Οι must-see εκθέσεις για τον Οκτώβριο

Αυτά είναι τα εικαστικά ραντεβού που δεν πρέπει να παραλείψεις τον επόμενο μήνα.

wanderlust

wanderlust / all passports

Από τις πιο πολυαναμενόμενες εκθέσεις του φθινοπώρου είναι το νέο εγχείρημα του μη αστικού κερδοσκοπικού οργανισμού artefact athens. Μετά τις επιτυχημένες εκθέσεις "Το φαινόμενο της πεταλούδας" και "Reality Check I-II", ο επιμελητής Κώστας Πράπογλου ενεργοποιεί ένα ακόμα ιστορικό κτίριο της Αθήνας: το Μέγαρο Σλήμαν-Μελά. Ο ιστορικός χώρος που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε το αγαπημένο σινεμά "Ιντεάλ" γεμίζει με έργα τέχνης, μέσω των οποίων επιχειρείται η επαφή με ιδέες εσωτερικής διερεύνησης, υπαρξιακής αναζήτησης και συναισθηματικής ανάτασης.

Εγκαίνια: 17/10

Info: Μέγαρο Σλήμαν-Μελά | 17/10-17/11 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Κυρ.: 3.30-8.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Stoa 01

Stoa 01
Χριστίνα Μήτρεντσε

Άλλη μια ιστορική στοά στο κέντρο της Αθήνας γίνεται χώρος εικαστικής εξερεύνησης. Ο λόγος για τη Στοά Ορφανίδου, της οποίας τα καταστήματα φιλοξενούν τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και περιμένουν τους πελάτες τους να ζήσουν μία διαφορετική εμπειρία, χαζεύοντας τις στολισμένες βιτρίνες και τα καλά κρυμμένα εικαστικά πρότζεκτ που τις κοσμούν.

Εγκαίνια: 5/10 (11 π.μ. – 2 μ.μ.)

Info: Στοά Ορφανίδου | 5-12/10 | Η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, Δευτέρα-Σάββατο | Είσοδος ελεύθερη

Platforms Project

Platforms Project 2024 – Independent Art Fair
IDI Galleri_Beatrice Hansson, Installation view 2023

Η διεθνής φουάρ της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής της Αθήνας επιστρέφει παρουσιάζοντας πάνω από 900 καλλιτέχνες και 62 εικαστικές πλατφόρμες. Φέτος, το Platforms Project διεξάγεται στον ιστορικό χώρο του Καπνεργοστασίου και περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον παράλληλο πρόγραμμα με ημερίδες, περφόρμανς, ομιλίες και εργαστήρια.

Εγκαίνια: 10/10 (6-10.30 μ.μ.)

Info: Καπνεργοστάσιο | 10-13/10 | Ώρες λειτουργίας: 10/10 6-10.30 μ.μ., 11-13/10 12-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη με την επίδειξη αστυνομικής ή άλλης ταυτότητας

The collective purr

Νάντια Αργυροπούλου

Νέα έκθεση σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η οποία για μία ακόμα φορά ενεργοποιεί τον χώρο πολιτισμού "Νόμπελ" στο Χαλάνδρι, μετά την επιτυχημένη έκθεση "έξω φρενών από ευχαρίστηση" που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του '23. Μέσα από έργα σύγχρονης τέχνης, επιχειρείται μια συλλογική εξερεύνηση στην αισθητική κοινωνικότητα, το ατίθασο και το αλλοπρόσαλο.

Εγκαίνια: 4/10

Info: "Νόμπελ" | 4/10-24/11 | Είσοδος ελεύθερη

Out Of The Grid

Athens Art Book Fair
© Lila Efremidou

Στο πλαίσιο του Athens Art Book Fair παρουσιάζεται μια έκθεση με 100 ιταλικά ζιν από το 1978 έως το 2006, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών, πολιτικών, αισθητικών και τεχνολογικών αλλαγών στις αυτοεκδόσεις, αντανακλώντας την εξέλιξη της ιταλικής κοινωνίας, κατά τη διάρκεια της "post-movement" και "pre-internet 3.0" εποχής.

Info: Στοά Τρίστρατο | 4-6/10 | Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή: 5-9 μ.μ., σαββατοκύριακο: 1-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Κύπρος, 1974. Η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων

Καπνεργοστάσιο

50 χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, το Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο φιλοξενεί ένα επετειακό αφιέρωμα που παρακολουθεί και αποτυπώνει το τραύμα της Κύπρου τον τελευταίο μισό αιώνα. Ο αφηγηματικός άξονας της έκθεσης παρακολουθεί την ιστορική γραμμή: η ζωή πριν το 1974, το  πραξικόπημα, η εισβολή, οι πρόσφυγες, οι εγκλωβισμένοι, οι αιχμάλωτοι και οι αγνοούμενοι.

Εγκαίνια: 30/9 (12 μ.μ.)

Info: Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο | 1/10/24-18/6/25 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 9 π.μ. - 4 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Διάλεξη για την ιαπωνική ζωγραφική στο Μουσείο Γουναρόπουλου

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη γοητευτική τέχνη Νιχόνγκα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2024

Το βιβλίο "Οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα 1940-1947" παρουσιάζεται στον "Ευριπίδη"

Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια και το βιβλιοπωλείο προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του ενδιαφέροντος βιβλίου του Κωνσταντίνου Καψάσκη.

2 νέα βιβλία έρχονται από τις εκδόσεις Ίκαρος

Από αύριο (30/9) θα είναι διαθέσιμοι δύο νέοι τίτλοι: ένα ξενόγλωσσο μυθιστόρημα και το δοκίμιο "Η ακαταμάχητη τάση των Ελλήνων να γράφουν ποίηση".

5 λεπτά ποίηση: Κυριάκος Συφιλτζόγλου

"το φταίξιμο/ θα πέφτει πάντα/ σ' έναν/ κοκκινο/ λαίμη": Διαβάζουμε ένα ποίημα από τη συλλογή "Με ύφος Ινδιάνου" του Κυριάκου Συφιλτζόγλου.

"Unspoiled": Η νέα έκθεση της Yulia Koval αποτυπώνει τη διαχρονική ομορφιά της Ελλάδας

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Ταβέρνα των Φίλων στον Κολωνό.

Εσείς ξέρετε τι είναι το "Φαινόμενο του Μήνα του Μέλιτος";

Ο Δρ Μπρους Λίπτον, στο ομότιτλο βιβλίο του που κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Key Books, εξηγεί το φαινόμενο που πολλοί έχουν ζήσει στις ερωτικές τους σχέσεις.

Το "σιωπηλό βασίλειο" της Tamina Amadyar είναι μια ωδή στο έργο της Βιρτζίνια Γουλφ

Στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου θα παρουσιαστεί η έκθεση της Tamina Amadyar.