5 λεπτά ποίηση: Δήμητρα Αγγέλου

"Ζωσμένη με τόσο νερό/ Τα δέντρα οι κάδοι τα σύρματα/ Ζωσμένη με τόσον εαυτό": Διαβάζουμε ένα ποίημα από τη συλλογή "Σπασμένα άλογα" της Δήμητρας Αγγέλου.

Σπασμένα άλογα

Η Δήμητρα Αγγέλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ζει στην Αθήνα. Από τις εκδόσεις Σμίλη κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή Ημερολόγια μελισσιού (2020). Οι ποιητικές συλλογές της Στάζουν μεσάνυχτα (Μελάνι, 2013), Χέρια παλίρροιας (Γαβριηλίδης, 2015) και Σπασμένα άλογα, (Γαβριηλίδης, 2017) εμπεριέχονται στη συγκεντρωτική έκδοση: Δήμητρα Αγγέλου, Ποιήματα (Σμίλη, 2022). Το 2013 τιμήθηκε με το βραβείο ποίησης "Μαρία Πολυδούρη" και το 2014 ήταν υποψήφια για το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα.

Το ποίημα που ακολουθεί ανήκει στη συλλογή Σπασμένα άλογα. Σε αυτό, η ποιήτρια χρησιμοποιεί δυναμικές εικόνες, λέξεις "ακριβείας" (όπως αυτό το τόσο δυνατό "ζωσμένη") αλλά και την καθημερινότητα της πόλης για να αποδώσει -τι; Ίσως μία μεγάλη βροχή που παλεύει να ξεσπάσει. Στο εγχείρημά της αυτό, μπορούμε ίσως να διακρίνουμε τον περίπατο μιας σαχτουρικής μορφής (όπως την είδαμε για παράδειγμα στο "Ψωμί" ή στα "Δώρα"), που, όμως, εδώ ομολογεί ότι έχει κάτι μάτια σαν βουλωμένους καταρράκτες αντί για σπασμένα φτερά. (Το ποίημα είναι άτιτλο και χρησιμοποιήθηκε ο πρώτος στίχος ως ενδεικτικός τίτλος)

[Έχω κάτι μάτια σαν βουλωμένους καταρράκτες]

Έχω κάτι μάτια σαν βουλωμένους καταρράκτες
Οι άνθρωποι κουμπώνουν τα παλτά
Οι γάτες αλλάζουν πεζοδρόμιο
Τα παιδιά γραπώνονται από το γόνατο της μητέρας
Ζωσμένη με τόσο νερό
Τα δέντρα οι κάδοι τα σύρματα
Ζωσμένη με τόσον εαυτό
Τα δέντρα
Οι κάδοι
Τα σύρματα

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ξεναγήσεις στην έκθεση "1967-1974. Κουλτούρες σε Αντιπαράθεση: Ζωή, Τέχνη, Προπαγάνδα" από τον Τάσο Σακελλαρόπουλο

Ανακαλύπτοντας τη διττή πολιτιστική και ιδεολογική πραγματικότητα της επταετίας της δικτατορίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/01/2025

Τελευταία ευκαιρία για την έκθεση "Ένδυμα Ψυχής" στη Θεσσαλονίκη

Η έκθεση αναδεικνύει την τέχνη του ελληνικού ενδύματος μέσα από τη μοναδική σύνθεση φωτογραφίας και κεντητικής, με πάνω από 70 παραδοσιακές φορεσιές να "ντύνουν" σύγχρονα πρόσωπα και να αφηγούνται την ιστορία του ελληνισμού.

Ένα graphic novel μάς μαθαίνει πώς αναπαράγεται η κοινωνική ανισότητα

Η "Διάκριση" της Τιφέν Ριβιέρ, εμπνευσμένη από το έργο του κοινωνιολόγου Πιερ Μπουρντιέ, κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Αντίποδες.

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου υποδέχεται το 2025 με διαλέξεις και επιστημονικό συμπόσιο

Μια σειρά ξεχωριστών εκδηλώσεων που συνδυάζουν την επιστήμη, την ιστορία και την τέχνη, αναδεικνύοντας την πολύτιμη συμβολή του στη διατήρηση και ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

"Κοινός Τόπος": Αφιερωματική έκθεση στο πολυδιάστατο έργο του Γιώργου Δουατζή στο Λόφος art project

Η τέχνη συναντά τη ζωή και το έργο του Γιώργου Δουατζή, μέσα από μια αφιερωματική έκθεση που αναδεικνύει τη βαθιά του σχέση με την ποίηση, τη ζωγραφική και τη δημιουργική σκέψη.

"Τέχνη Νοημοσύνη. Αναδρομή σαν μισή ανάσα": Η πολυδιάστατη καλλιτεχνική πορεία του Μιχάλη Μανουσάκη

Η αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη αποτελεί ένα πολυδιάστατο ταξίδι στις δημιουργικές του αναζητήσεις από το 1969 έως το 2024, συνθέτοντας μια εμπειρία τέχνης και συναισθημάτων.

"Τοπιογραφία": 20 χρόνια ζωγραφικής εξερεύνησης της φύσης από τον Αχιλλέα Χρηστίδη

Μια αναδρομή στη δημιουργική πορεία του καλλιτέχνη, αναδεικνύοντας την πρωτότυπη προσέγγισή του στην αναπαράσταση της φύσης και την αφηγηματική δύναμη των τοπίων του.