτρισμοί - Από τη Γαλλία στην Ελλάδα, ματιές στην επαγγελματική εκπαίδευση": Νέα έκθεση φωτογραφίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας "Refaire le Monde".

Αντικατοπτρισμοί

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας "Αντικατοπτρισμοί | Résonances. Από τη Γαλλία στην Ελλάδα, ματιές στην επαγγελματική εκπαίδευση". Την έκθεση μπορείτε να τη βρείτε από τις 2 εως και τις 29 Οκτωβρίου. Η έκθεση αυτή είναι η υλοποίηση της ιδέας που προέκυψε με αφορμή τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, της Ακαδημίας Παρισίων και του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας "Refaire le Monde".

Το φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας που θα λάβει χώρα στο Παρίσι, στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2024. Καθώς το θέμα της Συνόδου είναι "Δημιουργία, επιχειρηματικότητα, καινοτομία", η παρούσα έκθεση επιδιώκει να αναδείξει μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα τους νέους αυτούς σπουδαστές επαγγελματικής εκπαίδευσης, που θα αποτελέσουν τους επαγγελματίες του αύριο και οι οποίοι καλούνται να δημιουργούν και να καινοτομούν αδιαλείπτως, χρησιμοποιώντας τη γαλλική γλώσσα.

Μπορεί η εισαγωγή στην επαγγελματική εκπαίδευση να μην αποτελεί πάντα συνειδητή επιλογή των μαθητών, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που τη βλέπουν ως ευκαιρία για να μάθουν ένα τεχνικό επάγγελμα και να ενταχθούν άμεσα στην αγορά εργασίας, ή για αρκετούς να αποκτήσουν νέες δεξιότητες στο πλαίσιο προγραμμάτων επανακατάρτισης.Τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα, η επαγγελματική εκπαίδευση παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη ή παραγνωρισμένη από τους μαθητές και τους γονείς. Ωστόσο, και στις δύο χώρες, αντιπροσωπεύει πάνω από το 30% του συνόλου του μαθητικού δυναμικού της ανώτερης εκπαίδευσης. Πίσω από ειδικότητες με άφθονη τεχνική ορολογία, κρύβονται υψηλά καταρτισμένοι και αφοσιωμένοι εκπαιδευτικοί, αλλά και σπουδαστές που αποκτούν δεξιότητες καθοριστικής σημασίας για τις κοινωνίες μας. 

Στόχος της επιμελήτριας της έκθεσης, Ρόζυ Διαμαντάκη ήταν να αναδείξει τις αντιστοιχίες ανάμεσα στις πρακτικές και τις προοπτικές που προσφέρουν οι δύο χώρες, προβάλλοντας ταυτόχρονα τους δεσμούς που υφαίνουν δύο διαφορετικές γλώσσες: η τεχνική ορολογία και η γαλλική γλώσσα. Οι εικόνες που παρουσιάζονται ανά ζεύγη αλληλοσυμπληρώνονται, συνομιλούν και θέτουν αμφίδρομα ερωτήματα, αποτυπώνοντας την οικουμενικότητα της χειρωνακτικής εργασίας και την ποικιλομορφία της τεχνογνωσίας, καθώς και τις πρόσθετες δυνατότητες που προσφέρει η εκμάθηση μιας γλώσσας.

 

Το καλλιτεχνικό αυτό ταξίδι στην καρδιά της επαγγελματικής εκπαίδευσης επιδιώκει να μοιραστεί με το ευρύ κοινό το πάθος των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των σπουδαστών και των καθηγητών τους, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ειδικότητες που παραμένουν ακόμη άγνωστες, μέσα από τις οποίες επινοούνται νέες πρακτικές και εκπαιδεύονται οι επαγγελματίες του αύριο. 

Χρήσιμες πληροφορίες: 

Είσοδος ελεύθερη

Εγκαίνια: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024, 19.00 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00 – 19:00. Σάββατο, 09:00 – 17:00

Επιμέλεια έκθεσης Ρόζυ Διαμαντάκη 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ξενάγηση στην έκθεση "Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα" του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις μεγάλες θεματικές ενότητες και εξετάζει διαδοχικά την προσφυγική εμπειρία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/10/2024

3 βιβλία του Κώστα Ταχτσή που γεννήθηκε σαν σήμερα (8/10)

Διαβάζουμε τρία βιβλία του σπουδαίου συγγραφέα που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Η πρώτη συγγραφική επιτυχία του Παζολίνι στα ράφια από τις εκδόσεις Gutenberg

Η "σκοτεινή" πλευρά της Ρώμης, κατά τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την ιδιαίτερη ματιά του Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Κυκλοφορεί ξανά εξαντλημένο βιβλίο του Μάνου Χατζιδάκι

Βρείτε προσεχώς από τις εκδόσεις Ίκαρος τα "Σχόλια του Τρίτου", το ποιητικό μανιφέστο του υπάρχειν που αποτελείται από κείμενα του μεγάλου συνθέτη εκφωνημένα στον αέρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Οι νέες εκθέσεις στο Tavros εξετάζουν τη σχέση μας με το παρελθόν και την ιστορία

Δύο σύγχρονοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα ατομικά τους πρότζεκτ και μας δίνουν νέες προοπτικές για την πρόσφατη ιστορία.

Ραντεβού στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου για ξεναγήσεις στο "space of togetherness"

Επισκεφθείτε την έκθεση με τις βοηθούς επιμελήτριες Μαρία Ταυλαρίου & Γαλήνη Νόττι.