Τι είναι το "συλλογικό γουργουρητό" που ηχεί στο Κτίριο "Νόμπελ";

Η επιμελήτρια Νάντια Αργυροπούλου ετοιμάζει μία νέα έκθεση σύγχρονης τέχνης στο ιστορικό κτίριο.

collective purr © Τζάνις Ραφαηλίδου

Τον περασμένο Ιούνιο, εκατοντάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο που συνεργάζονταν στο πλαίσιο του συνασπισμού International Pulsar Timing Array δημοσίευσαν τα ευρήματά τους σχετικά με κάποιους αργούς κυματισμούς στον χωροχρόνο, που περιγράφονται ως ο θόρυβος βάθους της ύπαρξης. Παρότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν, αυτά τα ανεπαίσθητα κύματα διατρέχουν το σύμπαν, συμπιέζοντας και διατείνοντας ό,τι συναντούν στο διάβα τους. Οι αστρονόμοι έχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την προέλευση αυτών των βαρυτικών κυμάτων. Θα μπορούσαν να προέρχονται από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερες από τον Ήλιο, ή ίσως είναι κυματισμοί που έχουν την ίδια προέλευση με αυτό καθαυτό το σύμπαν μας, δηλαδή τη Μεγάλη Έκρηξη. Προκειμένου να αποκαλύψουν ίχνη αυτού του ρυθμού χαμηλής συχνότητας, οι αστρονόμοι μελέτησαν τα πάλσαρ: οι νεκροί πυρήνες αστεριών από μια έκρηξη σουπερνόβα περιστρέφονται μανιωδώς και εκπέμπουν ακτίνες που λειτουργούν ως κοσμικοί φάροι.

Όπως έγραψε ο αστροφυσικός Adam Frank στο The Atlantic, "Στη διάρκεια 15 ετών ιδρώτα και επιμονής, οι επιστήμονες του NANOGrav παρακολούθησαν υπομονετικά τις μικροσκοπικές αλλαγές στα μοτίβα έκρηξης 67 πάλσαρ που ήταν διάσπαρτα στον Γαλαξία μας. Διαπίστωσαν ότι μια μικρή αλλαγή στην περίοδο του σήματος ενός πάλσαρ συνδεόταν με αλλαγές στις περιόδους σήματος των άλλων... Ξαφνικά, ξέρουμε πια ότι βουίζουμε συντονισμένοι με ολόκληρο το σύμπαν, ότι καθένας μας εμπεριέχει το αποτύπωμα από καθετί που υπήρξε ποτέ. Τα πάντα είναι μέσα μας, γύρω μας, και μας σπρώχνουν πέρα δώθε στην πορεία μας μέσα στο σύμπαν".

the collective purr
ANOSIA x Τάσος Βρεττός, #26, 2024. Ψηφιακή εκτύπωση σε αρχειακό φωτογραφικό χαρτί, μεταβλητές διαστάσεις.

Αντλώντας από το υποκοριστικό που έδωσε ο αστρονόμος σ’ αυτή την εξαιρετική ανακάλυψη, το "the collective purr” ("το συλλογικό γουργουρητό"), σε επιμέλεια Νάντιας Αργυροπούλου, είναι μια έκθεση με δημόσιο πρόγραμμα που στοχάζεται ενεργά πάνω στην περισσότερο-από- ανθρώπινη ύπαρξη, τα βουητά και τις δονήσεις της, τις αντιφάσεις, τις αλληλοεπικαλυπτόμενες εκπορεύσεις και τις απρόβλεπτες ανατροπές της. "Το συλλογικό γουργουρητό" συνεπαίρνεται από την ποίηση στην επιστήμη, την ιδιορρυθμία του σύμπαντος, το κατάπιασμα με το ενδεχόμενο που ανοίγουν. Σιγομουρμουρίζει τα λόγια των Moten και Harney: "Πάντα βρίσκαμε, στο εδώ και τώρα, τρόπους να προκαλέσουμε κυματισμούς καθημερινής φροντίδας που επεκτείνονται σε παλιρροϊκά κύματα δύναμης φυγής".

the collective purr
Δαυίδ Σαμπεθάι, "Empire of Sleep", 2023. Ακρυλικό, κόλλα, λάδι, λαδοπαστέλ σε καμβά, 180 x 150 cm. Ευγενική παραχώρηση από ιδιωτική συλλογή.

"Το συλλογικό γουργουρητό" αποτίει ιδιαίτερο φόρο τιμής στην έννοια του ατίθασου και αλλοπρόσαλλου (waywardness) κατά τη Saidiya Hartman, η οποία "αρθρώνει το παράδοξο της ασφυκτικής δημιουργίας, την εμπλοκή μεταξύ απόδρασης και εγκλεισμού, φυγής και αιχμαλωσίας... την πρακτική του κοινωνικού αλλιώς, του επαναστατικού εδάφους που ενεργοποιεί νέες δυνατότητες και νέα λεξιλόγια" (Wayward Lives, Beautiful Experiments).

the collective purr
© Κυριακή Γονή. Ευγενική παραχώρηση της Κυριακής Γονή και The Breeder
Κυριακή Γονή, "Telling the bees", 2024. Στιγμιότυπο από βίντεο

Διαβάστε Επίσης

"Το συλλογικό γουργουρητό" αναδύεται μέσα από την έκθεση και το δημόσιο πρόγραμμα "έξω φρενών από ευχαρίστηση" που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2023 στο κτίριο Νόμπελ. Επεκτείνει έτσι τη σειρά επιτελεστικών ομιλιών και εκδηλώσεων που ξεκίνησαν τότε υπό τον τίτλο "Η αντίσταση των πυγολαμπίδων", με επίκεντρο την τέχνη και την αποανάπτυξη, τις συνευφρόσυνες πρακτικές αλληλεγγύης σε μια εποχή παγκόσμιας κατάρρευσης, τις εμπλοκές υπάρξεων και τις μίξεις συνθηκών.

the collective purr
Γιώργος Ευθυμίου, στιγμιότυπα από την ταινία "Τα Άδεια Σπίτια Είναι Δικά Μας Να Τα Κάνουμε Ό,τι Θέλουμε", 2024 (έργο σε εξέλιξη)

Το ομαδικό πρότζεκτ συμπανηγυρίζει το αδιάκοπο γουργουρητό "μιας σουρεαλιστικής νοοτροπίας" επ’ ευκαιρία της 100ής επετείου από τη δημοσίευση του πρώτου Μανιφέστου του Υπερρεαλισμού (1924) και την πρόσκλησή του για μη κομφορμιστική συμμόρφωση. Τον τελευταίο καιρό, ο θόρυβος βάθους της ύπαρξης είναι μάλλον βρυχηθμός παρά γουργουρητό, είναι ο επιθανάτιος ρόγχος του πολέμου, ο συριγμός της αγωνίας, ο αχός της φυγής, ο πάταγος του φόβου, το ουρλιαχτό του πόνου, ο σάλαγος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η κραυγή του αυταρχισμού, ο πνιχτός ήχος της οργισμένης συμμόρφωσης.

the collective purr
Ντόρα Οικονόμου, "The Day of the Dead Anthropologist", 2024. Χαρτί, μεταβλητές διαστάσεις. Ανάθεση της Νάντιας Αργυροπούλου για την έκθεση "το συλλογικό γουργουρητό" ["the collective purr”], 2024. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της Γκαλερί Δύο Χωριά.

Τα καλλιτεχνά και τα έργα που συμμετέχουν στην έκθεση απαντούν στη σχετικά αισιόδοξη επιστημονική ανακάλυψη με το χαριτωμένο παρανόμι, προτείνοντας τρόπους να την υπερβούμε και να εξοικειωθούμε βαθιά με το αδύνατο. Ανιχνεύουν τους χορούς των μελισσών προτού εξαφανιστούν· ακολουθούν τις λάμψεις των πυγολαμπίδων· συντονίζονται με τη μη λεκτική επικοινωνία των βατράχων, κατσικιών, κουκουβαγιών, λυκανθρώπων, των φυτών, των βράχων, των υδάτινων κυματισμών, της φωτιάς που κροταλίζει, των άδειων χώρων, των επαναστατικών ανταλλαγών· εντοπίζουν τη συχνότητα του γουργουρητού της γάτας και της βοής της κυριαρχίας· βουτούν στο στόμα του αλόγου και στην αβυσσαλέα αιώρηση του καλαμαριού· ενεργοποιούν το μουρμουρητό των νεκρών· αφουγκράζονται το σφύριγμα του ανέμου και τη σφυριχτή επικοινωνία απομακρυσμένων κοινοτήτων που είναι αναπόσπαστα εμπλεγμένες με τη γη τους· αποκαλύπτουν τον σαρωτικό ρυθμό του εξτρακτιβισμού, τους κραδασμούς της βίας, τον ψίθυρο του αρνητικού χώρου· περιφέρονται σε ερείπια, λίμνες και αστικά δάση· βυθίζονται στο κούφιο βουητό της τεχνητής νοημοσύνης και στον ιστό της μυθοποιίας· πειραματίζονται με την πολυπλοκότητα και τη γοητεία της γνώσης μέσω της δέσμευσης· παίζουν με την παραλογοφανή ιδέα ότι "ολόκληρο το σύμπαν είναι μογγολικοί λαρυγγισμοί" (Adam Frank), και ενδίδουν σε δυνατότητες συλλογικότητας που είναι απείθαρχες, ακατάστατες και ριζοσπαστικές στη συνολική τους διάθεση και καθημερινή δράση.

the collective purr
ANOSIA x Τάσος Βρεττός, #45, 2024. Ψηφιακή εκτύπωση σε αρχειακό φωτογραφικό χαρτί, μεταβλητές διαστάσεις.

Η έκθεση και οι εκδηλώσεις του "συλλογικού γουργουρητού" χαρακτηρίζονται από την περιπλανώμενη αναζήτηση των καλλιτεχνών, και φιλοδοξούν να γίνουν αντιληπτές ως σώματα εν κινήσει, που περιελίσσονται το ένα γύρω από το άλλο και συγκρούονται με βουητό· ως χειρονομίες που "εικάζουν τον κόσμο και αδράχνουν το τυχαίο" (Saidiya Hartman)· ως πείραμα στο επαναστατικό δυναμικό του σαστίσματος και του ελεύθερου συνειρμού προς μια μετακαπιταλιστική ζωή αμοιβαίας βοήθειας. 

"Το συλλογικό γουργουρητό" δεν είναι το αποτέλεσμα μιας καλλιτεχνικής έρευνας, μιας επιμελητικής διαδικασίας, ενός διεπιστημονικού έργου, αλλά ένα ερώτημα περί ανοιχτών μορφών αισθητικής κοινωνικότητας. Δεν επικεντρώνεται στη ζωότητα, την προσωπότητα, την αγριότητα, το διαειδικό, το χωροχρονικό συνεχές, την πολιτική της βιώσιμης συνύπαρξης. Συμμετέχει μάλλον σε "έναν αυτοσχεδιασμό πάνω στους όρους της κοινωνικής ύπαρξης" και στο πώς αυτή η κοινωνικότητα μπορεί να διασταλεί, να κβαντικοποιηθεί.

the collective purr
Βασίλης Πάτμιος Καρούκ, "Prima Materia, 2016". Εγκατάσταση animated βίντεο. Ανάθεση του Ομίλου PCAI - Polyeco για την έκθεση "Paratoxic Paradoxes” σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, 2017. © ο καλλιτέχνης

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Χρήστος Αδριανόπουλος, Αθανάσιος Αργιανάς, Μπαμπάκ Αχτεσαμιπούρ, Εύα Βρετζάκη, Θεόδωρος Γιαννάκης, Τάκης Γιαννούσας (1923-2010), Κυριακή Γονή, Ανδρέας Εμπειρίκος (1901-1975), Γιώργος Ευθυμίου, Πέτρος Μώρης, Ντόρα Οικονόμου, Όλγα Π., Βασίλης Πάτμιος Καρούκ, Τζάνις Ραφαηλίδου, Δαυίδ Σαμπεθάι, Γιάννης Σκουρλέτης, Χρύσανθος Σωτηρόπουλος, Ήρα Τριανταφυλλίδη (1896-1991), Μάκης Φάρος x Pier Paolo Pasolini (1922-1975), ANOSIA x Τάσος Βρεττός, Paul Chan, Pauline Curnier Jardin, Latent Community (Σωτήρης Τσίγκανος, Ιώνιαν Μπισάι), Vampyroteuthis Infernalis, Phillip Warnell

Οι συμμετοχές στις εκδηλώσεις και το δημόσιο πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Εγκαίνια: 4/10 (7.30 μ.μ.)
9 μ.μ.: live μουσική performance των Kobrah Habibi

Info: Κτίριο "Νόμπελ" | 4/10-24/11 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 6-9.30 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 12.30-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Το κτίριο είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες μόνο στο ισόγειο.


Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Τζάνις Ραφαηλίδου, στιγμιότυπα από την ταινία "I Betrayed Your Mouth Endlessly" (5’, 2024). Μονοκάναλη προβολή με ήχο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Νόμπελ»

Ήβης 30 & Τυμφρηστού, Χαλάνδρι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η έκθεση "Time-lapse" της Δήμητρας Μαλταμπέ συνδέει τον τόπο και το χρόνο μέσα από τρεις γενιές

Κοντοβάζαινα, Κάιρο και Αθήνα συμπλέκονται στην ατομική έκθεση της καλλιτέχνδιας που στο FokiaNou Art Space.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2024

Δύο ιστορίες του Φλομπέρ για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ερατώ

"Όπως θέλετε – Λύσσα και αδυναμία": Δύο ιστορίες του Γκυστάβ Φλωμπέρ κυκλοφόρησαν μόλις από τον εκδοτικό οίκο.

"Still Life": Η νέα έκθεση της Μαριάννας Τρώντσιου μάς αποκαλύπτει αρχέγονα τοπία

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η δεύτερη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας με 14 έργα μεικτής τεχνικής σε χαρτί.

"Black Humour - Η επανάσταση του πνεύματος": Μία νέα έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται στη Sianti Gallery

Η Ήρα Παπαποστόλου επιμελείται την έκθεση στην οποία συμμετέχουν δεκατέσσερις καλλιτέχνες του σήμερα υποστηρίζουν ότι υπάρχει black humor στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική.

Πίνακας του Πικάσο αξίας 6 εκατ. ευρώ βρέθηκε σε κελάρι στο Κάπρι

Ένας πίνακας που ανακαλύφθηκε τυχαία σε ένα κελάρι στο Κάπρι από έναν παλιατζή, ο οποίος αγνοούσε την αξία του, αποδείχθηκε αυθεντικό έργο του Πάμπλο Πικάσο, σύμφωνα με Ιταλούς ειδικούς.

Το State of Concept κλείνει έναν κύκλο και αφήνει ανοιχτά ερωτήματα σε εκκρεμότητα

Η είδηση ότι το State of Concept, ο μη κερδοσκοπικός καλλιτεχνικός οργανισμός που ίδρυσε το 2013 η Ηλιάνα Φωκιανάκη, κλείνει τον κύκλο του όπως το ξέραμε στη μόνιμη βάση του στο Κουκάκι σηματοδοτεί και εμφατικά ένα τέλος εποχής.

Προσεχώς κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Νομπελίστα της λογοτεχνίας για το 2023

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένουμε από τις εκδόσεις Gutenberg την κυκλοφορία του τρίτου βιβλίου της Επταλογίας του Γιον Φόσε, με τα άλλα δύο να είναι διαθέσιμα από τον ίδιο εκδοτικό.