Η τέχνη του βιβλίου ξαναζωντανεύει!
Ζιν, φανζίν, περιοδικά, φωτογραφικά και εικαστικά έντυπα, ανεξάρτητα εκδοτικά εγχειρήματα, πολύχρωμα βιβλία και πρωτότυπα αναγνώσματα γεμίζουν τέχνη τη Στοά Τρίστρατο (Σταδίου 29, Αριστείδου 6 και Δραγατσανίου 6), με αφορμή το Athens Art Book Fair 2024. Το αγαπημένο φεστιβάλ αφιερωμένο στην τέχνη του βιβλίου επιστρέφει από 4 έως 6 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας, για πρώτη φορά σε δημόσιο χώρο. Στην πέμπτη του διοργάνωση, το Athens Art Book Fair μας αποκαλύπτει το ευρύ και πολυφωνικό φάσμα των ανεξάρτητων εκδοτικών πρακτικών, με πάνω από 150 καλλιτέχνες και εκδότες από την Ελλάδα και 35 χώρες του εξωτερικού.
Stoa 01
Άλλη μια ιστορική στοά στο κέντρο της Αθήνας γίνεται χώρος εικαστικής εξερεύνησης. Ο λόγος για τη Στοά Ορφανίδου, της οποίας τα καταστήματα φιλοξενούν από 5/10 τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και περιμένουν τους πελάτες να ζήσουν μία διαφορετική εμπειρία, χαζεύοντας τις στολισμένες βιτρίνες και τα καλά κρυμμένα εικαστικά πρότζεκτ που τις κοσμούν.
Η Αρχαία Ελλάδα όπως δεν την έχεις ξαναδεί
Μαζί με τον ιστορικό Θάνο Βερέμη, ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί και επιμελείται τη
μεγαλύτερη παραγωγή θεματικού πάρκου που έγινε ποτέ για την Αρχαία Ελλάδα. Μία
διαδραστική έκθεση για μικρούς και μεγάλους, αφιερωμένη στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ζωντανεύει στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδί (πίσω από το Badminton). Η έκθεση "Αρχαία Ελλάδα" έρχεται στην Αθήνα στις 5 Οκτωβρίου.
Περισσότερες πληροφορίες
Stoa 01
Καταστήματα με νομίσματα, γραμματόσημα και αντίκες, καπέλα, ρούχα, κοσμήματα και γλυκά, που λειτουργούν στη Στοά Ορφανίδου, μετατρέπονται σε χώρους τέχνης φιλοξενώντας στις βιτρίνες τους εικαστικά έργα, σε μια πρωτότυπη συνάντηση των εμπόρων της στοάς με 22 Έλληνες και ξένους εικαστικούς. Η ιδέα αυτή προέκυψε από τους περιπάτους και το έντονο ενδιαφέρον της Piyi Wong Poi-Ein, του Παναγιώτη Βούλγαρη και του Διονύση Παππά, για τις στοές της Αθήνας, ιδιαίτερα σε αυτό το παραμελημένο και ταλαιπωρημένο τμήμα του κέντρου, που εκτείνεται από την πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι τη Ομόνοια. Η έκθεση εμπεριέχει το στοιχείο της έκπληξης για τον επισκέπτη, ακολουθώντας μια διαδρομή από βιτρίνα σε βιτρίνα, όπως αυτή οργανώνεται μέσα από τα διάφορα έργα τέχνης που παρουσιάζονται. Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, έργα υφαντικής, φωτογραφία και κολάζ καθώς και εγκαταστάσεις, συνυπάρχουν με τα προϊόντα που εκτίθενται στις βιτρίνες των μαγαζιών, συνθέτοντας ένα καλειδοσκοπικό σύνολο που ξεδιπλώνεται σε όλο το μήκος της στοάς.
The collective purr
Αντλώντας από το υποκοριστικό που έδωσε ο αστρονόμος σ’ αυτή την εξαιρετική ανακάλυψη, το "the collective purr” είναι μια έκθεση που στοχάζεται ενεργά πάνω στην περισσότερο-από- ανθρώπινη ύπαρξη, τα βουητά και τις δονήσεις της, τις αντιφάσεις, τις αλληλοεπικαλυπτόμενες εκπορεύσεις και τις απρόβλεπτες ανατροπές της. Η έκθεση και οι εκδηλώσεις του "συλλογικού γουργουρητού" χαρακτηρίζονται από την περιπλανώμενη αναζήτηση των καλλιτεχνών, και φιλοδοξούν να γίνουν αντιληπτές ως σώματα εν κινήσει, που περιελίσσονται το ένα γύρω από το άλλο και συγκρούονται με βουητό· ως χειρονομίες που "εικάζουν τον κόσμο και αδράχνουν το τυχαίο" (Saidiya Hartman)· ως πείραμα στο επαναστατικό δυναμικό του σαστίσματος και του ελεύθερου συνειρμού προς μια μετακαπιταλιστική ζωή αμοιβαίας βοήθειας.