"Με το βλέμμα στην ιστορία και στο μέλλον": Αναδεικνύοντας το έργο της εταιρείας Ελλήνων κριτικών τέχνης

Η AICA Hellas γιορτάζει 75 χρόνια λειτουργίας συμμετέχοντας στο Platforms Projects 2024.

Καπνεργοστάσιο

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, μια από τις ιστορικές πλέον εταιρείες ανάλυσης, έρευνας και ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, η AICA Hellas, πραγματοποιεί στο Καπνεργοστάσιο, στα πλαίσια της Platforms Projects 2024, την ημερίδα: "Με το βλέμμα στην ιστορία και στο μέλλον", με αντικείμενο την ανάδειξη του έργου που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της, τα 75 χρόνια από τη δημιουργία της. Είναι αφενός η συμβολή της στο κοινωνικό πεδίο θεσμών δημοσιοποίησης και διάδοσης του σύγχρονου ελληνικού εικαστικού δυναμικού και αφετέρου, η συμβολή της τόσο στο επιστημονικό πεδίο εκδόσεων διαμόρφωσης της κριτικής σκέψης, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση και με τον πολλαπλασιασμό των γνωστικών αντικειμένων, όσο και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και με τη διάδοση των νέων τεχνολογιών. 

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά. 

Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρεία των Ελλήνων Κριτικών Τέχνης AICA Hellas δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Οδυσσέα Ελύτη, του Μαρίνου Καλλιγά, του Μανόλη Χατζηδάκη, του Τώνη Σπητέρη, του Δημήτρη Ευαγγελίδη και με την αρχική συνεργασία του Ευάγγελου Παπανούτσου, του Χρήστου Καρούζου, του Παναγιώτη Μιχελή, του Γιώργου Μουρέλου, του Μανόλη Ανδρόνικου, του Δημήτρη Φατούρου, του Παντελή Πρεβελάκη, του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου. Το σωματείο είναι η επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία στην Διεθνή AICA, υπαγόμενη στην Ουνέσκο και συγκεντρώνει 50 περίπου εθνικές αντιπροσωπείες. 

Οι τρεις ενότητες της ημερίδας είναι οι εξής:

Η πρώτη ενότητα: "Λειτουργικά χαρακτηριστικά της κριτικής της τέχνης στην Ελλάδα άλλοτε και τώρα" 
Διευθύνεται από τον Πρόεδρο της AICA Hellas, Εμμανουήλ Μαυρομμάτη και περιλαμβάνει τις ιστορικά αναγνωρισμένες πλέον σήμερα, Ελληνίδες κριτικούς τέχνης που συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της κριτικής σκέψης στην Ελλάδα και νεότερους έκτοτε ιστορικούς που είτε αναθεωρούν τις κυριαρχούσες θέσεις ή και τις προσαρμόζουν στις νέες τεχνολογίες. Στην ίδια ενότητα παρουσιάζεται και η πρώτη σημαντική θεσμική εκδήλωση της εταιρείας, η δημιουργία στους Δελφούς, τη δεκαετία 1980, του διεθνούς Συνεδρίου της AICA Hellas με θέμα "Η σύγχρονη τέχνη και ο ελληνικός κόσμος" 

Η δεύτερη ενότητα: "Έρευνα και κριτικός λόγος: Σκέψεις και απόψεις με αφορμή το περιοδικό της AICA Hellas Κριτική+Τέχνη"
Διευθύνεται από την Ειδική Γραμματέα AICA, Δρ. Χάρις Κανελλοπούλου και παρουσιάζει τους συγγραφείς των εκδόσεων της AICA Hellas, πανεπιστημιακούς και κριτικούς τέχνης των εκδοθέντων τόμων που αναλύουν και επαναπροσδιορίζουν νέα, και προσανατολισμένα στο ευρύτερο πεδίο της κοινωνικής επιστήμης και της επιστημολογίας, πεδία προσέγγισης των εικαστικών λειτουργιών.  

Η τρίτη ενότητα: "Οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων: σκέψεις και απόψεις με αφορμή την έκθεση, Αθήνα by Art (Έφη Στρούζα), τον θεσμό "Θεωρήματα" (Εμμανουήλ Μαυρομμάτης) και άλλες επιμελητικές δραστηριότητες"
Διευθύνεται από την Ταμία της AICA Hellas Έφη Μιχάλαρου και παρουσιάζει τα δύο επόμενα σημαντικά θεσμικά γεγονότα της AICA Hellas, την έκθεση, Αθήνα by Art και την επαναλαμβανόμενη κάθε δύο χρόνια, έκθεση " Θεωρήματα". Στην ίδια ενότητα παρουσιάζονται και άλλες δύο επιμελητικές μουσειακές οργανώσεις. 

Διαβάστε Επίσης



*Υπενθυμίζεται ότι για λόγους ασφάλειας η είσοδος στο Καπνεργοστάσιο θα γίνεται με ταυτότητα.

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας

Περισσότερες πληροφορίες

Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Λένορμαν 218
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ξενάγηση στην έκθεση "Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα" του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερις μεγάλες θεματικές ενότητες και εξετάζει διαδοχικά την προσφυγική εμπειρία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/10/2024

3 βιβλία του Κώστα Ταχτσή που γεννήθηκε σαν σήμερα (8/10)

Διαβάζουμε τρία βιβλία του σπουδαίου συγγραφέα που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Η πρώτη συγγραφική επιτυχία του Παζολίνι στα ράφια από τις εκδόσεις Gutenberg

Η "σκοτεινή" πλευρά της Ρώμης, κατά τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την ιδιαίτερη ματιά του Πιερ Πάολο Παζολίνι.

Κυκλοφορεί ξανά εξαντλημένο βιβλίο του Μάνου Χατζιδάκι

Βρείτε προσεχώς από τις εκδόσεις Ίκαρος τα "Σχόλια του Τρίτου", το ποιητικό μανιφέστο του υπάρχειν που αποτελείται από κείμενα του μεγάλου συνθέτη εκφωνημένα στον αέρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Οι νέες εκθέσεις στο Tavros εξετάζουν τη σχέση μας με το παρελθόν και την ιστορία

Δύο σύγχρονοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα ατομικά τους πρότζεκτ και μας δίνουν νέες προοπτικές για την πρόσφατη ιστορία.

Ραντεβού στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου για ξεναγήσεις στο "space of togetherness"

Επισκεφθείτε την έκθεση με τις βοηθούς επιμελήτριες Μαρία Ταυλαρίου & Γαλήνη Νόττι.