
Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, μια από τις ιστορικές πλέον εταιρείες ανάλυσης, έρευνας και ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, η AICA Hellas, πραγματοποιεί στο Καπνεργοστάσιο, στα πλαίσια της Platforms Projects 2024, την ημερίδα: "Με το βλέμμα στην ιστορία και στο μέλλον", με αντικείμενο την ανάδειξη του έργου που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της, τα 75 χρόνια από τη δημιουργία της. Είναι αφενός η συμβολή της στο κοινωνικό πεδίο θεσμών δημοσιοποίησης και διάδοσης του σύγχρονου ελληνικού εικαστικού δυναμικού και αφετέρου, η συμβολή της τόσο στο επιστημονικό πεδίο εκδόσεων διαμόρφωσης της κριτικής σκέψης, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση και με τον πολλαπλασιασμό των γνωστικών αντικειμένων, όσο και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και με τη διάδοση των νέων τεχνολογιών.
Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά.
Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρεία των Ελλήνων Κριτικών Τέχνης AICA Hellas δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Οδυσσέα Ελύτη, του Μαρίνου Καλλιγά, του Μανόλη Χατζηδάκη, του Τώνη Σπητέρη, του Δημήτρη Ευαγγελίδη και με την αρχική συνεργασία του Ευάγγελου Παπανούτσου, του Χρήστου Καρούζου, του Παναγιώτη Μιχελή, του Γιώργου Μουρέλου, του Μανόλη Ανδρόνικου, του Δημήτρη Φατούρου, του Παντελή Πρεβελάκη, του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου. Το σωματείο είναι η επίσημη ελληνική αντιπροσωπεία στην Διεθνή AICA, υπαγόμενη στην Ουνέσκο και συγκεντρώνει 50 περίπου εθνικές αντιπροσωπείες.
Οι τρεις ενότητες της ημερίδας είναι οι εξής:
Η πρώτη ενότητα: "Λειτουργικά χαρακτηριστικά της κριτικής της τέχνης στην Ελλάδα άλλοτε και τώρα"
Διευθύνεται από τον Πρόεδρο της AICA Hellas, Εμμανουήλ Μαυρομμάτη και περιλαμβάνει τις ιστορικά αναγνωρισμένες πλέον σήμερα, Ελληνίδες κριτικούς τέχνης που συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της κριτικής σκέψης στην Ελλάδα και νεότερους έκτοτε ιστορικούς που είτε αναθεωρούν τις κυριαρχούσες θέσεις ή και τις προσαρμόζουν στις νέες τεχνολογίες. Στην ίδια ενότητα παρουσιάζεται και η πρώτη σημαντική θεσμική εκδήλωση της εταιρείας, η δημιουργία στους Δελφούς, τη δεκαετία 1980, του διεθνούς Συνεδρίου της AICA Hellas με θέμα "Η σύγχρονη τέχνη και ο ελληνικός κόσμος"
Η δεύτερη ενότητα: "Έρευνα και κριτικός λόγος: Σκέψεις και απόψεις με αφορμή το περιοδικό της AICA Hellas Κριτική+Τέχνη"
Διευθύνεται από την Ειδική Γραμματέα AICA, Δρ. Χάρις Κανελλοπούλου και παρουσιάζει τους συγγραφείς των εκδόσεων της AICA Hellas, πανεπιστημιακούς και κριτικούς τέχνης των εκδοθέντων τόμων που αναλύουν και επαναπροσδιορίζουν νέα, και προσανατολισμένα στο ευρύτερο πεδίο της κοινωνικής επιστήμης και της επιστημολογίας, πεδία προσέγγισης των εικαστικών λειτουργιών.
Η τρίτη ενότητα: "Οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων: σκέψεις και απόψεις με αφορμή την έκθεση, Αθήνα by Art (Έφη Στρούζα), τον θεσμό "Θεωρήματα" (Εμμανουήλ Μαυρομμάτης) και άλλες επιμελητικές δραστηριότητες"
Διευθύνεται από την Ταμία της AICA Hellas Έφη Μιχάλαρου και παρουσιάζει τα δύο επόμενα σημαντικά θεσμικά γεγονότα της AICA Hellas, την έκθεση, Αθήνα by Art και την επαναλαμβανόμενη κάθε δύο χρόνια, έκθεση " Θεωρήματα". Στην ίδια ενότητα παρουσιάζονται και άλλες δύο επιμελητικές μουσειακές οργανώσεις.
*Υπενθυμίζεται ότι για λόγους ασφάλειας η είσοδος στο Καπνεργοστάσιο θα γίνεται με ταυτότητα.
Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας