Εκδόσεις Διόπτρα: Αυτά είναι τα νέα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του 2024

Μάθετε ποιοι τίτλοι (για ενήλικες) αναμένεται να εκδοθούν από τη Διόπτρα μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

Εκδόσεις Διόπτρα νέα βιβλία

Οι εκδόσεις Διόπτρα ανακοίνωσαν όλα τα νέα βιβλία για ενήλικες που θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του 2024. Ανακαλύψτε ποια είναι αυτά στο κείμενο που ακολουθεί.

Ελληνική πεζογραφία

Ποσειδών - Πάνος Δημάκης (9/10)

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα το νέο μυθιστόρημα του Πάνου Δημάκη, συγγραφέα των βιβλίων Δεκαεπτά κλωστές και Το ποτάμι των χιλίων τυφλών. Ο τίτλος του: Ποσειδών.

Λίγα λόγια για την πλοκή

7,5 ρίχτερ. Ένα κατακλυσμικό γεγονός, όπως ο σεισμός που χτυπά την Ιθάκη στις 4 Οκτωβρίου 2024, είναι αρκετό για να αλλάξουν εντελώς οι ζωές των ανθρώπων.
Ο Ποσειδών είναι μια ιστορία με, αγωνία και δράση και φιλοσοφικό βάθος που εκτυλίσσεται σε μόλις 21 ώρες, τη μέρα του σεισμού. Οι άνθρωποι που εγκλωβίζονται σε ένα Βυζαντινό μοναστήρι έρχονται μοιραία αντιμέτωποι με την αλήθεια: ήταν ήδη φυλακισμένοι στις ζωές του και τώρα, μέσα στην καταστροφή, βλέπουν καθαρά. Μέσα στην πάλη για επιβίωση, σκοτεινές αλήθειες αποκαλύπτονται και ένας απροσδόκητος έρωτας ανθίζει.

Ο Ποσειδών είναι μια αλληγορία του ταξιδιού που κάνουμε για να ξαναγίνουμε ήρωες, αφού η ζωή είναι μια Οδύσσεια, για να γνωρίσεις την πέτρα και το νερό, τον Θεό, εσένα τον ίδιο. Το νέο βιβλίο του Πάνου Δημάκη ανακινεί ερωτήματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο: "Γιατί σε εμένα;", "Έχω την ελευθερία να ζήσω όπως θέλω;", "Μήπως πήρα τη ζωή μου λάθος;", "Γιατί να υπάρχει τόσο κακό στον κόσμο;". Είναι ένα μυθιστόρημα που, τελικά, μας καλεί να βρούμε τον εαυτό μας.

Ριζιμιό – Άννα Γαλανού (6/11)

Ο Φώτης και η Αργυρώ ζουν σ’ ένα χωριό της Κρήτης κι από παιδιά είναι αχώριστοι. Μεγαλώνοντας, η αγάπη του ενός για τον άλλον μοιάζει απέραντη. Όλα κυλούν ιδανικά, μέχρι που ένα τραγικό συμβάν φέρνει τα πάνω κάτω. Η σκληρή πραγματικότητα τους προσγειώνει απότομα σ’ έναν κόσμο που μέχρι τότε αγνοούσαν. Έναν κόσμο γεμάτο ψέμα, φθόνο και υποκρισία.

Η απόφαση της Αργυρώς να επιστρέψει στη γενέτειρά της μετά από χρόνια απουσίας και οι απαντήσεις που αναζητά απεγνωσμένα, ανασύρουν από την ψυχή της  βαθιές λαβωματιές που ως τότε κάλυπτε η σκόνη της σιωπής. Κάπως έτσι ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι, με μεγάλη ένταση, αγωνία και πολλά γεγονότα που το ένα ανατρέπει το άλλο.  Με φόντο τα όμορφα χωριά της κρητικής γης, τα πανηγύρια, τις γιορτές, τις χαρές και τις λύπες, σε μια εποχή νοσταλγίας και αθωότητας. Και η Κρήτη, μια κραταιά θεότητα που προστατεύει τα παιδιά της.

Στο πανηγύρι την έχασα – Τατιάνα Κίρχοφ (6/11)

Το βιβλίο πραγματεύεται το ζήτημα της ελευθερίας στη σημερινή εποχή. Μέσα από την ιστορία του Ιακωβου, ενός 25χρονου φοιτητή του Φυσικού παρακολουθούμε μερικά από τα σύγχρονα θέματα της εποχής μας: την επίδραση των social στη ζωή μας, τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια, τα κοινωνικά στερεότυπα και τις παγίδες που κρύβουν, και την αγωνιώδη προσπάθεια των νέων να βρουν τον δρόμο τους.

Το βιβλίο επιχειρεί να καταγράψει μια ολόκληρη γενιά, αυτή των εφήβων και των νέων με γνώμονα πώς η ελευθερία τους σκλαβώνεται μέσα στα καλούπια της εποχής. Είναι τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος ελεύθερος να επιλέξει και να σκεφτεί έξω από τα στεγανά; Μήπως τελικά το ζήτημα της ελευθερίας στη σημερινή εποχή δεν αφορά μόνο τους νέους, αλλα τελικά όλους μας;

Graphic novel

O άρχοντας των μυγών (The Graphic Novel) – Γουίλιαμ Γκόλντιγκ (20/11)

Μια εντυπωσιακή διασκευή και εικονογράφηση του κλασικού έργου του Γκόλντιγκ από την καταξιωμένη Ολλανδή δημιουργό Αιμέ ντε Γιονγκ (μετάφραση: Έφη Τσιρώνη).

Ένα αεροπλάνο πέφτει σ’ ένα τροπικό νησί. Οι επιζήσαντες, μικροί μαθητές από την Αγγλία, διαπιστώνουν σύντομα ότι το νησί είναι ακατοίκητο. Δεν υπάρχουν πουθενά μεγάλοι. Οργανώνονται μόνοι τους, αποκτούν αρχηγό και κανόνες για να επιβιώσουν μέχρι να έρθουν να τους σώσουν. Στην αρχή, μοιάζει με ονειρεμένη περιπέτεια. Αλλά τα παιχνίδια της μέρας τα διαδέχονται οι εφιάλτες της νύχτας. Κάποιοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι ένα θηρίο στοιχειώνει το νησί. Λίγο λίγο, ο φόβος και η βία αποσαθρώνουν τη μικρή τους κοινωνία, τα αγόρια ορμούν χωρίς επιστροφή προς τη βαρβαρότητα.

Νίκος Καζαντζάκης

Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία-Κίνα (23/10)

Το Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία-Κίνα είναι ο συναρπαστικός καρπός του ταξιδιού του Νίκου Καζαντζάκη ως δημοσιογράφου το 1935. Επιστρέφοντας από το δεύτερο ταξίδι του εκεί με την Ελένη, πεθαίνει στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, στις 26 Οκτωβρίου 1957. Οι ζωντανές εικόνες, οι απαράμιλλες περιγραφές, οι ποιητικές παρομοιώσεις και μεταφορές συνυπάρχουν με ιστορικά, πολιτισμικά, θεωρητικά και μυθιστορηματικά στοιχεία, σχόλια και παρατηρήσεις κοινωνικού και γεωπολιτικού περιεχομένου, καθώς και εξομολογήσεις προσωπικού χαρακτήρα σε κείμενα υψηλής αισθητικής. Ο Καζαντζάκης εκφράζει εύστοχα την κοσμοθεωρία του αλλά και τις πολιτικές του θέσεις: το μαρτυρούν οι αναφορές στο Βούδα και τον Έπαφο, στην ενότητα των αντιθέτων και τη σύνθεση που αναζητάει, καθώς και η κριτική του στο σύγχρονο δυτικό πολιτισμό· δηλαδή, στο κυνήγι των υλικών κατακτήσεων, τη λατρεία της μηχανής, την εκμετάλλευση και την υποκρισία.

Μεταφρασμένη πεζογραφία

Αγάπη, θεωρητικά - Άλι Χέιζελγουντ (09/10)

Ένα νέο βιβλίο (μετάφραση: Νοέλα Ελιασά) από τη νευροεπιστήμονα και συγγραφέα του best seller Το θεώρημα της αγάπης Άλι Χέιζελγουντ. 

Ανταγωνιστές φυσικοί συγκρούονται με φόντο μια δίνη παρεξηγήσεων εξαιτίας μιας ακαδημαϊκής βεντέτας και μιας σειράς ψεύτικων ραντεβού. H βραβευμένη με Goodreads award συγγραφέας μάς παρουσιάζει τη διπλή ζωή της θεωρητικής φυσικού Έλσι Χαναγουέι, η οποία το πρωί εργάζεται ως επικουρική καθηγήτρια, με την ελπίδα να κερδίσει μια μόνιμη πανεπιστημιακή θέση, και το απόγευμα, θέλοντας να ενισχύσει τον πενιχρό μισθό της, παρέχει υπηρεσίες ψευτο-φιλενάδας, υιοθετώντας κάθε φορά για τον εαυτό της την εκδοχή που επιθυμεί ο πελάτης, βρίσκεται στα πρόθυρα να αποκαλυφθεί.

Μην ξεχνάς να με θυμάσαι – Κόλιν Χούβερ (06/11)

Η Τσάρλι Γουίνγουντ και ο Σάιλας Νας ήταν κολλητοί από όταν θυμούνταν τους εαυτούς τους. Στην εφηβεία ερωτεύτηκαν. Και ξαφνικά ένα πρωινό έγιναν δύο άγνωστοι. Το πρώτο τους φιλί, ο πρώτος τους καβγάς, η στιγμή που κοιτάχτηκαν στα μάτια με έρωτα… Όλες οι αναμνήσεις τους σκορπίστηκαν στον αέρα. Σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Τώρα η Τσάρλι και ο Σάιλας πρέπει να δουλέψουν μαζί για να αποκαλύψουν την αλήθεια για το τι τους συνέβη και γιατί. Αλλά όσο περισσότερα μαθαίνουν για το ζευγάρι που ήταν κάποτε, όλο και περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν για το πώς βρέθηκαν εκεί. Το να ξεχνάς είναι τρομακτικό, αλλά μερικές φορές είναι πιο τρομακτικό να θυμάσαι.

New adult

Αφανισμός – Άντονι Ρέινολντς (23/10)

Το Κάμαβορ είναι ένα βάρβαρο μέρος με αιματηρή ιστορία. Όπου πάνε οι ιππότες της αυτοκρατορίας, ακολουθεί σφαγή. Η Καλίστα προσπαθεί να το αλλάξει αυτό. Όταν ο νεαρός και νάρκισσος θείος της, Βιέγκο, γίνεται βασιλιάς, ορκίζεται να μετριάσει τα καταστροφικά του ένστικτα ως έμπιστη σύμβουλος και στρατηγός του. Τα σχέδιά της όμως ανατρέπονται όταν σε μια απόπειρα δολοφονίας ένα δηλητηριασμένο βέλος βρίσκει την Ιζόλδη, τη γυναίκα του Βιέγκο. Μετάφραση: Νοέλα Ελιασά

Αστυνομικά

Η οχιά – Τζον Βέρντον (9/10)

Ο συνταξιούχος ντετέκτιβ της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης Ντέιβ Γκάρνεϊ βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της καριέρας του, κατηγορούμενος για φόνο, και καλείται να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο αντίπαλό του για να λύσει ένα μυστήριο που διαλύει τον κόσμο του. Μετάφραση: Δημήτρης Αλεξίου

Tο πρώτο ψέμα κερδίζει – Άσλι Έλστον (23/10)

Η Evie Porter έχει όλα όσα μπορεί να θέλει ένα ωραίο κορίτσι: έναν τέλειο, τρυφερό σύντροφο, ένα σπίτι με κήπο, μια χαρούμενη παρέα φίλων. Το μόνο πρόβλημα: η Evie Porter δεν υπάρχει. Ένα καθηλωτικό θρίλερ που ακολουθεί την Evie Porter καθώς περιηγείται σε έναν ιστό εξαπάτησης, προηγούμενων ταυτοτήτων και επικίνδυνων μυστικών, ενώ αγωνίζεται να ξεπεράσει τους αντιπάλους της και να προστατεύσει την αληθινή της ταυτότητα. Μετάφραση: Κίκα Κραμβουσάνου

Ανθρώπινη συμπεριφορά

Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: 23 ιδέες για να δούμε τον κόσμο… ανάποδα – Νικόλας Σμυρνάκης (6/11)

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ πόσες δήθεν βαθυστόχαστες σοφίες, μα και πόσα ανόητα κλισέ διαφεντεύουν τη ζωή μας; Ο συγγραφέας παρουσιάζει 23 μύθους για τον άνθρωπο: Μπορεί ο εγωισμός να είναι καλός;  Μήπως η πλειοψηφία δεν έχει δίκιο; Κι αν έλκονται τα ομώνυμα; Είναι η λύπη προϋπόθεση της χαράς; Κι αν η ευτυχία δεν είναι μονάχα στιγμές; Τελικά, μήπως δεν είναι απαραίτητο να βλέπουμε τα πράγματα θετικά; Και επιτέλους, είναι μια πλάνη το "για να αγαπήσεις τους άλλους πρέπει πρώτα να αγαπήσεις τον εαυτό σου;".

 Με λόγο ουσιαστικό μα εύληπτο, διαποτισμένο από προσωπικές εμπειρίες και πρωτότυπους στοχασμούς, με αναφορές σε δεκάδες στοχαστές και στο έργο τους (Νίτσε, Ντοστογιέφσκι, Σοπενχάουερ, Αριστοτέλης, Πυθαγόρας, Σωκράτης, Μπρετόν, Καβάφης, Καζαντζάκης, Φρόιντ, Λα Ροσφουκό κ.ά.) το βιβλίο προσφέρει μια φιλοσοφική και παράλληλα εμπνευσμένη ματιά για τον κόσμο.  Για να είναι δίκαιος ο συγγραφέας, προτείνει η διαδικασία "όλα είναι ένα ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου" να ξεκινήσει από όσα ο αναγνώστης θα διαβάσει μέσα στο βιβλίο.

Ιστορία-Φιλοσοφία-Πολιτισμοί

Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε: Ένας κόσμος σε αναταραχή –Χέρφριντ Μίνκλερ  (09/10)

Μαρξ, Βάγκνερ, Νίτσε, τρεις στοχαστές που άφησαν το στίγμα τους στον 19ο και τον 20ό αιώνα. Σύγχρονοι που τίμησαν, απέρριψαν ή αγνόησαν ο ένας τον άλλον, σφράγισαν μια εποχή επιστημονικής πολυφωνίας και εκρηκτικής κοινωνικής δυναμικής. Οι ανταγωνισμοί και οι αντιπαραθέσεις τους βρίσκονται στον πυρήνα των εξελίξεων στη Γερμανία, και όχι μόνο, εκείνης της περιόδου. Ο Herfried Münkler παρακολουθεί αυτούς τους γίγαντες του πνεύματος τοποθετώντας τους στην τεράστια τοιχογραφία της εποχής τους.  Απεικονίζει αυτόν τον "κόσμο σε αναταραχή", που γέννησε τον νεότερο κόσμο. Μετάφραση: Έμη Βαϊκούση

Ύλη: Η υπέροχη ψευδαίσθηση  – Γκουίντο Τονέλι (23/10)

Οι ιδιότητες της ύλης, που μας φαίνονται αρκετά φυσιολογικές, είναι στην πραγματικότητα πολύ ιδιαίτερες, γιατί το σύμπαν, του οποίου η εξέλιξη ξεκίνησε σχεδόν δεκατέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια πριν, είναι σήμερα ένα πολύ ψυχρό περιβάλλον. Σε αυτό το βιβλίο, ο Γκουίντο Τονέλι εξηγεί πώς τα στοιχειώδη σωματίδια, που αποτελούν την ύλη, συνδυάζονται σε παράξενα σχήματα για να σχηματίσουν συσχετισμένες κβαντικές καταστάσεις, αρχέγονες σούπες από κουάρκ και γκλουόνια ή τεράστια αστέρια νετρονίων. Νέα ερωτήματα που προέκυψαν από την πιο πρόσφατη έρευνα απαντώνται: με ποια έννοια το κενό είναι μια υλική κατάσταση; Γιατί ο χωροχρόνος μπορεί επίσης να δονείται και να ταλαντώνεται; Μπορούν να υπάρχουν στοιχειώδεις κόκκοι χώρου και χρόνου; Τι μορφές παίρνει η ύλη μέσα σε μεγάλες μαύρες τρύπες;

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το νέο βιβλίο του Εντουάρ Λουί έρχεται τέλη Οκτωβρίου

Το καινούργιο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα, με τίτλο "Η Μονίκ δραπετεύει", έρχεται προσεχώς από τις εκδόσεις Αντίποδες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/10/2024

Το βιβλίο ποίησης "Η μοίρα των ζώων" παρουσιάζεται στο Κομπραί

Οι εκδόσεις Πλήθος παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Στέφανου Ρέγκα. Θα ακολουθήσει dj set.

Μια ταλαντούχα Ελληνίδα εικαστικός συμμετέχει στη φετινή Μπιενάλε της Sharjah

Η Μπιενάλε των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιστρέφει για 16η χρονιά.

"Until you come back": Μία έκθεση για την αναμονή από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Στον χώρο "16 Φωκίωνος Νέγρη" παρουσιάζεται η έκθεση που θέτει στο επίκεντρο τις γεωγραφίες και τις χρονικότητες της αναμονής.

"Σπείρα": Η δεύτερη ποιητική συλλογή της Έταμπελ Νιώπα μόλις κυκλοφόρησε

Οι εκδόσεις Περισπωμένη ανακοίνωσαν την προσθήκη του νέου βιβλίου σύγχρονης ελληνικής ποίησης, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία μέρη.

Τι έρχεται το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Gutenberg;

Πεζογραφία, ποίηση αλλά και ενδιαφέροντα δοκίμια αναμένουμε να εκδοθούν μέσα στους προσεχείς μήνες από τον εκδοτικό οίκο.

Μία εικαστική έκθεση για το Προσφυγόσημο έρχεται στο Σπίτι της Κύπρου

Το Κέντρο Πολιτισμού φιλοξενεί μία έκθεση που περιστρέφεται γύρω από την ξυλογραφία του Α. Τάσσου, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο προσφυγικό γραμματόσημο που εξέδωσε η κυπριακή κυβέρνηση λίγες μέρες μετά την τουρκική εισβολή το 1974.