Οι εκδόσεις που αξίζει να αναζητήσετε στο Athens Art Book Fair 2024

Μια λίστα με τα ανεξάρτητα εκδοτικά εγχειρήματα που ξεχωρίσαμε από τις φετινές συμμετοχές του Athens Art Book Fair.

Athens Art Book Fair © Lila Efremidou

Ενόψει του φετινού Athens Art Book Fair, που φιλοξενείται στη Στοά Τρίστρατο από 4 έως 6 Οκτωβρίου, μαζέψαμε τα εκδοτικά εγχειρήματα από Ελλάδα και εξωτερικό που αξίζει να αναζητήσετε.

Hyper Hypo

Hyper Hypo
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ξεκινάμε με ένα αγαπημένο στέκι των βιβλιόφιλων (αλλά και τεχνόφιλων) που εδρεύει στο Μοναστηράκι. Στα ράφια του θα βρείτε βιβλία για την τέχνη, το design, τη φωτογραφία, την αρχιτεκτονική, τη μόδα, το σινεμά και την ποπ κουλτούρα, ωστόσο αξίζει να ρίξετε μια ματιά και στις εκδόσεις του βιβλιοπωλείου Hyper Hypo: βιβλία, φανζίν και αφίσες που εκδίδονται σε συνεργασία με καλλιτέχνες και designers από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διαβάστε Επίσης

JOJO

Το JOJO, το οποίο έχει ως βάση του τη Βομβάη της Ινδίας, δεν είναι απλώς ένα εκδοτικό εγχείρημα: είναι βιβλιοθήκη, βιβλιοπωλείο αλλά και μια πλατφόρμα προώθησης της εικονογραφίας και της οπτικής κουλτούρας.

Κατσαρίδα Πρες

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς την τοποθεσία των… κατσαρίδων, όμως σύντομα θα καταλάβουν το Athens Art Book Fair και θα μας συστήσει στα χιουμοριστικά, πειραματικά του περιοδικά. Το εγχείρημα, με έμφαση στον φεμινισμό, την ποίηση αλλά και την ελευθερία, εισβάλλει στην εγχώρια εκδοτική σκηνή με στόχο να την "ξεπλύνει" από τη σοβαροφάνεια.

NOS Books

Ο καλλιτέχνης Son Ni ίδρυσε το Nos Books το 2008, στην Ταϊπέι της Ταϊβάν. Μαζί με τον Chihoi που συνεργάζεται με το εκδοτικό εγχείρημα από το 2014, το Nos Books μετατρέπει τις ιδέες και τα κόνσεπτ καλλιτεχνών σε μοναδικές εκδόσεις.

These Are A Few Of Our Favorite Things 

Σε ένα μικρό στούντιο design, η αρχιτέκτονας Παναγιώτα Θεοφιλάτου και ο graphic designer Τάσος Παπαϊωάννου εκδίδουν από το 2012 τα δικά του ζιν. Οι δύο καλλιτέχνες διαχειρίζονται επίσης την Athens Zine Bibliotheque, μια βιβλιοθήκη με ζιν και μικρές ανεξάρτητες εκδόσεις της εγχώριας σκηνής.

Wendy’s Subway

Mε έδρα το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, το Wendy’s Subway ξεκίνησε το ταξίδι του το 2013 ως χώρος συνεύρεσης και συνδιαλλαγής για τους συγγραφείς. Έκτοτε, η ομάδα έχει μεγαλώσει και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπήκε στον κόσμο των ανεξάρτητων εκδοτικών εγχειρημάτων. Από το 2020, είναι μέλος του Coalition of Small Arts (COSA), ενός νεοϋορκέζικου συνασπισμού όπου 32 καλλιτεχνικοί οργανισμοί συνεργάζονται για να αναδείξουν τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία στον κόσμο της τέχνης και να ενισχύσουν τις κινητοποιήσεις τους για μία ισότιμη, πιο δίκαιη κοινωνία.

ΜΠΑΤΑΡΙΑ

Ως πλατφόρμα επικοινωνίας αυτοχαρακτηρίζεται η Μπαταρία, στοχεύοντας στη συλλογή μικρών, αυτό-εκδοτικών εγχειρημάτων που δεν ανήκουν σε μεγάλους οργανισμούς. Ζιν, φυλλάδια, εκδόσεις, ποιητικά τεύχη, κόμικς και εικαστικές δημιουργίες από κουίρ καλλιτέχν@ και περιθωριοποιημένες ομάδες, ρίχνουν φως στην αυτόνομη εκδοτική σκηνή της Ελλάδας και αφηγούνται ιστορίες, τραύματα και στρατηγικές επιβίωσης.

Δείτε εδώ όλους τους εκθέτες και το παράλληλο πρόγραμμα του Athens Art Book Fair 2024.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το βιβλίο ποίησης "Η μοίρα των ζώων" παρουσιάζεται στο Κομπραί

Οι εκδόσεις Πλήθος παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Στέφανου Ρέγκα. Θα ακολουθήσει dj set.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/10/2024

Μια ταλαντούχα Ελληνίδα εικαστικός συμμετέχει στη φετινή Μπιενάλε της Sharjah

Η Μπιενάλε των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιστρέφει για 16η χρονιά.

"Until you come back": Μία έκθεση για την αναμονή από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Στον χώρο "16 Φωκίωνος Νέγρη" παρουσιάζεται η έκθεση που θέτει στο επίκεντρο τις γεωγραφίες και τις χρονικότητες της αναμονής.

"Σπείρα": Η δεύτερη ποιητική συλλογή της Έταμπελ Νιώπα μόλις κυκλοφόρησε

Οι εκδόσεις Περισπωμένη ανακοίνωσαν την προσθήκη του νέου βιβλίου σύγχρονης ελληνικής ποίησης, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία μέρη.

Τι έρχεται το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Gutenberg;

Πεζογραφία, ποίηση αλλά και ενδιαφέροντα δοκίμια αναμένουμε να εκδοθούν μέσα στους προσεχείς μήνες από τον εκδοτικό οίκο.

Μία εικαστική έκθεση για το Προσφυγόσημο έρχεται στο Σπίτι της Κύπρου

Το Κέντρο Πολιτισμού φιλοξενεί μία έκθεση που περιστρέφεται γύρω από την ξυλογραφία του Α. Τάσσου, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο προσφυγικό γραμματόσημο που εξέδωσε η κυπριακή κυβέρνηση λίγες μέρες μετά την τουρκική εισβολή το 1974.