Το "Communities Between Islands" προβάλλει αθέατες πλευρές τριών μεσογειακών νησιών

Το Ινστιτούτο Γκαίτε φιλοξενεί την έκθεση που προέκυψε από το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών «Communities Between Islands».

Communities Between Islands

Η έκθεση "Communities Between Islands" παρουσιάζει μια επιλογή έργων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών. Οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες ταξίδεψαν στην Κορσική, τη Σαρδηνία και τη Σύρο εκτός τουριστικής περιόδου, ώστε να έρθουν σε επαφή με την τοπική ζωή και να γνωρίσουν την αθέατη πλευρά των τριών νησιών μέσα από επιτόπια έρευνα και μια σειρά εργαστηρίων με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων. Από παραμελλημένα ερείπια μέχρι άγνωστες στρατιωτικές παρεμβάσεις και αχαρτογράφητα οικοσυστήματα, οι καλλιτέχνες αναδεικνύουν με μεθόδους καταγραφής και μυθοπλασίας, με αναλογικά και ψηφιακά μέσα, τη γεωγραφία της Μεσογείου που μοιράζονται από κοινού αυτά τα νησιά.

Communities Between Islands
Στιγμιότυπο από το φιλμ της Elke Marhöfer "No One Left Behind" (2024). Ανάθεση των Δικτύου Αρχιπέλαγος, Cherimus και Providenza.

Ο χώρος του Ινστιτούτου Γκαίτε κατακλύζεται με εικόνες που μας προσκαλούν να εξερευνήσουμε τους σύγχρονους περιβαλλοντικούς προβληματισμούς και τις ιστορικές ρήξεις και συνέχειες που απορρέουν από τις διαφορετικές νησιωτικές χρονικότητες.

Communities Between Islands
Στιγμιότυπο από το φιλμ της Amalia Varga "Floating Plastics" (2024). Ανάθεση των Δικτύου Αρχιπέλαγος, Cherimus και Providenza

Το Communities Between Islands είναι ένα διετές νομαδικό πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο οποίο συμμετέχουν οι οργανισμοί Providenza στην Κορσική, Cherimus στη Σαρδηνία και Δίκτυο Αρχιπέλαγος στη Σύρο. Στον πρώτο κύκλο, με τίτλο Untraced Passages (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2023), συμμετείχαν οι Marianne Fahmy (1992, Αίγυπτος), Latent Community (Σωτήρης Τσίγκανος, 1992 και Ιώνιαν Μπισάι, 1992, Ελλάδα) και Elke Marhöfer (1967, Γερμανία)· στον δεύτερο κύκλο, με τίτλο Woven by the Currents (Μάιος-Ιούνιος 2024), οι SarahAnais Desbenoit (1992, Γαλλία), Dania Shihab (1982, Ιράκ) και Amalia Vargas (1994, Κολομβία). Ο τρίτος και τελευταίος κύκλος …and so we’ll end up singing με τους Maya Aghniadis (1991, Ελλάδα/Λίβανος), Roberto Casti (1992, Ιταλία) και Lukas De Clerck (1994, Βέλγιο) ολοκληρώνεται στα μέσα του Οκτωβρίου 2024.

Η έκθεση στην Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου.

Σχετικά με το Δίκτυο Αρχιπέλαγος

Τα νησιά του Αιγαίου είναι καταφύγια διασπορικού πολιτισμού, παραδοσιακής γνώσης και βιοποικιλότητας. Ωστόσο, σήμερα, επιταχυνόμενες αλλαγές όπως ο υπερτουρισμός και η παγκόσμια κλιματική κρίση ασκούν τοπικές πιέσεις σε αυτές τις παράκτιες κοινότητες, απειλώντας τα συστήματα γνώσης τους και τις περιβαλλοντικές ισορροπίες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Δίκτυο Αρχιπέλαγος αντιλαμβάνεται τις Κυκλάδες ως εργαστήρια επιτόπιας έρευνας, προγραμμάτων φιλοξενίας, εκδόσεων, ψηφιακών έργων και δημόσιων προγραμμάτων. Η πρωτοβουλία λειτουργεί στη διασταύρωση των οπτικοακουστικών πρακτικών, της πολιτιστικής ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις ψηφιακές συλλογές της, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής και περιφερειακής μνήμης μέσω των δράσεων τεκμηρίωσης και του δημόσιου προγράμματός της.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Sarah-Anaïs Desbenoit & Dania Shihab, Latent Community (Σωτήρης Τσίγκανος & Ιώνιαν Μπισάι), Marianne Fahmy, Elke Marhöfer, Amalia Vargas

Εγκαίνια: 10/10 (7 μ.μ.)

Info: Ινστιτούτο Γκαίτε | 10/10-2/11 | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ινστιτούτο Γκαίτε

Ομήρου 14-16
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι 5 νέοι τίτλοι μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις εκδόσεις Πατάκη

Πάθη, μυστικά και φαντασία είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά των πέντε νέων βιβλίων ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν προσεχώς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2024

2 νέα αστυνομικά έρχονται από τις εκδόσεις Διόπτρα

Μάθετε ποιοι τίτλοι (για ενήλικες) αναμένεται να εκδοθούν από τη Διόπτρα μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

3 νέα ελληνικά μυθιστορήματα έρχονται από τις εκδόσεις Πατάκη

Η Φιλομήλα Λαπατά, ο Μανώλης Ανδριωτάκης και η Καλλίδα Ζαχοπούλου υπογράφουν τα τρία νέα μυθιστορήματα που κυκλοφορούν προσεχώς.

Εικαστικές εξερευνήσεις σε ιστορικές στοές της Αθήνας

Τα πρότζεκτ που μας καλούν να ανακαλύψουμε την πλούσια ιστορία δύο κεντρικών στοών της πόλης.

Μια οπτικοακουστική εγκατάσταση στα Εξάρχεια "μυρίζει βούτυρο"

Εύα Στεφανή, Κατερίνα Οικονομάκου και Ζάφος Ξαγοράρης διερευνούν τι σημαίνει να είσαι παιδί σε καιρό πολέμου.

Τελευταίο διήμερο για το bazaar του ΜΙΕΤ

Ίσα που προλαβαίνεις τη διοργάνωση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, όπου θα βρεις εκδόσεις από τους τομείς των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών αλλά και των τεχνών με σημαντικές εκπτώσεις.