"Της γραφής" ποιήματα από τη Χρύσα Ευστ. Αλεξοπούλου

Κυκλοφόρησε μόλις η έκτη συλλογή της ποιήτριας από τις εκδόσεις Περισπωμένη. Διαβάστε ένα απόσπασμα εντός.

Της γραφής

Η νέα ποιητική συλλογή -έκτη κατά σειρά- της Χρύσας Ευστ. Αλεξοπούλου (βραβευμένης ποιήτριας από την Ακαδημία Αθηνών, βραβείο "Λάμπρος Πορφύρας" 2021) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη. Τιτλοφορείται "Της γραφής" και έχει συμπληρωματικό υπότιτλο "και άλλα γλωσσοκεντρικά ποιήματα", ενώ κοσμείται στο εξώφυλλο με σχέδιο του Γιάννη Ευθυμιάδη.

Το έργο διαρθρώνεται σε δύο ενότητες: Ι. Της γραφής και ΙΙ. Λόγου σημεία, με υποενότητες α. Σημεία στίξης, β. Τόνοι και πνεύματα, γ. Σχήματα λόγου. Η ποιήτρια εστιάζει στη γλώσσα και επιχειρεί ένα διάλογο με τη γλώσσα και την αριστοτελική ενδελέχειά της· την απασχολεί η δυναμική της λειτουργίας της γλώσσας, όπως αυτή προκύπτει αφενός μέσω της "λέξης" και αφετέρου μέσα από τις άλλες ιδιαίτερες επινοήσεις της γλώσσας που υπηρετούν το "νόημα" και κάθε του απόχρωση. Παράλληλα, η γλώσσα προσεγγίζεται ως Λόγος, ως τέχνη που αναλαμβάνει να εκφράσει βιώματα κι εμπειρίες, αλλά κυρίως πασχίζει να συνομιλήσει με τον "Άλλον" με αφορμή τις πανανθρώπινες ανησυχίες, ως η τέχνη "Της γραφής". Στη συλλογή απαντούν και "ποιήματα ποιητικής" που αφήνουν ενδείξεις για το πώς -και αν- το νόημα γίνεται ποίημα, η μνήμη γραφή κι ο ποιητής εργάτης της.

Διαβάστε ένα απόσπασμα της συλλογής

Μην τις καρφώνεις τις λέξεις,

να συμμερίζεσαι τον πόνο της σταύρωσης.

Άφηνέ τις ελεύθερες να μετεωρίζονται,

να παλινδρομούν ανάμεσα σε σημασία κι αίσθημα.

Μπορεί να σε εκπλήξουν παλλόμενες, καθώς

θα υπερβαίνουν τα μέτρα τους,

θα μεγαλώνουν την απόσταση από σένα,

θα κυκλοφορούν αυτόνομα ωραίες.

Λίγα λόγια για τη Χρύσα Ευστ. Αλεξοπούλου

Η Χρύσα Ευστ. Αλεξοπούλου κατάγεται από την Αμαλιάδα. Σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και είναι αριστούχος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Υπηρέτησε στη Β/βάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια και σχολική σύμβουλος Ανατ. Αττικής. Δίδαξε στη Γ/βάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Αρχαίο Δράμα στο Ε.Α.Π.) και στη Γερμανία (Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό).

Έχουν εκδοθεί η διατριβή της ("Η γυναικεία δράση στον Ευριπίδη: εκδίκηση και επιβολή: Μήδεια, Εκάβη, Ιππόλυτος", Εκδ. Ελληνικά γράμματα, 2000), βιβλία για την Αρχαϊκή Λυρική Ποίηση ("Από τον ανατρεπτικό Αρχίλοχο στον λυρικό αφηγητή Βακχυλίδη", Εκδ. Έννοια, 2004) και τον Ευριπίδη ("Ευριπίδης: ο ποιητής του πάθους και των παθημάτων", Εκδ. Πεδίο, 2018). Μελέτες της για φιλολογικά θέματα έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Έχει μεταφράσει επιλεγμένα αποσπασμάτων των Γερμανών ποιητών Χάινε, Μέρικε και Αννέτ Φον Ντρόστε-Χίλσχοφ, ενώ έχουν εκδοθεί έξι ποιητικές της συλλογές:

  1. "Βορείως του Νότου", εκδ. Γαβριηλίδη, 2005
  2. "30 και 1 Νυχτερινές Αντανακλάσεις", εκδ. Ηριδανός, 2008
  3. "Τόπος ἔνδον", εκδ. Ηριδανός, 2012
  4. "Φάος, φάος, Φῶς", εκδ. Γαβριηλίδη, 2015
  5. "Πορείες κατάδυσης", εκδ. Περισπωμένη, 2020 (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών "Λάμπρος Πορφύρας" 2021)
  6. "Της γραφής", εκδ. Περισπωμένη, 2023

Είναι μέλος του Κύκλου Ποιητών, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων και του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων (ΣΩΒ).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μια μονοήμερη έκθεση βοηθά το Σουδάν

Έχοντας τίτλο το όνομα της αφρικανικής χώρας που βρίσκεται σε κρίση, η έκθεση της ομάδας Eros Project Athens έρχεται στο T.A.F. για να αναδείξει το ταλέντο των Σουδανών καλλιτεχνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/10/2024

Παρουσίαση του βιβλίου "Στις όχθες του Νείλου" στον Ιανό

Οι εκδόσεις Μίνωας και η αλυσίδα πολιτισμού Ιανός διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου των Γιάννη & Μαρίνας Αλεξάνδρου, που μας μεταφέρει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

"Η κατάλυση του χρόνου" του Μιχάλη Αλμπάτη παρουσιάζεται στο Zatopek

Οι εκδόσεις νήσος και το Zatopek book cafe προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα του "Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους".

Οι 10+1 προτάσεις μας για το bazaar του ΜΙΕΤ

Ξεκίνησε σήμερα (3/10) η διοργάνωση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης κι εμείς σας προτείνουμε έντεκα βιβλία που αξίζουν (αν τα προλάβετε!).

Οι νέες κυκλοφορίες λογοτεχνίας από τις εκδόσεις Πατάκη

Οι εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν τα νέα τους λογοτεχνικά βιβλία που θα κυκλοφορήσουν προσεχώς.

"Βιβλιοστάτης": Η βιβλιοθήκη-καφέ που συνδυάζει κι άλλες απολαύσεις εκτός από την ανάγνωση

Επισκεφθήκαμε το φιλόξενο στέκι στο Χαλάνδρι που, ξεκινώντας από την ιδέα μιας δανειστικής βιβλιοθήκης, φέρνει κάτι εντελώς καινούργιο στο κόνσεπτ των αθηναϊκών βιβλιοκαφέ.