Η έκθεση "Time-lapse" της Δήμητρας Μαλταμπέ συνδέει τον τόπο και το χρόνο μέσα από τρεις γενιές

Κοντοβάζαινα, Κάιρο και Αθήνα συμπλέκονται στην ατομική έκθεση της καλλιτέχνδιας που στο FokiaNou Art Space.

Time lapse

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου (στις 18.00) στο FokiaNou Art Space εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση "Time-Lapse” της Δήμητρας Μαλταμπέ. Η έκθεση εξερευνά το παλίμψηστο των προσωπικών εμπειριών του τόπου και του χρόνου μέσα από τις γενιές, αναζητώντας σε ποιο βαθμό τα ίχνη αυτών των εμπειριών μεταφέρονται, μας διαμορφώνουν και μας επηρεάζουν. Η γιαγιά της, Αφροδίτη, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε χωριό της Αρκαδίας, όπου έζησε μέχρι να παντρευτεί και να μετακομίσει στην Αίγυπτο. Η μητέρα της Θεώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάιρο, μέχρι να μετακομίσει στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε η καλλιτέχνης.

Το πρόγραμμα της έκθεσης

  • Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη με Σάββατο, 17.00 - 20.00
  • Διάρκεια: 12 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2024

Η Μαλταμπέ εστιάζει πρώτα στη Γορτυνία, και συγκεκριμένα στην Κοντοβάζαινα όπου επισκέπτεται κάθε Αύγουστο από τότε που ήταν παιδί. Σε μια εγκατάσταση, το πλεκτό της γιαγιάς της προβάλλεται πάνω σε χάρτες, λειτουργώντας ως υπόμνημα ή κλειδί για την αποκωδικοποίησή τους. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια ενότητα, όπου παρουσιάζει έργα σε εξέλιξη με την μορφή σχεδίων, σημειώσεων και άλλων υλικών, επιτρέποντας στον επισκέπτη να έχει μια ιδιαίτερη επαφή με την διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η έκθεση "Time-Lapse” είναι μια ενδελεχής έρευνα στις συνδέσεις μεταξύ χρόνου και τόπων και των επιδράσεων τους στον άνθρωπο.

Λίγα λόγια για τη Δήμητρα Μαλταμπέ

 Η Δήμητρα Μαλταμπέ (γεν. 1971, Αθήνα) σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Αθήνα, Α.Σ.Κ.Τ. (εργ. Ρ. Παπασπύρου, εργ. Γ. Ζιάκα) και στην Ολλανδία, K.A.B.K, Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Χάγης, με υποτροφία του προγράμματος Erasmus. Το 2000 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές - ΜΑ in Fine Arts στο Kent Institute of Art and Design / University of Kent, Canterbury στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο έργο της διερευνά την αλληλεπίδραση ανθρώπου και περιβάλλοντος, την καταγραφή της μνήμης και πως αυτή τροποποιείται με την πάροδο του χρόνου, καθώς και τις ομοιότητες μεταξύ βιολογικών δομών και φυσικού περιβάλλοντος. Έχει παρουσιάσει δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό συμπεριλαμβανομένης της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης "Φαντασιακές Εστίες” το 2017 και έχει συμμετάσχει σε προγράμματα artist -in- residence. Από το 2002 συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΤΕΙ Αθήνας).

  • Επιμέλεια έκθεσης: Παναγιώτης Βούλγαρης και Mary Cox
  • Κείμενο έκθεσης: Στρατής Πανταζής

Λίγα λόγια για το FokiaNou Art Space

Ο χώρος σύγχρονης τέχνης FokiaNou Art Space είναι ένας δραστήριος καλλιτεχνικός πυρήνας που ενθαρρύνει τη συνεργασία Ελλήνων και ξένων εικαστικών, συνεισφέροντας στην εγχώρια καλλιτεχνική κοινότητα. Από το 2016 υπό την διεύθυνση και την επιμέλεια των εικαστικών Παναγιώτη Βούλγαρη και Mary Cox, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 60 ομαδικές, διατομικές και ατομικές εκθέσεις, καθώς και δημιουργικά εργαστήρια και ομιλίες.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

FokiaNou Art Space

Φωκιανού 24, Παγκράτι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο ιστορίες του Φλομπέρ για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ερατώ

"Όπως θέλετε – Λύσσα και αδυναμία": Δύο ιστορίες του Γκυστάβ Φλωμπέρ κυκλοφόρησαν μόλις από τον εκδοτικό οίκο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2024

"Still Life": Η νέα έκθεση της Μαριάννας Τρώντσιου μάς αποκαλύπτει αρχέγονα τοπία

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η δεύτερη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας με 14 έργα μεικτής τεχνικής σε χαρτί.

"Black Humour - Η επανάσταση του πνεύματος": Μία νέα έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται στη Sianti Gallery

Η Ήρα Παπαποστόλου επιμελείται την έκθεση στην οποία συμμετέχουν δεκατέσσερις καλλιτέχνες του σήμερα υποστηρίζουν ότι υπάρχει black humor στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική.

Πίνακας του Πικάσο αξίας 6 εκατ. ευρώ βρέθηκε σε κελάρι στο Κάπρι

Ένας πίνακας που ανακαλύφθηκε τυχαία σε ένα κελάρι στο Κάπρι από έναν παλιατζή, ο οποίος αγνοούσε την αξία του, αποδείχθηκε αυθεντικό έργο του Πάμπλο Πικάσο, σύμφωνα με Ιταλούς ειδικούς.

Το State of Concept κλείνει έναν κύκλο και αφήνει ανοιχτά ερωτήματα σε εκκρεμότητα

Η είδηση ότι το State of Concept, ο μη κερδοσκοπικός καλλιτεχνικός οργανισμός που ίδρυσε το 2013 η Ηλιάνα Φωκιανάκη, κλείνει τον κύκλο του όπως το ξέραμε στη μόνιμη βάση του στο Κουκάκι σηματοδοτεί και εμφατικά ένα τέλος εποχής.

Τι είναι το "συλλογικό γουργουρητό" που ηχεί στο Κτίριο "Νόμπελ";

Η επιμελήτρια Νάντια Αργυροπούλου ετοιμάζει μία νέα έκθεση σύγχρονης τέχνης στο ιστορικό κτίριο.

Προσεχώς κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Νομπελίστα της λογοτεχνίας για το 2023

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένουμε από τις εκδόσεις Gutenberg την κυκλοφορία του τρίτου βιβλίου της Επταλογίας του Γιον Φόσε, με τα άλλα δύο να είναι διαθέσιμα από τον ίδιο εκδοτικό.