"Τα ζώα και εμείς": Έχουν τα ζώα ίση ηθική υπόσταση με τον άνθρωπο;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ανατρέχουμε στο βιβλίο της Έλλης Βιντιάδη, όπου η φιλόσοφος μιλά για τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούμε για να δικαιολογήσουμε τις συμπεριφορές μας προς τα ζώα.

Τα ζώα κι εμείς

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4/10), ανατρέχουμε στο βιβλίο της φιλοσόφου Έλλης Βιντιάδη "Τα ζώα και εμείς". Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και ανήκει στη σειρά Μικρές εισαγωγές.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τι ηθική υπόσταση έχουν τα ζώα; Τι ηθική υπόσταση πρέπει να έχουν; Ίση με τους ανθρώπους; Διαφορετική; Να τρώμε κρέας ή να απέχουμε από αυτό; Κι αν απέχουμε, ποιος είναι ο αντίκτυπος στο περιβάλλον; Μικρότερος ή μεγαλύτερος από αυτόν της κρεατοφαγίας; Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους ζωολογικούς κήπους; Ως επονείδιστα στρατόπεδα κρατήσεως ή ως καταφύγια ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση; Και τα κατοικίδιά μας; Όσο κι αν τα λατρεύουμε και τα προσέχουμε, μήπως δεν υπηρετούμε σωστά τα συμφέροντα και τις επιθυμίες τους; Και, εν πάση περιπτώσει, τα δικαιώματα των ζώων πώς συγκρούονται με τις υποχρεώσεις μας προς αυτά;

Σ’ ένα συναρπαστικό, βατό αλλά και εμπεριστατωμένο κείμενο, η φιλόσοφος Έλλη Βιντιάδη παρουσιάζει μια πλήρη επισκόπηση των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούμε για να δικαιολογήσουμε τις συμπεριφορές μας προς τα ζώα. Το κείμενό της ξαφνιάζει: αυτό που ίσως μας φαίνεται αυτονόητο καταρρίπτεται, και αυτό που θεωρούσαμε παράλογο μοιάζει, ξαφνικά, λογικό.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Έλλη Βιντιάδη είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Graduate Center του City University of New York και καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Έχει διδάξει στο City College of New York και στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού. Η κύρια έρευνα και διδασκαλία της επικεντρώνεται στη φιλοσοφία του νου και της ψυχιατρικής και εφαρμοσμένης ηθικής. Είναι επιμελήτρια του Brute Facts, που κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Oxford University Press, και επιμελήτρια του Philosophy by Women: 22 Philosophers reflect on Philosophy and its Value, που κυκλοφόρησε το 2020 από τον εκδοτικό οίκο Routledge.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

50+ χρόνια Πολυτεχνείο: Πώς τα χαρακτικά του Τάσσου έγιναν εργαλεία αντίστασης απέναντι στη δικτατορία

Η επιμελήτρια χαρακτικής της Εθνικής Πινακοθήκης, Κατερίνα Ταβαντζή, γράφει για πέντε έργα του Έλληνα δημιουργού που απέδωσε το αντιστασιακό πνεύμα της εποχής, αναζητώντας καταφύγιο στην τέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
16/11/2024

Δύο σύγχρονοι καλλιτέχνες ζωγραφίζουν την αισιόδοξη πλευρά της ζωής

Η Νατάσα Γκάνα και ο Ανδρέας Ψαράκος παρουσιάζουν την πρώτη κοινή έκθεσή τους στην Αθήνα.

Η σύγχρονη κεραμική μέσα από τα μάτια 8 γυναικών

Μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική συνάντηση σύγχρονων κεραμιστριών στο T.A.F. / the art foundation.

"Οκτώβρη" έχει ακόμα στα νέα ποιήματα της Εσμεράλδας Γκέκα

Κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Περισπωμένη η καινούργια ποιητική συλλογή της δημιουργού.

"Ζητείται σωτηρία": Διαβάστε το βιβλίο πίσω από τη σειρά του Netflix

Κυκλοφορεί σύντομα από τις εκδόσεις Ίκαρος το μυθιστόρημα του Ντανιέλε Μενκαρέλι πάνω στο οποίο βασίστηκε η ομότιτλη σειρά.

"Shut your Eyes and See": Αναδρομική έκθεση για τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη Νάκη Παναγιωτίδη

Η νέα περιοδική έκθεση του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή ανοίγει για το κοινό στα τέλη Νοεμβρίου.